Mina ord och tankar

Alla inlägg under mars 2013

Av Neta - 16 mars 2013 23:16

Är det något fel på mig som vill ha ordning o reda i skåp och lådor? Saker på sin plats i garage och förråd så man bara kan gå och hämta när man behöver?

Är jag knäpp som inte gillar att det tar 3 dar att hitta mattan jag vill byta till i köket eller plasthinken jag behöver nu och inte om 3 dar? Eller när jag vet att det finns en viss vara i frys och kyl men som helt plötsligt ingen hittar för den ligger på fel hylla.


Det här är problem som uppstår här hemma nu när jag är begränsad i det jag kan göra. Och det är inte jag som lägger grejerna där dom väl hittas sen flera veckor efter det jag behövt dom. Jag kan inte heller stå utan kryckor framför t.ex frysen och ställa kaoset tillrätta.


Idag t.ex var det en grej "som inte fanns" i frysen, då har jag för att man inte ska behöva stå och gavla en kvart med frysdörren skrivit i strl 72 i word på en lapp vad det ska vara på de olika hyllorna. Allt för att underlätta. Ja jag kan förstå att det kan bli fullt på en hylla och att man då lägger det på en annan om det finns plats där MEN plockar man inte om då om det blir plats på rätt hylla sen???? Jag blir vansinnig på detta.


Ja det är säkert ett världsproblem, men det ger himla dålig energi åt trivsamheten.


Likaså i köksskåpen där man måste kasta in små plastburkar, decilitermått m.m "för det är så mycket skit på hyllan" Ja men ställ det snyggt då så får det ju bättre plats och man ser vad det är. Eller??


Ja jag är väl knäpp på riktigt som till och med ställer kryddorna i bokstavsordning på kryddhyllan för jag snabbt ska hitta rätt under matlagningen.


Det är bara det att jag orkar inte leva i kaos, orkar inte vänta flera dar på att saker ska hittas, jag orkar inte ens le längre när min man sen utbrister glatt, "men här är det ju" 3 dar senare.


Jag vill ha ordning, lugn och ro, är det fel?


Jag lever iaf med två som är lika kaotiska båda två och det är f*n så frustrerande när man inte kan åtgärda det själv utan hela tiden vara beroende av deras så kallade välvilja. Att bli fullständigt nonschalerad, det fixar jag inte. Då exploderar jag, och explosionerna kommer oftare och oftare.

Då ska ni veta att jag har hög tolerans, har inga som helst problem med dammtussar o grus på golven eller att saker ligger framme. Jag vill bara ha koll på saker och kunna hämta eller be nån hämta en sak när jag behöver den. Och jag vill att vi som bor i det här huset ska veta var saker och ting är.

Av Neta - 16 mars 2013 00:20

Var som en död fisk i morse efter en helvetisk natt med sendrag i allt från tårna till hela benen. Fick lära mig idag att det är de vätskedrivande tabletterna som är boven för i o med att vätskan försvinner ur kroppen blir det lite brist på magnesium. Det är alltså viktigt att dricka när man har dar då man äter vätskedrivande, den ekvationen har jag nog inte riktigt förstått.

Fick dock ett urbra tips om Resorb som ju är vätskeersättning i brustablett, så det ska inhandlas snarast, tar man en sån de dagar man äter vätskedrivande så tillsätts ju de ämnen man behöver igen.


Fötterna är bättre men inte bra, fick i dom i skorna iaf. Nu ska jag också skärpa mig och införskaffa lite knästödstrumpor, viker ner skaften så dom blir dubbla då blir inte kratern efter resåren så djupa eller onda.

Vet ju att dom har bra och billiga som ser ut som "vanliga" strumpor på "Nightmare" i Enköping, får bli en tur dit.

Funderar också på beställa en kil i skumplast till fotändan isf det 3-dubbla täcket. Jag ligger inte precis still när jag sover och jag får göra om det varje dag för det glider. Men har man en kil lika bred som sängen så ligger ju den still där under bäddmadrassen även om man snurrar från mage, rygg o sida. Är så van att sova med benen högre nu så jag kan inte sova platt. Skulle räcka om den var 10-15 cm som tjockast.


Elle har varit här en sväng idag, vi gjorde egna chickybits med pankoströbröd, ja lite räkor också. Hon ville vara med om det. C hade en kompis här, dom skulle väl åkt och dansat egentligen men lusten försvann visst.

C har bråkat med Ticnet, det släpptes biljetter till One Directions konsert i Sverige idag, hon fick urbra biljetter men när hon skulle bekräfta blev det nån error och sen var dom slut. Men vi "skrek" lite i Ticnets facebookgrupp så det löste sig till slut. Tur för dom för annars hade dom fått med mig att göra. Nån jäkla ordning får det vara.


Vi skippade också planerna på en stugpåsk och bokade en minisemester på Ullared i maj ist. Vi har inte varit där sen -95 och vi åker må-ons så vi hoppas slippa köer. Otroligt billigt att bo där, 2 nätter för 4 pers i motellet, granne med varuhuset för 1300. Stugorna kostade 600/natten för 4 men låg en bra bit bort för det skulle vara bekvämt för oss.

Så då ska man väl dit och köpa fryspåsar, bakplåtspapper och disktrasor som är deras storsäljare    Jag själv åker inte för handlandet men nog kommer det väl landa en del även i min korg. L ska vi ställa av vid verktygsavdelningen....


Ja så nu blir det en hemmapåsk, ev en dagkryss någon av dagarna och kanske en tur till Vaxholm och Lena Linderholms butik en annan. Suktade ju över hennes keramik på mässan, främst lavendelporslinet.


Jaha sängdags då, hoppas få sova utan sendrag i natt.

Av Neta - 14 mars 2013 23:16

Har lite ångest över mina svällda fötter, dom är mycket bättre nu efter tre dagar med vätskedrivande, en sån tablett räcker 6 timmar ungefär och idag tog jag först en vid 9 sen en vid 18-tiden. Den sista har jag knappt märkt av så jag hoppas det beror på att den första trots allt gjorde ett bra jobb. Vill ju få på mig skorna på ett bra sätt i morgon då jag ska ut bland folk   Den här gången har det suttit i fler dar än det någonsin gjort förut, är väl det som gör mig lite orolig men vet att tabletterna finns i större styrka så får väl be om det annars. Och dom är inte så att jag måste springa var 10e minut eller så men det kommer mer när jag väl behöver gå, och det är inte kris heller som man hört det blir för en del. Har väl bra muskler...  Skojade idag och sa det rinner i "alla hål" då jag snorar lite också och det i sin tur gör att jag blir lite tårögd. Men jag dreglar iaf inte (än iaf)   


Var en från min vänlista som frågade på facebook idag vilken båt som var bäst att kryssa med. Jag måste säga att det är väl egentligen inte någon av dom som är bäst. Jag föredrog Birka när den kom, då var det ju fräscha hytter, skönare sängar och TV i alla och Cinderella var lite sunkig.

Men nu har vi åkt Cinderella några gånger och den har ju fräschats upp i hytterna också. Dom är bra eller bättre på olika saker båda två.


Cinderella har godast mat men den är väldigt mycket dyrare också. Men man behöver inte alltid gå på finrestaurangen och jag gillar inte smörgåsborden längre. Har man åkt några gånger så "kan man det" och personligen tycker jag det är skönare att bli serverad.

Men man kan äta buffén som smörgåsbordet heter och där ingår dryck, även vin och öl. Den ligger i fören på däck 8. Det finns ett par "finare" restauranger, Food Garden och Skärgårdskrogen, dom ligger på samma ställe mitt på däck 8 och där ligger även vinbaren i direkt anslutning och Tapas strax bredvid.


Men vill man gå på Food garden, den lite finare restaurangen så har dom ett jättebra erbjudande vi tog när jag fyllde 60, man bokar en 3-rätters innan, det kostar 379 kr, och då får man fritt välja ur förrätts och varmrättsmenyn. Dessutom har man hela dessertbuffén och den går inte av för hackor, det är inget i dessertväg som fattas där. Innehåller dessutom ost & kex men det har jag aldrig orkat  


hemsidan kan ni se menyer och priser både där, på skärgårdskrogen som har ett bra erbjudande på skaldjursfat och Tapas som ju har en del rätter som är lika som Food Gardens på kvällarna och där har dom inte förbokning. Det är i Tapas man äter nattamat och ev lunch om man vill ha en bakpotatis eller en sallad.

Vi har faktiskt hoppat över alla restauranger ett par ggr också och ätit i cafét på däck 7 i fören, även på kvällen, tror att ett glas vitt och en räksallad går på 120 kr, en wrap på runt 40 kr, det åt vi till lunch sist. Salladen är gudomligt god och fräsch. Så det behöver inte kosta skjortan att kryssa.

Frukostbuffén är där kvällsbuffén är och det finns även lunchbuffé där. Vi äter oftast "frunch" i cafét.


På Vikinglines hemsida kan man gå med i dera "Viking club" och där får man ofta erbjudanden och gratis eller väldigt billiga kryssningar.


Var ska man bo då i denna djungel av hytter ;) C-hytter ligger under bildäck och också under vattenlinjen och ingen har fönster.

B är insidehytter utan fönster och A är fönsterhytter sen finns också ett antal lyxvarianter.

4-bäddshytterna funkar men det är inte stor plats att spela på. Vi bokar oftast B2 numera, fönster känns onödigt då man ju bara sover där, så tjejrna bor i en hytt och vi i en men bredvid varann. Dom finns högt upp i båten och då blir det också automatiskt lite lugnare. Finns hytter på däck 2 och 5-11. 


Danserna är i nattklubben på däck 8, i cafét på däck 7 där också discot är som är öppet till 4. Underhållning även i vinbaren utanför restaurangerna. Sen händer det andra saker på dansställena också, kryssningsprogram brukar dom stå och dela ut när man kommer in på 7an, annars finns dom i receptionen som ligger precis där också.

På sommaren är det underhållning, dans och "beachparty" högst upp på däck 11, det går dock ingen hiss längre än däck 10.


Man kommer in på båten på däck 5 och 7, eller via bildäck som är däck 3. Vi åker ju oftast bil och parkerar ombord, det kostar lika mycket, 130 kr som att stå i parkeringsgaraget 1 dygn. Skönt framför allt på vintern att komma till en varm och torr bil och slippa gå så långt, för det är långt att gå på båten, man går genom en glaskulvert som iskall på vintern. Det är bra skyltat till "Stadsgården" från alla infarter om man kommer med bil.

Taxfree ligger på däck 7.


Birka då, ja lite enklare men kanske något fräschare, där är maten lite sämre men inte dålig så klart. Alla 3 restauranger ligger på däck 6 utom cafét som ligger på däck 5 utanför nattklubben i aktern där dansen är.


Musikunderhållning även utanför buffén i mitten av däck 6 och vid cafét.

På restaurang Four Season i aktern har dom den lite finare maten, här kan du även beställa en 3-rätters, finns lite olika menyer, se hemsidan.  Här finns även en mindre restaurang som heter "Bistro", den ligger utanför Four season, lite enklare men med bordsservering, rutiga dukar isf vita och besticken i en kruka på bordet. Inte lika stor matsedel som Four season men fullt tillräcklig. Jag kan rekommendera Fisk & skaldjursgrytan. Vi äter nästan alltid där. Även här har cafét lite sallader och pajer m.m nattmat och lite fukostgrejer som yoghurt m.m Vi äter frunch där eller så tar vi med en sallad till nattklubben på dan.


Taxfree ligger i fören på däck 5 där även receptionen är och där finns kryssningsprogram. Där kommer man också ombord. På hemsidan kan ni kolla hyttkategorierna, ungefär som Cinderella, här ligger dock alla hytter över vattenlinjen och det finns inget bildäck. Vi står i Vikings garage då vi åker Birka, det är låst på nätterna.


Även här bor vi oftast inside 2-bädds. Finns även hytter med kyl som är lite rymligare, och dyrare.

Det finns hytter på däck 2, 4-9. Sommartid är det mat och dans/underhållning högst upp på däck 10 utomhus, där ligger även badet och spa. I fören finns en lounge där man kan sitta och titta ut på skärgården, finns bar där och vid badet också.


Finns även ett litet akterdäck utanför nattklubben på 5an. Sen kan man gå ut på långsidorna av båten på flera däck. Ta en promenad eller jogging på däck 11.

Även dom har en klubb, man anmäler sig ombord på båten i receptionen. Får en ansökan att fylla i som ska lämnas där.


Båda båtarna har handikapphytter och hiss både på terminalerna och på båtarna på flera ställen, en del dock lite trängre.


Dagkrysser finns på Vikingline både från Sthlm och kapellskär, sen från Grisslehamn med andra rederier.

Vi har bara åkt Rosella, den kostar 35 kr och att parkera vid terminalen 30 kr.

Båten är lite äldre och betydligt mindre än de andra men fin ändå och vi åt paj från cafét för 41 kr. Dansen är på däcket ovanför man kommer ombord, mat på däcket ovanför det, finns även buffé. Taxfree i andra änden mot dansen. Finns förvaringsskåp för ytterkläder, kostar 2 guldpengar.

Nackdelen med den båten, väldigt långt att gå av och på och trånga lite läskiga hissar där det inte går att köra rullstol.


Till alla båtar går bussar, kolla hemsidorna.




Av Neta - 13 mars 2013 01:17

Värk & svullna fötter! Har ni hört den förut? Sitter här mitt i natten och väntar på make och dotter som varit i Hallunda och dansat. Polisen har gått ut med halkvarningar på E4 och säger att man helst inte ska bege sig ut. Lite orolig blir man innan dom är hemma. Dom åkte därifrån för 2 timmar sen men skulle in i Märsta med Cs kompis också.


Tragiskt också med olyckan med en polis på 4-hjuling som dog igår efter att ha kört över kajkanten i Sthlm och 2 unga killar som dog då dom körde ner på isen vid Hjulsta under en polisjakt. Man undrar ju hur det kunde få ske som det gjorde för några liter bensin. "Ringa stöld" enligt GW.


C har fått ännu ett ledsagarjobb idag åt en 18-årig tjej i Knivsta, lång resväg men det går ju buss dit direkt från oss. 26e ska hon dit på ett första möte. Ska mest jobba lördagar så då blir det ju lite OB också. Ev har dom 1 jobb till åt henne så småningom, men dom vill väl se vad hon går för först.


Elle har varit här hos mig ikväll och sover över, hon sover nog redan (kl 01.27   ) vi har haft en liten myskväll bara hon och jag och djuren.


Nu kom dom så nu kan jag andas ut   och inta ryggläge.

Nattinatt!

Av Neta - 10 mars 2013 22:11

  Hon avled idag 97 år gammal. Jag minns henne som ytterst elegant. I tidningarna idag kan vi läsa att hon dessutom var ytterst charmig och väldigt rolig.

En stand in för den farmor som kungabarnen aldrig haft, både hon och Prins Bertil har betytt mycket i deras liv.

På senare år led hon av Alzeimers men jag hoppas innerligt att hon var så medveten så hon visste att Viktoria fick sin Daniel som hon naturligtvis måste ha träffat, att hon fick se bröllopet på Tv och att hon visste om lilla Estelle.

Synd att hon missar Madeleines iaf här på jorden.

I tidningarna står det att Mdeleine som haft sin möhippa med syster och väninnor i alperna fick avbryta den igår, och att alla i familjen var där då hon avled idag.

Skönt att hon inte gick bort närmare bröllopet. Nu hinner det ju gå precis 3 månader dit.


  R.I.P

Av Neta - 9 mars 2013 23:59

  Ja vi for till Kistamässan i morse, jag var helt "död" då kl ringde, vaknade 4.30 i morse och kunde sen inte somna om, men svimmade av strax efter 8 och kl ringde 8.30

Raglade upp och fick väl i mig en kopp te iaf och var väldigt glad för att jag gjorde matsäcken igårkväll.

Somnade före stan när jag väl satt mig i bilen och var väl lite lagom nyvaken då vi kom fram   C jobbade med mig idag (ledsagare) så hon och jag väntade i entrén medans L åkte och parkerade.

Det var himla mkt folk mest vid växtförsäljningen förstås men fanns mkt mer än så. Sugen blev man på många saker där, vi dreglade väl lite över smidessaker bl.a mönstrade bollar i just det matrialet  man ska ha marchaller i. Såg också en urläcker droppe för samma ändamål bara gjord i smidestrådar. Ska frossa i broschyrerna som kvällslektyr ett tag nu.


Lyssnade på ett intressant seminarium om Terra preta - den svarta jorden. Hur man kunde jordförbättra långtidsverkande med krossad grillkol av bra kvalité som t.ex Änglamarks. Man ska helst blöta den med gödning, gärna urin "gullvatten" före (får väl skicka ut L och "slå en båge" )    och första åren kan man blanda i lite kompost också men annars är det bara mylla ner och det ska hålla flera år. Låter ju klart intressant. Googla det gärna och läs, kommer även lite om det i nästa nr av "Allt för trädgård". Funkar även i krukor, t.ex för begonior som man kanske spar i flera år.


Lyssnade även en stund på Bosse Rappne från "Äntligen hemmaprogrammen" om hans jobb på Ulriksdals slottsträdgård där han är 3e generationen trädgårdsmästare, han är även född på gården och bor där med sin familj. Han pratade lite om kompostering och frösättning.


Det var tur vi hade mat med oss för det var köer i det oändliga till matställena och riktig huggsexa om borden. Till och med där platserna för medhavd matsäck var fick folk sätta sig med sina brickor med köptasmat. Vi fick ett bord till slut iaf.


Efter 4 timmar var vi rätt nöjda och for hemåt, hämtade Elle som var jätteledsen, hennes extrafrys hade gått sönder men hon komm ed hem iaf och vi fixade mat tillsammans och hon hade med sig chokladfondanter hon gjort idag. Dom avnjöts till mellon med hallon och glass.


Mellon ja, jag tycker de flesta bidrag var hyfsade i år. Åh jag har fått en väldig respekt för personen bakom "Bananen" sedan jag såg och hörde honom prata med de sjuka barnen på KS. Han har själv mycket i sin ryggsäck har jag förstått och det är en väldigt rar, empatisk och ödmjuk person som gömmer sig bakom "pajasen", jag led lite med honom ikväll hade unnat honom att komma bättre.


Hade väl själv hoppats på David Lindgren, vilken entertainer han är, märks att han har en gedigen vana av sång, musik och dans. Hade lite svårt för låten först men den vinner i längden som så många andra.


Unnade också Robin att vinna han är kanske inte "så färdig" som artist ännu men tror han kommer att gå långt. Han känns så äkta på något sätt också.


Sen tycker jag programledarna varit ypperliga, Gina med sitt naturliga sätt och Danny charmig på sitt sätt, inte så slipad så klart men för att aldrig nånsin gjort det innan tycker jag han klarat sig utmärkt. Alla har vi ju varit nybörjare.


Nu mitt i natten är L och försöker rädda det som räddas kan ur Es frys, lite tar han väl hit och sen skulle hon väl rensa i sin köksfrys lite så dom håller på med det nu, det är många minusgrader här så hon kan ju packa sin kylväskor fulla och ställa ut på altanen också.


Själv ska jag varva ner nu och hoppas på en bättre natt än den som gick.


 



Av Neta - 7 mars 2013 23:03

Jag ska skärpa mig och skriva oftare.   


Ja nu har man fått börja dra ner persiennerna på nätterna, vill inte vakna före 7 med solen rakt i ögonen ... jo så är det, jag är ju kvällsmänniska och ligger sen och trynar till halv 9-9 varje morgon. Men efter att ha gått upp 5.45 i massor av år tycker jag att jag är värd det.   


  En morgon råkade jag dock vakna precis när solen steg upp över sjön, har lånat den här bilden men himlen var precis så här glödande men jag vaknade av att det "kluckade i öronen" och när jag åtgärdat det var det här ögonblicket över och himlen var "bara" rosa igen. Älskar den här tiden när man kan få se lövlösa träds kronor mot vackra himlar. Jag har ett par gigantiska björkar i det blickfånget och nån gång kanske jag får det på bild också.


Vi har ganska mycket snö kvar ännu men man ser för varje dag hur det sjunker ihop så vi hoppas ju på en snöfri påsk, har väl börjat lite med inhandling av sticklingar också så hoppet lever. Ska skicka upp L i skogen endera dan så vi kan få lite vippris på altanräcket, det hör till.


Jag har fått mer pengar från afa, jo till o med några hundra mer än sist.   Så nu har vi äntligen kunnat slänga ut pappas gamla tjock-tv och köpt en ny. Senaste gångerna höll man tummen för att den gamla skulle fungera den hade börjat tjuta nån minut då man satt på den och vi var livrädda för brand sen grannens tog eld så vågade knappt gå därifrån.


  Har varit och provkört denna också som numera går under namnet Grålle, på skärtorsdagen får jag hem den. Provkörde på industriområdet runt hjälmedelscentralen på knagglig tjockis, lite läskigt var det ju men den går ju bara i promenadtakt. Ska iaf bli skönt att kunna gå ut när jag vill utan att känna att någon måste dra mig. Hänga med namnegrannen på hundpromenaderna och kunna åka in i skogen om jag vill, tog så klart terrängdäck.


Vi hade lite funderingar på Leksand i påsk men det verkar som vi får avstå det, Malin kunde inte ta hand om djurvattningen och det funkar inte att ha båda med. Misstänker att släkten är lika ovillig att komma hit då som i julas men vi får väl fira på annat sätt. Tänker inte krusa dom nåt mer. Samlar väl barn och barnbarn en av dagarna men skiter i resten.


Vi har varit på vår första dagkryss i veckan också, åkte med ett par från Sthlm som vi lärt känna på andra krysser och gm facebook, himla trevliga och goa människor verkar det vara iaf. Kul med nya vänner.

Bilresan till Kapellskär är 11 mil och var väl lite dryg när man skulle hem men å andra sidan kostar parkeringen 30 kr och kryssningen 35 kr i normala fall, denna gång fixade dom fria kryss. P-H spelade och vi firade Björne som fyllde 25 eller nåt...   

Va lite nostalgi för oss att åka den vägen igen dels förbi Marholmenavfarten, förbi "vår" affär och sen tog vi ett varv i Norrtälje också för vi behövde tanka. Hänt mycket i den stan och vi ska nog ta oss en tripp dit en dag och strosa omkring. Bara vid Flygfyren hade det kommit en massa nya affärer.

Kryssen är iaf 6 timmar med musik och underhållning hela tiden, vi åt paj till lunch för 41 kr styck och den kan man inte klaga på varken smak eller prismässigt. Vi kommer nog att åka igen, enda nackdelen var att det är långt att gå mellan terminal och båt, både för L som måste dra mig och för E blev det riktigt jobbigt ia då vi skulle av.


I helgen som kommer ska vi på trädgårdsmässan i Kista och sen får man väl kolla på mellon, hade tänkt bjuda över Mi o Ma men dom ska vara barnvakt, misstänker att deras son som fyllt 30 i veckan ska ha fest.


Har hänt lite med eventet också, vi har blivit sponsrade med massor av saker till fiskdammen och de sjuka barnens goodiebags, lite kul har vi ordnat för "de friska" barnen också men vi har nästan skippat trollkarl, barnunderhållningen är för dyr helt enkelt och ingen av dom har velat sponsra, det kommer ju finnast 4-5 barnsaker ändå och vi har fixat dit både ambulans och annat nyttigt dessutom som är lika kul för både stora och små   

Funderar på nån timmes allsång men svårt att få till det där också, måste ju vara rätt person.

Nu avvaktar vi den nya artisambassadören som RMDH har ordnat och ser vad hon kan göra för oss.

All marknadsföring är iaf sponsrad och det känns så himla bra, var ju en tung post. De flesta utövare som är klara sponsrar ju också 100% så har vi tur är det bara tillståndet och STIM som kommer kosta. Dessutom har vi några tusenlappar i pengaspons till resor och annat. All fika och mat till utövare och volontärer är också sponsrat. Elle har varit en klippa där när jag inte orkat eller haft för ont har hon tagit över. Hon gör dessutom affischerna, det är ju liksom hennes område.

Nu hoppas vi bara på lagom fint väder och att folk kommer så vi får in lite pengar till huset. www.ronaldmcdonaldhus.se


Köp gärna armband och pins från hemsidan eller där på eventet. Finns även här.


Nej nu börjar det bli sängdags, ska upp i morogn för arbetsterapeuten kommer hit och hjälper mig fylla i ansökan om garage till Grålle och hämtar min duschstol, har köpt en egen pall från Etacbutiken som är både smidigare och lättare.









Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards