Mina ord och tankar

Alla inlägg under december 2016

Av Neta - 7 december 2016 00:40

Vad är er favoritjulblomma? Läste nånstans att Amaryllisen håller på att gå om Julstjärnan som den mest sålda julblomman.
Jag gillar inte julstjärnor alls, eller kanske är det dom som inte gillar mig. Det är en av två blommor jag aldrig klarar, den andra är cyklamen.
Jag har lite sidenjulstjärnor att pynta med, står en kruka med sådana ute på altanen. Har några buketter med men dom kommer fram vissa år bara. En fin vit har jag iaf i kruka, bra att ha om det blir nån som går åt. Hade den på kontoret.



Ardisia är en annan favorit, fin att dekorera med också, tyvärr lite dyr så det är inte alla år jag kostar på mig en sån.

Lika Tuvvaktelbär, den är lite lingonlik på något vis.

Men favoriterna är ju dom här

Ingen jul utan röda Amaryllis eller vita Hyacinter i det här huset. Vita hyacinter är dom som finns helt doftfria med. Köpt blå som skulle vara det ett år men dom fick jag ställa i källaren. Vita tål jag dock och tycker det är så fint mot allt rött.

Till nyår sen så blir det ju vitt, midnattsblått och silver här. Då har jag gärna en vit Amaryllis och

Vita Azaleor, brukar glittra dom lite. Går bra med dom vita som har lite rosa i sig med, finns ju. Både rosakantade och dom som har som rosa streck på bladen eller i mitten. Ibland glömmer jag den med tyvärr men dom brukar hålla över helgerna iaf.

Blommor är ett måste iaf, gör nån grupp med till jul, tar lite murgröna eller nåt i skogen t.ex blåbärsris som jag kan frosta lite.

Ett år härmade jag Grand Hotell i Sthlm, vi var där på julbord och show och sov över. På varje våningsplan hade dom som stora skålfat, eller grunda skålar med säkert 10 röda Amaryllis i. Inget annat än det och lite grön mossa. Så snyggt!
Gjorde lika hemma sen med 5-6 st i en grund skål, så fint.

Varje år köper jag hyacinter och Amaryllis till advent, Hyacinter köper jag sen en omgång till av i julveckan. Då kan jag också köpa andra växter om Amaryllisen inte blommar på stängel 2 just då. T.ex röda typ höstglöd. Dom blommar ju till påsk sen. Men oftast blommar stängel 2 till jul om nr 1 blommat första advent. I år hade dom precis spruckit i knopparna och är väl egentligen finast om 3-4 dar nu, lagom till Lucia kanske. Dom jag har i rummet har dock inte rört sig ett dugg så hoppas på dom till jul.

Har ett ställe i trädgården där jag sen gräver ner hyacintlökarna bland blå miniiris. Amayllisarna har jag dock gett upp på, får dom inte att blomma om så dom slänger jag. Oftast på komposten om utifall att.

Idag har vi gjort fröknäcke, både en sats färdig och 2 torra blandningar. Också ett måste i jul med rödlöksosten vi gör själva.
Blev inga limpor men kanske i morgon, man vet aldrig. Har också kollat upp att det faktiskt finns tärnade rödbetor att köpa på Ica. Så bra för mig som har svårt att skära. Har en sån jag kan trycka dom igenom men det skvätter så mycket.

Nu så, dags att avveckla dagen!

Av Neta - 5 december 2016 23:43

Idag for vi på utflykt till Sala, Christine jag och en pingla som nog kan bli min framtida ledsagare.
Vi började med ett återbesök för min del. Johanssons cafe' på gågatan. Sist satt jag där i mars med Erna, Barbro och Patrik. Det sved till lite i magen då jag ick förbi det bordet. Patrik finns ju inte här på jorden längre.
Vi tog ett bord långt in i lokalen vid nån ugn i väggen och när vi suttit där ett tag så upptäckte vi att vi satt på ett glasgolv med ett kakelförsett utrymme under. Har ingen aning om vad det varit där innan och kom mig inte för med att fråga heller. Nån som vet så tala gärna om.
Åt en grillad foccacia med kyckling och fetaost, dubbla mackor, 2 rejäla trekanter + fräscha grönsaker. En hel måltid och jag orkade så klart inte allt. Kaffe till och den koppen var efterlängtad då jag inte hunnit med det hemma.
Efter det in på Linneskåpet så klart. Mycket fint har dom där men dyrt är det. A köte en väggljusstake men C och jag köpte inget. Fanns inga röda underlägg i plast.
Efter det tog vi en tur till Dollarstore, C gick in på Orienthuset precis bredvid och morsade på Patriks syster Emma som jobbar där medans A och jag gick före in på Dollarstore.

Skulle ha vit tvål till vår tvålpump som är en snögubbe och hittade denna som ju var lite fin med texten. Synd bara att märket döljde "tomte" " värmande brasa" och "stilla natt" nu vet jag inte om jag ska ha den som den är eller i snögubben.

Inga underlägg där heller, jo det fanns massor men inga röda eller andra fina med nåt juligt på. Bara som tunna vävda eller inte så fina grå med nåt lingon i en hörna. Vill ha lite tjockare och inte sånna i tunn plast som blir bubbliga av en varm tallrik. Ska ha till köket, dom ni ser på bilden har fått flyttat därifrån till soffbordet då vi ofta tar med tallriken in dit på kvällen.
Jakten fortsätter.

Köpte inget annat, C däremot hittade lite fint, ett par lite juliga doftljus m.m

Den här texten köpte hon. Den var ju lite rolig.

Hem, värmde lite av gårdagens pulled pork och åt med ris, sky o sallad. C åkte och jobbade natt och vi kollade Historieätarna och Tina i fjällen. Bra med playkanalen där man kan stega tillbaka till program som sänts de senaste dygnet.
I morgon ska jag vara hemma, försöka orka göra lite fröknäcke och kanske ett par jullimpor med fänkål, anis och kummin. Vore skönt att ha dom gjorda med. Vi får väl se, har onsdan fri med om jag inte orkar i morgon.

Nu ska jag småfixa lite innan jag tar kväller.



Av Neta - 4 december 2016 23:44

Elle kom redan före 10 i morse, L hämtade. Hon hade sin slow cooker med sig så vi körde i en fläskkarré till Pulled pork.

Frukost i soffan då vi kollade på Robins som vi inte orkade se igår. Sen satt hon fart med julköttbullarna, sen mina leder började krångla har hon tagit över det. Vi gjorde på 1.6 kg, så det blev en skumtomteburk modell högre i frysen och middag ikväll. Måste ju provsmaka   


Vi gör inte allt själva till julen längre, det gjorde jag när dom var små men köttbullar vill vi ha. Enda gången nästan som vi gör egna nu för tiden. Förr gjorde jag till o med mjöd till jularna, finns inget godare till julmaten och jag hade ett recept med citron i som var kanon. Men nu är det svårare att få tag på Humle i små förpackningar och vi dricker ändå mest mineralvatten. Har must på julafton men mest går det annat.

Kärnade eget smör med förr, går ju på nolltid med elvispen och det var lite läckert att kunna baka jullimporna på vasslen och ha nykärnat smör. Nu gör vi på sin höjd eget "Bregott"

Gjorde egen sylta, leverpastej och korv med ibland.


Rensade köttet ikväll och det blir middag i morgon. Tyckte inte den blev jättebra i hennes mackapär där så i fortsättningen gör jag nog som jag brukar 12 tim i ugnen över natten. Vi körde 8 timmar i slow cockern och det var färdigt men fortf lite hårt och svårrensat.


 

Något jag klarade av att göra själv var pepparkaksgrissini. Så härligt att få den där doften i huset. Hade färdig deg så delade upp 500 g i 35 delar och gjorde rullar. Dom flöt ut och blev lite platta men det gjorde inget. Goda blev dom med.


Känner mig lite onyttig och nästan utanför när jag inte klarar allt man gjort innan. Blir ju ofta utkörd ur vårt kök som inte är jättestort. Blir trångt om fler än 2 jobbar där det är ju mysigt att göra jul tillsammans. Tror ingen som inte gått i mina skor kan förstå känslan. Därför var det så kul att kunna göra nånting idag iaf.


Vi höll på hela dan, stressade inte och hon behövde lite vila för ryggen ibland. Fika o lunch måste man ju ha med   


 

Sen efter maten ikväll så smög dom ut i köket igen och kom tillbaka med lite efterrätt för att fira min namnsdag. Konserverad frukt, glass och chokladsås. Strödde på lite granatäpple med.

Rensade ett sånt tidigare idag, det klarade jag också, och blev nästan anfallen av kaninen. Det var tydligen jättegott.


Är som vanligt sisit uppe, Elle jobbar i morgon så hon åkte hem före 23. C sover och jag tror L gör det med, han är iaf väldigt tyst. Ska natta kaninen och sen göra så med mig själv med.









Av Neta - 4 december 2016 00:52

Idag satt C o L en deg och E bakade ut så fina lussekatter och bullar av saffran.

Det var bara det att dom inte ens doftade saffran än mindre var det nån smak. Hade 2 påsar jag köpt på MM låg i plånboken så la ut dom och sa att hon kunde ta dom. Hon hade båda påsarna så det borde verkligen bli smak på 1/2 l deg.
Retar mig lite då jag har fler påsar av känt märke och saffransarom på flaska med. Men dom här var ju mest tillgängliga.
Föredrar saffransaromen egentligen men fick för mig att till jul ska det vara strån. ( fick veta efteråt att det bara var pulver)
Jaja gula är dom och det var inget fel på smaken. Förutom att dom inte smakar saffran då utan bara bullar. Första gången i mitt 65-åriga liv jag råkar ut för det.
Jaja vi lever väl med det och det går fler tåg.

Hon kommer tillbaka redan till frukost i morgon för vi ska laga lite mat. Hon har en slowcocker och vi ska göra en pulled pork i den och sen julköttbullarna. Har ju mormors gamla recept med kardemumma i som kom till en jul då hon tog fel på den och kryddpepparburken. Det blev så gott tyckte alla så hon fortsatte med det, hade i både kryddpeppar och kardemumma. Jag har sen lagt till senap, röd ist för gul lök och kanel. Jodå det blir gott. Å de ska "rullas" i körsbärsurkärnaren i morgon. Den är urbra att ta med, sen behöver man bara rulla till dom lite. Tog fram 1.6 kg färs nyss. Gör dom i ugnen, en långpanna tar bara 8-10 min, fryser dom så och sen tinar jag i smör i stekpanna så dom får ytan.

Jag funderar på att göra lite gafflade peppisar och några dito grissini. Gör dom av färdigköpt deg då jag inte fixar knåda och kavla.

Nu är hela veckans dansprogram för Malung utlagt. Lite förändringar på lörd bl.a ska Sannex spela på 3an. Chiquita med CL på 1an och Martinez, Janssons och Sannex igen på tisdan. Stenssons hade väl bytt dag med. Hade ju hoppats på Vikingarna m CL på ettan på lö men dom ska spela med Gunhild Carling på 2an. Känns ju som man vill vara där tisd, fred ( P-H ) o lörd iaf. Men de vete 17 hur det ska gå. Onsd går jag ju bara inte in. Blir mkt pengar om man ska va där ti- sönd. Jajadet är långt dit.

Ja så mkt mer än bullarna och mat så klart blev inte gjort idag. Kollade Så Mycket Bättre och Moraeus. Nu skriver jag lite här och ska strax släcka.




Av Neta - 3 december 2016 01:35

Ja det blev en sån idag. Vi har länge pratat om att åka tillbaka till Solrosen i Våla. Vi var där i somras. Elle har väl varit mest ugen.
Vi var på en annan loppis i stan häromdan en där man hyr en plats och sköter den själv. Rörig som 17, därför var det kul att komma tillbaka till Solrosen idag, där är det ordning.
Jag har mycket juldukar, men inget att ha på de smala bänkarna TVn står på under krukorna med amaryllis. Eller jag hittade en stjärnformad, maskinvirkad duk i rätt strl, men jag ville ju ha 2 lika. Började därför leta efter 2 lika dukar men hittade inga fina. Då helt plötsligt

Så låg den här där. Identisk med den jag hade hemma. ;-)

Hittade även

En sån burk av samma sort jag har i skafferiet

2 böcker

Och en bågkappa till sovrummet. Handlade för den svindlande summan av 70kr om jag räknar rätt.

Det var då 1.5 timme kvar till Kretsloppet i Tierp skulle stänga. C har aldrig varit där så hon ville vi skulle åka dit.

Där hittade jag lite mer saker.

Den här hade min mormor i köket när jag var liten. Nästan iaf, då var tomtarna vända mot varandra och höll i ett hjärta som var en ljusstake för ett ljus. Men tomtarna är samma. Den kostade 10kr, kunde inte låta bli.

Vi har haft varsin julugg i en herrans massa år. Ganska stora muggar i stengods, 2 med tomtar på och 2 med snögubbar på. Jag har så klart haft med en snögubbe. Nu är dom för tunga för mina dåliga handleder och jag sa bara häromdan att jag vill ha en mindre, lite julig i porslin.

Å där stod den ju, för 5kr. Mycket bättre för mig.

Hittade en bok där med. Nån slags årsbok som gavs ut till julen i Sthlm "Af kristlige föreningen för unge män" Älskar sånt

Ursäkta den mörka bilden men ni ser nog.

En rund duk

En pepparkvarn lika vårt kakel. Bra för mig med vev då jag har svårt för vridrörelse.

En julbricka med Carl Larssonmotiv. Har ju stått där i den salen. Har bilden både som litografi i en samling på drygt 20 st och har ju även i en bok, har ett 10- tal böcker med hans motiv. Nästan alla från Sundborn och lilla Hyttnäs. Har en annan i den strl med julmotiv men den brukar bli upptagen av pepparkakshuset som tjejerna envisas med att ha varje år.

Nu var vi hungriga och tog vägen om Subway ute vid motorvägen innan vi tog lilla vägen hem hit igen. Det var ju högtidsdag idag när " På Spåret" började. En bakpotatis och en massa skaldjur med plock till det. Så gick den här fredagen med.

Av Neta - 1 december 2016 19:16

Nu är det ju faktiskt julmånad på riktigt. Har det inte gått hyfsat fort ändå? Sommaren varade ju nästan in i oktober.
Skrapade första " luckan" i trisskalendern idag, ingen vinst men det gör inte så mycket. Skulle väl vilja vinna så jag kan anlita en storstäd. Men det löser sig på nåt sätt ändå.

Läste lite om adventskalendrar https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Julkalender ja eller julkalender då. Kul med lite historik.
Har sett en del kul varianter på nätet, mest gjorda av tjejer till sina män. Hmmm.... 24 ölflaskor inslagna i folie, kul men inte min stil.
Men priset tog nog den som Classe Lövgrens Åsa gjort till honom.

Genialiskt! Hoppas han " öppnar" luckorna med. Undrar om han kontrar med något? Tror han är rätt klurig.

Undrar om jag ska göra en till mina tjejer med det jag behöver hjälp med. Mest sånt man använderfingrar och handleder till. Är lite eländigt på den fronten nu.

Träffat en handläggare från kommunen idag om ledsagning. Jag är rätt duktig på den lagstiftning som finns om det och LSS då jag ju suttit i en stödgrupp för familjer som får funktionshindrade barn efter en hjärntumör. Jag vet också skillnaden på pollicy och regel och vet vad ett prejudikat är. Vet vad som står i socialtjänstlagen och kan rabbla den rätt bra i de här frågorna. Vet också och det har hon ju märkt redan, hur och vart man överklagar. Tror inte hon räknat riktigt med det.
Slutade med att vi enades om att jag skulle ordna ett nytt intyg från doktorn, D2an har ju kommit till, och att hon ska försöka dubbla mina timmar.

Jag träffade också en tjej idag som har sökt jobb som ledsagare med mig, en som nästan inte verkar sann. ;-) för bra liksom. Vi klickade direkt!
Dansare som kryssar ofta, har samma favoritorkestrar och samma intressen i övrigt också.
Hon kom inte bara hit idag utan föreslog att vi, utan att jag har gällande beslut ska ses och göra något en dag. För att känna oss för med varandra. Jobbar gratis alltså!
Dessutom bor hon här i byn. Pessimist som jag är efter alla dessa turer undrar jag var haken är..... nejdå, det kanske är min tur att få ordning på det här nu. Behöver ju den här hjälpen. Hoppas ju kunna börja träna igen så småningom med och det klarar jag inte utan hjälp.
Håll tummarna.

Det är även glöggens dag idag.

Dags att ta fram det här igen, blev aldrig nån glögg första advent. Ska också unna mig årets andra peppis med ädelost.

Brandvarnarna ska kollas idag med. Det är redan gjort.

Ha en fin kväll!

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7 8
9
10 11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards