Mina ord och tankar

Alla inlägg under april 2015

Av Neta - 9 april 2015 22:34

Fick upp pelargonerna idag och det var ingen rolig syn, trots att C haft larm på mobilen om att vattna dom en gång i veckan och att dom den här vintern stått ljust så såg det inte så lovande ut, kanske någon av de vita tar sig men jag vågar inte hoppas.

Lika med femöringarna, jag brukar ju ge bort knölar och sälja på tradera, inte en enda fanns i jorden på någon av dom. Jag får köpa nya och börja från början igen.

I ren frustration satt jag mig och beställde nya pellisar från odla. Köpte ju tre på mässan, bl.a Kathy och så två brokbladiga röda herrgårdspelargoner. Behöver klippa ner dom senare så vill nån ha skott eller kanske har nåt att byta med så hör av er.

Den jag kommer sakna mest av dom som inte blir nåt är ju Peppermint twist

 

Den hade dom inte i år så nu hoppas jag dom har den nånstans i stan. Annars kanske på tradera men där blir dom så satans dyra.

Beställde en vit stjärnpelargon, en appelblossom, en cerise och vitstrimmig som också var en rosenpelargon och en vinröd och vit hängpelargon som heter mexican tomcat.

Måste ju få trösta mig lite.


Planterade också 2 begoniaknölar och 2 rosa brudslöjor som är perenna i krukor. Har fler begonior och en dahlia som ska upp också.

Blir ett himla kånkande ut och in nu ett tag. Men så småningom kanske jag vågar ställa dom i mitt lilla väggväxthus.


Hölls ute med plantering och så idag och satt sen ute på altan i skränet från kajorna. Över 20 gr därute så det var så skönt. Strax efter 16 så kom 2 polisbilar med några minuters mellanrum i hög fart, inga sirener bara blåljus. Lite läskigt den tiden då folk kommer hem och barn cyklar från fritids. Dom åkte norrut och kom efter en stund tillbaka med blåljus. Lika fort mitt i "kom hemrusningen." Vet att kl var över 16 då har ju väggklocka på altan. En tjej hade också mött dom i Löten i en himla fart.

Vet att dom ibland måste göra tysta utryckningar och dom är ju så klart skickliga att köra, men ändå.


Satte därför inte hop det med vad min kompis berättade sen för det hade hänt vid 15-tiden sa hon och inte i vårt distrikt, men det kan ju varit fler än hon som råkat ut för detta.


Min kompis barnbarn på väg hem till Månkarbo i bil på väg 600. Strax före Månkarbo där det är skog på båda sidor vid en busshållplats var det en mindre vit bil, ganska risig. Vid bilen står 2 mörkhåriga killar, inte svenska och dom stoppar henne.
Hon låser bilen och öppnar fönstret bara lite, dom påstår att dom fått bensinstopp och tycker hon ska ge dom pengar. Hon har inga pengar och säger det också.
Dom blir då hotfulla och försöker då ta sig in i bilen och den ena börjar efter ett tag slå på bakrutan med ett tillhygge medans den andra ställer sig framför bilen så hon inte ska kunna åka.
Hon lyckas iaf åka därifrån genom att vrida på ratten och bara köra. Hon tror hon kört över ena killens fot. Samtidigt ringer hon sin pappa som kastar sig i bilen tillsammans med en kollega och åker till stället. Då är den vita bilen borta, den har inte kört om henne och hon som stannat vid M-bogrillen har inte sett dom. Dom måste alltså tagit in på en mindre väg, ut på motorvägen, åkt mot Våla eller hitåt. Hon ringde även till polisen enl farmodern som också känner sin son och tyckte det var tur för killarna att han inte fick tag på dom, va hon nu menar med det   
Förmodligen var det de här killarna som polisen var ute efter, att dom samarbetar med Tierp kanske.


Hennes farmor som är min kompis bad mig skriva om det i Bjklgruppen och här så ni som bor i närheten eller i norra Uppland kan vara på er vakt. Man vet ju inte var dom kan dyka upp nästa gång.


Gick ju bra nu och tjejen som är yngre än min Christine har precis fått körkort och så råkar hon ut så här, tänk bara att ha sån sinnesnärvaro ändå. Som tur var hade hon sin mammas bil för hon skulle till stan, hade hon haft sin egen hade dom nog tagit sig in trodde min kompis. Änglavakt?


Har kollat på tidningens hemsida men det står inget ännu, hoppas att dom verkligen har anmält iaf.


Man läser ju så mkt om vägpirater och deras beteenden, det här var ju kanske bara 2 dumma ungdomar men iaf.


Nu ska jag leta Femöringar hos fröfirmorna på nätet.





Av Neta - 9 april 2015 00:24

Haft några dar med fint väder nu, igår tog jag scootern ner till sjön, det sista av isen gick i mitten på förra veckan, ligger alltid kvar på mitten av sjön längst. Är säkert en ishinna om det är nätter med minus senare mer men den försvinner ju när solen skiner på den sen.

Jag åkte inte ner ända till stranden igår för dom hade lagt på nytt grus, va rädd för att fastna med scootern och hade ingen lur med mig upptäckte jag när jag skulle ta en bild av violerna som blommar för fullt nu. Allt verkar klart därnere iaf, hopptornet är på plate och bryggorna låg i.


Kajor har blivit ett problem här i byn, först fanns dom bara runt kyrkan men skränade så mycket att dom störde gudstjänsterna och skitade ner gravar och kyrkogård. Kommunen tog då ner flera höga träd där och man sköt också flera fåglar som börjat boa.

Det här förde med sig att dom flyttade norrut och förra året hade vår närmaste granne Jessica en hel koloni i sina tallar. Hon kunde inte använda sin uteplats förrän ungarna lämnade boet i juli, vi kunde inte föra ett samtal över bordet på vår altan under samma tid. Hon som är brandman och har utbildning i trädfällning fällde alltså sina träd som det var bon i. Men nu har hon iaf fått bon bredvid sin uteplats för dom har boat i den enda tall som grannen bredvid henne sparde, och den står i häcken som skiljer deras tomter åt.

Igår när jag kom hem på em var det ett bo i tallen, idag var det 5 st. Vi kommer alltså att få samma helvete i år om inte kommunen skjuter dom innan ungarna kläcks och kommunen jobbar långsamt så vi har inte mkt hopp om det.

Vi har fått rådet att lägga ut kaffesump men jag vill ju inte lägga ut det på min tomt, då kommer dom ju dit och jag kan ju inte gärna lägga på grannens tomt. Leffe hade dock tipsat Jessica om det idag.

Vi har också fått rådet att smälla smällare och när fåglarna då blir rädda och lyfter och flyger iväg, förstöra bona då så det inte blir några ungar.

Då får man väl vara attans så snabb då. Folk har nu ist börjat fälla sina stora träd på tomterna och det är ju också synd. Hittills har dom bara boat i tallar men vi t.ex har ju en hög fin ek på tomten och många har ju fina björkar. Träd som stått i säkert 100 år för vi bor ju i gamal skog, det är ju tragiskt att behöva fälla dom för att kunna använda altaner och trädgårdar. I 3 år har vi haft det så här nu, men förra året var värst.

Vi har inga bon i våra tallar än och inte grannen på andra sidan om oss heller. Men det kommer ju kanske även om vi hittills skrämt iväg dom.

När vi flyttade hit så hade vi ett trasigt nät över skorstenen och då boade en kajfamilj däri, men det var ju bara sätta på ett nytt nät och låta ungarna svälta ihjäl. Föräldrarna gav sig snart med men det var ett himla liv och tog en stund innan vi kom på vad det var och vad det kom från. Sen har vi knappt sett en kaja här förrän för 3 år sen då.

Det är ju inte bara ljudet heller det blir ju fågelskit på precis allt, så möbler som inte står under tak på baksidan är bara glömma tills dom försvinner.

Dom börjar skräna vid 4-5 tiden på morgonen och håller på till solen går ner. Verkar som man får sova med öronproppar. Hopplöst ju längre dagarna blir och njuta hemma av de ljusa varma junikvällarna går ju inte.


Jag har faktiskt en glad nyhet också, för första gången på flera år får jag tillbaka på skatten hela 653 kr. Jag var ju inte sjukskriven förra året utan hade ju min sjukpension hela året. Det ändrar tydligen skattebilden eller om dom drar mer helt enkelt. Har ju haft flera tusen i restskatt så den här summan är mycket om man jämför.

Nu behöver vi inte dribbla med räntorna på huslånet som vi fått göra. (Om inte L får jättemkt mer tillbaka)

Nästan så man måste ha en liten fest, eller va säger du syrran?   


Knölen i bröstet känns inte alls, har stadigt krymt så funderar på att avboka tiden i morgon. Det var nog bara en finne ändå.


Nuså är det   kul att blogga på datorn så man kan använda smileys, på paddan blir dom bara frågetecken.

Gonatt!









Av Neta - 7 april 2015 00:07

Ulva ligger strax norr om Uppsala och är känd för två saker, hantverksbyn och jordgubbsodlingen. I en Ekbacke är hanverkarna inhysta i röda längor, silversmide, träslöjdare, textilkonstnär, kryddbod m.m och så klart ett cafe'.
I den gamla vita kvarnen huserar Glasblåseriet Ulven en Diversehandel och en restaurang som har öppet sommartid.
Tidigare fanns också en keramikverkstad som tyvärr inte är kvar, men deras saltugn står kvar på gården. Dom var kända för sitt lergods med saltglasyr.
Det ligger väldigt idylliskt i vid Fyrisån som har ett av sina vattenfall här.

Taget från parkeringen, ni ser kvarnen till vä i bild

Det var det här vi åkte för att se, hade hoppats få se konstnären i aktion

Så häftigt glas dom har i glashyttan

Blev kär i den här

Här gör han ett trekantigt, vridet grönt konstföremål med guldinlägg som ska visas på en utstållning i Stockholm nästa vecka. Vi satt och tittade i över en timme, så häftigt att se dom i aktion.


Vackert även utanför. Har ni inte varit där så "offra" en solig dag där. Finns bord för picknick lite här och var och varje tisd kväll hela sommaren kan man kolla på finbilar här.

Av Neta - 6 april 2015 01:33

Var det inte enklare att hälsa på förr? Då gick man till varann och knackade på, var det nån hemma åkte kaffehurran på. Inte svårare än så. Visst finns nån som kommer spontant ibland men oftast ska det planeras så ini vassen, även för lite fika bara.

Vi har några kompisar som ibland stannar när dom åker förbi då åker så klart hurran på och det grävs fram en bulle ur frysen.
Det händer också att jag kan övertala dom att stanna på middag och att det kan bli en spontanfest. Älskar spontanfester det blir så pretantiösfritt på nåt vis.
Man öppnar en fl vin och tar det man har och bjuder på.
Det har hänt att dom som bor i grannbyn och kommit så, åkt hem med bilen och sen åkt hem med 2-bussen ? älskar när det blir så.
Händer väl kanske mest på sommaren men ändå.
När vi bodde i stan gick jag förbi Mi o Ma när jag gick från bussen, och där kunde det bli spontanfest. Kunde ta många timmar från bussen o hem ? Numera bor ju vi några mil ifrån varann så blir inte så mkt spontant där heller nu. Fast det har hänt att dom åkt den här vägen hem och stannat då.

Men det är ju lika trevligt o bara fika med nån. När tjejerna var små hade jag många att fika med och även lösa världsproblem med. Men barna har växt upp och behöver inte oss mammor mer, man glider från varann och en del skiljer sig och rör på sig. Tror inte någon av familjerna till Cs dåvarande kompisar bor kvar längre. Numera fikar jag med grannen ibland men har inga direkta kompisar kvar här ute, många bekanta så klart men inte mer.
Jag åker ju så klart ner till Elle också och vi åker ofta till sjön tillsammans på somrarna. Det är enklare på sommarn.

Ja det var dagens fundering, nu ska jag sova. Lite vintrött efter kvällens planerade baluns.

Av Neta - 5 april 2015 00:26

Bestämde mig vid nyår för att göra ett expriment vad gällde vissa s.k Vänner. Dom som hela tiden tjatar om att man måste ses, erbjuder middagar som tack för hjälpen, ( som så klart inte blir av) och så dom som knappt hörs av alls. Som har tusen åttaganden när man ber om hjälp själv.
Gäller vissa släktingar också,på båda sidor.
Iaf så bestämde jag mig för att inte höra av mig på 3 månader till dom jag upplevde aldrig hörde av sig själva, men som gärna umgås om man ligger på lite.
Jag har ju alltid varit lite av en fixare och som tagit initiativ, men det gör jag inte längre.
Nu har dom 3 månaderna gått. Vad hände?
Ja ungefär vad jag trodde med ett par positiva undantag. Kanske det roligaste att dom jag inte riktigt tänkt på hörde av sig ganska tidigt och frågade om något hänt.
Trotjänare eller vad jag ska kalla dom :-D hörde också av sig. Dom man känt länge med ett par undantag där med.
Jag märkte ganska snart vad jag hade folk.

Sen jag hamnade i rullstol är det ju en del vi umgåtts med som inte hör av sig alls. Som om jag skulle bli en annan människa för det.
Har ju också märkt vilka som var "danskompisar" och när vi inte åker ut längre då passar det inte trots att man tidigare kunnat umgås på andra sätt med. Man blir inte tillfrågad längre, märker och får höra om fester som vi tidigare varit självklara på där vi inte tillfrågas längre.
Finns dom som bor nära eller är nära då och då som inte hör av sig alls och inte gjort på flera år, sen finns det dom som bor 40-50 mil bort som hör av sig ständigt.

Hade väl kanske tänkt från början att jag skulle påtala det här när den här tiden gått till var och en som inte hörde av sig, men så kom jag på att det ska jag inte alls. Jag lägger min energi på dom som hör och hört av sig ist.

Hellre färre vänner som bryr sig i mig och oss för dom vi är och alltid ha varit, än dom som man nästan måste boka tid med och då kanske dom kan ha en lucka om 2 månader.
Nej tack! Och dom som i fortsättningen bara hör av sig när bilen är trasig, när det ska skrivas till myndigheter eller när det ska deklareras kommer också att få nej.

Tror det är fler som skulle behöva göra som jag, kanske inte bara rensa listan på Facebook utan IRL med.
Jag vet också att en del kanske haft fullt upp och kommer att finnas kvar ändå, som haft legala skäl p.g.a saker som hänt. Men det vet jag om.

Sen har man ju många bekanta som man träffar ute eller på båtarna som inte riktigt hör till den kategorin jag "testat" och dom man pratar med på nätet, Fb och bloggläsare som iaf jag har lite utbyte av. Tror dom har det av mig också eftersom dom skriver till mig ;-)
Ibland har ju det hänt att det blivit riktigt goda vänner också när man väl träffats. Säger bara Dansbandsdax!

Så jag gör inget i fortsättningen heller, nu får andra också ta initiativ och fatta att vänskap är 2-vägs. Man ger och tar!

Av Neta - 4 april 2015 14:17

Slappar i soffan, ska snart gå och göra en jansson men det hastar inte precis. Sov länge idag, vaknade av Es medicinalarm kl 10 så det blev mer brunch än frukost.
Christine ska sjunga på midnattsmässan i natt så hon vilar nu. Dom ska träffas redan vid 21 så det blir en lång sejour i kyrkan.
Elle grejar nåt i köket och L som fick 2 saker att göra igår gjorde bara en och gör det andra nu, bakar rulltårta. ? måste ju ha påskbakelser.

Vi hade funderingar på konstrundan men tar det i morgon då Det blåser rätt mkt och morgonen liksom försvann, ska först till Ulva kvarn och kolla på en motorsågskonstnär. Bra att den där rundan är hela påsken numera så man kan välja dag. Idag går vi nog inte utanför dörren.






Jag fick det påskägg jag ville ha inkl papaya, carambole och passionsfrukt som väl inte syns så bra på bilden.

Hade köpt varsitt halsband åt tjejerna som passade med verkar det som. Man vet aldrig om man köper fel. ? Roseguld till en och guld åt den andra, men lika, fast inget äkta. Går bra ändå.

Fina va? det är som en marmorering i det vita i hjärtana och en glitterstenrad på själva öglan som kedjan går igenom. Svårt att få med det. 49kr på Guldfynd, fanns i silver också.
Ignorera min skitiga soffa, den är snart ett minne blott. Det där är väl spår av barnhänder genom åren eller nåt. Ska bara hitta en med samma sitthöjd så åker den ut.







Gjorde en matjesilltårta igår som strax ska dekoreras med finhackad rödlök och gräslök som vi blandar i en kant på ca 3 cm på ovansidan, sen blir det en räkring innanför det och hackade rädisor i mitten.
Jag gör inte dom här på kavring längre, utan på osötat rågbröd tycker det blir bättre för kavring är det så mkt socker i. I år skicka jag L o köpa brödet, och då blev det fullkornsrågbröd. Spännande att se om botten håller ihop.
E gav sig 17 på att vi skulle ha mimosasallad till julsk... Jag menar påskskinkan :-D så det var den hon gjorde nu.

Ska gå och greja lite jag också nu. God fortsättning på er.

Av Neta - 2 april 2015 16:18

Halvligger på soffan med paddan på magen och kaffekoppen inom räckhåll, har precis kommit hem från stan.

Handlade lite påskblommor, de här och påskliljor. Den sista maten, grönt och mejeri. Vi ska äta skaldjurspate' med Pak choisallad, grön sås och färskpotatis ikväll och allt är klart utom sallad och potatis.

Gjorde paten igår. Lax och kräftstjärtar i.

Påsken kommer med våren och trots att vi inte haft nån vidare värme så är det ju så. Märks ute.

Inte bara det här men nu blommar det mycket i rabatterna. Mina pense'er lever men inte har dom växt precis. Korgen jag satt ut på altanen som jag nästan var orolig för att påskliljorna skulle vara överblommade i till påsk står som den gjorde då med undantag av de vita pärlhyacinterna som pinnar på. Ja det har nog blivit lite mer planta av den pensen.

Var förbi svärdotterns salong idag med en blomma till dom och lite godis och varsin skraplott till barnbarnen som var med mamma på jobbet idag, bjuder inte hit dom i påsk med en soffa som står mitt i vägen för matbordet. Och ett halvt kök inne, Jonny jobbar också hela påsken. Tar en grillmiddag lite senare ist.

Hoppas ni alla får en Glad Påsk!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards