Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 16 maj 2022

Matsedel v 20

Av Neta - 16 maj 2022 00:50


Veckans vego:

Ratatoille

3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 ? 2 burkar krossade tomater, 7 färska = 1 burk
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk dragon
2 lagerblad (valfritt)
0,5 tsk salt
3 krm sv.peppar

Skala och hacka lök grovt.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj alla grönsakerna.
Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
Tillsätt övriga grönsaker utom tomat och fräs någon minut till.
Tillsätt krossade eller färska tomater och rör om.
Krydda med timjan, dragon, lagerblad, salt och peppar.
Koka ratatouillen i minst 20, helst 40 minuter på medelvärme under lock.
Gott som tillbehör till alla sorters rätter, eller som vegetarisk sås till pasta, ris eller bulgur. Då bör dock ca 100 g protein/pers i form av t.ex tofu, feta eller ost tillsättas.

Veckans "sallad":

Marinerade grönsaker

Marinad:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl äppelcidervinäger
1½ dl olivolja
½ msk salt
saft av ½ lime
saft av ½ citron

Grönsaker:
2 paprikor i olika färger
200 gram blomkål
200 gram broccoli
200 gram vitkål
100 gram purjolök
200 gram fänkål
200 gram äpplen
1-2 röda chilifrukter
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad oregano
tsk torkad timjan några nypor torkad mynta

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden.
Kärna ur paprikor och skär i bitar.
Ansa, skala och bryt blomkålen och broccolin.
Skär vitkålen i grova bitar.
Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor.
Skölj och skär fänkålen i bitar.
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter.
Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över.
Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin.
Blanda äpple och chili med grönsaker och örter.
Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.

Picklad rödlök

Gott till hamburgare

1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 rödlökar
Ev en äppelskiva

Koka upp ättika, socker och vatten
Rör till sockret är löst
Låt svalna något
Skala, ev halvera och skiva löken och lägg i glasburk
Häll över den ljumma lagen
Lägg ev äppelskiva på toppen så löken inte sticker upp
Klar när det kallnat och hållbar ca 2 v i kyl.

Veckans bröd:

Pizzagifflar
8-10 st
4 djupfrysta smördegsplattor
(det finns lite olika storlekar har jag märkt men jag menar dem som är lite rektangulära i formen, vissa är som små kvadrater, ta isåfall 8 av dem)

1 dl tomatpurè
8-10 skivor valfri ost + lite riven ost att toppa med
oregano
1 ägg

Sätt ugnen på 220 °
Ta ut smördegen för att tina i 10-20 minuter i rums temperatur.
Kavla lite lätt och skär 8-10 trianglar.
Bred ut lite tomatpurè på varje triangel.
Hyvla 10 ostskivor och placera en på varje triangel.
Skär bort överflödiga osten.
Sprinkla eventuellt lite oregano i varje triangel.
Rulla ihop, starta från den breda delen.
Pensla med ett ägg och toppa eventuellt med lite ost.
Placera mitt i ugnen, grädda i ca 10 minuter.

Månd:

Köttbullar i brunsås med pasta och rivna morötter

Koka pasta enl anvisning

Köttbullar

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar eller biffar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

När du stekt köttbullarna, ta ur dom ur pannan, tillsätt 4 dl vatten och rör runt, använd den skyn silad i såsen.

Brunsås

1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.

Tisd:

Varmrökt eller inkokt lax med persikochutney i gräddfil, färskpotatis och sallad

Varmrökt lax kan rökas eller köpas i butik, inkokt se v 19

Röka lax till 4, detta behövs

400 g laxfilé
1 msk havssalt
1 msk Gult senapsfrö
1 msk rosépeppar

1 st röklåda ( ABU-rök )
ca 2 msk alspån, gärna med äpple
rödsprit till brännarna

Krossa senapsfrö och peppar i mortel, tillsätt salt och krydda laxen.
Rök laxen i 10-12 min låt den sedan svalna så att saltet tränger in i fisken.

Persikochutney

4-5 färska mogna persikor (nektariner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära
½ dl vit balsamvinäger
½ dl flyt honung
½ dl sweet chilisås
1½ dl persikojuice

Skålla persikorna, kyl ner snabbt, skala, kärna ur och hacka dom.
Finhacka lök och vitlök
Riv ingefäran
Lägg alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och koka upp
Sjud på svag värme i ca 10 min
Kan serveras varm eller kall
Rörs med fördel ut i lite gräddfil.

1 salladshuvud
1 dm gurka
4 tomater
2 tärnade färska persikor eller nektariner

Sköljs och skärs ner i
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
salt & sv.peppar


Onsd:

Kycklingfilé på risbädd med bacon.
4 personer

4?6 portioner ris
400 g färsk spenat
1 purjolök
1 röd paprika
4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
1 1/2 dl ajvar relish

Gratängsås:
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk kalvfond
1 dl vitt vin
ca 1 msk majsenaredning, ljus
1 dl riven lagrad ost

Topping:
140 g tärnad bacon
3 msk finhackade valfria örter

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt förpackningen.
Ansa och skölj spenaten.
Ansa och strimla purjolöken.
Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs spenat, lök och paprika blankt utan att det tar färg.
Blanda ris och spenatblandningen och lägg i smord gratängform.
Putsa kycklingfiléerna och krydda runt om.
Bryn dem väl runt om.
Lägg dem på ris och spenatbädden.
Fördela ajvar relishen över.
Koka grädde, vin och kalvfond, red med majsena, låt såsen få ett uppkok.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen 25?30 minuter.
Kycklingen måste vara helt färdigstekt.
Knaperstek baconet, tärna och blanda med hackade örter, strö över vid serveringen.

Torsd:

Portugisisk gurksoppa med vitlöksstekta krutonger, glass och färska jordgubbar

Gurksoppa

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar

1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

Jordgubbar
vaniljglass

Fred:

Köttfärspaj

125 g smör eller 75 g smör och 3/4 dl kesella
1.5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

ca 2 msk smör att steka i
1 st stor gul lök
100 g champinjoner
1 st paprika (valfri färg)
400 g köttfärs
0.5 dl chilisås eller 2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2.5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 50 g (1-2 dl) riven ost

Ta fram smöret och skär i mindre bitar.
Häll mjölet i en bunke och rör om. Lägg i smöret.
Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg.
Om du gör varianten med kesella, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr
Grädda 10-12 minuter tills det fått fin färg.
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika. Lägg över på ett fat.
Stek färsen i smör.
Häll på chilisås eller tomatpuré.
Strö över mjöl och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och rör runt.
Tillsätt köttbuljong, salt och timjan.
Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.
Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Lörd:

Macka med räkröra

500 g räkor med skal, skalade
1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat
1 dl fet fraiche
2 msk hackad gräslök
Ca 2 msk färsk pepparrot, riven
Salt & sv.peppar
2 avokado
4 mörka ciabatta
Smör, salladsblad
Äpple och kryddgrönt (dill & gräslök)

Rör ihop räkor, fraiche, äpple och gräslök
Smaka av med pepparrot, s & sv.p
Halvera, kärna ur avokadon och skiva den
Klyv bröden och smöra underdelarna sparsamt
Lägg på salladsblad och avokado
Toppa med röra och garnera med äppelbitar och kryddgrönt
Lägg på toppen av bröden och servera.

Sönd:

Fläskfilegratäng med tacosmak
4 port

500 g fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk torkad oregano el 1 msk hackad färsk
2 dl riven mozzarella

Sås:
1/2 gul lök
1 röd paprika
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 burk tacosås, 230 g
2 dl sky
1 msk konc kalvfond
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar

Ugn 225°
Skiva köttet. Stek i smör i en stekpanna.
Strö över salt, peppar och oregano.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn.

Sås:
Hacka löken och strimla paprikan.
Fräs lök och paprika i smör i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche, tacosås, sky och fond.
Koka upp.
Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen.
Sjud några min under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över köttet.
Strö över riven mozzarellaost.
Gratinera ca 20 min i ugnen tills osten smält och allt är varmt.
Servera med ugnsstekt färskpotatis, sallad, tomat, gurka och nachochips.

Apelsintosca i långpanna
ca 40 bitar

4 ägg
4 dl strösocker
300 g smält, avsvalnat smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin

Toscaglasyr:
200 g smör
200 g socker
200 g flagad mandel
3 msk mjölk
4 msk mjöl

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver och till sist apelsinskalet.
Klä ugnens långpanna med bakpapper och bre ut kaksmeten i den.
Grädda i 20 minuter, tills kakan är knappt färdig.
Blanda under tiden alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull.
Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.
Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bre ut glasyren över den.
Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8?10 minuter, tills glasyren fått fin färg.
Låt svalna.
Dela kakan i 4 delar på längden, skär ut bitar i sicksack.
Riv gärna lite extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Onsdag 17 april 22:58

Idag flexade C ut nån timme tidigare, åkte och handlade åt mig på Maxi. Köpte lite take away på Pong och kom hit. Jag åt 4 sushi, lite miisosoppa, och en 1/2 port kyckling med ananas m ris. Har kvar 4 sushi och halva portionen, som nog var mer en h...

Av Neta - Tisdag 16 april 23:03


Det här är ett gammalt recept, vi gjorde det som nattmat varje nyår på 70-talet. Frasig, ostig gratäng som äts med sallad. Förbereds ju dygnet innan och var lätt att bara grädda av till 12-slaget. Men kan ju serveras till en som inte äter kött om den...

Av Neta - Måndag 15 april 23:22

Hade mailat Karin vår arbetsterapeut om en grej med scootern. Armstöden var olika höga. Hon är ledig så det kom en annan som fällde upp armstöden och visade en rulle man skulle vrida på för att ställa in höjden. Hade jag kollat i pappren till scooter...

Av Neta - Måndag 15 april 01:11

Känns nästan lite overkligt stt jag faktiskt såg ett lodjur igår. Skrev om det i vår bygrupp och sist jag titta hade jag fått 119 likes och en massa kommentarer. De flesta gratulerar och några är lite avis. Men jag har också fått veta att Uppsala...

Av Neta - Lördag 13 april 23:20

Blev lite soligt o fint på sena em idag så jag åkte ut lite. Tänkte kolla hur det var att åka bakom mitt område. Spana lite på violerna som växer på ett ställe där. Lite orolig för vildsvinen men sist det skrevs om dom var dom norr om byn så jag åkte...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20
21 22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards