Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 8 december 2012

Redan 2a advent

Av Neta - 8 december 2012 23:37

 


Jag pyntar rätt mkt till advent, byter till röda gardiner både här o där som jag redan bloggat om och pyntar med ett undantag, inga tomtar eller julgrisar förrän vi tar in granen, i år förmodligen helgen före julafton.


  Jo förresten jag har dom här kanel & sockertomtarna i lilla köksfönstret eftersom vi äter lite julgröt under advent.   

  

Jag minns när jag var liten och vi hade en sån rödorange pappstjärna under advent så tog mamma ner den dagen före julafton då vi tog in granen och satt upp röda kulor i stället och i andra fönster satt hon såna staniolgirlanger som snurrar. (Dom som idag kostar uppåt 100 spänn på Tradera.) På den tiden tror jag inte vi hade nån elljusstake heller.

Hon tog även bort adventsljusstakarna med mossa och det gör nog både hon och jag ännu. Jag tog nog också ner stjärnan när Johnny var liten och satt upp kulor i fönstren i stället. Idag tar jag bort mina lucior när jag plockar upp tomtar och julgrisar.

Idag får stjärnorna hänga kvar också jag har kulorna på varsin sida om dom, tror mamma gör så nu med. Jag har ju adventsljusstakar i varje fönster i hela huset och stjärnor ovanför den både i sovrummet och stora vardagsrumsfönstret.

        I det lilla i v-rummet har jag en jättegammal lykta med Betlehemsmotiv. Det är föregångaren till den s.k Uppsalalyktan och gjord av den personens mormor som idag gör Uppsalalyktan som ju är med Uppsalamotiv. Min är renoverad och det röda sidenet är utbytt mot rött crepepapper, trodde Tina som hon heter som gör dom idag, och som jag känner väl från ungdomsringen,  skulle få hjärtinfarkt när jag sa det men har lovat byta tillbaka till siden, och nån gång....

Vår botten var trasig också, Johnny hade den där i sitt rum när han var liten så den hade lekts med lite vårdslöst och var även tejpad lite här o där. Men första julen L och jag bodde ihop så limmade han den, målade på det svarta, bytte till nytt fräscht crepepapper och gjorde en ny botten av en pärm som han skar ut bottenstjärnan ur. Han förstod kanske värdet lite bättre än jag.   

Det är iaf jättekul att ha den, räddade den när mamma tänkte slänga den för jag mindes ju den från vår barnkammare när jag var liten. Och den ska ju så klart fortsätta gå i arv efter mig nu när vi vet lite historia om den och jag har aldrig sett en likadan någonstans.

  

Ja sen har jag en stjärna i hallfönstret, ovanför ytterdörren.

Jag älskar den här tiden, familjen suckar men tycker nog det är rätt mysigt ändå. Men idag får dom ju hjälpa till med att sätta upp allt och det är ju "jobbigt" eftersom jag ju går så "all in".

Jag har även julmattor jag lägger på när golven, ja hela huset förresten är torkade med såpa innan jul, en stor röd trasmatta under köksbordet och korta rödvita i köket. Dörrmattor utanför varenda rum, byter vid dörrarna ut och vid trapporna. Totalt 8 st + 2 runda under en golvljusstake och en pidestal och alla med julmotiv så klart.  

   

Och nu går vi ju in i Luciaveckan, det skulle ju först inte bli något riktigt luciatåg i kyrkan här i år, vi har en ny präst och nästan all personal i församlingen har bytts ut. Dom hade nog inte riktigt klart för sig hur djupt den traditionen var rotad hos Björklingeborna det blev ett ramaskri och diskussionerna gick höga på Björklinges facebooksida. Även dom som aldrig går i kyrkan annars menade att då brukar dom gå och det stämmer nog för kyrkan brukar vara knökfull. Ja så dom fick ge sig eftersom ungdomskören erbjöd sig gå, så det blir inga barn med i år men det kommer och bli fint ändå med 12 st unga vuxna tjejer.

  

Sen är ju årets lucia i SVT i år från Uppsala Domkyrka, med underhållning av Helen Sjöholm och Benny Anderssons orkester, tänk er henne sjunga de kända julsångerna till sammans med "Allmänna sången" som är en blandad kör, från början en ren studentkör precis som manskören"Orphei Drängar" var förr.

Tyvärr hann vi inte få biljetter så vi kunde gå på inspelningen, men jag kommer garanterat att sitta i soffan på torsdag morgon och titta.

  

Julklappar kan vi dock inte ta så hårt på, vi har ju inte så jättemycket pengar nu när L är ålderpensionär och jag är sjskr på halvtid och har sjukersättning, det som tidigare var sjukpension på den andra halvan. Och mindre pengar lär det bli eftersom Fk nu vill att jag ska ha sjukersättning på heltid. Vi klarar oss, det är inte det men man får tänka sig för lite. Handlar mkt på Tradera, finns ju nya saker där också.

Jag köper till tjejerna och barnbarnen men inte för några större summor. Finns mkt som inte kostar flera hundra som uppskattas. Barnbarnen får pengar eller liknande typ presentkort. Dom har ju dubbla far och morföräldrar på båda sidor och jag slutade konkurera med dom för flera år sen. Jag ger det jag kan.

  

Idag har vi iaf gjort lite julkakor och en knäcksort man bryter i bitar, mer om det på min matblogg www.netaave.bloggplatsen.se

Ska väl bli nån mer kaksort kanske och lite "riktig" knäck som i den här familjen är chokladknäck och sen måste man ju ha hemgjord wienernougat och romkulor (små myrstackar) på julen, eller hur?

Skrädmjölskakor och nån vörtis också kanske.

Sen ska man ju griljera en färdigkokt skinka, göra Jansson, omelett och göra egen rödbetssallad. Grava lax så klart, med rosépeppar. Köttbullar ligger redan i frysen.

Köper dock sill, Abbas senaps och skärgårdssill, sillsallad på en speciell Ica här i stan som gör egen och prinskorv så klart. Sen måste man åka till Månkarbogrillen och köpa deras egengjorda senap, den på skinkan och en tunn skiva färsk ananas då blir det jul.

  

Oj nu blir man ju nästan hungrig men det blir på sin höjd en frukt, kl är långt över midnatt, det är - 16 gr ute och det börjar bli dags att avsluta och stänga av datorn.

Ska försöka kommunicera lite med dottern som är på dans i Märsta först bara, försäkra mig om att hon och S kommer hem ordentligt till S, men det är Date som spelar så dom har nog inte så bråttom därifrån.

Men iaf, Godnatt så länge!

  


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Av Neta - Söndag 21 april 01:24

Hängde med L till Fyris ikväll och satt och lyssnade till Micke Ahlgrens. Träffade på 2 gamla kompisar, Gertrud och Kerstin. Så kul att få " prata ikapp lite" Har aldrig hängt med nån lörd innan men visste att våra gamla husvagnsgrannar jobbade där ...

Av Neta - Lördag 20 april 15:03

Sitter och slöar i soffan medans L duschar. Tänker tillbaka på en kul dag igår. Den började tidigt. Hämtade Annika vid 8 och for iväg mot Sörmland. Ett snabbt men välbehövligt kaffe & mackastopp i Strängnäs hamn. Har ju svårt att äta direkt på morg...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards