Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2014

Av Neta - 6 december 2014 17:45

Jag anser att det finns kärringar av båda könen, som gnäller utan kunskap och inte ser längre än sin egen husknut. Oftast handlar det om invandrare och SD, dom har inget emot invandrare, nejdå men tycker det är förskräckligt med den höga siffran av detsamma vi ska ta hit.

Jag brukar inte unna mina vänner och bekanta det värsta men dom som skriver så här, oftast utan att ha nån närmare kontakt med invandrare borde få känna på hur dom haft det.

Dom kan ju få bo i en hydda, i ett läger, få köa till vatten och göra sina behov ute, dessutom inte ha särskilt mycket mat. Hur länge tror ni dom skulle stå ut?

Dom kan ju få bo ett enda dygn i en stad som bombas, ligga där och lyssna på planen och hålla tummen för att deras hus ska klara sig.

Var är empatin och omtanken? Visst har vår invandrarpolitik brister men vi måste låta dom som kommer från misär och krig få komma.

Den urskiljning som borde göras är ju de som är terrorister och bråkstakar, dom som ställer till bråk även här. Hur man nu ska göra den?

Ofta handlar ju det om personer som kanske behöver stöd, vård och få bearbeta trauman. Borde inte vi som är så duktiga på det hjälpa till här. Kanske hemma i deras länder.


Personer som "sköter sig", som på sikt vill jobba och försörja sig själva dom har vi råd att ta emot och jag lovar att den % är hög.

Utvisa inte personer och familjer som varit här länge och har etablerat sig! Slit inte upp barn från skolor och förskolor.

Dom har en gång gjort det som jag inte tror att någon av dom här gnällspikarna skulle klara. Dom har stängt dörren till sitt hus eller sin lägenhet och bara fått packa med sig det nödvändiga. Lämna ägodelar både de vuxnas och barnens för att dom inte törs vara kvar. Hur många av oss i trygga Sverige skulle kunna det?

När dom nu kommit hit och är trygga från krig och fasor ska vi då säga nej, varsågod att återvänd?

Det har krävts mycket både fysiskt och psykiskt för dom att göra dessa uppoffringar, ekonomiskt också, ofta har dom inga pengar kvar.

Det är klart dom söker sig till landsmän, dom har ju varit med om samma sak och är det något jag kan hänvisa till är hur bra man mår av det även om det i vårt fall "bara" var att vi fick ett cancersjukt barn. Har man upplevt ett trauma, finns det inga som förstår en och kan hjälpa en så bra som de som varit med om samma sak. Inga proffs i världen kan ersätta det.

Nej låt dom landa där då de kommer men ge dom sen en chans till jobb och boende precis som vi andra har. Då blir det nog som här i vår by att dom smälter in och är som vem som helst.


Jag har inte hört en enda invandrare som beklagat sig över sin situation vad gäller att bryta upp hemifrån. Ändå kan jag ana hur det känns i deras hjärtan. Har sett sorgen i deras ögon samtidigt som dom förgäves försöker förstå det svenska systemet. Vill förstå varför även om det bara gäller en sån enkel sak som varför barnen måste vara på förskolan till samlingen eller varför dom ska skriva upp hämtningstider och hålla sig till dom.

Nej försök sätta er in i det dom tvingats till och prata med dom så ser ni att dom är som vem som helst, bara med en annan bakgrund och andra värderingar. Prata om vardagliga saker som mat m.m


Man hör ju ibland folk som har konstiga åsikter om invandrare säga "men vi har en XXXX på jobbet, han är bra, eller hon är som folk"

Men kan det bero på att ni lärt känna den människan?? Jag lovar att de flesta är så om man lär känna dom   


Det om detta apropå en status på FB hos en person jag trodde lite mer om.


Igår åkte vi till mitt ungdoms dansställe nr 1, vi dansade också till (ja iaf en   ) samma musiker som då, även om dom andra funnits med under intensiva dansperioder också.

Skultuna! Hur mkt kul har man inte haft där? Och vad har man inte upplevt för kul till Roynes och Micke Ahlgrens. Claes Lövgrens fanns inte då iaf inte häromkring men hade dom funnits hade det varit lika med dom det är jag övertygad om.

Jag fick övertala L och betala allt inklusive bensin men tror han var rätt nöjd med sin kväll iaf.

Men alla vänner och bekanta man träffat ute till dessa orkestrar var är ni? 4 st var där igår. Av hur många om det varit förr? Ja nog får vi lägga på en nolla iaf när det gäller MA men även CL har ju också haft sin publik. Trodde nog att några fler skulle vara där, det var inte lite folk, tvärtom men inte dom jag trodde.

Slutar man dansa efter 50-60årsåldern? Förr kunde man åka ut själv på bra orkestrar och trevliga ställen och veta att där fanns folk man kände. Så var det inte igår, förutom de här fyra då varav en bor i vår lilla by, det var ju lite komiskt.


Ja jag kände alltså när vi kom att vad är det här? Var är folket? CL och MA men inte ens Kicki var där och tjoade? Vart är världen på väg liksom.  

Kändes som vi hamnat på PRO, ja inget fel på det, vi är ju där själva men jag gillar o se yngre folk också. Lite fart o fläkt.

Kändes lite bättre när Maria vars föräldrar driver stället kom, äntligen nån man kände förutom dom på scen. Anki kom strax efter o då såg vi Sara också. När så grannen Ove kom instrålande så var det helt plötsligt kul att se några man kände på golvet med. Kerstin från 08 var där med så egentligen blev det ju 5 då, eller 14... fast inte på golvet.

Jag är ju inte sån att jag vill sitta nedanför scen som en del rullstolsburna gör, men jag vill gärna se dom som spelar och kunna tralla med lite. Jag flyttade därför mellan 2 dörrhål som båda hade andra dörrhål ca 2 m bort. Men inte en enda försökte flytta rullstolen igår eller gnällde över att jag satt i vägen.   

Vet att många tycker jag ser sur och tjurig ut, men så ser jag ut och man kan ju inte sitta och flina hela tiden   inte jag iaf.

Njöt av musiken, kul att höra några nya låtar även om det är mycket gammal skåpmat hos MA och vete 17 om dom inte spelar "Blue Buyou" lite snabbare nu också. Dom har lagt till några riktiga guldkorn.

Kul med dom här grabbarna också att det kan gå år emellan man träffar dom men när man väl ses så är det som igår. Fb gör väl sitt till också. Men vi har ju också dansat några mil till dom. Törs inte tänka på hur många steg jag tagit till Mickes bas, började väl för 40+ år sen då han var en ung och oskyldig (nåja) tonåring.


Börjar väl vänja mig med CLs nya sättning också men inte är det som förr, jo han himself är det. Men så jäkla bra.


Vi åker ju inte så mkt på vanliga danser längre, som dansare själv eller f.d nu då vill man inte vara i vägen, det blir på ett helt annat sätt på kryssningarna. Så vi fortsätter så klart med det men ska iaf tillbaka till Skultuna i febr (då får L betala   ) Martinez och P-H, vad ger ni mig för den kombon? Kom ihåg 13 febr.


Jag flyttade alltså mellan hålen igår utom då vi var tvungna att käka lite, kunde då konstatera att MA hade bra ljud bakåt också så gjorde oss ingen brådska. Kent kom och prata lite, jag måste lätta lite på blåsan sen men då vi var på väg ner till CL-hålet mötte vi Petter. Han hade varit ner o kollat efter oss så vi pratade en stund, så gick vi ner och då kommer Micke ner o vill hälsa. Kan man annat än älska dom där pojkarna??   ja inte sååå men ni fattar.


Pratade och sa hej efteråt så klart, på båda sidor. L var lite stressad över hemresan, det hade regnat och varit på väg ner mot minusgrader då vi åkte dit, dessutom såg vi att det snöade under kvällen så han befarade halka.

Det var inte halt alls, vi hade laddat med termos o mackor om det skulle bli besvärligt o jobbigt hem men det tog vi hemma. Det mest dramatiska var en flock, iaf 9 st kanske fler rådjur på och vid vägen strax efter S-tuna kyrka. E18, 55an och 600an var alla torra och fina och det var några +-grader.


Såg också så mkt fint efter vägen igår, 2 träd i S-tuna centrum som jag ångrade att jag inte fotade helt inlindade i ljusslingor och sen en stor gra nsom hade som girlanger av ljus uppifrån och ner vid Johnny nånstans efter 55an. Många har anammat det där med granar i flaggstängerna också. Men det är inte snyggt när man sätter det i för korta stänger och drar ut slingorna så det mer ser ut som en Egyptisk pyramid än en gran.

Mysigt att åka o se så mkt fint och kul att så många har sitt lyser hela nätterna, det har ju inte snåla vi.


Hemma vid 03 då väntade C uppe på oss så vi fikade lite och hon berättade om Idolfinalen i Globen hon varit på. One D, Danny, Darin och många fler hon gillar hade uppträtt och det hade varit kändistätt bland publiken också.

Somnade väl framåt 4 och hur länge jag sov idag tänker jag inte säga men det var länge.     

Kollade lite på finalen på TV på em och nu blir det strax "Så Mycket Bättre" och lite god mat min dotter gjort.   











Av Neta - 4 december 2014 03:31

Idag var det dags igen för syrrans och min dag. Vi började på Rusta där Tina fyndade både duk till köksbordet och en jacka. Christine köpte en guldig julgran och jag som skulle ha vit tvål till min snögubbepump hittade polkagristvål. Blev väl lite mer småsaker innan vi traskade över parkeringen, förbi Coop för att beundra granrisbockar, och upp på Ikea för att äta lunch. Jag åt kyckling med ratatouille, bea och pommes. Mådde så klart illa efteråt, bea o pommes i kombo var nog inte så bra men hellre den än deras halvkontring och oftast kalla potatis.


Kollade köksbord och lite andra möbler efter det och sen ner en trappa. C hittade tallrikar och skålar, hon tänker visst flytta hemifrån ;)

Jag hitta järnek och mistelkvistar för 9kr st, sen köpte jag ätbara granar. Syrran köpte lite julklappar och C hittade fina röda småprydnader till sin guldgran. Avslutade med en fika.


Väl hemma sen upptäckte vi att vi inte hade tagit fram nån mat, så det blev en nödlösning men en helt ok sådan. Våfflor med Rom, rödlök, gräddfil och kräftstjärtar. Tillbehören var rester från helgen.

Slökväll i soffan sen och nu är kl strax 4 på morgonen och jag är klarvaken.


I morgon kommer Elle och vi ska baka lite saffran, vört och fröknäcke. 


Nu ska jag ge kroppen en sista chans att somna.

Kram och God Natt!

Av Neta - 3 december 2014 22:58

3 dec 2014, va så säker på att det årtalet och datumet kommer att stå i historieböckerna. Våra barnbarn och barnbarnsbarn m.fl kommer att få plugga in det. Varför blir det så här då?

Beror det på att S inte bildat regering själva?

Är det bara SD fel?

Varför är de borgeliga partiledarna så hårdnackat tjuriga? Platsar bäst i en sandlåda tycker jag.


Jag tillhör dom som fick nog efter att ha röstat blått i många år, på ett parti som värnade familjen.

Jag kunde inte titta på när välfärden skrotades och fortsätta att rösta så.


Demokraten i mig måste på ett sätt acceptera att svenska folket röstat in SD i riksdagen som 3e största parti, men jag delar inte deras värderingar.


Jag var ute och åt lunch häromdagen och vid bordet bredvid satt tre killar och ondgjorde sig över invandrare. Det vanliga tugget om att dom får mer i bidrag än vad vi tjänar. Dom betalar ingen skatt och dom har därför råd att åka omkring i flotta bilar. Dom snodde deras tjejer också.

En åt pizza, en thaimat och en åt kebab.   Så den mat invandrarna för hit är tydligen ok ändå.


Jag bor på en liten ort och när vi flyttade hit för snart 30 år sen fanns ingen invandrarfamilj här, ett par mörka adopterade barn bara.

Det finns inte många idag heller kanske 8-10 familjer och några thailändskor gifta med svenska män. Dom bor här på samma villkor som alla andra, har inte märkt av något invandrarhat. Finns ett par pizzerior också och dom drivs av utländska killar som kommer från stan, ev kanske någon bor här.


Jag har ju jobbat på förskolan inne i stan i ca 40 år, haft många invandrade familjers barn. Tycker nog snarare att dom berikat mitt liv än gjort det sämre.

Dom berättar om sina länder, sin matkultur, sina seder och bruk. Tar åt sig svenska traditioner, jobbar och betalar skatt som alla andra.

Dom är inte så skeptiska som vi svenskar till en del jobb utan tar vad dom får även om det nog ofta är med tanken att det ska vara "så länge" till sen när jag kan språket bättre och kan jobba som lärare, advokat, läkare m.m som jag gjorde i hemlandet.

För ofta var det högutbildade personer som hade möjlighet att ta sig hit.

På temadagar och våra familjemiddagar kom dom ofta med offantligt mycket av sin mat för att alla skulle kunna smaka. Måna och omtänksamma och med en vilja att bjuda till och bjuda in till sitt. Så är minsann inte alla svenskar.

Visst har det funnits kulturkrockar och missförstånd p.g.a bristande språkkunskaper, men det löste sig oftast av att en annan förälder kunde tolka eller av dom tolkar vi hade tillgång till från kommunen.

Efter det kunde vi skratta åt hur tokigt det blev.

Visst finns där rötägg men det finns det bland svenskar också. Vi kan ju inte låta dom representera sitt land, vare sig Sverige eller något annat.


Jag röstade på sossarna i det här valet, både i min kommun och i riksdag och landsting för jag hade ett hopp om att det skulle bli bättre. Vi måste bygga upp välfärden igen.

Skola, förskola, vård & omsorg, och inte minst äldreomsorg måste fungera och det måste finnas personal så det gör så. Pengar måste till och om det innebär högre skatt så är det helt ok för mig. Det ger ju förhoppningsvis fler arbetstillfällen också.

Fallskärmar, fantasilöner och avgångsvederlag är inget jag vill att mina skattepengar ska gå till, man ska kunna ha en hygglig standard framför allt ska inte dom som är sjuka eller som en gång byggde välfärden och nu är gamla och skröpliga inte behöva betala mer skatt än en pigg 40-åring med livet framför sig.


Skippa räntebidrag och sånt skit och bygg bostäder som folk har råd att bo i även utan bidrag eller vrålhöga inkomster. Ungdomar måste kunna flytta hemifrån och man måste kunna försörja sig på dom pengar man får.

Inför lärlingssystemet med 2 + 3 igen, alltså skola vissa dar och praktik till ett yrke som leder till jobb de andra dagarna. Vi behöver hantverkare, frisörer, kockar, kallskänkor m.m så att ungarna kan få jobb.

Ställ krav på arbetsförmedlingen och låt dom få kosta det dom presterar.

Låt specialisterna avgöra om folk är sjuka eller arbetsföra genom att dom träffas.


Till sist avskaffa landstingen, låt kommunerna själva ta mer ansvar i stället och låt läkarna bestämma hur sjukvården ska se ut och bli chefer för sjukhusen. Lägg landstingsskatten på höjda kommunalskatter så invånarna får bättre service.

Bort med onödiga bidrag som Rut och Rot, om folk tjänar hyggligt och bor billigare har dom råd att renovera och skaffa hjälp ändå.


Det är vad jag tycker!



Av Neta - 1 december 2014 01:19

 

Ja Gott Nytt År på er då! Är ju nytt kyrkoår nu. På den tiden C jobbade med Kyrkans Ungdom vet jag att dom nåt år var på läger med ungdomarna på Undersvik första Advent och hade Nyårsbal på lördagskvällen.   


Här är det mesta klart sånär som på nån girlang över dörren, nån matta och att det fattas ljusmanchetter på nåt. Men det är inte undanplockat och nerburet än. Fixar ju allt utom gran, tomtar och skinka nu. Vi åt lite julmat idag men väntar med skinkan trots att jag har 2 redan. Det är en speciell känsla att ta den där första skinkmackan kvällen före julafton.


 

Lite att packa upp ur sin "plupplast" är det allt. Men jag fick en glögg mitt i stöket ur mina fina grå glöggmuggar, bara älskar dom. Finns en kanna till med och det är mycket mer praktiskt än dessa glöggrytor. Bara värma i micron ju. Sen är det nästomtar på dom, bara en sån sak o att jag fått dom av Elle så klart.

     

Blev lite ordning till slut med stjärnan från Våmhus och stjärnljusstaken, sen lekte jag lite i den där glasgrejen jag köpte på Ikea. Ska sätta i lite tomtar sen ist för stjärnorna. Gillar iaf ljusen jag fick av Christine förra året men inte nändes tända få se om jag gör det i år. Isen är av glas och köpt på Blomsterlandet för många år sedan.

   

Har ju fått upp snökristallerna på altanutbyggnaden med, gillar dom jättemycket och så lyckat att det blev två i varje hål + en mot grannen.

Flustret har fått sin tomteluva också, vet inte vad det vita är men det röda är en stor pressenning.


Christine har sjungit i kyrkan idag och även på vårt äldreboende. Hon kom hem senare och när vi ätit så landade vi på rygg allihop i nån sorts matkoma och vi orkade bara inte åka in utan såg fyrverkeriet på vår lokala TV-kanal. Hade börjat bli lite dimma med så det var inte så frestande att köra.

Åt lite apelsinris och myste i soffan ist med första ljuset tänt.


Elle har varit här sen igår, L åkte ner och fixade åt henne först o så kom både hon och odjuret (Kiwi) hit sen.  Hon har bara sin uteslinga och ljusstaken i köksfönstret än. Hon är ju här eller iaf med oss över jul och nyår och tycker väl inte det är nån idé o fixa så mkt, det gjorde hon första åren sen hon flyttat. Det är roligare att vara med här som nu i helgen då.


Vi brukar ju baka, fixa godis och laga maten tillsammans. Vi började till o med prata nyårsmat häromdan, är vi hemma eller i nån stuga får vi ju fixa.

Numera firar vi ju nyår själva, Mi vill kunna dricka skumpa så dom har väl varit själva hemma också eller varit med barnbarna rakt över dungen och Gävleborna umgås vi ju inte med längre, dom hörs aldrig av ens utom nån enstaka kommentar på Fb.

Bosse o Annika ska fira med släkten i Götet, hon behöver nog all avlastning hon kan få nu och Eva o Danne far norrut till hans släkt.

Det är väl dom och Eva & Kalle vi firat med sista 10 åren. Eva vill ju komma men Kalle som reser så mkt i jobbet vill vara hemma. Men vi kände väl det allihop när vi var där när han fyllde nu att vi borde träffas längre än en kväll snart. Frågan är bara hur man ska få hop det, 40 mil är ju inte nästgårds precis. Annars är ju det rätt avslappnat när vi ses, problemet är bara att då är vi tre som vill laga mat   vi får ta varsin rätt isf....


Sen har ju var och en sina nyårstraditioner inom vår släkt också, Mamma o Rune tycker det är besvärligt med taxi och vill inte sova borta. Dom har också varit själva några år nu tror jag. Jag kan ju numera inte åka dit heller om dom inte ska lyfta in rullstolen och det är jag inte så hågad av.

Syrran har vi firat med nån gång när barna var små men numera går dom in till Affes brorsa tror jag. Visst är det kul med fest och glamm men ska jag vara ärlig så är det rätt skönt att bara vara hemma med. Opretantiöst på nåt sätt. Så vi får väl se om vi far iväg eller inte, C är iaf inte hemma det vet jag, det var många år sen nu det. Vi gör som vi gjort de senaste åren, satsar på lite lyxigare mat men om det blir här eller "där" det visar sig.


Mi o Ma åker ju utomlands över jul med pojkarna och visst blev man lite sugen först, men jag tror inte jag skulle vilja fira jul utomlands ändå. Nyår skulle nog gå bra men julen, då vill jag ha mina traditioner. Iaf så länge vi inte behöver sitta ensamma utan tjejerna hemma. Samtidigt är jag ju medveten om att tjejerna kan fira med respektives varannan så småningom, så blev det ju med Mi o Mas äldsta. Men det är ju fler dar på julen så det fixar sig nog om dom inte flyttar jättelångt bort. Så har vi ju hittills träffat Johnny med familj vid storhelgerna.


Julklappar o så har jag koll på nu känns det som, vi var ju till Ikea i fredags när E badade och C o jag ska dit med syrran på onsd. + att vi skulle till Rusta och CG-gallerian. Har skickat efter mycket med, det är ju så himla bekvämt.


Nä nu får det vara slutkladdat i bloggen för denna gång.

Sov gott om ni ska det nu.    




Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards