Mina ord och tankar

Alla inlägg under september 2016

Av Neta - 24 september 2016 00:16

Dags för pensionärslivet från okt. Hur gick det till?
Nu har jag fått min sista sjukpension där jag ändå levt rätt bra då jag också haft lite försäkringspengar.
Denna månad fick jag också lite fondpengar, dom räknar från okt lite olika, pension och premipension kommer i slutet av månaden medans den här fonden betalas ut i förskott.
Pensionen blev ungefär 1000kr mindre än den preliminära uträkningen och totalt får jag drygt 4000kr mindre i månaden efter skatt. Men sen räknas ju vissa delar om varje år så den kan ju bli mindre.

Ska göra en " lyxfällanbudget" och se lite hur jag ligger till, sen göra en gemensam för båda med. Kolla om vi har rätt till bostadsbidrag.
Vi kan nog inte bo billigare iaf då lånen nu är betalda. Vi struntade ju i räntebidrag då vi köpte det här och det har vi ju haft igen på ett bra sätt. Då har vi ju också sett att lånet verkligen har krympt varje år. Mindre i början men ganska mkt nu på senare tid.
Driften är ju kvar och eftersom vi numera inte håller på med ved längre så är den högre på vintern men det är det värt. Vi har vattenburen el men kan ju elda om vi vill. Emballage räcker till en dusch iaf ;-)

Så nu är det bara att rätta in sig i ledet, lär ju inte bli så mkt bilåka och inte mkt kryssningar. Sen får man väl dra in på julklappar och födelsedagspresenter.

Tack vare de extra hundralapparna jag fick nu och en välfylld frys så köper vi nu hem allt, eller allt men det som är kvar iaf till köket. Funderar på att skicka in L med C i morgon och fixa det.
Dyrast blir ju nya skafferiet men så kul jag haft idag då jag kollat och bestämt vad jag ska ha.
Ev får vi inga luckor till det, fanns 2 av den höga och 5 av den lilla som sitter längst upp. Tror inte dom tar sig in direkt då dom öppnar. Men det kommer väl in igen.
Vi har ju ett skåp i fullhöjd men eftersom det står jämte kylen som har ett överskåp gör vi så det ser ut som det är överskåp där med. Tagit dom enklaste luckorna eftersom dom iaf ska målas.
Sen blir det 5 utdragbara lådor och varannan hel och varannan 3/4 hylla över det. (3+2) har haft så nu och tyckt det varit urbra. Blir en helt annan översikt. 3/4 hylla innebär väggskåpshylla 37 cm djup i 60 cm djupt skåp.
Översta lådan är den lägsta och den ska få inredning för kryddor och småprytlar som essenser och karamellfärg m.m 2 medellådor under det och 2 höga längst ner, dom 5 bygger 110 cm. Ska få utrymmet 10, 20 och 30 cm, men är 7, 13,5 och 21,2 cm. Kommer att bli så himla bra!
Glad att vi offrade det gamla.

En strömbrytare är kvar att inhandlad och sätta dit och kranfäste och utkastare ska bytas. Ev hade bror hans något från skroten där, nytt i påse. Hantverkarna slänger hej vilt tydligen.

Kylen hade läckt vatten igår och jag undrar va det beror på för den gjorde inte det idag. Men ev får vi byta den då. Har vi inte råd med egentligen! Blir att leta begagnat isf. Men ber till högre makter att den håller ett tag till.

Nu dka jag avveckla här, alla andra sover.

Ha en god natt!

Av Neta - 22 september 2016 23:02

Känns som hösten kom idag med. Var upp vid 4 i morse och då var det väldigt dimmigt. Moln med nån enstaka solglimt menbara runt 14-15 gr. på dan. Ser fler och fler gula löv på körsbärsträdet och det börjar bli lite höstlöv på vissa lönnar medans vissa fortf är gröna.

Hittade dom här på Tradera, säljarens bild. Han sålde dom i 20-p för 210kr, jag behöver ju 29 så jag köpte 2 förp. Kostade med frakt 479kr, lite skillnad mot Ikeas där motsv av de billigaste svarta skulle kosta 998kr. Tänker att jag kan fortsätta med samma handtag i hallen sen, har städskåp ett dubbelskåp med do överskåp, en garderob med överskåp och en byrå där med 3 hela och 6 halvlådor. Går ju åt 18 till då. Hade kanske inte gjort så annars men tror samtidigt att det kan bli bra. Blir det inte så får jag väl sälja dom själv då. Är lite allergisk mot alla knoppar överallt, vet inte hur många fickor jag slitit sönder på byxor på dom. Man fastnar i dom ibland.

Tuffar på annars. C har målat de skåp som var omålade idag

Blir ju lite skillnad. Dom ska målas en gång till. Stommarnas utsida och kanter och den förbenade mittstolpen på framsidan ska bli samma färg som väggen. Vi törs inte ta bort mittstolpen den fyller ju en funktion. Skåpen är 110 cm höga och platsbyggda utan baksida.

Svårt att inte bli nerkladdad.

Golvet är lagt där skafferi, kyl, spis mm ska stå. Då får vi undan det så länge och han kan börja med taket som nog behöver strykas minst 2 ggr innan vi lägger resten och gör väggarna. När vi sen ska kakla får vi ju flytta ut spis mm på golvet igen. Kom på att vi glömt o köpa skyddspapp bara så det får bli en snabb runda in efter det.
Skafferiet är hopskruvat men vi har ingen inredning till det än. Vet inte 100 hur jag ska ha.

Känns iaf bra att allt snickeri och el är klart nu. Tror det går framåt lite fortare. Det har ju varit lite pyssel då det inte varit räta vinklar nånstans, väggar och golvet lutat lite hur som helst.

Fått min första lilla del av pension idag. Fyller ju nästa månad och har begärt från okt. Tydligen betalas en fond ut i förskott varje månad så okt kom idag. Ska utbetalas 25e egentligen men det är ju på helgen så får dom tillgängliga i morgon. Lika Afa som väl är min sista nu, va bombsäker att det sku komma på månd.

Slutar med en bild på en av mina vackra döttrar som fick hålla överskåpet till kylen nu ikväll. Men nu sitter det där, är ju ett av de nya vi köpt.

Av Neta - 21 september 2016 13:48

Inte lika varmt längre men iaf soligt och fint, långt ifrån höstrusk.
Igår kunde vi fortsätta det vi inte hann göra i måndags. Men vi hade inte behövt åka till K-Rauta för fläkt iaf, där hade dom bara 60 cm och vi ska ha 70.
Däremot var det betydligt mer ordning på torpet vad gäller tillbehör till kakling. Överskådligt och informativt. Blir där vi handlar det.
Sen till Gränby där L skulle köpa lite grejer på Clas Olsson. När vi gjort det gick vi upp på hyllan för att luncha. Varje gång vi går upp tänker jag att jag ska prova nåt annat än

Men det här är ju så jädra gott ;-D ganska enkelt, pasta och räkor o tomater i saffranssås.
Har dock aldrig orkat äta upp allt, man skulle lätt kunna dela den i 2 port. Men jag gör som dom sa när man var ung och inte orkade allt på restaurang, "Ät upp det som är dyrt" ;-)

Såg en tjej där som hade så läckra hörlurar till sin Iphone, turkosa m glitter på. Inget som passar en tant på 60+, men skulle iaf vilja ha det då jag lyssnar en del på poddar. Något diskreta kanske så vi kollade lite men hittade inga snygga. Kollade på Tradera senare men hittade inga där heller.

Handlade lite och unnade mig en ny krukväxt " Röda läppar" heter den och ett par ljung.


Den ska ha minimalt m vatten. Ska inte låta Christine komma i närheten av den så kanske den överlever. För fy 17 va blommor hon antingen vattnat ihjäl eller bara struntat i att vattna så dom torkat bort. Hon liksom hoppar över krukor när jag ber om hjälp. Ibland hinner jag se det och kan slå på själv. Hann dock inte med ampeljordgubbarna som jag tyvärr inte såg förrän dom dött, precis nu när vi fick bär på dom. Då vet jag att jag bett om hjälp iaf 2 ggr senaste veckan. Å det finns ju liksom en orsak till att jag ber om hjälp. Krukorna på trappen där jag hade massor av petunior fick också bara torka bort.
Eftersom jag inte kommer ut så mkt vill jag ju ha mina blommor fina, men det skiter hon i.

Hämtade iaf henne igår vid bussen, E åkte hem till sig och jag va rätt mör med. Det är jobbigt att sitta länge i rullen. Varken L eller jag kände att vi behövde nån mer mat, C åt en pizza o drog på kören, så vi tog bara te o rostat bröd sen senare. O herregud va gott det var med rostat, vet inte när jag åt en sån senast. Lyxade till med lite hemgjord plommonmarmelad på med.

L pular på med snickeri och el. Nu snart kan han börja måla väggarna och taket.



Händer saker där nere med.

Kunde inte låta bli att köpa igår, Uppländska jordgubbar från grannbyn i sept, 30kr var ju billigare än i somras med. Men inte smakade dom som då precis.

Satt och kollade en repris nyss, ett deitingprogram för präster. En diakon från Alunda utanför Uppsala är med. Läst så många kommentarer om det så ville kolla men tyckte det var som " Bonde söker" ungefär, inget höjdarprogram.

Har ni nåt favvoprogram som går just nu? Jag gillar ju inte deckare o tycker det är mest sånt o så dessa evinnerliga matlagningsprogram. Så mkt sånt på varenda kanal. Ska iofs kolla på "Halv 8" nästa v då Tur-Åke är med och på "Landgång" 8 okt då hon ska vara med Sannex. Dom kunde väl ha lite mer dansband i Tv. ;-)
Iofs var "Sveriges bästa" rätt bra i Lördags, men börjar inte David H bli lite uttjatad som programledare? Det programmet blir nog bra efter vilka intressen man själv har. Nu på lö ska Sveriges komiker utses.

Nu ska jag göra nåt vettigare! ;-)


Av Neta - 19 september 2016 23:41

Åkte in till stan på fm Leffe, Christine o jag. C skulle bara vara med till 15-tiden sen skulle hon möta en kompis från skåne i Sthlm för vidare äventyr.

Vi började med att åka runt och kolla på fläktar till köket. Tror vi har bestämt oss, har K-Rauta kvar att kolla på iofs. Skulle åkt dit idag men det blev inte.
På Bauhaus skulle vi köpa fix o fog till kaklet, men herregud vilken röra och vad många olika sorter fix det fanns. Ingen personal att fråga heller så vi väntar med det. Fog såg vi ingen alls. Jaja vi ska ju ändå måla först.
Lunch på Boland city, ingen höjdare och både C o jag lämnade hälften. Jag tog nån wok och hon pyttipanna. L tog samma pytt men gräddstuvad för det får han aldrig hemma ;-) han åt upp men tyckte den var så där.

Ja sen in ett varv på Citygross för hon behövde lite grejer och jag hittade billig ost.
Klara där var kl 14 och ingen ide' att åka till K-rauta med C med så vi drog till Rusta, L skulle ha nåt där och jag köpte som vanligt lite servetter som vi är storkonsumenter av här.
Hittade kökslampan där med tror jag. En svart med insida i koppar. Finns liknande på Ikea men den här var finare, dessutom bara 245kr. Gör ju inget.
Lite bökigt där så vi var ute på 10 min o C o jag gick över till KappAhl L tog bilen. Hittade en fin topp där inne för 130kr. En grå med ett spetsband på ärmarna.
L kom in men plötsligt kunde han knappt gå. Han har känning av Ischias ibland och klagade på Bauhaus med men nu var det riktigt illa och han hade skitont.
Så vi släppte av C vid stationen ganska tidigt mot vad som var tänkt och åkte hem. Lite snopet!

Vi hade planerat att handla på Gränby med, iaf L på CO och jag tänkte mig väl att vi skulle gått ett varv på Kvantum. Sen att vi skulle käka i Svista på vägen hem.
Nu fick E komma med halvfabrikat portioner vi kunde värma i micron ist.
Han tog värktabletter och vilade ett par timmar sen var det iaf halvbra. Han började fixa lite men hamnade framför TVn både på Äntligen hemma och nåt program om 56orna vi såg efteråt.
Nu ska han fixa sockeln som inte blir bra i morgon och sen hoppas vi kunna åka in och fortsätta där det tog slut idag. Vi ska iaf hämta C vid bussen i gengäld mot att hon köper 2 vinkartonger åt mig på båten hon är på. Ska ju ha fest snart.

Jag satt mig på altan då vi kom hem, tog en fika och löste lite korsord men redan vid 17 började det bli kyligt.

Satt och kollade på när dom tog upp nya fönster på gamla restaurangen så jag hade lite underhållning medans jag grunnade på orden.

Lite ljusmys ikväll.

Måste få visa den här från "frukostbryggan" med, lånad från Björklingetråden. Magiskt fint idag.

Av Neta - 19 september 2016 00:56

Ofrivilligt lat ska jag kanske tillägga, kommer ju knappt fram i vardagsrummet och har hållt mig från köket idag då det strulat för Leif. Va nåt med en sockel han måste göra om. Han trodde också han höjt diskbänken för mycket för att få in diskmaskinen igen men så var det inte sen. Har ju diskmaskinen i arbetshöjd jämte diskbänken.

Får ge mig om vinhyllan med, det kommer inte bli bra bredvid nya vitrinskåpet. Får kanske göra nåt i nya skafferiet ist, men det tar vi senare isf.

C kom hem med äpplen hon plockat på jobbet, dom gör lite pajer o så mer hinner dom inte ta reda på och alla andra har egna. Vi har ju inga äppelträd längre.
Gör inte mer än lite mos och fryser lite klyftor. Mi o Ma har sagt att vi kan plocka hos dom med om jag skulle vilja göra äppeldricka. Vi får väl se. Nu går det ju iaf inte.
Hittade ett recept på äppelmousse idag då jag gjorde matsedeln i andra bloggen. Nyfiken på det med.

I morgon ska vi ut o kolla fläktar, vet vilken jag skulle vilja ha men har inte hittat precis den. En som dom haft i nån stuga vi hyrt där man kunde dra ner ett stänkskydd i glas ett par dm. Sen får den inte låta för mkt och ska ha bra belysning. Kan man provlyssna i butiken? Den där betäckningen för ljud i beskrivningar säger mig inte ett smack!



Grävde fram den här bilden idag till nån lek på fejjan. Innan jag fick Johnny så det är väl sent 60 eller tidigt 70-tal. Min första egna lägenhet, en etta med kök och badrum. Ligger i området nedanför GC. Jobbade som undersköterska på Kungsgärdet avd 14. Det var tider det. Dans var det mkt av både på Baldis o folkan. Holmen, Fyris och så Disagården på sommaren. Ledde kurser 2-3 kv i veckan och gick ofta direkt ut sen. Att man orkade!
Kommer ihåg den här kvällen, det är en kompis som fotat som tyvärr inte finns med oss längre. Har för mig det var en måndag så vi åkte nog ner till Baldis sen.

Nu är det mest elände tycker jag, fick ju besked om att blodtrycket var normalt och att jag inte behövde mer medicin men att jag kunde äta upp det jag hade. I natt när jag skulle upp på toa var jag så yr att jag måste hålla mig i sängen då jag reste mig. Så idag tog jag inget blått piller få se om det var trycket som var lågt.

E skulle inte komma idag men kom iaf sen, vet inte om det berodde på att vi skulle äta tacos ikväll. ;-D så smidigt det är med dom skalen som är som en strut. Köpte 6 förp av dom på Matsmart.se för 5kr st. Det är 12 i varje så dom räcker ett tag med.

Nu ska jag avveckla, tror dom andra sover redan. Ska försöka komma in hyfsat tidigt i morgon så vi hinner det vi ska.
Godnatt!


Av Neta - 18 september 2016 00:28

Ja det har vi ute nu.
Så ikväll åkte hallfönstret igen, det har varit öppet sen i maj. Sitter under taket ovanför ytterdörren som det ena av två och innanför det om man skulle få lust att krångla sig upp och in i ett 45 x 45 cm stort hål så går det 5 m rakt ner i källaren.
Det är dessutom som en lucka så man måste hålla upp det med en hand eller ha hjälp av nån som gör det ståendes på en stege ute. Innanför är det ett fast myggnät i metall.
Skulle röna en viss uppmärksamhet hos grannarna tror jag. Därför vågar vi ha det öppet även om vi åker bort några timmar. I år har det ju dessutom alltid varit nån hemma så vi har inte behövt stänga det. Annars gör vi ju så klart det om vi åker bort över en natt eller flera.
Men nu är det för kyligt, blir väldigt kallt i hallarna både nere och uppe. Ett tecken på höst tyvärr.

Sovrumsfönstret är dock ännu öppet lite men även där är det krångligt att ta sig upp. Så hårt sover vi inte heller och det stängs så klart när vi åker iväg. Ligger mot stora vägen med.

Vi har ju alltid altandörren lite på glänt när vi är hemma, kanske 10 cm, så Skruttan kan gå ut och in och det har vi också länge. Men även där får vi nog stänga nu, börjar bli kallt på golvet iaf på kvällen. Så nu börjar den tiden då man får stänga ut henne då hon vill vara där. Vi sätter ju in fönster och en dörr även till framsidan sen men just den här perioden innan man stänger till altanen för vintern har man lite dålig koll på henne. Men hon älskar ju att vara därute och eftersom vi aldrig stänger in henne i bur eller får ut henne i en hage får det ju bli så.

Christine jobbar dygn, Elle kom en sväng men åkte hem vid 22. Jag har suttit och löst korsord.
L har sågat till lister och nya socklar idag och gjort det han får göra själv med elen. Resten gör en släkting som har ellicens.


Tog den här bilden i morse, såg så kul ut med kranen på en tom vägg. Det är inte vi som målat lådorna så där. Jag har levt med dom så där i 30 år utan att märka fusket ;-D otroligt egentligen.
Dom är inte ens grundade än men där ser ni lite av hur gediget det är gjort. Riktigt trä rakt igenom. Mormors gamla gröna pall, gjord av morfar ser ni en skymt av också.
Gipsskivor uppe och grundat nere där vi inte ska kakla. Kom på idag att vi måste låna/hyra en kakelskärare.

Skriver som vanligt här mitt i natten. Så nu börjar det bli dags att avveckla dagen.
Hörs!

Av Neta - 17 september 2016 01:25

Det datumet är fortf lite speciellt. Min lillebrors födelsedag. Hade velat varit till graven idag men det funkade inte.

Han dog bara nån dag innan vi fick veta att Elle hade en hjärntumör. När han begravdes förbereddes hon och vi på hennes förestående operation så fanns inte en chans att jag kunde vara med.
Kan lätt säga att dom veckorna varit dom värsta i mitt liv.
Sten hade också cancer, i bukspottskörteln och det var ett snabbt förlopp. Fast det visste inte vi förrän efter obduktionen. Om han visste får vi aldrig veta men troligen inte! Hade haft nån blödning i buken och legat inne riktigt dålig nån månad innan. Om det var ett samband där vet vi inte.
Han somnade in hemma, ensam, och hittades av sin kompis.

Jag kunde iaf vara med på urnsättningen sen men det har känts konstigt att inte varit med på begravningen. Just då lag jag det åt sidan också, mina krafter behövdes till min dotter.

Man kan ju inte låta bli att undra om inte om varit. Hade han jobbat som jurist idag? Han hade bara en uppsats kvar till examen.
Hade han träffat någon? Haft egna barn?
Han hade ett långt förhållande med en finska som redan hade barn. Det tog slut nåt eller några år innan han dog. Han gjorde en omstart i livet, tog tag i studier och levde nog ett rätt bra liv.
Varför fick han inte njuta av den frukten då?

Idag har det varit betydligt kyligare än i början av veckan. Gick inte att vara på altanen på fm, ute i solen var det lite bättre. Fick t,o.m. stänga till altandörren så vi bara hade en glipa öppen. Skruttan måste få gå in och ut.

Hade fel igår om att det gick att stänga in henne. Tyckte det lät så. Hon är ute ikväll med så det är bara ge upp det där att hon ska sova i stängd bur nu. Å så länge hon inte börjar härja runt så är det väl ok. Tror iofs hon är för gammal för det nu.

Elle har varit hemma hos sig idag, C skulle jobba em men va på stan med en kompis, började må illa. Trodde hon var hungrig så tog nån sallad på Jalla. Ringde från toan där och var helt förtvivlad för hon mådde så illa. Tordes inte åka bussen hem så L fick åka in och hämta henne.
Mådde bättre ikväll sen, men hade ju nåt liknande för ett tag sen och migrän för nån dag sen. Dags att kolla upp det där.

Hade velat åkt båt i morgon, MA är på Rosella. Men av det blir nog inte. Målning står på schemat för L, ikväll har han målat väggen nedanför där vi ska kakla.

Lugn fredag på byn men va invasion av amerikanare tidigare idag. Inte direkt finbilar men undrar om det är nåt på arenan uppe i Tierp i helgen.

Nu är det sovdags här.


Av Neta - 15 september 2016 22:58

24 gr på altanen redan vid 9 i morse innan solen hunnit runt hörnet. Vi var lite sega men vid 10 åt vi frukost därute och sen fanns liksom ingen anledning att gå in.

Christine la sig med huvudvärk igår kväll och vaknade som "bakfull" av migrän idag. Hon klarade inte riktigt solen och värmen därute utan gick ner till sitt. Kvicknade inte till förrän nu ikväll.
Hade bara överdelen på bakdörren öppen därute för det blåste men det blev ändå lite kyligt redan vid 16-tiden. Kollade och det hade gått ner till 18 gr därute och 16 ute.

Elle kom och då hade hon soppa med sig, stått hemma och gjort dubbel sats trots att hon är långt ifrån pigg och kommer med. Kan man annat än älska den ungen? Så godhjärtad och hjälpsam.
Va ju torsdag och då brukar vi ju äta soppa. Men nu så här i renoveringstider har jag väl inte hållt på det direkt men det tyckte hon vi skulle göra. Grymt god och matig var den med och jag bad henne skriva in receptet i matbloggen. Den finns i hennes med.

Vi fick dock äta inne, kollade på yr.no den vädersidan som alltid stämmer och såg att det ska bli soligt både fred o lörd men bara 17 gr så nu kanske indiansommaren är över. E var tvungen att låna joggingbrallor och sätta på sig strumpor då hon åkte hem. I natt ska det gå ner till 8 gr.
Snart dags att stänga de fönster vi alltid har öppna sommartid. Dags för långärmat och strumpor snart då kanske! Hemska tanke ?

Ser inte fram mot mörker, rusk och halka. Men ser fram mot advent och jul. Det är efter det sen som det blir så segt.
Idag är det 1 år sen Erna jobbade sitt första pass som min ledsagare såg jag på fejjan, man får ju upp sånna minnen där. Som jag saknar henne som det. Har ju liksom inte blivit så bra med någon annan. Ingen vill ju heller jobba bara 10 timmar. Har nu förutom det vi gjort med familjen suttit här hela sommaren. Har ju inga kompisar kvar som hör av sig. Jag hör inte av mig heller, känns som man får tjata hit dom.
Mi o Ma har varit här en gång, och Mi har hängt med på lite grejer. Tur det iaf.

Köket skrider väl framåt, han kör på ensam när inte C kan eller vill hjälpa till. Ute förfaller det mesta nu, blir inte vattnat som det ska dom dar jag inte klarar det och dom har blivit en del nu när jag kört på lite mer än vanligt. Skruttan har blivit orolig, dels av ljuden tror jag men också av att köket inte är som det brukar. Har varit svårt att få in henne i buren på kvällarna så oftast är hon ute på nätterna, ja inte utomhus men ligger på hallmattan bredvid buren och hoppar bara in när hon äter, dricker eller behöver gå på lådan. Drar ut hö från höhäcken så ibland ser det ut som vi halmat golvet. Men hon håller sig där och det gör ju inget. Kommer och vill bli klappad om man går upp på toa.







Ett öra bakåt och ett upp, annars kan man ju missa nåt. ;-)

Just nu gick det iaf bra att stänga in henne, varierar. Idag har det inte varit mkt ljud heller.
Ska stänga ner mig själv i sängen med nu tror jag.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards