Direktlänk till inlägg 4 december 2021
Intar dagens första kopp kaffe kl 15.50 för att jag fick ett ryck i köket. Dricker ju te på morgonen och avslutar oftast frukosten med en kaffe och tidningsläsning. Pensionärslivets fördelar.
Gjorde lite kinamat som dom förmodligen inte sett skymten av i Kina. Haha!
KINAMAT 6 port
450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé
3 msk vetemjöl
1 påse wokgrönsaker
4 msk olja
1 purjo
6 ananasringar, måste vara burkananas i eget spad. Ej färsk
2 ¼ dl ananasspad + vatten 50/50
6 msk socker
6msk ljus soya
6 msk vinäger, gärna en fruktig
6 msk tomatpuré
4 dl ris + 8 dl vatten
Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré. Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och soyablandningen
Låt allt få ett uppkok, koka tills köttet är mört och tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soya.
Det här med wokgrönsaker är latvarianten. Egentligen är det bara purjo, morot och ananas.
Idag rensade jag grönsakslådan så då blev det en klyfta vitkål, en broccoli, 4 slantade morötter och både gul o röd strimlad spetspaprika. Tog också rödlök ist för purjo. Grytbitar av fläsk som jag skar ner.
Gör inte heller som det står i receptet
Förbered grönsakerna och blanda hop vätskorna med socker och tomatpuré, fast min hade möglat i tuben så tog Heinz ketchup och minskade en 1/2 dl ananasspad och det extra i vatten ist..
Jag fräser köttet med mjöl en stund, häller i rödlök, morot, vitkål och stocken till broccolin tärnad. Häller på vätskan och låter det koka 10-15 min. När köttet är mört och morötterna nästan mjuka stänger jag av plattan och tillsätter broccolibuketter, paprika och ananas. Sätter på locket och låter det stå.
Väldigt enkelt men så gott!
Sen det här med julens kalla rätter.
Jag gör en sorts sill, ett recept jag fått av min kompis Ma. Annars köper vi senaps och skärgårdssill.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Gör oftast bara 1/2 sats sillsallad, fick ändå slänga i fjol så funderar på 1/4 sats i år
Sillsallad
2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök
Tärna allt detta lika fint
4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker
Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering
Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad
Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.
Gravlax och hovmästarsås köper jag mest, får ett ryck och gravar själv ibland men det får dagsformen avgöra.
Däremot firas ingen högtid här utan rödlöksost, den är helig. Haha! Rödbetssallad gör jag också allt mindre sats av.
Roségravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Den här laxröran har blivit en favorit, alla tre barnen har fått göra den på hemkunskapen. Därav kom den in i familjen. Äts inte de dagar vi äter gravlax utan blir mer vickning på tunnbröd.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Sylta har vi inte varje år, blir vi sugna så köper vi på Heidenstams Ica i Uppsala där dom gör egen. Charkchefens mammas recept.
Skinkan så klart, gör nog 2-3 st, den första till advent. Men den vi äter till jul måste ha den här griljeringen.
Vi äter sen alltid skinkan med sötstark senap och färsk ananas.
Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan
1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung
Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.
Äts med stark senap och tunna skivor av färsk ananas.
Lite bonusrecept kan ni få med på sånt jag gjorde när vi var många
Saffranssill
1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Svart vinbärssillen kommer från Eckerölinjen, den blir rosa och jättegod.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|