Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 24 november 2014

Gråväder och julpyssel

Av Neta - 24 november 2014 13:47

Idag är vi i blåsväder här   vet inte om det är storm precis men attans va det blåser. Vaknade i natt av en smäll mot ytterväggen, vågade inte gå ut och titta så väckte Leffe som iaf gick upp men såg inget. Lät ungefär som när man sätter upp stegen så bara väntade att få se nån utanför fönstret. Kollade också att alla träd stod kvar och det gjorde dom. Vet ännu inte vad det var, regnar och blåser, grått som 17 så att gå ut har ingen prio.


 

Igår kom hon hem från London och nog hade hon shoppat alltså, det här är ändå inte allt. Pengarna hade räckt, hon hade till o med några hundra kvar. Bra gjort med tanke på att dom inte bara räckt till shoppingberget utan även till busskort, mat och inträden till museer + en utekväll. En hel del julklappar och lite presenter åt oss också. Hur mycket hade hon med sig då? Ja strax under 5000. Dom som påstår att det är dyrt i London har nog inte varit där. Nu var dom väl mest på Primark och inte så mycket i märkesaffärer. Lite underkläder från Victoria Seecret hade hon dock unnat sig.

Hon hade annars köpt en kavaj, ett par guldglittriga finskor, en kjol, en festoverall, (ja jag vet att det kallas nåt annat men det är ju det det är) 200 (nåja) tröjor och 3 pyamasar, en mugg, 2 nyckelringar, 3 halsband, många trosor, strumpbyxor med "tatueringar" på, och en handväska. Plus presenterna alltså.

Tyckte dom var smarta som köpte busskort, dom åkte på tunnelbanan med det också. Men i veckan hade dom mest åkt dubbeldäckare för att få se så mkt som möjligt av stan.


Ni matar väl fåglarna nu ni som bor så att ni kan det? Här är det precis fullt i fågelrestaurangen nu, och idag såg jag den första domherren.

Talgbollar kan man göra själv av att smälta cocosfett med havre o fågelfrön, gärna med lite brödsmulor i. Jag gör i engångsmuggar sen när dom stelnat river jag bort muggen, sen lägger jag dom i spiralerna som är till för talgbollar.
Hänger också girlanger av jordnötter med skal o russin i fågelbusken, o gärna lite äpplen till koltrasten, både fint o nyttigt.

När jag jobbade på förskolan så gjorde vi en mesklocka av ovanstående cocosfettblandning. En lerkruka av lämplig storlek ställs över en kaffekopp så hålet kommer fritt, man kör i en pinne i hålet uppifrån gärna med nån liten utstående kvist som kommer över krukkanten upptill. Under krukan ser man till att pinnen kommer genom hålet, tätar om det böhövs, borrar genom pinnen och sätter i ett snöre, så den kan hänga upp o ner. Häll sedan i blandningen lite avsvalnad, låt stelna ordentligt och häng krukan i ett träd.
Vi matade fåglarna under vintern och hade ett matschema över dagisgårdsfåglarnas älsklingsmat som jag återger.

Grönfink och Domherre - hampfrön, solrosfrön, havre, vildfågelfrön

Gråsparv - färskt bröd, hampfrön, solrosfrön, vildfågelfrön, nötter

Koltrast - russin, äppelskrutt, kokt potatis

Talgoxe - hampfrön, solrosfrön, vildfågelblandning, kokosfett, talg, mild ost, nötter

Duvor, kråkor, skator och måsar äter allt som bjuds.

Nästan alla fåglar gillar kokosnöt, häng upp halverad

Farligt för fåglarna är möglig, kryddad o salt mat.


Det är ett kul pyssel att göra fågelmat, när fröna kommer i blandningen så blir den inte så varm heller och även små barn kan hjälpa till att ösa i muggarna. Bra sätt att ta vara på utgågna gryn, frön och nötter på med.

Nu drar det ju hop sig till advent och jul. Saknar jobbet så här års, där tog man ju verkligen vara på traditionerna. Här vill ingen pyssla eller baka peppisar längre, så det köper jag numera. Men det blev ett himla liv i fjol när jag inte gjorde nåt pepparkakshus, ojoj katastrofen var nära   

Rasmus o Emilia är ju också lite för stora för att vilja julpyssla nu.


När man jobbat så många år på förskola som jag gjort är det vissa grejer jag bara inte kan med, för min del är jag sjukt less på julgranskarameller och papperslyktor. Mina barn fick inte ens hänga julgranskaramellerna i granen utan fick dekorera sina rum med dom. Nej jag är mer för pyssel man kan ha kvar.

Att sy en liten julduk med bara "upp och nerstygn" klarar de flesta små barn också. Man kan rita upp något dom får sy efter på grov aidaväv.


Det finns små blomkrukor i lera 3-4 cm höga. Måla dom med hobbylack 2-3 ggr, (vatten bara på penseln) vid sista målningen strör man på lite glitter innan färgen torkar. Glitter finns idag i ströburkar och håller du till på en papperstallrik är det enkelt att vika den sen så du kan hälla tillbaka överblivet glitter i burken.

Även små barn kan måla här.

Sen tar man en träpärla med hål i och målar den också. Trär igenom ett fint band i pärlan då den torkat, ser till att pärlan hamnar på mitten av bandet. Mäter insidan på krukan, knipsar av en bit av en grillpinne och knyter om bandet på den så pärlan hamnar som en kläpp i den upp o nervända krukan. Trär sen bandet inifrån krukan ut genom hålet, då bildar ju pinnen ett stopp och pärlan hamnar rätt.

Knyt ihop bandet upptill så du kan hänga klockan, ta en bit band till och knyt en rosett om bandet där den kommer från krukan, ev kan du knyta in en liten kvist också.

Vill man inte ha glitter på kan man ju t.ex göra prickar med ett knappnålshuvud eller en liten spik. Skaka burken och använd färgen i locket att doppa i. Prickarna blir på det här sättet lika stora.

Vi har gjort så med tandpetarburkar, målat röda med guldprickar som barna fick ge bort i julklapp. Går att måla både dom i trä och plast.

Vill man göra en lite större julklocka att hänga t.ex i en dörröppning så tar man så klart den strl på blomkruka man vill ha, men gör på samma sätt.


Har man tomma barnmatsburkar eller andra lite mindre burkar kan man ju måla med hobbylack också. Såg att både Uppsala färg och Panduro hade julset av hobbylack med 5 julfärger. Men rekommenderar att man köper en normalstor med rött också, för det gick mest här iaf, rött och guld. Glitter hade vi guld, silver och blått.

Vill man göra en frostad lykta av en glasburk kan man måla den med lim och rulla/strö den i socker med glitter i. Det blir jättefint. En paljett i form av en snöstjärna på burken innan rullningen blir fint med, måla inte på paljetten då.

Om man vill ha en burk som glaslykta men den är lite välvd i botten kan man ha i lite guld/silversand så värmeljuset står stadigt. Guldsand finns på bl.a Blomsterlandet.


Vill man ha lite fina kvistar i sin burk, eller kanske i en julgrupp så köp er ett paket sagogryn. Ut i skogen och plocka blåbärsris eller andra småkvistar. Torka till dem inomhus och doppa sen i lim och rulla i sagogrynen på en engångstallrik ni bara kan slänga sen. Ser på riktigt ut som frost.


Små barn som inte kan måla och klippa kan man låta "kladda" på en kartongbit med t.ex en röd och en grön krita. Sen ser man ut en bit av klottret man tycker är fint och lägger en mall eller ett pepparkaksmått på och skär eller klipper ut. Kan man sen skicka som julkort.


Ja sen har vi ju klassikern, nejlikor i en apelsin som hängs i fönstret i röda band. Hjälper man till att göra hålen med en provsticka eller tandpetare kan ganska små barn göra det också.


En förenklad variant av flätade pappershjärtan kan man göra av 2 rundlar i olika färg. Använd glanspapper. Vik rundlarna på mitten och lägg dom omlott i varandra, vrid ner båda rundlarna så det bildas ett hjärta, limma dem så. Limma på en hank rakt över.


Till sist måste jag tipsa om det här


 

Smart sätt att få ett naturligt hål för ljuset i en islykta. OM ni har plats i frysen i jul, eller kanske rent av kallt så ni kan göra den ute.









 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Onsdag 27 mars 01:06

Med den här jäkla tröttheten märker jag hur min mobilitet försämras också. I synnerhet direkt på morgonen då jag går jäkligt illa. Ont satan då också. Går dåligt jämt och måste alltid hålla i mig nu. Att bära nåt samtidigt försämrar också balansen om...

Av Neta - Måndag 25 mars 22:39


Kom inte receptet med, blir så trött

Av Neta - Måndag 25 mars 22:37


Jag hade spart Chokladvåfflorna Så,dags nu men iaf. Haha! ...

Av Neta - Måndag 25 mars 19:32

Känns som något är fel. Inatt sov jag dåligt men gick inte upp i morse utan sov till 11. Har som ett tryck över huvud och ögon men det är tydligen vanligt vid extrem trötthet. Ringde vc men dom har ingen tid förns i slutet av maj. Fick prata med en ...

Av Neta - Lördag 23 mars 23:33


Stavas det så? Hur som helst så glömde jag bort det totalt. Satt och lyssnade på den här. Jag har inte haft så mkt vallningar, inte alls faktiskt men vet ju hur det kan vara. Spröda och torra slemhinnor dock, inte bara på så känsliga ställen ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards