Direktlänk till inlägg 6 december 2021
Precis hemkommen efter att ha ätit ett julbord till lunch. Det är lätt reducerat och saknar desserter o godisbord i veckorna men kostar å andra sidan bara 165kr. Dessutom på en av länets mysigaste vägkrogar med en svensk kille vid rodret som heter Peter. Ligger endes motorvägen vid Storvretakorset och är väl värt ett besök. Fick idag veta att dom har catering med.
Det viktigaste är med och det jag ev skulle sakna är väl isf lutfisken då. Men 4 olika sillar både varmrökt o gravad lax, röror, ägghalvor, kallskuret kött, korv och pateer m tillbehör, Jansson, köttbullar och prinskorv. Kaffe o pepparkakor gjorde mig tvärmätt iaf. Har säkert glömt något med.
Serveras 11-14.
Det här med julbord är kul att prata om på,sociala medier, man får lite inspiration. Nedan är väl det av det varma jag gillar bäst. Spjällen blir urgoda med den ljumma salladen.
Vi har så klart köttbullar och prinskorv med, köttbullarna har ni recept på några inlägg ner och prinskorven måste vara från en lokal leverantör, Andersson & Tillman.
Jansson gör jag traditionellt och lutfisken med vitsås och kryddpeppar. Gröten blir förutom frukost också apelsinris någon av dagarna, men vi gör också fruktsallad med fikon och russin i.
Vår jul är nöt & mandelfri numera.
Råsallad med äpple görs på rödkål och Ingrid Marie äpplen. Recept i ett inlägg längre ner.
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med sås/stuvningen
Broccolistuvning
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
4 msk idealmjöl
4 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
Revbensspjäll
julkryddade
1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt
Glaze:
1 påse St maria grillmarinad Allround
1 påse St maria grillmarinad kyckling
saften av ½ apelsin
1 msk honung
Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.
Ljummen Rödkålssallad:
500 g rödkål
2 syrliga röda äpplen
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
olivolja
salt och peppar
Strimla rödkålen.
Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.
Skär rödlöken i tunna ringar.
Fräs rödkålen och rödlöken i 2 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter.
Blanda ned äpplebitarna och vinäger.
Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare några minuter.
Servera ljummen.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|