Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2015

Av Neta - 19 december 2015 11:38

Låt bli det isf. Det blir jul ändå. Men visst är det vissa saker man vill fixa till ändå, ha det som man brukar. Så är det här också men inte håller jag på nu som när ungarna var små.
Vi firar en ganska avslappnad jul.

Igår gick vi upp hyfsat tidigt för att vara i det här huset. Elle, Leffe och jag åkte in till stan och hängde på låset då ÖB öppnade. Så himla mycket folk ändå, märktes att många fick pengar igår. Handlade lite lampolja, det går mkt sånt här nu. Fattades torkad persilja så det köpte jag, diskmaskinstabletter, torky, lite godis och några julklappar. ÖB är bra, där spar man några ören.

Sen till Nelins och köpte på oss lite i matväg. Finns vissa grejer jag inte köper nån annanstans än där. Det är inte alltid priset som avgör.
Man blir hungrig av att handla så vi åkte faktiskt till GC sen, men gick bara in och åt och på systemet. Åt en jultallrik som nog var den äckligaste i den vägen jag ätit. Inget varmt, inte ens köttbullarna, ingen potatis och inte ens en brödbit till. Skinkan var rökt. Nä den glömmer vi.
In och handlade lite alkoholfritt på systemet, en lagrad must för att jag blev nyfiken på den, Rappport kommer, persikoskumpa till nyår sen letade jag efter Hallon & lakritsglögg jag sett i nån reklam. Älskar ju den kombon. Fanns ingen.

Skulle ha lite småsaker och en julklapp på Citygross och se där hittade jag glöggen. Visade sig vara en riktig höjdare sen med. Den är alltså alkoholfri men det är nästan bara en fördel.
Vad dom också har på CG i Gränby är en kundvagn som passar på min rullstol utan att man har handtaget i magen. Så skönt att slippa hålla i den.
Nu var det så att bilen var full men jag ville handla klart igår med allt utom färskvarorna, hade en gedigen lista till Willys med. Så L åkte hem och lastade ur medans E och jag väntade på fiket. Hon går fram och handlar och killen i kassan där bar ut brickan till bordet, vilken otrolig service! Han frågade till och med om han skulle hämta kaffet åt oss. Nu behövde han ju inte det men ändå.

Ja sen var det bara handla klart på W och åka hem. Var in en snabbis på MM med och skulle ha några korgar till skafferiet. C hade en paj klar då vi kom hem och när jag satt mig ner kände jag hur trött jag var. Lyckades iaf hålla mig vaken över galan. Somnade som en stock före kl 23! När hände det sist? När jag ammade tror jag. Vaknade dock vid 03 och var vaken ett par timmar innan jag kunde sova igen.

Idag ska vi pyssla med både ditt och datt. Göra lite marknadsgodis och plocka upp julpynt.

Av Neta - 17 december 2015 01:50

Är ju lite beroende av hjälp när det ska fixas här hemma och det är inte alls säkert att dom andra tycker som jag.

Vi frostade av stora frysarna för några dar sen och idag bråkade jag mig till städning av kyl och lilla frysen ovan den. Tar mkt energi att behöva göra det, så onödigt kan jag tycka. Så skönt att det är gjort och att man fått slänga allt som datumet gick ut på 2013 m.m Vissa saker köper man för man gör en viss grej, så är inte det gott och så står där nåt som aldrig används.

Elle kom en sväng och vi testade en sallad med grönkål vi såg på tv i lördags i Lasse Kronérs program till maten. Så satans god.

Sen började hon plocka ut en av hyllorna i skafferiet så då blev det städat iaf halva det skåpet, ska rensa dom 2 nedersta hyllorna när C kan hjälpa till.

Jag tog ut kryddlådan och började fylla på burkar och sortera där med, upptäcker att jag har hur mkt svartpeppar som helst. Å jag vet hur det går till, man är på en marknad så är det kanske 3 för en billig summa, eller som på TGR 2 påskryddor för 30. Tar det jag behöver o vet jag inget mer som saknas tar man ju det som man använder mest och här är det sv.peppar Det är väl så det gått till man måste ju utnyttja erbjudandet   


I morgon är det dags för B-vitaminsprutan igen, skönt så kanske man är lite piggare över jul. Pratade med sonen o mamma idag och vi bestämde att dom ska komma hit på frunch på juldagen. Vi brukar för det mesta ses på annandagen men tror sonen hade annat i år då och han jobbade bara till 9 på juldagen. Över julottorna.


Har en undran över dom där terrorhoten med, kommer det smälla i julhandeln? Måste in i helgen och iaf börja handla maten, läste en notis om att det var höjd beredskap både inom försvaret ( Vilket försvar?   ) och polisen från fredag. Gillar inte det här!


Nu är väl storstäderna mer attraktiva som måltavlor men det är också väldigt sårbart i ett köpcentrum t.ex Tänker iaf inte åka till Ikea eller GC.


Nej nu skriker kudden, må ju upp vid 8 i morgon men kan åka hem och sova igen sen om det krisar med sömnen, men nu är jag iaf trött.


  





Av Neta - 16 december 2015 04:36

Sömnlöshet! Försöker att inte stressa upp mig, tänker att jag sover väl när jag sover. Måste inte upp och ut förrän på torsd morgon och då ska jag bara upp till distriktan och fylla på B -vitamin så kan lätt somna om igen hemma sen om det skulle vara så.
Missar mkt av TVn dock för där i soffan sover jag så skönt minsann. ;-D

Är lite hängig också, har nog lite feber och är lite hostig och så. Bestämde mig för att inte göra mer än maten idag. Vila ordentligt. L agerade taxi åt Elle och hade en massa väntan i stan. Åkte 8 och var inte hemma förrän vid 16.
C har jobbat och jobbar i stort sett varje dag fram till julafton. Går in extra på torsd med. Ledig julafton och juldagen men jobbar till 21 på nyårsafton.

E har jullov från öppna förskolan nu, ska på jullunch med personalen i morgon bara. Hon och kiwi ska vara här över jul sen. Hon sover också bra i nya sofforna.

Kallt är det också, varit minusgrader i flera dar. Snön lyser dock med sin frånvaro. Vi hade ju lite runt 1 advent men den försvann och det ska inte bli nån över jul heller. Då avstår jag gärna sen också.

Julstress hopar jag över i år, vi dammsuger och torkar golven som vanligt bara. Fönstren är gjorda, köttbullar och kroppkakor ligger i frysen. Vi har fikabröd. Ska väl handla lite bara. Till Samköp och köpa deras sylta sen blir det nog resten på Willys eller nåt. Göra lite knäck kanske.
Pyntar lite mer, tomtarna är inte uppe än men granen är ju klar.
Sen är det ju bara grava laxen och göra sill och rödbetssallad. Jansson förstås. Ev göra nåt bröd kanske men det är ju inget mastodontjobb precis. Finns nybakt på affärn annars.
Tänker göra den där juliga smörgåstårtan till onsd kväll, men med egen touch, ta vad man har liksom.

Sen ska vi äta när vi är hungriga och bara ta det lugnt.

Nu börjar byn vakna där ute! Kanske ska varva ner då!
God Morgon!

Av Neta - 15 december 2015 00:17

 

Klädd och fin, tidigare än vanligt. Christine fixade det idag. Hon tog upp jullådorna också så jag kan fixa lite med det i morgon. Ska inte träffa Erna i morgon heller. Vi bestämde i torsdags att vi ska ses i mellandagarna ist. Så kan jag få komma ut på rean. Det är mkt ändå nu.


Vi blir hemma själva som vanligt på julafton, sen kommer väl mamma och R och sonen med familj hit nån av dom andra dagarna, förhoppningsvis samma dag så kan vi ha lite jul med dom då.

Messade med Mi ikväll och vi ska försöka ses nåt. Dom ska bort nu i helgen men sen hade väl inte dom så mkt heller. Bosse o Annika har jag inte pratat med men dom brukar dra till västkusten eller så har dom huset fullt. Har varit på väg och ringa både dom och dom andra vi brukar ses med i flera dar men vete 17 var dagarna tar vägen. När jag kommer på det är kl oftast för mkt för att ringa. Tur man kan messa så folk kan läsa på morgonen. Det kom jag iaf till skott med ikväll.


Börjat skriva lite vad jag ska handla, tyckte inte det var så mkt men det tickar på.  Är en sån månad när det går mkt basvaror med så ska gå igenom hyllorna i morgon o kolla ströbröd, mjöl, florsocker o sånt som man "alltid har" Kom precis på att honungen är på upphällningen också.

Sen må man ju kolla kaffe och andra livsviktiga saker.

Vi ska även städa sprithyllan   låter nåt det va? Men tror det står glöggskvättar där som inte är så goda längre och vissa likörer med grädde i har väl också "bäst före" vi är ju dåliga på att dricka vi.


 

Tog iaf lite glögg ikväll, C hade gjort nya polkagriskakor med. Älskar mina glöggmuggar och lilla kannan från Ica. Har andra med som väl är lite tjusigare men dom där är godast att dricka ur. Tyvärr säljs dom inte längre, tro jag fick dom av Elle för några år sedan. Skulle vilja ha fler muggar. Kanske kan kolla på Tradera. Ljust kombon grått och rött är så fint och förutom det gillar jag ju nästomtar.


 

Måste visa er det här smarta jag köpte på mässan, antingen häller man knäcksmeten direkt i och slår in dem sen eller också sätter man formar i hålen. Dom hålls ju på plats. Köpte deras formar i silikon och dom från Ittala outlet funkade också. Sen kan man så klart ha pappersformar med.

Dom har mkt andra smarta formar med om man vill göra egna godishallon eller bara släta pluppar, sen har dom mandlemusselformar så här men det får bli nästa års investering.

På mässan hade dom 2 för 150 kr, annars kostar det 99 kr styck både hos Smarta sakers webshop eller deras egen hemsida. Köpte en till från SS och den kom på 2 dar och så har dom Klarna.

Ni som har bebisar kan ju kolla den smarta formen att frysa barnmat i, samma mängd som en burk blir det. www.pufz.se


Nuså är det nog dags att dra sig mot fjäderholmarna

Godnatt!   









Av Neta - 13 december 2015 00:59

 

Äntligen blev frysarna avfrostade och vi rensade bort en del. Elle kom redan 9 i morse så vi frukosterade hela familjen. Sen kämpade "vi" = C och L mot is och frost en bra stund.

Gjorde "soppa på en spik" till lunch av lite rester, sen gjorde E smeten till julköttbullarna och hon och L hade lite teamwork vi tillformningen. Hon brukar alltid använda ett kuljärn för att få dom lagom stora. Han spritsade i smeten i kuljärnet och hon formade till dom.

 

Gör dom till jul och ibland till påsk med vispgrädde/röd mjölk och färskt vitt bröd, samt senap, rödlök, kardemumma, kanel och kryddpeppar. Dom blir vansinnigt goda.


Jag gjorde lite annat ätbart som rödlöksost, ädelkesella till pepparkakorna i morgon och middagen.


Vi har förberett lite för tidig frukost till Lucia på tv i morgon bitti. Jag har sett till att det finns nya ljus överallt där vi behöver ha det.

E har förberett fyllning till minikroppkakor, en sed vi fått av kompisarna i Oskarshamn då vi firat några gånger ihop. Ett måste för oss också nu.


Berättade ju i gårdagens inlägg om saffransillen jag tyckte var så god på julbordet jag var på. Chansade och mailade stället i går kväll och fick svar med recept från köksmästaren nu. Här kan du se hur man gör den om du vill testa något nytt.


