Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 26 november 2020

Julens godis

Av Neta - 26 november 2020 17:52

Julens godis

Numera gör vi inte så mkt godis intalar vi oss, men vi är många viljor så visst blir det några sorter ändå. Jag kommer inte att göra allt jag tipsar om här till jul, men om en sak tar slut kan man ju göra en annan till nyår kanske.


Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Japansk knäck

100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

Arraksbollar

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt
1½ dl socker
2 msk kakao
1 dl punsch
200 gr mjukt smör
brunt strössel att rulla i

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
Rulla dem i strössel och ställ kallt.

Cocosgodis a´la Bounty

3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram choklad, hälften ljus/mörk

Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.
Lägg på bakpapper att stelna


Wienernougat

250 gr nougat
125 gr mörk choklad
100 gr flagad och rostad mandel

Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.
Tillsätt mandeln.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.
Skaka formen så det blir jämnt.
Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.
Skär i bitar.

Kexchoklad

3 st dubbelnougat (à 50 gram)
50 gram mörk choklad
16 Smörgåsrån
200 g blockchoklad, 100 g av varje ljus o mörk + 1 msk olja
6 rutor smält mjölkchoklad att rippla över

Smält dubbelnougat med mörk choklad (Ica Basic) i vattenbad
Dela upp 16 smörgåsrån i högar om 4 st
Bred fyllning på 3 och staplade dom 4 och 4, jämna till högarna och ställde kallt en timme
Dela varje smörgåsrånshög på längden och sen i tre delar rakt över, du ska alltså få ut 6 st på varje.
Smält 100 g ljus och 100 g mörk blockchoklad (ica Basic), blanda ordentligt och doppade bitarna i det.
Lägg dom på bakplåtspapper och ställ dom kallt tills chokladen stelnat
Smäl 2 rader ljus choklad (ej block) och ripplade över från hörn till hörn med en liten sked.
Lät dem stelna ute under lock, hade mina i en tårtbox.
Rånen höll sig spröda. Dom är försvinnande goda.
Förvara dom kallt.

Marknadsnougat

5 dl socker
1.75 dl vatten
125 g kokosfett
6½ dl mjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1½ msk vaniljsocker

Blanda socker och vatten i en kastrull, koka till sockret smält och lagen är genomskinlig Smält ner kokosfettet däri under omrörning Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sockerlagen med det smälta fettet och rör om ordentligt så allt blandas Häll upp på pappersklädd långpanna och låt det stelna Skär i små fyrkanter.
Gör en ny sats men UTAN KAKAO istället tillsätt ½ dl extra florsocker och ½ dl extra mjöl. När smeten är ihop rörd så delade jag den i två skålar smaksatte den ena med päronessens och den andra med pistage, några droppar karamellfärg, bredde ut den ena smeten över halva nougaten på plåten och sen den andra smeten på andra halvan på med ett bakplåtspapper tryck lite så dem fastnar ihop, o sen ställde jag ut plåten på kylning. Skär i små rutor, förvara i tättslutande förpackning.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Neta - Fredag 19 april 00:50


Idag har jag gjort köttfärslimpor, 2 st. Jag får jämt så mkt skrogg på dom bara, använder ju blandfärs. Men vet inte varför det blir så. Letade ett nytt recept men blev att jag gjorde ungefär som jag brukar ändå. Gjorde var och en på 500 g färs. Sväl...

Av Neta - Onsdag 17 april 22:58

Idag flexade C ut nån timme tidigare, åkte och handlade åt mig på Maxi. Köpte lite take away på Pong och kom hit. Jag åt 4 sushi, lite miisosoppa, och en 1/2 port kyckling med ananas m ris. Har kvar 4 sushi och halva portionen, som nog var mer en h...

Av Neta - Tisdag 16 april 23:03


Det här är ett gammalt recept, vi gjorde det som nattmat varje nyår på 70-talet. Frasig, ostig gratäng som äts med sallad. Förbereds ju dygnet innan och var lätt att bara grädda av till 12-slaget. Men kan ju serveras till en som inte äter kött om den...

Av Neta - Måndag 15 april 23:22

Hade mailat Karin vår arbetsterapeut om en grej med scootern. Armstöden var olika höga. Hon är ledig så det kom en annan som fällde upp armstöden och visade en rulle man skulle vrida på för att ställa in höjden. Hade jag kollat i pappren till scooter...

Av Neta - Måndag 15 april 01:11

Känns nästan lite overkligt stt jag faktiskt såg ett lodjur igår. Skrev om det i vår bygrupp och sist jag titta hade jag fått 119 likes och en massa kommentarer. De flesta gratulerar och några är lite avis. Men jag har också fått veta att Uppsala...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7 8
9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards