Direktlänk till inlägg 7 februari 2022
Veckans vego:
Majsgryta med bönröra
2 paprikor i bitar
1 gul lök, grovhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 blekselleristjälkar, skivade
Olivolja
1 tsk oregano
1 tsk timjan
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepasta
7 dl kross tomater
2 majskolvar
2 mjuka tortillabröd
Bönröra:
1 brk vita bönor
1 msk rödvinsvinäger
½ di olivolja
Salt, peppar efter smak
1 msk finhackad rödlök
Fräs lök, vitlök och selleri i en stekgryta lite i taget
Fräs paprikan och lägg den åt sidan
Det är viktigt att lök, vitlök och selleri blir riktigt mjuk, lägg tillbaka det i grytan
Tillsätt oregano, timjan, paprikapulver, chipotlepastan och kross tomater
Koka i 15 min
Förväll majsen i lättsaltat vatten i 10 min
Låt svalna något och skär dem sen i 2 cm tjocka skivor
Tillsätt majs och paprikan i grytan och låt det bli varmt
Smaka ev av med mer salt.
Skölj bönorna väl och mixa dom med vinäger, olivolja, salt och peppar till en slät röra
Strö på rödlöken
Skär tortillabröden i 3-kanter och stek dem lätt i olja
Servera grytan med bröd och röra.
Veckans sallad:
Vitkålssallad i banansås
1/2 l strimlad vitkål
rörs ner i en blandning av:
2 mosade bananer
1 dl gräddfil
2 msk citronsaft
1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk paprikapulver
1,5 msk olja.
Låt stå en stund.
Veckans bröd:
OBS! 2-dagars
Vänskapsbröd
Dag 1:
4 dl ljumt vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
3 tsk salt
3 tsk kummin
2 dl lingonsylt
(1 dl russin)
1 dl linfrö
1 dl vetekli
Blandas till en ?gröt? och får stå till nästa dag.
Dag 2
5 dl kokande vatten
2 pkt torrjäst
1,8- 2 l vetemjöl
Sätt ugnen på 250 gr
Häll det kokande vattnet över ?gröten?
Blanda torrjäst o mjöl, knåda ihop alltsammans
Forma 4 runda bröd
Jäs 20-25 min
Grädda 10-15 min
Månd:
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
Tisd:
Fiskbitar med citron & dillmos, kall sås och rivna morötter. Semla
600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar
Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek
Sås:
1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)
½ syrligt äpple, grovrivet
1 liten finhackad ättiksgurka
2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast
2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)
2 msk kapris
Salt & sv.peppar
Blanda och låt stå kallt en stund
Citron- och dillmos
10-12 potatisar
2 dl mjölk
2 msk smör
1 citron, skalet av
1 dl hackad dill
Salt & sv.peppar
Skala potatisen och skär den i bitar
Koka mjuka i saltat vatten ca 15 min
Häll av vattnet och ånga det torrt
Mosa potatisen med elvispen
Värm mjölken och tillsätt den och smöret under vispning, vispa tills moset är fluffigt
Vänd ner citronskal och dill, smaka av med salt och peppar.
Kardemummasemlor
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 gr
1½ dl socker
1 tsk malen finstött kardemumma
1 krm salt
840 g vetemjöl (ca 1.4 l)
150 g rumsvarmt smör
Fyllning till 4 semlor:
100 g grovriven mandelmassa
2 msk eller mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Smula jästen, slå på den ljumma mjölken o rör tills jästen lösts
Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet
Klicka i smöret under bearbetningen
Arbeta till en elastisk det i ca 10 min
Jäs under duk i 45 min
Lägg degen på bakbordet och dela i 15-30 lika bitar, beroende på hur stora ni vill ha dom (väg degen)
Trilla runda bullar och lägg på pappersklädda plåtar
Täck med duk o jäs 30 min
Värm under tiden ugnen till 200 gr
Grädda mitt i ugnen 10-12 min
Skär ett tunt lock från bulltoppen och gröp ur så mkt inkråm som möjligt utan att dom går sönder
Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde eller mjölk till en klickbar fyllning
Fyll bullarna
Vispa grädden tjock med socker och vaniljsocker
Spritsa eller klicka grädde på fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret
Onsd:
Falukorvsgryta
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
300 g palsternacka i bitar
300 g morötter i slantar ev delade
500 g potatisar i mindre bitar
250 g mindre broccolibuketter
1 rödlök, halverad och skivad
600 g falukorv, i bitar
Smör
½ dl idealmjöl
1 ½ dl matl.grädde
Salt & sv.peppar
3 msk finriven pepparrot
150 g sockerärtor, ansade och delade i mindre bitar
Kryddgrönt
Koka upp vatten och fond
Lägg ner palsternacka, potatis och morot
Koka i 5 min
Tillsätt korv, broccoli och lök
Sjud i 10 min
Sila av fonden men spar den
Låt grönsaker o korv vara kvar i durkslaget
Smält smöret och rör ner mjölet
Späd med den avsilade fonden lite i taget under vispning
Tillsätt grädde och låt det puttra ca 3 min
Smaka av med salt, peppar och pepparrot
Lägg i korv och grönsaker
Vänd i sockerärtorna och låt det bli varmt
Garnera med kryddgrönt
Torsd:
Lägg rostbiff i marinad till sönd!!
Blomkålsoppa med knäckeströssel
1 purjolök, (ca 150 g) sköljd och strimlad
smör
2 potatisar (ca 200 g) i tärningar
750 g blomkål, i bitar
2 buljongtärningar
1 liter vatten
2 dl matlagningsgrädde
Strössel:
2 dl smakrik ost, riven
1 dl persilja, finhackad (drygt 3 msk torkad)
3 knäckebrödsbitar, krossade
Fräs purjon blank i grytan
Lägg i potatis, blomkål, buljongtärningar och vatten, koka upp och koka tills potatisen blivit mjuk.
Mixa eller stöt soppan.
Blanda i grädden och värm upp soppan igen.
Gör ett strössel genom att blanda riven ost och persilja.
Vänd i krossat knäckebröd strax före servering.
Servera med strösslet och gärna en toast med skinka och ost till soppan.
Fred:
Varm macka med köttfärsröra
4 st
Smör
4 stora brödskivor
1 gul lök
smör till stekning
300 g köttfärs
2 kokta ägg
1 dl gröna oliver med pimento
2 dl fraiche
2 dl riven ost
salt & peppar
Bred brödskivorna
Sätt ugnen på 225 gr
Hacka och fräs löken i en stekpanna
Tillsätt färsen och fräs den smulig med löken
Lägg i en bunke och låt detta svalna något
Skala och dela äggen i bitar
Hacka oliverna
Blanda ner ägg, oliver, fraiche i köttfärsröran
Smaka av och fördela på brödskivorna
Strö över ost
Gratinera 5-10 min
Lörd:
Laxbakelse med färskoströra
500 g laxfilé, skinnfri laxfilé eller lax i portionsbitar
200 g färskost av philadelphiatyp
100 g kallrökt lax, hackad
1 dl gräslök, fint skuren
Sås:
1 bananschalottenlök, finhackad
smör
1-2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 dl persilja finhackad
2 dl matlagningsgrädde
salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda philadelphiaost, rökt lax och gräslök till en röra.
Torka av laxen med hushållspapper och skär den i fyra långsmala bitar om den inte redan är delad. Putsa bort det gråa köttet på undersidan.
Lägg laxbitarna i ringar i en ugnsform. Fäst ihop ringarna med tandpetare. Fördela färskoströran i laxringarna så att det blir ett slags bakelser.
Baka i ugnen i cirka 10?15 minuter tills laxen precis är färdiglagad.
Koka en sås genom att fräsa schalottenlök i smör i några minuter.
Tillsätt vitt vin och låt puttra i några minuter till.
Smula sedan i buljongtärningen och tillsätt persilja och grädde.
Låt koka upp en gång till och smaka av såsen med salt om det behövs.
Servera med potatis och broccoli
Sönd:
Rostbiff med potatisklyftor och tzatziki. Ananaspaj.
ca 1 kg färsk hel rostbiff
1 dl rödvinsvinäger
1 dl soja
1 dl olja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
2 tsk salt
Svartpeppar
Salt
Svartpeppar
Blanda ihop marinaden i en påse. Lägg i köttet och låt marinera ca 3 dygn.
Torka av marinaden och gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en lagom stor ugnsform.
Stick i en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek till innertemperatur 60°. Det tar ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
Låt köttet kallna och skär det i lövtunna skivor.
Potatisklyftor:
4 bakpotatisar
olja
salt & peppar
ev ört t.ex rosmarin
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och dela potatisarna rakt över
Ställ dom med snittytan ner på en skärbräda och dela varje halva i 6 klyftor
Lägg klyftorna i en bunke
Häll på olja och kryddor, blanda runt
Lägg på bakplåtspapper i långpanna och stek dom i ugnen tills dom är mjuka och har lite färg.
Rör om nån gång
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Pressa vitlöken i yoghurten
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
Ananaspaj
Pajdeg:
150g smör,
2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas - väl avrunnen,
Häll av ananasen i ett durkslag
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera ev med glass, men lika god som den är.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | |||||||||
|