Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 21 februari 2022

V 8

Av Neta - 21 februari 2022 00:16

Sportlov här denna vecka!


Veckans vego:

Grillad squash med bulgur och feta

2 medelstora squash, sköljda
4 portioner helkornsbulgur
1 tråg (à 150 g) sugarsnaps eller sockerärter
1 burk kidneybönor, sköljda
1 paket (à 150 g) fetaost
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk vit balsamvinäger
1 klyfta vitlök, riven
4 msk olivolja
salt och peppar
Topping:
1 bunt mynta, bladen
pistagenötter

Skiva squashen tunt på längden, gärna med mandolin.
Lägg på skärbräda och salta lätt.
Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Koka ärterna ett par minuter i saltat vatten och skölj sedan med kallt så att kokningen avstannar.
Vispa samman senap, vinäger och vitlök i en skål, vispa sedan i oljan.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av squashen noga och grilla i omgångar i torr het grillpanna tills den är fint randig.
Vänd ihop bulgur, kidneybönor, smulad fetaost och hälften av dressingen, toppa med squash, sugar­snaps, mynta och pistagenötter.
Häll över resterande dressing.

Veckans sallad:
Veckosallad

Variant på Vänskapssallad

300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple

1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda

Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga

Veckans bröd:

Goda långpannebröd

4 ?limpor?

2 pkt jäst
1 l vatten, mjölk eller fil, eller blandning av
100 g smör eller olja
5 tsk salt
4 tsk brödkrydda
2 msk sirap
2.8 l eller 1680 g mjöl

Lös jästen i 37 gr vätska + smör
Tillsätt kryddor och sirap
Arbeta in mjöl o kör 4 min i maskin
Jäs 40 min
Sätt ugnen på 200 gr
Knåda degen o dela den i 4 delar
Platta till varje del och rulla hop till en ?limpa?
Lägg på långpanna och jäs 40 min
Skåra brödet med vass kniv och pensla med lite olja mellan så dom går att sära sen
Grädda 25-30 min.

Veckans bonus:

Citrondricka

1 l vatten
5-6 dl socker
4 citroner (eller apelsiner)
1 påse citronsyra

Blanda socker och citronsyra
koka upp vattnet och häll det över, rör om till det löser sig
låt det bli handljummet
skala citronerna tunt och tillsätt skalen i vätskan, ta med så lite som möjligt av det vita på skalen.
Låt stå en timme
pressa saften ur citronerna och tillsätt detta
låt stå kallt några timmar till
ta upp skalen med en hålslev
häll upp på rena flaskor
förvara i kylen, hållbar ca 1 vecka
spädes 1 + 5


Picknickluncher:

Korv med bröd, koka upp ca 1 l vatten med 1 tsk salt, 5 kryddpepparkorn och ett par lagerblad. Lägg kalla korvar i en termos, slå på den kokande vätskan, förslut termosen och korven är både klar och varm då ni ska äta.

Pannkakor i rullar med sylt eller nutella

Tortillabrödrullar med tacofärs i

Soppa i termos

Grillad korv med pinnbröd

Pinnbröd

4 dl mjöl, funkar med grövre sorter också
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl olja
1½ dl vatten

Arbeta hop degen, gärna i plastpåse som tas med som den är sen
Rulla smala längder som viras runt korven
Grilla!

Pizzabullar

Funkar med bara ost med

1 pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl special

Tomatsås, måste inte va med
Skivad skinka, antal beror på strl eller ca 400g färdigstekt kryddad köttfärs
Riven ost
Oregano

Ugn 225 gr

Lös jästen i vattnet
Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet
Jäs 30 min
Kavla ut till 2 rektanglar
Bred på ev tomatsås
Täck med skinka eller köttfärs
Strö på ost, snåla inte.
Rulla ihop som en rulltårta
Skiva varje längd i ca 20 skivor och lägg på plåt
Jäs 20 min
Pensla med vatten, strö på ost och oregano
Grädda 10-15 min.


Månd:

Tacojärpar med mexikanskt ris

½ dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
500 g blandfärs
1 påse tacokrydda
2 msk smörolja
1 brk tacosås
2 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 tomater

Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla några min
Rör ner ägg, färs och tacokrydda
Forma avlånga järpar med lätt fuktade händer
Stek dem runtom så att de får fin färg
Blanda tacosås, vatten och tomatpuré, slå det över järparna och låt det puttra 5-7 min
Kärna ur och tärna tomaterna, vänd ner i såsen.

Mexikanskt ris

1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 dl basmatiris
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk spiskummin
300 g svarta bönor fr burk
Persilja
Salt & sv.peppar

Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök blankt och smidigt
Tillsätt tomatpuré
Vänd ner ris, vatten, buljong och spiskummin
Låt allt koka till riset är klart
Skölj bönorna och låt dom rinna av under tiden
Vänd ner dom i riset med lite hackad persilja
Smaka av.

Servera järparna med ris och sallad

Tisd:

Pytt i panna

2 gula lökar
600 g potatis, kokt eller frysta förkokta tärningar
500 g rester av kött och charkprodukter
3 msk smör
½ tsk salt
1 krm sv.peppar
½ dl hack persilja
4 ägg + lite smör

Hacka löken
Tärna potatisen
Tärna kött & chark
Smält smöret och lägg i lök och potatis om den är fryst
Stek till löken börjar bli genomskinlig och ev potatis är halvmjuk
Tillsätt resten och låt det bli varmt
Smaka av och rör ner persilja, ställ åt sidan
Stek äggen
Servera med rödbetor och rivna morötter.

Onsd:

Tjockkorv och mos, räksallad

Snitta korvarna lite på snedden på båda sidor och stek dom i panna

Potatismos

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med senap & ketchup, rostad lök, bostongurka och sallad

Räksallad

1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl grovt riven rotselleri
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

Torsd:

Blomkål- och köttfärssoppa

400 gr köttfärs
1 lök, hackad
1 press vitlöksklyfta
2-3 selleristjälkar i cm-stora bitar
1 brk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 l vatten
1 blomkålshuvud i buketter
2 tsk torkad dragon
salt & sv.peppar

Bryn färsen med löken och pressa i vitlöken
Tillsätt tomater. selleri, vatten och buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda i 5 min.
Tillsätt blomkålen delad i små buketter.
Krydda och koka 10 min.

Apelsinplättar

1 apelsin
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ msk socker
1 tsk bakpulver
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk smält smör

Skrubba apelsinen och riv skalet fint
Vispa hop mjöl, salt, socker, bakpulver och hälften av mjölken till en slät smet
Tillsätt resten av mjölken, ägg, smör och apelsinskal
Grädda tjocka plättar i plättlagg på medelvärme, 1 msk smet/plätt
Vänd när dom jäst upp och blivit porig
Servera med flytande honung gärna med hackad mynta i och blåbär.

Fred:

Kebabtårta

½ röd spetspaprika, lite ringar och lite hackad
ca 1 dm gurka, skivor i kvartar
4-5 cocktailtomater i skivor
3 tortillabottnar
1 pkt Järvsökebab 330 g
1.5 dl gräddfil
2 rejäla skedar färskost
1 msk majjo
salt & sv.peppar
kebabkrydda
isbergssallad, strimlad
½ rödlök, delad och skivad

Stek kebaben och låt den rinna av på hushållspapper
Rör ihop gräddfil, ost och majjo med kryddorna och bre det på en tortilla, vill du ha mer kebabsmak så strö på lite extra krydda
Lägg på, lök, grönsaker och kebab
Gör likadant igen med tortilla 2, tänk på att kladdet ska räcka till alla tre bröden och som ni ser har vi mer kött på grönsakerna där.
Den sista bres och dekoreras lite snyggare.
Våra bottnar var lite ojämna i storlekarna som ni ser sticker det fram lite under.
Ät och njut, den är väldigt mättsam.

Kebabkrydda

2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-1½ tsk salt
1 tsk oregano

Lägg i burk med tätt lock, ta 1-2 tsk till 2 dl gräddfil.

Lörd:


LAXFILÉ MED KRÄMIG MEDELHAVSFYLLNING

6 pers


6 portionsbitar laxfilé ca 150 gr/st
300 ge philadelphiaost, light går bra
½ finhack. rödlök
3 msk hackade soltorkade tomater
3 msk kapris
2 hackade sardellfiléer (går lika bra med ansjovis)
1 msk tomatpuré
3 msk färsk hackad basilika
nymalen sv.peppar och ev. lite salt

Sätt ugnen på 225 gr.
Skär en lång skåra på längden i varje fiskbit.
Blanda till fyllningen, fördela den rikligt i varje skåra.
Lägg laxbitarna på en smord plåt och baka dem i 8 ? 10 min.
Servera med rostade potatisskivor av bakpotatis, och sallad.

Sönd:

Familjemiddag och kalas

Lasange

400 g köttfärs
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
Smör
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano, basilika, timjan
1 krm svartpeppar
1 st buljongtärning
9 st lasagneplattor
Ostsås:
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225°.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Marängtårta med limekräm, svarta vinbär och rosor

"Som en dröm är denna smaksensation med lime, svarta vinbär och rosenblad, dessutom så vacker. Marängen blir krämig inuti och frasig på ytan. Vid hög luftighet kan det vara svårt att få en frasig och bra maräng. Vispa inte för länge då spricker marängen"

Till 6 pers

5 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl socker
1 msk maizenastärkelse

Fyllning:
5 äggulor
3/4 dl socker
saft av 2 lime (knappt 1 dl)

Garnering:
2 dl vispgrädde
svarta vinbär
rosenblomsblad
rivet skal av 2 lime

Sätt ugnen på 125 gr
Vispa äggvitor och vinäger till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är fast och glansig. Vänd ner majsstärkelse.
Klä en24 cm form med löstagbar botten med bakplåtspapper. Bred ut halva mängden smet i formen. Klicka ut resten utmed kanterna. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna helt innan botten vänds upp på ett fat och pappret lossas försiktigt. Vänd tillbaks marängen på ett tårtfat.
Riv limeskal och spar till garnering. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på medelvärme under omrörning till en tjock kräm. Låt kallna.
Bred ut limekrämen på tårtbotten. Vispa grädden och bred över. Strö limeskal, svarta vinbär (klipp av den torkade blomman om den är lång) och rosenblad över tårtan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 31 mars 19:37

När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...

Av Neta - Söndag 30 mars 23:30

19 mil enkel resa och det är andra gången vi gör den ihop. Gjorde den i januari förra året också. Gillar att göra saker med L eftersom vi känner varann så bra. Gillar bilresorna också då vi ptatar om allt mellan himmel o jord. Saker vi gjort som ...

Av Neta - Söndag 30 mars 00:04

Uteplatsen är sopad. Presenningar borta. Och möblerna avtorkade och dynorna ute. Möblerna på framsidan är också ute. Bytte till dom nya stolarna på baksidan och det blev bättre. Det var dock lite för kallt för att stå och plantera så det spars ...

Av Neta - Lördag 29 mars 01:45

Förberedande samtal med prästen inför begravningen gick bra idag. Att få prata om mamma på det viset och minnas tillbaka va också lite mysigt. Man kom på hur det var när man var liten och hur det blev efter mammas och pappas skilsmässa. Vilken skilln...

Av Neta - Fredag 28 mars 01:46

Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9
10
11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards