Mina ord och tankar

Alla inlägg under februari 2017

Av Neta - 10 februari 2017 19:05

Idag begravdes den här killen. En vän från Dbd ( dansbandsdax) från början. X- musiker, eller kan man bli det? Ok musiker då som sökte en massa jobb men aldrig hittade rätt. Vi kunde skriva till varann på Dbd i flera timmar och rätt som det var ringde han, -"Lyssna på det här" kunde vara både dragspel och gitarr. Sen skrev vi igen. ;-)
Jag satte alltid telefonen på tyst, för han tänkte liksom inte på att min familj för det mesta låg och sov så dags var väl inte alltid helt nykter heller. Sa inte heller att han skulle ringa.
Vi utbytte åtskilliga recept och tips i matlagning, han var duktig på långkok och grillning. Han hade ibland lite kärleksbekymmer, gick på mina efter mina. En gång fick jag verkligen ta ner han på jorden. Han var för snäll och blev lite utnyttjad tror jag. Han gillade hundar, hade en schäfer själv under en tid.

Vår kontakt var periodvis, iaf sen alla vi i chattens järngäng eller vad jag ska kalla oss inte var så mkt på Dbd längre. Facebook tog över. Men så sent som i dec lovade han komma på Cinderella, där vi var ett gäng från Dbd som kryssade. Lämnade dock återbud med kort varsel samma dag. Han mådde inte bra. Dryga månaden efter det var han borta.

Idag begravdes han i Hällefors vackra kyrka inte långt från mina gamla hemtrakter i Filipstad. Enligt Joakim Brantevik som jag också lånat bilden av var begravningen väldigt fin med en massa musikerkollegor och vänner som spelade.
Man ser på en annan bild på hans facebook, ett porträtt av Pelle på kistan med munspelet bredvid. Gitarren på ena sidan och dragspelet på den andra bredvid den vita kistan. Mycket blommor.

Du är saknad Pelle! Även om man blev irriterad på dina sena samtal ibland så kommer det att bli tomt utan dom.
Å vem ska jag nu fråga om långkok och grillmarinader?

Sov gott och lira mycket!

Av Neta - 10 februari 2017 01:04

Om ni visste vad jag hatar den uppmaningen, lika som " det är farligt att sitta still" och " det är viktigt att röra på sig" står i varenda veckotidning nu och sägs på TV minst 1 gång om dagen.
Hur tror ni det känns för alla som inte kan?
Nu är inte jag helförlamad men jag kan ju inte ta nån promenad precis. Jag går inomhus om jag kan hålla mig i möbler m.m men eftersom jag har svårt att stå nån längre stund kan jag ju inte göra så mycket iaf och sitter mycket det gör jag ju. Och dom steg jag klarar att ta nu är högst 10-12 i taget. Vingligt som 17.

Att jag blivit sämre kan jag ju tacka landstinget för som drog in vattengympan, saknar den så jag går sönder. Inte bara det som skedde i bassängen utan även samvaron. Att få jobba med kroppen till fin musik.
Som grädde på moset sen envisas kommunen med att jag bara ska ha ledsagning i 10 timmar i månaden. 2- 2 1/2 timme i veckan beroende på hur många dar en månad har.
På den tiden ska jag alltså hinna göra sociala saker, ta mig till ev gympapass hemifrån in till stan (tar 30 min enkel väg) och hem igen. Jag fixar inte det och jag behöver ju hjälp. Inte bara nån som kör bilen utan även, parkerar, lyfter ur rullstolen, sätter hop den och rullar in mig, hjälper mig i duschen före och efter, hjälper till med torkning och påklädning på ben och fötter. Måste ju vara en tjej. Sen rulla ut mig och ser till att jag kommer hem.
Sökt elrullstol eftersom jag inte kan mer än flytta mig själv men fått avslag eftersom jag har scootern och den får jag ju inte med mig i bilen. Jo med färdtjänst men den är dels så jäkla dyr, du får lägga på 300 på varje stadsresa, dessutom är det långt ifrån säkert att jag blir beviljad sån eftersom jag har en bil, som jag inte kan köra själv.
Scootern kräver specialbil som det finns ett fåtal av. Vill dock inte bli av med den.

Nån hurtig handläggare tyckte jag kunde duscha hemma, ja men jättefräscht att klä på sig och åka hem med kroppen full av klor. Eller svettig som 17 om jag skulle gå på gym. Och vore det så farligt om man skulle kunna äta lunch i stan eller få ta en fika med nån annan än L?
Jag behöver ju dessutom träna med en sjukgymnast. En PT, hur duktiga dom än är har inte den kunskapen som behövs.

Så vad ska jag göra? Gummiband har jag och hantlar med, men hur kul är det att sitta ensam i vardagsrummet och hålla på med det? Jag gör det men inte varje dag precis.

Försöker fälla upp fotstöden och röra fötter och ben när vi är ute och lyssnar på musik. På båtarna och så sitter jag ju sällan kvar i rullstolen heller. Och sitter man trångt med folk nära funkar ju inte det riktigt bra heller.

Så less när solen lyser och man längtar ut, att vara beroende av andra. Finns inte så många "andra" som kan komma heller, folk jobbar ju och L har ju aldrig brytt sig, han går ju inte ens ut själv.
Orkar inte tjata på honom. Glad att jag fortf får ut han på galej ibland.
C jobbar 66% och pluggar 3 kurser. Hon hinner inte, är ju knappt hemma här. Sen har hon ett liv också. Lika med J, han bor och jobbar ju några mil bort med. E kan ju inte alls hon är ju lika drabbad som jag av neddragningar.

Snart är väl iaf snön borta och det blir lite varmare så jag kan åka ut m scootern. I detta trista samhälle där det inte ens finns ett fik mer än i kyrkan 3 v på sommaren. 2 pizzerior, båda med trappor in. Även vid badet är det ju " uppkliv" till kiosken. Sällskap har jag ju sällan men när det sker tar vi gärna med fika och sätter oss vid sjön. Dom gångerna lever jag för.

Funderar på om jag ska skriva o fråga nån ansvarig politiker varför vi rörelsehindrade helt plötsligt ska vara osynliga om vi "bara" behöver ledsagare. Vore man beroende av assistent har man ju helt andra chanser att komma ut. Det är skillnad på folk och folk även här.

Så nu har jag gnällt färdigt! ;-)

Av Neta - 9 februari 2017 00:15

Fick nya bäddmadrassen idag, och jösses vilken skillnad. 8 cm mot 2 eller vad min gamla var. Bra mycket mjukare med, ligger som på dun.
Så jag bäddade rent så klart och nu är jag nyduschad och väntar på att håret ska torka.

Idag orkade L åka och hämta Elle, hon har varit här hela em och kvällen. Vi har planerat lite för sommar.
Vi kan ju inte vara borta så många dar i rad iom kaninen så vi tänkte 3-4 nätter i stöten i maj - aug. Lite längre i juli kanske. Sen kanske nån kryss emellan. Funderar på att skippa Malung helt, alt bara åka upp tisd och vara i Orsa sen. Samtidigt vill vi båda till Öland.
Oskarshamnsborna ska flytta till Lessebo och vill att vi ska komma. Norrut vore ju också kul och vi pratade förra året om Sörmland. Göta kanal är ju kul.
E har dock svårt att åka bil i mer än 2-3 timmar på sommaren kanske lite längre om vi åker på natten.
Vi har liiite svårt att bestämma oss. Men jag längtar så ini bomben till bara ben, bad och grillkvällar.
Sen att få åka runt i vårt fina landskap på picknick, fick en bok om Uppländska byggnadsminnen och vill gärna åka runt o kolla slotten och bruken. Åka ut till kusten till Öregrund, Österby och Sigtuna.

Pratade också om Alla Hjärtans dag. Konstaterade att hon har stickcafe' och C är borta på dagen och har kör på kvällen så där sprack den dan. C fyller sen 2 dar efter så får väl ta det då.

Sol och fint idag med men jag kommer ju inte ut. Funderar på att prova att åka ut på scootern utan att åka i isiga backar. Blir ju korta sträckor då men får ju luft iaf. Känns roligare än att bara gå ut och sätta sig. Men lite läskigt om det är halt. Borde skaffa termobrallor.

Nu ska jag läsa en stund! Ha det gott!


Av Neta - 8 februari 2017 01:09

I somras köpte jag en färdig oxbringa på Lithells fabriksbutik i Sköllersta. Jag kunde dela den i rätt många bitaroch det var så himla gott. Idag testade jag att koka en egen o dra mig baklänges va gott det blev. Lite pyssel då köttet ska läggas i press, skivas och värmas i buljongen som man innan det ska koka ner. Men värt besväret och inte särskilt svårt. Nästa gång ska jag koka fler samtidigt. Gjorde sås på hälften buljong, hälften mjölk och hade pepparroten bredvid. Frös ner det som blev kvar skivat i kokbuljongen.

Ja det tog ju ett tag, C åkte till skolan, sen ner på stan o var på marknaden så jag fick hem några marknadskorvar iaf. Pubkorven är ju så himla god, 2 sånna sen älg, ren och vildsvinskorv. 5 för 100kr eller 40kr st. Lite skillnad det.

I morgon e 12 kommer madrassen. Hemkörd av postnord, visste inte att dom har det, sängen kom ju med DHL.

L är verkligen risig, legat mest hela dan. Å ni vet ju hur sjuk en karl är.....

Kollat på Parneviks, Ullared, Badhotellet och Bygglov så känner mig lite slut i ögonen. Men lite sömn avhjälper väl det.
Godnatt!

Av Neta - 7 februari 2017 01:11

Söndagen blev verkligen en vilodag, L gjorde lite matbröd och C en lasagnett. Jag fick ledigt.
Inte många knop gjorda idag heller mer än det löpande. L är dunderförkyld så jag vet vad jag har att vänta mig. Han tänker till o med va hemma från officersträffen ( ni vet, gubbdagiset) i morgon så han är nog sjuk på riktigt.

Det är marknad i stan men jag avstår gärna så här års. För kallt, dessutom kullersten. Vi brukar åka på Tierps i maj ist, bra mkt behagligare och ett asfalterat torg.

Är inte så mkt planerat veckan som kommer heller, därmed inte sagt att det inte kommer att hända nåt ;-)
Mamma fyller 85 idag, vi har kommit överens om att sluta fira men hennes brorsa hade varit där igår och Rune o hon skulle festa på smörgåstårta idag. Hon är duktig som orkar fixa fortf men det märks att hon börjar bli äldre.

Min bäddmadrass till nya sängen ska äntligen komma, fick ju fel vid leverans och det visade sig att min strl var slut. Nu ska den komma i veckan iaf.

Fick hem 3 sommarklänningar i trikå igår och dom satt bra allihop. Nu vill jag ju kunna börja använda dom. Köpte en kortärmad orange, modigt va? Men jag passar i den färgen även som grå.
Dom andra var lika, en rosa och en rosablommig på vit botten. Utan ärm men inte jättestora i ärmhålen. Brukar kunna vara det ibland.

Fixat lite mer presenter till C och nåt lite till båda två till "Alla hjärtans" och idag har jag också skickat blommor till en person jag inte känner. Blev så berörd av det jag läste på hennes blogg, fantastisk människa! Fick leka lite detektiv men hitta en adress till slut.

Ja och nu ska jag försöka avveckla den här dagen. Det är sängdags för länge sedan.

Av Neta - 5 februari 2017 15:18

3 stora kända skådespelare har avlidit under veckan och många andra under året som gått.

Lars-Erik Berenett har man ju sett i svenska filmer, men jag minns han framförallt i Tv-serierna " Tre kärlekar" och " Ivar Kreuger" sen i många s.k deckare.

Stig Grybe är för mig alltid knuten till sin karaktär "Ante" vet vi satt klistrade vid radion hemma då den gick. Men han har ju gjort mycket mer. Sökte efter just Ante på youtube men hittade inget.

Björn Granath, Madicken och Lisabets pappa. Behöver jag säga mer? :-D

Lite skumt att så många går samma vecka. Håller dom på att sätta upp nåt däruppe?

Av Neta - 5 februari 2017 12:33

Björklinge kyrkokör firade 100 år igår och det firades som sig bör med ballonger och bubbel. Cs bild

Men innan det hölls det konsert i kyrkan där körledaren gjort ett rejält detektivarbete för att ta reda på vad körerna framfört under den här tiden. Sen lades det upp och framfördes som ett kyrkoår där man började med fastan och slutade med jul. Fantastiskt fin körsång och som avslutning kom dels ett nykomponerat verk, dels en inbjudan till samtliga körsångare i publiken att komma fram och delta i "Härlig är jorden"

Christine längst fram trea fr vä

Medlemmar ur båda dom andra kyrkornas körer, andra körer och en liten tös från en barnkör. Alla placerades in där dom skulle vara och började med att bara herrar sjöng första versen. Ståpäls och nostalgi! " Härlig är jorden" startade min skoldag i både låg och mellanstadiet. Sen har den ju sjungits på alla begravningar i släkten.

Jag satt kvar i rullstolen igår och hade som ni ser bra "sikt" men också en fin utsikt.

Det här smarta ljusbordet kan användas både till vanliga ljus och värmeljus.

Ja efter en 2 timmar lång konsert, iofs med en bensträckare emellan var det ändå skönt att få komma ut i friska luften. Pratade en stund med Royne och Sylvia, Royne är kapellmästare i Roynes (passande namn va?) som vi dansat många mil till på 70-80talet. Sen åkte vi ner till församlingshemmet där vi möttes av stora knippor ballonger och marschaller utanför, ballonger även uppe i lokalen.

Mycket sång och musik så klart och mycket folkmusik. Vi har ju en rik spelmanstradition i bygden. Flera tal både roliga och mindre roliga.
God mat, ostpaj till förrätt, kött, potatisgratäng och apelsinsås sen tårta och kaffe.

När vi åkte hem sent på kvällen hade det börjat snöa.

Far lite snö i luften nu också. Vi ska kolla på film och bara slappa.

Av Neta - 4 februari 2017 00:51

Vaknade tidigt i morse, iaf är 6.35 tidigt för mig nu för tiden. Fanns en tid då jag gick upp 5.45 varje morgon men det är inte min biologiska klocka om man säger så.
Nu för tiden står larmet på 9.30 för senare än så vill jag inte vakna, då blir dan förstörd. Oftast vaknar jag dock av mig själv runt 8- halv 9.

Idag hade vi ett ärende i stan innan Rosella så vi plockade upp E och gjorde det. Vad säger ni om att köpa 2 kuddar för närmare 2000kr och betala 45kr? Det gjorde E idag tack vare ett gäng presentkort hon fick när hon fyllde. Vågade nästan inte lägga kvar dom i bilen under kryssen.
Jag hittade servetter och underlägg lika min nya löpare på soffbordet, så fick också lite nya leksaker. ;-) Bara älskar Hemtex.

Redan på parkeringen i terminalen träffade vi sen på en kompis vi inte träffar var dag precis. Lärde känna varann genom min vän Nadja som tyvärr inte finns längre. Vi jobbade alla ideellt i Barncancerföreningen.
Tur var väl det för hon motionerade L rätt bra på båten sen.
Kul att träffa och höra P-H igen, det var ett tag sen. Lugnt och fint både på och utanför båten.

Fullt så här lugnt var det dock inte, det är folk på båda sidor om det där paret, bara jag som passade på att fota i luckan som blev.

Vi hade alltså en trevlig em och kväll på en annars väldigt grå dag, känns som man lever i svart-vitt nu.
Resan hem gick bra trots lite nysnö och halka där ute vid kusten. Sen har vi legat i varsin soffa med en fika och kollat på "På spåret".
Kom hem till ett nystädat hus, C den gullungen hade till och med bytt gardiner i köket. Förstår inte hur hon hann, vi åkte10.30 och hon började jobba vid 15. Då hade hon ätit och gjort 2 matlådor med.

Nu ska jag sova, i morgon är det körjubileum med efterföljande middag. Kanske... dom andra är anmälda men inte jag. Men tror nog det löser sig. Björklinges kör som C är med i firar 100 år.

Avslutar med en bild på en Viking. Ni ser ju vem det är. ;-D

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards