Mina ord och tankar

Alla inlägg under juni 2016

Av Neta - 7 juni 2016 00:19

Jag är lycklig ägare till en folkdräkt. Jag har vävt tyget, spunnit lintråden och sytt det mesta på den för hand själv. Fick hjälp med väska sjal och skjortan som är av linne som jag inte vävt. Saknas en mössa och tröja.

Min dräkt är den enda bygdedräkten i Uppland tillsammans med en sommarvariant från Väddö.
En bygdedräkt är en som tagits fram av att man faktiskt hittat plaggen från den tiden och har dom som förlaga.
Det finns också många komponerade dräkter, t.ex Sverigedräkten som gjorts utifrån hur man tror att dom såg ut.

Bär du en folkdräkt så förväntas du ha ett dräktskick, något jag tycker är viktigt! En respekt till hur den burits från början.
Om du är tjej och gifter dig i dräkt ska du t.ex inte ha nån brudbukett. Ist har man den psalmbok man fick vid konfirmationen inlindad i en spetsnäsduk av linne på ett sätt så man viker ner en spetsig flik på översidan, där har man en myrtenkvist.
Kronan var oftast av myrten också, plantan hade man ärvt av sin mor. Var man väldigt rik kunde man dock ha en mässingskrona.
Strumporna till en folkdräkt kan variera i färg, dom ska helst vara av ull, hemstickade och sitta uppe med ett hemvävt strumpeband. Det finns dock lite kraftigare ribbade strumpor i bomull att köpa till dräkterna idag. Varför förstår ni säkert. Till min och många andra dräkter är det röda som gäller.
Ett big no no är moderna strumpbyxor, såg ett skräckexempel idag på tunna röda dito där en tatuering lyste igenom.
Ett lika stort nono är pumps eller skor med klack. Får inte förekomma!
Platta svarta snörskor där snörningen döljs av en utvändig plös eller spänne är det enda korrekta förutom till vissa norrlandsdräkter där det är näbbskor som gäller.
Sett många skräckexempel på det idag också. Man har allt från pumps till ballerina och slejfskor.

Nog om detta! Idag var vi på ha,nens dag i stan. Fick bl.a lära oss allt om sjöräddning, kustbevakningens jobb. Gå ombord på en engelsk 3- mastare i trä, se hur segelbåtar ser it inuti, åka trampbåt, paddla, fika på flotte m.m allt istrålande väder.
Eftersom vår hamn ligger i stadsparken där det också var firande och marknad packade vi med oss lunchen och for in. Här några bilder.

Vi råkade hanna på första parkett då dom visade räddning ur vatten.

Lite kul kör ;-D varje tunna har en röst och det blir verkligen en kör.

Sen for vi på 65-årskalas så det blev sen middag framför TVn och firandet på Skansen. Dötrött men kan ironiskt nog inte sova.

Av Neta - 5 juni 2016 18:39

Det har gått 2 veckor sen diagnosen och jag är lite förvånad över hur bra det går. Långtidssockret hade ju gått ner från 105 till 95 på knappt 2 veckor i onsdags. Tabletterna gör ju sitt till så klart och från igår tar jag 3 ist för 2 per dag.
Men jag som inte kunnat fika utan nåt till om så bara ett kex eller en skorpa och som i perioder varit en riktig godisråtta har inte saknat det alls. Har köpt en 70% mörk choklad där jag tagit en ruta till kaffet nån enstaka gång bara. Den ligger för det mesta orörd i kylen.
Det som varit svårast är att reglera frukten och där kan jag fått i mig för mycket vissa dagar. Men med maten är det inga som helst problem, kollar kolhydrater på det mesta och försöker tillämpa sunt förnuft. Det mesta är ju tillåtet faktiskt.
Nu har vi gjort fröknäcke men på rågmjöl ist för majsdito sjönk ju kolhydraterna en hel del. Jag har inte haft nåt sockerabstinens iaf och det är jag glad för. Läst hur svårt en del har. Elddopet kommer väl i morgon kanske när vi ska på 65-årskalas, As fikabord är ju frestande ;-)

Gjorde rabarbersaft med halva sockermängden och det blev helt ok, nåt jag kan dricka av ibland på helgen eller så. Fick tips om fruktmos du mixar färskt med hälften äpple i ist för sylt. Får bli stuvning på nerkokt grädde ist för sås. Vin är helt ok om man inte dricker hela flaskan på en gång och det har jag ju inte gjort så ofta innan så varför skulle jag göra det nu. Nöjd med nåt glas och dricker ju alltid vatten också. Får bli Irisch ist för Spanisch coffe vid sånna tillfällen och utan farin så klart men det går ner det med. Kör ju med det när jag hostar ändå.

Blodtrycket har ju gått ner och förutom lite huvudvärk på mornarna som kan relateras till det mår jag bra. Tror det är i lägsta laget nu.

Vikten kan påverkas men jag gör mig ingen förhoppning om det. Gick jag inte ner av operation så tror jag inte på nåt annat heller, det känns inte viktigt heller om allt annat är bra. Svårt när man inte kan gå, cykla eller springa.

Gått med i en grupp på facebook för D2are, men man ska nog vara lite skeptisk till det en del skriver där. Tror jag hajar det här ändå.

Nästa besök hos Diabetessköterskan strax före midsommar ska vi på allvar börja prata kost och detaljer. Ser fram mot det och bra inför den helgen.

Av Neta - 5 juni 2016 00:54

Trodde inte jag skulle få L att göra det men idag grävde han en ny rabatt på framsidan. Vi flyttade perennerna från baksidan dit. Haft en vinkelrabatt från björnbärsbuskarna med perenner men nu ska vi sätta blåbär och hallon där. Då får vi björnbär, hallon och blåbär på samma ställe vid grillgolvet. Har idag hallonen vid den andra husgaveln, dom satt där när vi kom för 30 år sen, planterade direkt i gräsmattan. Nu blir det ett riktigt hallonland med kantsten runt. Ska införskaffa lite hösthallon med för att förlänga den säsongen.
Dom perenner jag nu har precis framför bänken nedanför altanen är

Rosa och röda Stjärnflocka, min absoluta perennfavorit

Tremastarblomma, har vit och blå

Bolltistel, fin att torka, vilket man kan göra med Stjärnflocka med.

Salvia

Vit och röd Astillbe

Alunrot

Hel planta Alunrot

Sådde i lite rosa vallmo i en mixad påse jag hade, både enkla, dubbla och trippla i rosavita nyanser. Kommer när det andra blommat ut så sådde som en tuva mellan varje växt. Ska ha i nåt blått som kommer på höstkanten med. Har ni förslag så hit me.
Stjärnflockan hade blommor på G redan men tror det gick bra ändå, grävde ur ca 30 cm djupt och tog med rotklumpen med lite jord från gamla stället. Delade tremastarn och astillbe i flera plantor och ska sätta lite lök där i höst sen.

Ja det är vad vi gjort idag!

Av Neta - 4 juni 2016 00:52

Först vill jag bara klarlägga att på de 2 1/2 timme i vekan jag nu har ledsagare disponibel så har vi 25-30 min resväg x 2 för att överhuvudtaget komma till stan.
L har friskvård 2 em och är på jobbet 1 fm, helt slut av det och behöver vila och ta det lugnteftrr. Kommer nu skjutsning och väntetid på mig till dom andra dagarna får han ingen lugn heldag hemma alls. Då är nog hjärtinf 2 inte långt borta så det funkar helt enkelt inte.
I övrigt läs förra inlägget.

J jobbade ju på mors dag så han kom ut igår. Hade lite ledigt på dan och jag fick mina säckar med U-jord som jag önskat mig.
Hanfick lite lunch o fika och vi satt och pratade om Gotland. Längtar dit till min favoritplats här på jorden. Men tror tyvärr inte att jag kommer dit nåt mer, vi har inte den plånboken längre.
Apropå plånbok så läste jag att dom ska betala ut skattpengarna från onsd nästa vecka. Känns som det blir tidigare och tidigare.

Har varit ett härligt väder i flera dar nu, idag kom E och höll mig sällskap. Om jag nu är så mkt sällskap, haft huvudvärk i flera dar och vaknar flera ggr på nätterna och tidigt på mornarna. 6.30 i morse när jag kan sova längre. Igår la jag mig igen och sov till 11. Får ha sånna sovikappdagar om jag ska orka med.

Vi gjorde sallad till lunch och gjorde fiskpaket med torskrygg och räkor på grillen ikväll. Morot, lök, fänkål, champinjoner och sockerärtor med örtfraiche och en citronskiva i med. Timjan, salt o peppar. Så jäkla gott och vräka det där fiskpaketet över potatisen även om tallriken ser ut som ett slagfält ;-) såååå gott! Vi var lata och hade ett paket med potatistärningar från fryst på grillen med annars är det godast med färskisar. 10 min på grillen.

Kollat igen lite tv senare ikväll sen. Och nu ligger jag här och ska försöka sova huvudvärken till trots. Är så där irriterande lite men för mycket för stt man ska kunna ignorera den. Inget piller tar jag heller för så lite. Bättre att försöka somna. Varit lugnt på byn trots eller tack vare bilträff men är tydligen ett rejält festande vid sjön. Tänkte somna innan dom börjar köra race. Runt 1-2 tiden kan det bli ett himla åkande.

Så till vi hörs igen, so long!

Av Neta - 3 juni 2016 23:14

Just när jag tänkt åberopa min överklagan gjord 29 nov i fjol så kom svaret idag.
Jag fick ledsagare för att jag skulle kunna göra sånt jag gjort innan, sånt man kan göra om man är rörlig och för att jag skulle kunna göra det självständigt utan beroende av L. Vi skulle inte behöva nöta på varann 24/7, det framhölls som viktigt då.

När beslutet om neddragning av timmarna kom så skulle han helt plötsligt göra det mesta, skjutsa mig till ledsagaren för att hennes tid skulle kortas ner från 40 till 10 timmar i månaden. Det funkar inte eftersom han har egna aktiviteter knutna till sin hälsa efter hjärtinfarkten. Han är dessutom på jobbet en fm i veckan. Jag kunde på 10 timmar i månaden ha bara en aktivitet i veckan. Vi valde då det sociala, det som en gång gav mig en ledsagare.

Det här förklarades noga i min överklagan och styrktes med intyg. Där förklarade jag också att jag inte har färdtjänst eftersom det skulle göra mina resor 3 ggr så dyra. Jag har ju en egen bil som ledsagarna kört. Reggad på mig med.

Idag fick jag veta att beslutet om 10 timmar kvarstår för att dom tar beslut på hur det kan vara utan hänsyn till hur vi kan ha det.
Mina behov ska tillgodoses med maken och färdtjänst som jag inte har och har jag inte råd med den så får jag söka socialbidrag.
Men det blir ju billigare för kommunen...not. Färdtjänst är ju subvensionerad med 80% av kostnaden. Mina resor kostar ju ändå mellan 120-150kr enkel resa härifrån och 40kr enkel resa om jag förflyttar mig i Uppsalas tätort. Ni kan ju räkna ut den kostnaden för kommunen.
Och jag är inte berättigad till socialhjälp och vill inte ha någon heller.

Nu har ju min situation ytterligare förändrats på kort tid och det är ännu viktigare att jag kommer igång med något mer regelbundet. Helst 2 ggr i veckan och eftersom jag måste ha viss hjälp med ex påklädning utanför hemmet så måste jag ha hjälp. Hur ska jag klara det på 2 1/2 timme i veckan?
Jag kan kanske göra något med gummiband och hantlar hemma men det är ju också viktigt att jag gör rätt så inte de leder och muskelgrupper som är förtvinade redan förstörs helt.
Kanske kan jag klämma in en simträning på 2 1/2 timme men det blir väldigt tight. Jag kan ju inte stå och duscha utan måste sitta på duschpall, vill ju så klart inte gå med kryckor på hala golv så jag måste ju dras med något annat än min rullstol som jag ju bara kan köra själv väldigt lite. Det handlar om att vända den och flytta mig så jag inte är i vägen. Mer fixar inte mina handleder och axel. Jag måste helt enkelt ha hjälp.

Läser andra som fått neddragningar, någon som haft personlig assistent i 10 år anses inte behöva det längre trots att hon är helt lam. Så jag inser ju att mina problem är små jämfört med andras. Men det kommer ju att bli så att jag får stressa in på en aktivitet 1 gång i veckan, "utflykter" kan jag glömma utan får tillbringa min tid i Björklinge. Det jag kan komma ur huset och bort från byn är ju när vi åker in och handlar då. Självständigheten som var så viktig från början blir ju noll och L förväntas jobba som oavlönad assistent då han har läkarintyg på att han ska vila. Den enda om kan avlösa honom är C och hon jobbar själv mer än 100% nu.

Glad iaf att jag har så anpassat och hjälpmedel hemma att jag klarar mig utan hjälp.

Av Neta - 1 juni 2016 22:24

Sitter ute, själv som alltid, men vill inte gå in. Viken härlig sommardag vi haft.
Har träffat diabetessköterskan idag, hade redan lägre värden, nu 95. Det är ju högt ändå men när min pencillinkur är över på lörd ska jag äta ett dunderpiller till.
Jag har ätit medecin för högt blodtryck i nästan 10 år, nu är det helt plötsligt lågt. Vi ska göra en check till den 20e och en hos distriktan emellan, men fortsätter det vara lågt slipper jag den medecinen. Ingen är gladare än jag isf då den också är vätskedrivande. Kanske får jag slippa gå upp på natten då.
Verkar som det här har satt igång mkt, helt plötsligt är jag berättigad till sjukvårdens hjälp igen. Både med att röra mig och kanske mer hjälp också.
6 månader sen idag som jag skickade in överklagan på indragning av ledsagare. Nu tänker jag skriva insändare och börja bråka, sen om man hittar en som kan jobba de timmar jag anser mig behöva är ju inte självklart.
Men hjälp måste jag ha, höll på tippa utanför Maxi idag, bara tur det kom en trevlig chaufför från Högbergs och hjälpte mig. Han hade händerna fulla men la ner det på marken och körde mig runt hindret. Flera andra bara gick förbi.
L var och lastade in jord i bilen då det hände.

Har fixat med blommorna och köpt lite mer än jag tänkt mig ;-) hade tänkt vänta till midsommar med en del men klarade inte det när jag såg allt fint. Lite bilder från altan o så, säger tack för idag med dom.


Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards