Direktlänk till inlägg 14 februari 2022
Veckans vego:
Italiensk kikärtsallad
2 brk kikärtor á 240 g sköljda och avrunna
500 g, ca 2 st finhackad fänkål
320 g, ca 2 st hackade tomater
125 g, ca 1 st hackad rödlök
1 dl hackad basilika
½ dl balsamvinäger
½ dl olivolja
1 krm sv.peppar
½ tsk salt
20 g, ca 4 pressade vitlöksklyftor
150 g fetaost
Blanda samtliga ingredienser utom feta i en skål och låt det stå i 30 min
Smula fetaosten över salladen och servera.
Veckans sallad:
Blodgrapesallad
1 blodgrape
2 avokador
1 rödlök
1 mild chilli eller ½ röd spetspaprika
70 g babyspenat
2 msk olivolja
1 msk blodgrapesaft
Salt och sv.peppar
Skala grapen och skär ut filéerna
Pressa ur ca 1 msk saft och spar den
Kärna ur, dela och skiva avokadon, dela skivorna om dom är stora
Skala, dela och tunnskiva rödlöken
Kärna ur och strimla/grovhacka chili/paprika
Ta bort stjälkarna från spenaten
Lägg alltsammans i en skål
Blanda olja, saft, och kryddor, häll det över, vänd runt och ställ svalt en stund.
Vänd försiktigt runt vid servering
Veckans bröd:
Lantmjölssbröd
1 pkt jäst
1 l vatten
50 gr smält smör (eller olja)
3 tsk salt
2-3 msk mörk brödsirap
2,8 l lantbrödsmjöl
Smula jästen i bunken
Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 gr
Lös jästen i vätskan
Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen 4 min i maskin.
Jäs 40 min
Dela degen i 4 delar, forma bröd och lägg på tvärsen på en långpanna.
Sätt ugnen på 200 gr
Skåra bröden, pensla sidorna med olja och jäs 40 min.
Grädda 25-30 min
Månd:
Kyckling & Avokadomacka
4 skivor surdegsbröd
smör
Mangoraja
4 salladsblad
2 stora tomater
½ lr 1 liten rödlök
1 grillad kyckling, rensad
2 avocado
12 miniplommontomater
2 snackgurkor
Stek bröden i smöret och lägg på assietter att svalna lite
Ringla över mangoraja på bröden och tryck fast ett salladsblad
Skiva tomaterna och fördela på bröden
Skiva rödlöken och fördela på tomaterna
Fördela kycklingköttet på det
Dela avocadon och fördela på toppen
Skiva snackgurkan på längden
Servera med gurka, minitomater och mer mangoraja.
Tisd:
Tacos på en tisdag? Jajamen önskat av födelsedagsbarnet.
Tacos
400 g köttfärs
1 sats tacokrydda
smörolja
1 dl vatten
8 tubs
Sallad
tomater
gurka
paprika
oliver
majs
rödlök
ananas
tacosås
gräddfil
riven ost
ostsås, halvfabrikat
guccamole
tacochips
Fräs köttfärsen med tacokrydda
tillsätt vatten och låt det koka hop lite
Värm skalen
strimla och tärna grönsakerna
Tacokrydda, glutenfri
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk maizenamjöl
Blanda ihop allt.
Räcker till 400 g. färs
Guccamole
2 avocado
2 tsk press citron
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås
1 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar
Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
Onsd:
Hemkokta bruna bönor med stekt rimmat fläsk
För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)
1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl
Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.
Torsd:
Tomatsoppa, Semla
Tomatsoppa med mozzarella
1 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
1 brk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
5 dl buljong
½ tsk tork timjan
100 g frysta sojabönor
20 minimozzarella
4 tomater
Ev krutonger
Fräs löken glansig i oljan i en gryta
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, timjan och sojabönor
Koka 10 min under lock
Tärna under tiden tomaterna och dela mozzarellakulorna
Ta bort kastrullen från värmen och lägg i mozzarellan
Fördela hälften av tomattärningarna i tallrikarna och häll på soppan
Servera med resten av tomaterna bredvid + ev krutonger
Fred:
Kinamat
450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé
3 msk vetemjöl
1 påse wokgrönsaker
4 msk olja
1 purjo
6 ananasringar
2 ¼ dl ananasspad + vatten
6 msk socker
6msk soya
6 msk vinäger
6 msk tomatpuré
4 dl ris + 8 dl vatten
Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soja, vinäger och tomatpuré.
Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och sojablandningen
Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soja.
Lörd:
Asiatisk nudelkyckling
400 g kycklingbröstfilé eller kycklinglårfilé
0,5 dl solrosolja
1 tsk sesamolja
0,5 röd chili
10 g ingefära (efter smak)
1 vitlöksklyfta
250 g färsk broccoli
1 röd paprika
2 tsk soja (efter smak)
200 g äggnudlar
1 dl osaltade cashewnötter
Skär kycklingen i bitar. Hetta upp oljorna i en wok- eller stekpanna. Kärna ur och hacka chilin, skala och riv ingefäran, skala och hacka vitlöken fint. Fräs chili, ingefära, vitlök och kyckling i pannan på stark värme. Stek klart på svagare värme, ca 10 min.
Medan kycklingen steks, ansa broccolin och skär den i små buketter. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar eller strimlor. Lägg i broccolin och paprikan i pannan de sista 3−4 min med lock på. Smaksätt ev med soja.
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Rosta cashewnötter i en torr stekpanna, hacka dem ev och häll över nudelkycklingen. Vänd ner nudlarna med kycklingen. Servera genast.
Sönd:
Räkgratinerade fiskrullader Kladdkaka med fruktcocktail och grädde
700 g vit fiskfilé
300 g färsk spenat
smör
½ purjo (ca 100 g)
Salt & vitpeppar
1 dl vitt vin
Gratängsås:
500 g oskalade räkor
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
2 msk fiskfond
3 msk finhackad dill
2 dl smakrik riven ost
Räkor, dillvippor och tunna citronklyftor till servering
Pressad potatis.
Sätt ugnen på 200 gr
Putsa fisken och dela filéerna längs med mitten om dom är stora
Salta lätt och rulla samman filéerna
Ansa spenaten och fräs den blank i lite matfett, tryck ut överflödig vätska
Ansa och strimla purjon
Fördela spenat och purjo blandat i en smord ugnsform
Ställ rulladerna på högkant i formen
Salta & peppra
Häll på vinet vid sidorna
Täck formen med ett smörat bakplåtspapper
Sätt i mitt i ugnen ca 15 min
Skala räkorna
Häll vatten, grädde, mjöl och fond i en kastrull, koka under omrörning ca 3 min
Smaka av och tillsätt dill
Ta undan några räkor och lägg ner resten i såsen
Blanda i osten och låt den smälta
Häll såsen över rulladerna och gratinera ca 10 min
Ta ut och garnera med resten av räkorna, dill och citron
Servera med pressad potatis.
Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
150 gr smör
1.5 dl mjöl
4 msk kakao
1.5 tsk vanillinsocker
Sätt ugnen på 175 gr
Smörj o mjöla en form med löstagbar botten
Vispa ägg o socker
Rör i resten av ingredienserna
Grädda 35 min
Låt svalna något i formen
Servera med vispad grädde
Dubbel sats i liten långpanna, grädda 45 min
3-4dubbel sats i ugnspanna, grädda 55 min
i båda fall används bakplåtspapper så kakan kan lyftas upp.
Fruktcocktail
1 brk kons päron
1 brk kons persikor
1 brk kons aprikoser
1 förp frysta körsbär, 250 g
2 bananer, skivade
2 dl vispgrädde
Häll av burkfrukten och spar spadet från päronen
Tärna allt utom körsbären som halveras och bananerna som skivas
Lägg i skål och slå på päronspadet.
Servera till kakan med vispad grädde
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | |||||||||
|