Saffranssill

 

 

Minutsill (ursaltad sill i 123-lag)

Apelsinjuicekoncentrat

Färsk Röd chili 1 st

1 påse saffran

 

Sila av sillen, behåll lagen.

Skölj och skär chilin i tunna ringar.

Tillsätt chilin i hälften av lagen, tillsätt saffran och smaka upp med apelsinjuice.

Häll den uppsmakade lagen över sillen.

Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

 


Skrev den i matbloggen också så klart. I morgon fortsätter vi med lite förberedelser och om jag är pigg så åker jag med på Julkonserten i kyrkan där C är med och sjunger. Varit lite avslagen idag.


Funderar på att ta upp julgranen och julsakerna med, då kan man ju städa undan det runt trettonhelgen sen ist. Hade aldrig hänt för några år sedan då var det heligt med traditionen, granen upp kvällen före julafton men det är väl tur att man kan ändra på sig. Vi får väl se hur vi känner i morgon.

C jobbar dygn och har förberett luciafrukost för sina boende ikväll, bakat både lussekatter och spritsat de boendes initialer på pepparkakor samt gjort frukostscones. Många frågor har det kommit om både det ena och det andra.

I morgon njuter vi också av lutfisken, brukar äta antingen första advent eller lucia, på julafton är det ju så mkt ändå så då orkar man inte. Längtar....


Nu ska jag hoppa i säng så jag orkar upp, har dukat frukostbrickan redan så det är bara te och kylskåpsgrejerna som ska fram och kanske lite glögg.


Ha en fin Lucia!


 

 


Av Neta - 11 december 2015 14:52

Var inte det minsta sugen på morgonen heller. Packade men funderade på allvar att skicka iväg dom andra och vara hemma själv, men det sprack på att jag isf hade missat även gårdagskvällen. Vi skulle ju åka dit direkt och dom bara släppa av mig.

Så vi åkte och det är jag glad för idag. Efter lite övertalning, för vi var rätt tidiga, åkte vi in i centrala Sthlm och kollade lite juldekorationer. Gågatorna var otroligt fint smyckade och dom här älg och renfamiljerna som står på ett par ställen är ju läckra. Däremot såg jag inga träddekorationer annat än ljusslingor som är nog så vackert så klart men inte ens träden utanför Dramaten som brukar vara så fina var dekorerade. Fint i Berzeli park däremot och på Sergels torg var det uppsstt som ett cirkustak av slingor över plattan och på gatan utanför Åhle'ns var det jättefina dekorationer, lika utanför Sheraton. Stureplan och dess omgivning var nog lite extra blingat också.

Ja sen tog vi oss till båten där vi med handikappskylt fick åka på först, blev ju ingen väntan vid hissen på det viset och rampen var redan på plats så vi var faktiskt i hytterna redan kvart i, då brukar vi knappt fått nån hiss ens annars för ni vet väl att en rullstol i en hisskö kan man bara ignorera.

Jag bodde med Stina och vi bytte om lite snabbt, då upptäckte jag att tightsen jag hämtat ut samma morgon var sönder. Ett rejält hål i grenen, tur att jag hade fler par med mig.

Vi gick ner till cafe't vi hade precis satt oss i ner för att bestämma oss för vad vi skulle äta. Då kom en bekant person, det visade sig vara Zpidermorsan, ja eller Ulrika som hon heter, eller rättare sagt det var bara halva hon som kom, den andra halvan var mystiskt försvunnen. Vi åt tillsammans, kul o ses då det var ett tag sen.
Jag åt den stora räkmackan ist för räksalladen jag alltid brukar ta och attans va mätt jag blev, vinet var som vanligt iskallt och urgott.

Sen gick vi ett tag i taxfree men handlade inget. Gick upp till hytten igen och vilade en stund. Gick ner till dansen började då hade L som varit nere före oss redan tagit ett bord på den lugna sidan och där satt Zpider också. Vi träffade fler bekanta och Cs kompis Anna dök också upp.

Tog en varm kaffe med sprit i, tror det var en Spanish. C skojade och sa att " kolla mamma tomten är ombord" stog en karl med tomteskägg i baren. Döm om min förvåning när tomten sen kom fram och hälsade och det visade sig vara en bekant som alltid åkte på Sannex förr, han hälsade från sin fru. En dansare men som jag inte alls såg på golvet den här kryssningen. Skymtade honom sen när vi åt frukost dan efter men det var allt vi såg av honom.

Kvällen blev kul med en kul eftersittning. Tog först en macka med L och E i baren medans C stod och pratade med en av musikerna. L och E gick sen upp o lade sig medans C o jag gick till resten av gänget. Pratade lite med en kille som varit vid vårt bord en del och tror han försökte köpa in sig som blivande svärson. Dom är söta pojkarna när dom får lite i sig. ;-D tror dock inte att jag kan påverka det där......

Vi kom i säng kvart i fem! Tiden går fort då man har kul! Jag vaknade sen på morgonsidan av att det kändes som jag låg i en tvättmaskin, rullade på rätt bra då. Vände på mig och somnade om. Vaknade strax före C. Tog en frukostbanan och började göra mig i ordning. Ner och åt frunch i cafe't, ville ha nåt varmt så tog en pizzaslice. Lite mastigt dock. Sen upp till dansen igen och satt där till den var slut och kollade även på julshowen. Va en kille där som sjöng " O helga natt" så håret reste sig på armarna.
Under dansen så filmade jag en låt då Classe sjöng, tog en stund innan han upptäckte det och i slutet av låten tar han upp en skiva och slänger den till oss. Hans och Åsas (frun) skiva med andliga låtar. Så fin tack för den.

Tackade och sa hej till alla, sen var det bara upp och packa och för mig att svida om för kvällen. Kom ut till en tom hisshall, E och L kom med en halvfull hiss men C och jag väntade på nästa. Vi stod vid den innersta hissen men drog oss mot mitten. Nu hade det kommit ett gäng pensionärer och när nästa hiss kom tog ett par och några till den mitt framför oss. Händer alltid på den båten, jag sa till på skarpen men det ignorerade dom. Han säga några väl valda ord till innan hissen åkte och dom måste ju ha hört mig. Men inte gick dom ur inte. En karl till som stod där sa också till men sa samtidigt till mig att jag skulle få nästa, ja fattas bara annat.
Väl nere på bildäck stod sen dom som snott hissen o jädrans va dom fick bråttom till sin bil. :-D

Somnade som en klubbad oxe i bilen och vaknade i Knivsta. Vi var tidiga så åkte till Lidl där L sprang in och köpte lite apelsiner sen ner till Saluhallen där Erna mötte upp mig.

Kom in och fick höra att hissen strulat och vi skulle ju vara på plan 3. 2 st åkte dock upp utan problem före oss men vad händer, jo den stannar förstås. Stod säkert däri i 10 min innan vi kunde gå ur men då med lyfthjälp bara på första våningen. Till slut fick vi åka upp i kökshissen.

Elin hade hållt två kanonplatser på en gavel som " plåster på såren" så vi satt med utsikt över hela scenen. Vi fick dock veta att maten var en trappa ner, så Erna fick hämta åt oss båda. Lite dåligt tycker jag, jag hade ju ingen aning om vad som fanns. Hade ju varit kul att få välja själv. Fick iaf en saffranssill som jag bara måste försöka göra, så himla god med apelsin i med, lite krämig.
Underhållningen var nog mer åt After ski än jul. Dom skulle sen vidare till Sälen för jobb hela säsongen men Wallmans levererar ju alltid! Så bra och mycket spring och sång nere bland borden med. Hög volym så klart men det får man ju räkna med.

Träffade min bästa barndomskompis, ett år yngre än mig. Hon är senildement och var där med sina assistenter. Så himla sorgligt att se. Så mycket kul som vi har haft och har följt varann genom livet. Hon var faktiskt med på förlossningen då J föddes med.
Såg även att det tagit hårt på hennes man. Känns så himla orättvist. Tog bort lite av den fina stämningen men var glad åt att hon kände igen mig efter en stund iaf, rolig är hon iaf fortfarande.

Kl 22 var det slut och då var jag rätt mör. Hissen fungerade på nervägen och L stod och väntade med bilen utanför. Kul att se alla fina juldekorationer som lyser så fint i Uppsala också.
Hem o kollade lite på slutet av Nobel men gick och lade mig rätt snart. Hade dock svårt att somna först. Men sov sen länge idag, hade ju lite sömn att ta igen.

Nu sitter jag och väntar på E, hon ska komma hem en stund, C började jobba med A kl 8 i morse och börjar på boendet vid 15, jobbar sen till 21 så hon lär ju vara slut som artist då hon kommer hem. L har hämtat henne och kört henne till nästa jobb nu precis.

Nu kom hon precis så nu ska jag ägna mig åt henne.





Av Neta - 9 december 2015 00:04

Synonymer till ordet duven som jag gärna skrivit med 2 v, för så säger vi det här är dåsig, slö, olustig, kraftlös, matt, slapp, slak, hängig, däven;  slokande, vissen; avslagen, fadd, nattstånden

Jag förstår inte riktigt sista ordet bara? Synonymer till det ordet är duven, fadd, avslagen; gammalmodig, förlegad Är det så ungarna menar när dom säger att jag är från Hedenhös tid?   


Christine har ju varit förkyld och är inte riktigt pigg än heller, här har det inte brutit ut än. Och i morgon ska jag kryssa.... inte det minsta sugen just nu om jag ska vara ärlig men å andra sidan är det då det brukar bli kul. Man har ju noll förväntningar.

Ser iaf fram mot att få sitta ner och bli lite serverad och så, ett iskallt glas vitt och se båten juldekorerad. Det brukar vara fantastiskt fint.

Vi har inte varit på Cinderella sen i januari på dabsbandsveckan om jag minns rätt och inte kryssat med övernattning sen maj och då var det Birka på Micke Ahlgrens. Vi brukar ju åka ofta annars.

C har åkt en massa emellan och vi har ju åkt dagsresor. Ja men det kanske ska bli kul iaf då   


Var in till stan med C en snabbis idag, hon skulle hämta sina glasögon. Kollade på Gränby om det fanns nån butik som sålde Humle, blev ju sugen på mitt mjöd när jag skrev om det igår men jag får nog ge upp det. Finns på nätet men det minsta man kan köpa är 100 g och jag ska ha 5, = ca en ½ dl. Frakten är lika dyr som en påse och 100 g kan jag omöjligt göra av med så länge den funkar.

Synd för det är ju lite kul att göra också.


Nu ska jag göra lite måsten på datorn och sen krypa ner, packar i morgon vi behöver ju inte åka förrän vid 14, då ska vi fixa åksjukeatteraljer till C med för det ska blåsa. Kör ombord iaf så det är ju skönt och man kan lämna ytterkläderna i bilen.

So long!

Av Neta - 7 december 2015 23:52

Vad är det som gör att vissa personer inte kan hantera alkohol?

Den frågan ställde jag mig idag då jag läste nyhetsnotiserna på Twitter. Hur många brott skulle inte ha skett om inte sprit och droger fanns med i bilden?

Martin Melin delade häromdan ett inlägg han skrev för nåt år sedan om ett ingripande på en julafton i en barnfamilj. Här kan ni läsa vad han skrev.

Hur många barn har det eller kommer att få det som de barnen upplevde.

När jag bodde i stan för 100 år sedan hittade jag en 13-årig tjej gråtandes i porten då jag kom hem på julafton. Sonen var bara några månader så det måste varit -75. Hon tordes inte åka upp till deras lägenhet. Hon ville inte följa med mig in heller och jag hade ingen egen telefon då så jag kunde inte ringa polisen heller.

Hennes pappa dog sen hastigt och det skvallrades om självmord men säkert vet jag ju inte.


Jag har ju levt hela mitt liv med en alkoholiserad pappa, en som jobbade och skötte sig, var trevlig och social bland andra men som kunde göra våra liv till ett helvete. Han slog aldrig oss barn men man var ändå hela tiden rädd för honom. När J var 6 år och han och mamma äntligen skilt sig var han dyngrak då vi skulle till honom på julfrukost, då hade han ändå en ny tant som väl höll lite ordning men den julen rådde hon inte på honom. Han hade supit i flera dar och det kulminerade väl där och då. Jag tog ungen och mina syskon och åkte därifrån. Sen struntade jag i honom i flera år.

Mer förbannad och frustrerad än rädd men ville ju inte att J skulle se sånt.


Sprit förstör så himla mycket, det är väl därför jag undviker starksprit. Jag är ingen nykterist men var vit i många år. Sen lärde jag mig njuta av ett glas vin. Idag dricker vi väldigt sällan men på båten unnar jag mig ett glas vin till maten och om vi bjuder hem folk eller om man är ute på något så visst kan jag dricka nu men har inga problem med att låta bli heller. Hemma om vi tar ett glas till maten blir det oftast bara ett glas. Tycker jag tål mindre med stigande ålder också.

Visst har det blivit för mycket några gånger men tack och lov har jag inget dåligt ölsinne iaf. Och mig gör systemet inte så mkt vinst på.


Vit jul är en självklarhet, föredrar även glögg alkoholfri. Vi har aldrig haft sprit på julen och försökte pappa var morfar på honom som en hök. En jul hällde mamma ut en sjuttis och då åkte inte min morbror hem, rädd att han skulle slå henne. Jädrans va arg han var.

Jag har tagit med mig det där, det starkaste jag druckit till julmaten är hembryggt mjöd som jag gjorde under många år, men det blev som en vanlig öl ungefär. Nu är det så svårt att få tag på Humle om man inte har själv så det har runnit ut i sanden.

Svagdricka och blanda must med mörkt julöl dricker vi oftast nu. I år har jag även gjort lingondricka så det kan man ju ta nu när E ska tänka sig för. Snaps har jag fegat nån midsommar, tagit ett kvarts glas och bara skålat eller ta en droppe i taget typ. Whiskey i kaffet om jag varit sjuk för att lindra nån gång men det blir ju rätt utspätt med.

Gjorde nåt med lakrits en sommar och hade med till Malung men det mesta bjöd vi bort. fast det var gott och en god drink som inte smakar sprit är ok men oftast bara en. På båtarna gör dom ju vansinnigt goda alkoholfria drinkar med, och det blir väldigt mycket billigare OCH godare.


Öl dricker jag typ till sill och jansson, det är inte gott som det är. Å faktiskt så är bubbelvatten gott till det också.


Av barnen är det väl bara sonen som dricker och C ibland. E äter för mycket medeciner så hon avstår men tror iaf C har ungeför samma inställning som jag. Hon kan avstå utan problem. Dricker hon så blandar hon likör och fruktsoda så hon spär ut rätt bra. Sen vet jag så klart inte allt....   


När jag sitter och skriver nu blir jag sugen på mjöd, det jag gör blir så fräscht är lite citron i. Undrar om man kan hitta humle på nätet.   


Vill ni prova? Gör den inte i flaskor med patentkork bara, det gjorde vi ett år och dom small, en efter en. Hade prickar av mjöd i köket i flera år och hittade till o med när vi flyttstädade på Körveln.


Mjöd
ger ca 5 liter

 

2 citroner
8 dl (700 gr) farinsocker
1/2 dl torkad humle
5 l vatten
10 gr jäst
1 tsk socker och 8 russin/flaska

citron och isbitar till servering

Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar.
Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål.
Koka upp vattnet och häll det över, rör om.
Låt svalna.
Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska.
Korka lätt med ex en bomullstuss.
Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar.
Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards