Direktlänk till inlägg 18 mars 2021
Den näst största mathögtiden
Citrongravad lax
1 kg lax av mittbiten
4 msk strösocker
1/2 dl vanligt salt
1 msk nystötta vitpepparkorn
rivet skal av 1 citron
1 rejäl knippe dill, hackad
Gör så här
Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
Blanda socker, salt och peppar.
Gnid in filéerna med kryddblandningen, citronskal och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor. Strö gärna över lite hackad dill och citronskal.
Kommer att servera den med romsås som i min familj kallas pricksås. Jag gör på
3 dl gräddfil
1-2 msk majonnäs
80 g ishavsrom
Citronpeppar
Lite salt
Rör ihop och ställ kallt
Kommer att lägga ut ett recept lite då och då fram till påsk.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|