Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 29 november 2023 00:17

Ja jag började ju redan igår men landskapet runt peppishuset. Nytt för i år är utedasssom en tomte sitter på. En gatlykta till så jag har en på varje sida om grindhålet, en fågelstuga och en glittrande björk längst bak vid hö gaveln. Det mesta av glittret hamnade dock på mattan när jag skulle fixa till trädkronan på den. Dom tre sista är 10-kr från Rusta, dasset var lite dyrare och är i keramikliknande matrial.
Jag gjorde en film på hela anläggningen, men vet inte hur jag ska få in den här.


Stök! Det mesta jag har inne i rummet är uppe nu, tog bilden på dan. Får ju vänta med fönstergrejerna tills dom varit här och tvättat fönstren på fred.

Varit snökaos här idag, 3 bussar i diket och inställda sånna för skolskjutsar. Kul för föräldrar som jobbar i stan om inte ungarna kommer hem.
Vid ett sånt här oväder när min äldsta dotter gick i första klass och måste hem för hon tog livsuppehållande medicin, jag kom inte hem från jobbet och hon inte från skolan. Då fick vi åka bandvagn med hennes pappa med specialtillstånd från polisen. Han är ju pensionär nu men jobbade ju på F16 då.
Dom hade stängt dåvarande E4 för trafik, så illa var det. Den läskigaste hemfärd jag varit med om. Gick absolut inte att se var vägen slutade på sidorna. Tur att han var van att köra där och att vi åkte i det fordon vi gjorde.
Vi tog med oss så många ungar vi kunde från skolan som bodde nära oss. Det pratades länge om den hemfärden men hem kom vi allihop. Dan efter var vi insnöade och fick inte upp ytterdörren. Va bara att vara hemma då. Så småning om tog han sig ut genom badrumsfönstret och kunde skotta så vi fick upp dörrn. Snö upptill rumpan hade han.
Lite otäckt att inte kunna ta sig ut, vi hade ett strömavbrott då med. Va gör man om det börjar brinna och man inte kommer ut?
Pappan är här hos mig nu några dar och idag har han skottat. Både här flera ggr och på flottiljen. Dom träffas vissa tisdagar dom som gått i pension.


Så här såg det ut i morse ungefär en halvtimme efter att han åkt och det var renskottat, sen har det snöat en hel del så är väl mer än dubbelt så mkt snö nu. Det ska fortsätta också. Gissa om jag är glad att han är här?



Blev julkorv, mos m rostad lök och rödbetssallad nu ikväll. Va lite snålt med mospulver så jag bakade en stor potatis som vi förstärkte med, gjorde moset på smör och mjölk, spädde även med lite spad från korven. Hade kokat den med lite oxfond i vattnet och lagerblad och kryddpeppar så klart. Blev så himla gott. Vi hade i lite torkad dill med.
Mospulver är ju lite nytt för mig, inte gjort på flera år. Hörde då till husvagnsmat om det regnade. Man får testa lite.

Hört tjoande från barn som varit ute idag, fatta hur kul dom har i snön! Är bara ett par minus nu, men ska bli ner mot -16 nästa vecka och kallare redan till helgen. Ska banne mig försöka göra mig en islykta till sönd.

Ja vi fortsätter väl här imorgon, går det ska vi in en sväng till stan men jag är inte alls säker på om det går. Tänker inte ta nån risk. Ska få en spruta här hemma vid 14 så inte före det iaf. Fick lite handlat idag men behöver grejer vi bara kan köpa i stan. På Torsd är han upptagen hela em och kvällen men kommer hit och sover. Fred har jag städ men inte förns vid 14. Lörd har vi hela dan innan han ska bort på kvällen och därifrån är det planerat att han ska åka hem till Flen men det beror ju på vädret.
Den som lever får se.


Av Neta - 28 november 2023 01:38

Idag har jag fått hjälp av A att lyfta in alla jullådor. Hon strök mina juldukar, satt upp röda gardiner i köket och hade dessutom med sig goda pepparkakor.

Sen tidigare var det bestämt att L skulle komma idag, det höll på inte på bli något då bilen inte startade, dåligt batteri tydligen. Cs bil har ingen värme och Ms var det nåt fel på med. Vad är det med bilar, virus som är smittsamt eller?
L kom iväg, stannade hos C men lyckades inte fixa felet, eller felen. Nu är han här och vi har precis bäddat ner oss efter att ha trixat med duken till TV-bänken, en stallykta och haft glöggpremiär. I juiceglas eftersom glöggmuggarna inte nås nu. Fikon & cognacsglögg från Krusmyntagården på Gotland. Urgod var den!
Blir så pga vissa vädervarningar så att han stannar till lörd. Skippar dans i morgon då han fick ett *hedersuppdrag* på flottiljen. Torsd em dans och julfest på kvällen. Dans o hemgång lörd kväll. Började så klart med att sopa och gå upp med återvinningen. Han är hopplös men bara låta han hållas. Haha!
Han fick den bit av ansjovispajen som var kvar och godkände den.

Jag gjorde ordning mitt första landskap medans jag väntade på honom.


Har ett till att göra med kyrkan + ett ljusfat. Känns bra att få komma igång. Har städ av ny person på fred. så tänker göra lite varje dag. Då måste ju allt vara klart och lådorna utburna igen. Hoppas väglaget tillåter att vi åker in och fixar viss shopping nån dag, helst onsd.

Jag åt rester av citronmarinerad fläskfilé.

Jag har börjat kolla på elvispar med stativ. Min elvisp är så tung. Men dom flesta har fått rätt dåliga recensioner. T.ex den OBH Nordica som Maxi har nu. Trodde den skulle vara bra. Tänker ju att jag vill använda degkrokarna med. Lidl har en den här veckan med men den hittar jag inte ens på nätet. Tänker inte betala mer än 5-600.

C fick ingen semester över lucia, så efter att ha kollat priset för oss 2 som nu är dubbelt så dyrt bestämde vi att göra en dagskryss i mellandagarna ist då C är ledig. Så håll tummarna för att hon och kanske hennes M och J med vill med då. Blir väl Eckerö tror jag.

Nu sover L tror jag, så kanske ska släcka här med.

Av Neta - 26 november 2023 18:45

Har redan mina träd och stjärnan på framsidan uppe. Hittade inte det ena skymningsrelät så stjärnan får tills vidare lysa dygnet runt. Säkert nån *tant* som kommer att reta sig på det. Men va gör det om 100 år.
Frysen är avfrostad och det finns lite plats för köttbullar och lussesnurror.

Här kommer veckans matsedel.

Veckans asiatiska:



Gräslöksblomma Thailändsk
Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos.

Veckans BRÖD

Saffranslimpa

2 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.

Veckans SALLAD

Zucchini med lime, mango och fetaost

400 g zucchini
2 msk Smörolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
70 g bladspenat
50 g cashewnötter
0,5 st mango
100 g vitost

Dressing:
1 st hackad chili
2 msk hackad färsk mynta
1 st citron, skalet
1 st citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
0,5 tsk salt

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smöroljan. Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 min på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg över zucchinin.
Toppa salladen med hackade nötter, tärnad mango och smulad ost.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.

Veckans VEGO

Paprikapesto med krispig tofu & spenat

2 st röda paprikor
1 st zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
3 krm salt
1 krm vitpeppar
340 g tagliatelle
250 g tofu
1 msk raps/matolja
70 g bladspenat

Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ut och dela paprikorna. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Dra sen av det mörka på skalet.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär zucchini i små bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek zucchini, lök och pressad vitlök i ca 10 min tills allt är mjukt.
Mixa paprika, zucchinisteket med solroskärnor. Smaka av med salt och peppar.
Tärna och stek tofu knaprig i olja.
Servera med spenat.
Tips:
Om du tycker att din paprikapesto blir allt för fast i koncistensen kan du röra i 1 msk god olivolja.

MÅND

Julköttbullar

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Serveras m sås potatis o sallad

TISD

Hemkokta bruna bönor

För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)

1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl

Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.

ONSD

Korv Stroganoff

500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar

Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.

Torsd:

Fisksoppa med vin och saffran

ca 200 g torskfilé
ca 200 g laxfilé
salt och peppar
2 gula färska små lökar
½ fänkål
2 mindre morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk dillfrön
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 200 g skalade räkor
några kvistar dill

Skär fisken i bitar, ca 4×4 cm, och krydda med salt och peppar.
Skär lök, fänkål och morötter i små bitar.
Hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja och smör i en kastrull som rymmer hela soppan.
Lägg i grönsakerna och dillfrön och låt puttra någon minut utan att ta färg.
Häll på vin, buljong och grädde.
Tillsätt tomatpurén och saffranet och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna.
Ta grytan från värmen och lägg på ett lock.
Låt den dra i 7?10 minuter.
Lägg i räkorna.
Strö över lite hackad dill före servering.

Mannagrynspudding

8 dl mjölk
0,5 tsk salt
8 msk mannagryn
2 äggulor
1 msk råsocker
1 dl russin

Koka upp mjölk och salt i en kastrull
Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp
Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om då och då
Låt den svalna
Sätt ugnen på 200 gr
Rör i äggulor, socker och russin
Häll i smord form
Grädda tills den stelnat och släppt kanten
Servera med citrussallad

Citrussallad

6 port
3 apelsiner
2 blodapelsiner
2 clementiner
1 lime, pressad saft
1 citron, pressad saft
2 msk florsocker
1/2 vaniljstång

Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.

Fred:

Bakad delikatesspotatis med rom

Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)

Garnering:
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger

Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!
Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.

Prästostsnurror med hasselnötter

1/2 kruka persilja
1 dl rostade hasselnötter, kan bytas mot frön av nåt slag
250 g färsk kyld smördeg
2 dl riven prästost (gärna lagrad i 18 månader)
Salt
peppar
1 äggula
Sätt ugnen på 225°C.
Hacka persiljan.
Hacka nötterna grovt.
Rulla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar.
Rulla ihop från kortsidan och pensla skarven med äggula.
Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8- 10 minuter.
Låt svalna på galler.

Lörd:

Kycklinggratäng
4 port

1 blomkålshuvud
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk franska örter eller andra örter
1 hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2???1/2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar
Garnering:
färsk timjan

Sätt ugnen på 225 gr
Skär buketter av blomkål och broccoli.
Koka med buljongtärningen i vattnet, ca 5 min.
Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsform.
Skär kycklingen i bitar.
Stek några min i smörolja med örter, salt, svartpeppar och lök.
Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap, salt och peppar.
Koka upp.
Häll såsen över broccoli/ blomkål, gratinera i ca 15 min.
Garnera med timjan.
Servera med sallad och ev ris.

Sönd. 1a advent


Vi har som tradition att äta lite julmat, köttbullarna har ni i måndagens recept.
Sill brukar jag köpa, i år blev det Kanel och Apelsinsill
Lika gravlax m hovmästarsås
Egen prinskorv gör jag inte heller

Jansson

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

Rödbetssallad

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.

Ugnsomelett i micron

4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen

Broccolistuvning

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
3 msk idealmjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar

6 ägg
4 dl strösocker
1½?2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av ?1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35?45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.

Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10?15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.
Tips!
Den ?vispade frostingen går bra att förvara i kylen ?1 dygn före garnering.

Naturligtvis blir det lite glögg också, peppisar med mögelost på till det och färska fikon.
Troligen alkoholfri Blossa för den är godast men är även nyfiken på dom här

Vitvinsglögg utan vanligt socker

2 bitar torkad ingefära
2 bitar torkat pomeransskal
4 stjärnanis
2 kanelstänger
4 msk kokossocker
75 cl vitt vin eller äppelmust

Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

Rödvinsglögg utan tillsatt socker

1 dl russin
2 dl äppelmust
75 cl rött torrt vin el osöt Sv. vinbärssaft
2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomerans
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma

Grovhacka russinen och lägg i en kastrull.
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.


Gjorde ansjovispajen idag. Fuskade med färdig pajdeg, blev fantastiskt god, bara svårt att lägga på ansjovisen snyggt på en varm paj.

Vispade hop 5 ägg, för dom var så små, med 2,5 dl Imat, ett fryst pkt dill, 4 dl riven ost, 1,5 msk ansjovisspad och nymald svartpeppar.
Hällde det i det förgräddade skalet. Delade och skivade en rödlök tunt och fördelade i smeten.
Gräddade på 200 i ca 20 min.
Lade på ansjovisen och lät den stå i 10 min.


Den får inte ersätta Jansson men klart en fin och god paj. Bra på en buffé.


Älskar min träd! Så glad att jag slog på stort och köpte tre stycken. Gillar min stjärna med, både träden och den är från min hovleverantör. Rusta!


Månen kom med också! Njuter av grannarnas fina belysning med.,


Så mysigt att fixa när det är snö.

Av Neta - 25 november 2023 21:57

Jag är uppväxt med en alkoholiserad pappa. Det har gjort att jag varit stenhård när mina barn växt upp. I vår familj har jularna varit kritvita. I takt med att dom växt upp och blivit vuxna har jag dock lättat på det lite. Fortfarande är det dock inga snapsar. Va dom gör struntar jag i men innanför mina väggar kommer dock ingen snaps in. Det respekteras som tur är.
Det värsta minne jag har är efter mina föräldrars skilsmässa och p är nu gift med en ny fru. Vi är ditbjudna på jullunch, min son är 6 år och när vi kommer dit har p fått dillerium. Frun är så klart förtvivlad men har gjort mat, p är instängd i sovrummet.
Jag minns inte om vi åt nånting, men jag tar iaf min son och går därifrån. Efter det var min kontakt med p nästan obefintlig. Där och då lovade jag mig själv att bannlysa alkohol på julen.

Men nu är det dags då vissa mår bra av att stå ett tag. En dryck vi hittade förra året är den juliga sangrian. Den är löjligt god. Den gör vi flera satser av varje jul i fortsättningen, det är jag övertygad om. Så blev det iaf i fjol.
Jullikören har jag gjort bara en gång, mest pga av lathet men den är jättegod. Den kräver dock sina 4 veckor.

Röd dryck till röd glögg, måste inte vara vin, lingondricka eller svart vinbärsdricka är lika god.
Lika gäller för vit glögg. Jag föredrar att göra den på äppeldricka. I övrigt samma recept som röd.

Mjöd är fantastiskt gott, speciellt till sillen.

Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg

1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.

Jag gillar även detta

Glüwine

1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.



JULSANGRIA

3 dl glögg, valfri styrka
2 dl apelsinjuice
2 dl fruktsoda
1 apelsin
1/2 granatäpple
3 tsk kanel
2 msk socker
lönnsirap eller sirap

Gör såhär:
1) Blanda glögg, fruktsoda och apelsinjuice i en tillbringare. Rör runt lite. Ställ kallt.

2) Häll kanel och strösocker på ett fat. Häll också lönnsirap eller vanlig sirap på ett fat. Doppa kanterna mot tallriken, först i lönnsirapen, sedan i socker/kanelblandningen. Låt stå och ?stelna? till lite.

3) Skiva apelsinerna och plocka ut granatäppelkärnorna.

4) Häll i julsangrian i glasen och ha i apelsinskivor och granatäpple. Sååå mumsigt! Gör gärna om proceduren med lönnsirap och socker/kanel när du fyller på glasen.



Gillar du Cointreaua. Det här tipsade Martin Timell om i TV för många år sen. Smakar precis som den riktiga. 

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.


Mjöd
ger ca 5 liter



2 citroner
8 dl (700 gr) farinsocker
1/2 dl torkad humle
5 l vatten
10 gr jäst
1 tsk socker och 8 russin/flaska

citron och isbitar till servering
Skala citronerna och skär dem i tunna skivor eller bitar.
Blanda dem med farinsockret och humlen i en stor skål.
Koka upp vattnet och häll det över, rör om.
Låt svalna.
Tillsätt jästen, utrörd med lite socker, och låt drycken stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
Sila och tappa upp på flaskor, lägg 1 tsk socker och russin i varje flaska.
Korka lätt med ex en bomullstuss.
Mjödet är färdigt efter 3-4 dagar.
Smaksätt med pressad saft av citron och lägg ev i några fräscha skivor av citron och isbitar vid serveringen.

Jullikör

100 g torkade aprikoser
100 g torkade dadlar
125 g katrinplommon
1/2 msk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1/2 kanelstång
3 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 krm kardemummakärnor
70 cl vodka
2 dl Dansukker Stor Brun Kandi

1. Lägg frukten i en burk och häll på hälften av alkoholen. Förslut burken och låt stå 2-3 dygn i rumstemperatur.

2. Sila bort frukten. Häll på resten av vodkan samt sockret och kryddorna. Låt stå i 4 veckor.
3. Sila bort kryddorna. Häll jullikören på flaska och låt stå till jul.


Av Neta - 24 november 2023 23:07

Inga mängder men mer är det helt klart. Bra för julstämningen, mindre bra för leder och så. Blåst som 17 med men tror det lugnat sig lite nu.
Massa julmarknader i helgen men jag kom inte iväg på en enda i fjol, få se hur det blir i år. Är ju rullstol som gäller då och bättre väder. Synd på Ulva nu i helgen men dit kommer jag inte. Synd för hon med ostkakorna står ju där. Skulle jättegärna vilja åka till Sigtuna. Det värsta där är att parkeringarna tar slut så fort.

L har iaf köpt både kyckling och smör åt mig idag. Ett helt kg smör, länge sen jag såg en sån förpackning här. Vi delar på en 2-pack med kycklingfiléer, så då får vi varsitt kilo under hundringen. Tipsade honom om att ugnssteka för han skulle ändå använda ugnen. Jag gör så och fryser dom sen. Så bekvämt att ha skivat i frysen, gör ett par portiner per filé om dom är stora då. Kokar t.ex ris, gör sås och värmer skivorna i såsen. Kyckling är ju bra som kallskuret på olika vis med.

I morgon ska jag göra en ansjovispaj, ska bli kul och se hur den blir, gör den på färdig pajdeg.

Håller på diskar lite otympliga saker nu. Lätt att dom blir stående bara avsköljda annars. Tycker det låter som min maskin tar in dåligt m vatten tror nån varit på lilla kranen. Jag kan tyvärr inte rubba den.

Plockat lite idag. Mest i köket. Det tornar upp sig så lätt på bordet där. Är rätt trött. Svårt att sova när det blåser, låter som det är nån på altanen.


Såg att jag har en köttbit i frysen och köpte ju lövbiff med. Blev så sugen på den här Strudelpotatisen. Den är så god, tror vi pressade i en vitlöksklyfta med.


Strudelpotatis

1 arksmördeg ca 30 x 30, tinad
600 g potatis, skalade och rivna
5 st vårlök, strimlad
2 msk vita sesamfrön
1 st ägg, uppvispat
Lite salt och peppar



Sätt ugnen på ca 180 gr
Stek den rivna potatisen samt vårlöken lite lätt i smör, salta och peppra. Låt svalna.
Rulla ut ett smördegsark och fördela potatis/lökröran på ena kortsidan, rulla ihop till en rulle.
Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Skär i 5 cm tjocka bitar vid servering.

Har gjort den till både nöt o fläskkött, med bearnaise, men även med rödvinssås.




Den måste ni testa. Lätt att göra 2 åt gången med.

Av Neta - 23 november 2023 23:05

Jag har nog levt i en egen bubbla nu ett tag för jag har inte märkt hur dyr maten är. Nu har jag haft en välfylld frys men nu när man vill köpa mer av en del saker märks det.

Kyckling och lax var ju lyxmat då jag var ung och det verkar vara på väg dit igen. Kyckling t.ex kostar ju över 100 kr kilot nu. När jag köpte sist tror jag att jag köpte 3 st 700 g påsar för 99. Det är ju iaf mer än 2 kg så det priset är ju dubblat.
Ugnssteker och fryser en del så, skönt att ha några klara iaf. Kan ju ätas som kallskuret med.

Gravlax i jul är ju ett måste här, lika en laxröra jag bara älskar. Men frågan är om man ska skippa nåt annat för att köpa det. Nu gravar jag själv, frågan är om man ska grava nån annan billigare fisk ist. Va kostar sik? Nån som fiskar?
Har ju tänkt göra en kalkon med, inte direkt till jul men senare. Tror jag får glömma det.

Mkt var ju slut med när vi var på maxi. Köttfärs, smör, ost och potatis. Köttfärs köpte jag dyrare så köttbullarna är räddade, skinka har jag. Ansjovis iaf en burk. Tänker be J kika efter potatisdå han kommer i helgen. Men till jansson får man väl köpa mer. Lutfisk som jag gärna vill ha såg jag inte skymten av. Är det brist?

Frukt har iaf inte ökat jättemycket, mest apelsin och klementiner nu och det finns för 15-20 kr kilot. Sen har jag äpplen kvar dom bor nu i mitt 7-8 gradiga garage.

Gjorde iaf solsoppa idag. Den är busenkel att göra, fräser 1 gul lök i smör och nån tsk gul curry.
River 3-4 morötter och stock och stjälkar från en broccoli och lägger i efter en stund. Fräser med sen på med 1/2 lit kycklingbuljong och kokar 10 min. Reder av med 1 dl mjölk + 1 msk mjöl och kokar hop i 3 min.
Idag rutade och stekte jag en frukostkorv rätt hårt, skivade och la i tallriken. Blev ju lite matigare.


Så gott! Räcker i morgon med.

Resten av broccolin gör jag stuvning eller sås på.

Händer inte mkt annars. Inget uteväder direkt heller. Unnar ju mig en lyx och det är 2 korsordstidningar i månaden för strax under 50kr. Så det sysslar jag med mellan tvätt, disk och matlagning.
Varken röker eller dricker så kan nog fortsätta med det.

Nu ska jag fnula lite på dom.,

Av Neta - 22 november 2023 22:47

Enchiladas, burritos, fajitas
Varför inte byta ut tacosen mot burritos eller fajitas? Eller gör en gratäng.
Båda kan göras med köttfärs, strimlat nötkött eller kyckling.

Enklast är väl att fräsa med färdig krydda, lägga till grönsaker och ost, sen gratinera. Finns ju både tacokrydda och fajitasdito på påse. Men jag gör som vanligt min krydda själv. Gräddfil, gärna med lite fruktig salsa i mildrar hetta. Eller så skippar man bara chili eller japaleno.

Fajitakrydda

1 msk paprikapulver- rökt
1 msk chilipulver
1 msk salt
1 msk spiskummin- mald
1 msk oregano
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver

Blandas

Enchiladaskrydda

2 tsk Spiskummin
2 tsk Paprikakrydda
2 tsk Oregano - torkad
1 tsk Strösocker
1 tsk Salt Fint

Blandas


Tacokrydda, glutenfri

 

1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk maizenamjöl 

Blanda ihop allt.



Enchiladas


1 msk olja
500 g passerade tomater
1 förp Santa Maria kryddmix enchilada (à 28 g)
ca 500 g nötfärs eller blandfärs
salt och peppar
150 g riven ost
8 st Santa Maria mellanstora majstortillabröd

Till servering
1/2 isbergssallad
1 förp majskorn (à 150 g)
1 1/2 dl gräddfil

Sätt ugnen på 225°C.

Smörj en ugnssäker form
Blanda tomaterna med kryddmixen.
Stek färsen i resten av oljan.
Krydda med salt och peppar.
Blanda ner hälften av både tomatsåsen och osten i färsen.
Låt koka upp.

Fördela köttfärsen på tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem med skarven ner i formen. Häll på resten av tomatsåsen och strö över resten av osten. Sätt in formen i övre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills enchiladan fått fin färg.

Strimla salladen och låt majsen rinna av.

Servera enchiladas med sallad, majs och gräddfil.


Kycklingfajitas

600 g kycklingfilé- eller kycklinglårfilé
1 grön paprika
1gul paprika
1 rödlök
2 msk rapsolja

Fajitakrydda:

1 msk paprikapulver- rökt
1 msk chilipulver
1 msk salt
1 msk spiskummin- mald
1 msk oregano
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver

Tomatsalsa

4 tomater
1 grön jalapeñochili
0,5 rödlök
4 kvistar koriander
1 msk lime- pressad
1 krm salt

Limecrème

2 dl crème fraiche
1 lime
1 krm salt

Guccamole

2 avocado
1 tsk spiskummin
Salt o svpeppar
1-2 pr vitlöksklyfta
2 dl gräddfil

Tillbehör

4 tortillabröd


Gör salsa och limekräm
Fräs kyckling och grönsaker med kryddorna i oljan
Värm bröden nån minut i micron
Fördela kyckling o grönsaksröran på dem.
Toppa med salsa, limecreme och guccamole.
Lägg ihop dubbel och dubbel igen.
Ät!


Burritos

500 g nötkött
1 röd paprika
1 msk olja
1 förp kryddmix till enchilada (à 28 g)

Till servering

1 kruka grönsallad
1 avokado delad i strimlor
4 dl nykokt ris
1 paket tortillabröd original, large (à 6 st)
1 burk sköljda och avrunna svarta bönor (à 400 g)
1 burk mild tacosås (à 800 g)
2 dl gräddfil


Strimla kött och paprika.
Stek köttet hastigt i olja på hög värme.
Tillsätt strimlad paprika och kryddmix. Blanda väl.

Till servering:
Fördela sallad, avokado och ris på tortillabröden.
Lägg på burritofyllningen och toppa med lite bönor.
Avsluta med tacosås och gräddfil.
Rulla ihop burriton, gärna i wrappapper, och dela med en vass kniv på mitten.

Servera rätten ljummen.



KycklingBurritos

6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.
400 g kycklingfilé i tärningar
1-2 rödlökar, hackade
smörolja
1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten
1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil
1 brk tacosås, valfri styrka
½ brk kidneybönor
½ röd paprika
1 dl majs
2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr
Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja
Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme
Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs
Låt detta puttra hop en stund
Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt
Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min
Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.


TEX MEX-LÅDA 4 port.



400 gr köttfärs
2 msk smör

2 rödlökar
1 grön paprika
3 tomater
1 brk röda bönor
1 liten brk majs
1 påse tacokrydda
100 gr tortillachips
riven ost

matlagningsyoughurt eller gräddfil smaksatt med tacosås eller fruktig salsa.


Sätt ugnen på 225 gr
Fräs köttfärsen med kryddorna, skivad lök, paprika och tomat.
Tillsätt bönor och majs.
Puttra i 10 min. Smaka av, tillsätt ev salt.

Varva chips, röran och osten i smord ugnsform, ost överst.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Servera med gräddfilsblandningen.



Tacopaj

1 pkt tortilla, halverade
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
350 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
1 brk svarta bönor
1 brk kross tomater
3 dl majs
Salt o peppar

Ca 3 dl riven ost
3 ägg
2 dl mjölk
Salt
1 förp peruansk chili

Tacochips

Häll av bönor och låt tomaterna rinna av

Sätt ugnen på 200 gr

Hacka löken och riv vitlöken
Fräs den med färsen till den är smulig
Strö över tacokrydda, vänd runt och tillsätt vattnet, låt det koka in
Lägg ut tortillas omlott i en smord avlång form, dela om det behövs
Tillsätt tomater, bönor och majs i köttfärsen, smaka av
Rör ner osten
Häll det i formen
Vispa hop mjölk och ägg m lite salt och häll det över
Grädda i ca 25 min, låt svalna och lägg på chilin.
Den peruanska chilin har ingen hetta alls i sig, men smakar lite syrligt.
Servera med tacochips och gärna en sås på gräddfil och tacosås.





Av Neta - 21 november 2023 21:40

Jag ska tydligen inte åka till Maxi, 3 ggr nu har det jäklats när jag ska hem därifrån. Idag fick vi vänta 2 timmar på färdtjänsten.
Det här händer typ aldrig om jag åker till Kvantum i GC. Då kommer bilen på 15-20 min.
Nåja vi hade ätit lunchbuffé på Pong så vi överlevde idag.

Men nu har ju Maxi 30-årsjubileum med massor av extrapriser på just 30kr. Sen ännu mer varor som det var 30% på. Ost och köttfärs var tvärslut, ja vem behöver inte köttfärs för 60kr kg till jul? Men det gick inte idag och eftersom det kostar mig 160kr t.o.r till stan var det ju ingen idé att vänta till torsd när dom får hem mer. Så jag köpte 1 kg för 94 kr ist, men det sved i mitt snåla husmorshjärta.
Osten var det 30% på. Det sved inte så mkt när dom hade Gräddis för 50kr för 500 g.
1 kg Clementiner, lövbiff 30%, mozzarella i 3-p, färskost i 2-p liksom julkorv, 3-p bönor i tetra, tomater och avocado fanns dock. Sen hittade jag min frukostkorv, korta, knubbiga i 4-p från Scan, godaste som finns. Dom kostade inte 30kr. Mkt mat blir det i frysen och dom här är räddade

Julköttbullar



1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Serveras på buffé eller m sås potatis o sallad.

Min mormor Judith var en matlagerska av guds nåde. Så mån om att utfodra, barn m respektive, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon gjorde sina köttbullar med kryddpeppar men ett år råkade hon ta kardemumma ist. Där stod hon med flera kilo köttbullssmet hon hade 6 barn med respektive, 11 barnbarn och min Johnny att utfodra och då slängs inget. Hon pytsade i kryddpepparn och låtsades som det regnade. Sa inget.
Men jädrans vad vi tyckte att köttbullarna va goda det året så hon fortsatte med kardemumman.

När jag så småningom började göra köttbullarna testade jag att ha in kanel också. Sen senap i smeten och rödlök ist för gul. Så föddes mina julköttbullar. Det går liksom inte att fira jul utan dom. Jag fick receptet stulet en gång på en sida som hette Matklubben, en person la ut dom och hävdade att receptet var hennes men fick så många protester av medlemmar som visste att det var mitt så hon fick ge sig.

Dom görs nu varje år av mig och dotra. Elle gjorde dom också. Testa gärna! Stek dom gärna i smör med lite kryddpeppar i smöret.

Orkar inte göra så mkt ikväll men i morgon ska jag ta reda på allt jjag köpt idag, redan kokat hallonsylt på en stor påse hallon. Så mandelmusslorna räddas också. Dom är nya för mig för i år. Rapport kommer.

Hade fått en mattidning då jag kom hem. Börjar på Mitt och slutar på kök. Såg det här


Tortilla färgade av rödbetor. Gick till St Marias sida och hittade dom här.


Kan bli färgglada snittar på uppesittarkvällen i år. Haha! Tänker att jag kan göra nån fetaoströra m rödlök till de rosa och färskost med gräslök och rivna morötter till de orange.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards