Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 28 december 2016

Ensambarn

Av Neta - 28 december 2016 01:01

Kom i en rolig diskussion idag om ensambarn. Och då ensambarn som kommit upp i ålder. Är dom mer egoistiska än andra människor? Tycker dom att världen kretsar runt den egna axeln?
Min erfarenhet är att en del, inte alla så klart, nog har svårt för att anpassa sig iaf. En del har nog svårt för att ta hänsyn med, men det kan ju iofs bero på hur dom lever och vad för slags jobb dom har.
En tolerant pojkvän/sambo/make som låter en sån flickvän/sambo/fru " hållas" och tvärtom så klart gör dom nog en otjänst. Dom får ett ganska abrupt uppvaknande då barnen kommer sen.
Det var det det handlade om idag. :-D
Känner också några ensambarn som aldrig varit i nåt längre eller stadigt förhållande, barnlösa och allt från 40 och uppåt.
Där märks det väldigt tydligt att man bara haft sig själv att tänka på. Att hjälpas åt om man är borta t.ex är det inte alla som fattar att man ska. Undantag finns så klart.
Ja det blev iaf en kul diskussion och en dråplig berättelse om hur den jag pratade med gett tillbaka med samma mynt och inte ens dukat av efter sig hos en ego som aldrig gjorde det hos dom. Men som inte ens verkat fatta varför hon gjorde så här. Ibland går det inte in, och vi var rörande överens om att dom bjuder man helst inte hem igen, om det inte är släkt som man "måste" umgås med då.
Har ni sånna erfarenheter?
Själv fick jag också en tankeställare, är ju inget ensambarn men för att jag har ju haft svårt att plocka undan borta hos nån nu när jag går så illa, men brukar ju ändå försöka hjälpa till med sånt jag kan sitta att göra. Frågar alltid om jag kan göra något!
Och kan jag inte ta undan efter mig ser jag till att L eller nån av tjejerna gör det. Bättre det än att jag ska vingla omkring och kanske slå sönder något. Mina är ju så vana att hjälpa mig nu att dom nästan blir förvånade om jag ändå gör nåt "bärande" själv. ;-)
Hur gör ni borta? Lämnar ni glas o porslin där ni suttit? Hjälper ni till att t.ex Diska, duka och duka av? Jag är då omgiven av vänner som gör både det och mer därtill.

Ja förutom det så har det inte hänt så mkt idag mer än det löpande. E och jag har pratat lite om vad vi ska äta i Nyår. När jag fyllde år överraskade ju tjejerna med cateringbuffe' från Maxi





Det var rostbiff, 2 olika sorters skinka, kycklingspett, salami, ostar, frukt, mozarella och tomatsallad, bröd och pot.sallad Tror det kostade 139kr/pers och man måste beställa för minst 4 pers.
Fast nu blir ju vi vad vi vet nu iaf, bara 3. Man kan väl iofs ta för 4 ändå. Men samtidigt är vi ju så vana att äta skaldjur på nyår nu så vi funderade på om vi skulle göra nåt liknande själva. Fast med skaldjur då och skippa pot.sallad och göra nån god röra ist. Och nåt kycklingspett kan man ju lägga till. (Har en nygjord rostbiff med.) ;-) Vi gillar ju plockmat. Jag tror till och med att jag har det mesta hemma utom hummer och den frukten och jordgubbar.
Ja vi får väl se hur det blir eller om vi kör som vi brukar. Det var nog iaf den enda " viktiga" saken vi pratade om idag tror jag.

Nu ska jag avveckla dagen tror jag. Ute har nog vinden avtagit lite iaf, blåst som 17 idag. Snö har vi igen också, typ 1 cm eller så. ;-) vitt och ljust iaf.

 
 
Ingen bild

Ella

28 december 2016 08:04

Spontant skulle jag nog säga att det beror väldigt mycket på hur familjen i övrigt ser ut och fungerar. Jag är ensambarn, men har snarare behövt få hjälp med att jag inte klarar av att prioritera mig själv. Antar att det i mitt fall i hög utsträckning beror på att jag vuxit upp med en förälder med psykisk ohälsa, som jag i princip tagit hand om sedan jag var på tok för liten för att egentligen klara av det. Och som absolut inte orkade med att ta hand om mig så mycket som jag skulle behövt, tyvärr. Jag blev dock som liten ofta kallad bortskämd och dylikt just för att jag var ensambarn, både av lärare och andra barn. Jag är akademiker och rör mig därför mest i kretsar bland andra akademiker. Där har jag träffat på en hel del ensambarn med mycket empati som kommit mer välfungerande familjer än min egen. Familjer där föräldrarna sett det som en självklarhet att alla hjälps åt, även om familjen varit liten och det kanske inte varit lika stort behov av samarbete som i en större familj. Sen vet jag också om ensambarn med helt andra egenskaper (dock hittills inga akademiker) som faktiskt är egoistiska, men sådana verkar det finnas ganska många av även bland människor som har syskon. Jag antar att det ibland helt enkelt kan vara så att föräldrar "glömmer bort" vikten av gemenskap lättare när den inte är lika "nödvändig", vilket den kanske inte är i familjer med färre barn. Däremot har jag svårt att tänka mig att barn i välfungerande familjer med empatiska föräldrar som poängterar vikten av samarbete och med normala umgängeskretsar, faktiskt skulle löpa en särskilt mycket större att bli mer egoistiska än barn med syskon i samma situation. Så sammanfattningsvis, jag tror att det är viktigt att man som förälder, oavsett antalet barn, är noga med att involvera hela familjen och visa både med ord och handlingar vad empati och hjälpsamhet innebär.

Neta

28 december 2016 23:45

Det är ju det jag skriver också, som du skriver i din första mening och att det så klart inte gäller alla

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 29 mars 04:18

Mr X är här. Han somnade med lampan på och släckte den inte förns 3. Som att försöka sova med en strålkastare rakt in i rummet. Men jag var för trött för att orka väcka honom eller gå ut i vard.rummet och släcka själv. Nu kan jag inte sova. Han k...

Av Neta - Onsdag 27 mars 01:06

Med den här jäkla tröttheten märker jag hur min mobilitet försämras också. I synnerhet direkt på morgonen då jag går jäkligt illa. Ont satan då också. Går dåligt jämt och måste alltid hålla i mig nu. Att bära nåt samtidigt försämrar också balansen om...

Av Neta - Måndag 25 mars 22:39


Kom inte receptet med, blir så trött

Av Neta - Måndag 25 mars 22:37


Jag hade spart Chokladvåfflorna Så,dags nu men iaf. Haha! ...

Av Neta - Måndag 25 mars 19:32

Känns som något är fel. Inatt sov jag dåligt men gick inte upp i morse utan sov till 11. Har som ett tryck över huvud och ögon men det är tydligen vanligt vid extrem trötthet. Ringde vc men dom har ingen tid förns i slutet av maj. Fick prata med en ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7 8
9
10 11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards