Direktlänk till inlägg 14 mars 2022
Veckans vego:
Bönpytt med spiskummin
2 burkar kikärter (ca 750 g)
1 gul lök, strimlad
olja att steka i
1 vitlöksklyfta
2 morötter, grovt rivna
½ tsk spiskummin
300 g champinjoner, skivade
salt och peppar
200 g broccoli i bitar
250 g frysta edamamebönor, tinade
3 msk solrosfrö
Tillbehör
turkisk yoghurt
Skölj av kikärterna i kallt vatten.
Fräs löken i lite olja och pressa över vitlök.
Låt kikärter och morotsriv fräsa med i några minuter på medelhög värme. Krydda med spiskummin. Ta upp ur stekpannan och fräs svampen i olja, salta och peppra.
Lägg tillbaka bönröran i stek-pannan tillsammans med broccoli och sojabönor och låt fräsa vidare i 5 minuter. Salta och peppra mer om det behövs.
Strö över solrosfrö vid servering. Turkisk yoghurt är gott till.
Veckans sallad:
Waldorfsallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar
Blandas
Veckans bröd:
Kalljäst durumbröd
2 stycken
10 g jäst
7 1/2 dl kallt vatten
1 msk salt
3 dl durumvetemjöl, ca 200 g
15-17 dl vetemjöl, ca 1000 g
Lös upp jästen med vattnet i en bunke.
Tillsätt salt, durumvetemjöl och vetemjölet lite i taget.
Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig och ganska fast.
Täck över med plastfilm och låt stå över natten.
Degen jäser mycket så använd en stor bunke.
Dela degen i två delar (den behöver inte knådas mer) och forma till två limpor.
Lägg dem i två mjölade brödkorgar eller på en bakplåtspappersklädd plåt.
Jäs ca en timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda bröden ca 35 minuter.
Månd:
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Hummersås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
1 msk hummerfond
½ dl matl.grädde
Peppar och ev. salt
Fräs smör och mjöl
Späd med mjölk och fond
Koka i 3 min
Tillsätt grädden, smaksätt och servera.
Tisd:
Lappskojs
1 kg potatis
50 g smör
1 dl mjölk
Salt & vitpeppar
400 g kokt rimmat kött med lite spad, pulled pork/beef eller corned beef från burk
Koka potatisen mjuk och stöt den
Vispa med smör och mjölk
Smaka av
Vänd ner köttet, rör om och tillsätt spad till lagom konsistens
Servera med inlagda rödbetor
Onsd:
HERMANS LÅDA
400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt
½-1 tsk sv.peppar
2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Torsd:
Auberginesoppa med citron
2 auberginer (à ca 300 g)
3/4 dl olivolja
1 krm kajennpeppar
12 dl vatten
1,5 citron, saften
2 buljongtärningar
1 tsk hackad, färsk rosmarin
salt och peppar
finrivet skal av 1 citron
1 msk finhackad rosmarin
fullkornsfralla med färskost, skivad tomat och ev groddar
Ta bort fästet på auberginerna och skär dem i bitar.
Bryn i oljan med kajenn tills de har fått lite färg.
Häll på vatten, hälften av citron-saften och tillsätt buljongtärningar.
Koka upp och koka på svag värme i cirka 20 minuter under lock tills de är mjuka.
Tillsätt resten av citronsaften och rosmarin, mixa soppan slät.
Salta och peppra.
Servera med en fullkornsfralla med färskost, tomat och groddar
Solsallad
2 bananer
2 satsumas
2 apelsiner
2-3 msk råsocker
Glass till servering
Skala och dela frukten i bitar
Lägg i en skål, strö över sockret, rör om
Låt stå kallt minst 30 min
Servera ev med glass.
Fred:
Rösti
5 potatisar
½ gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
2-4 msk smör
Tillbehör:
Stekt bacon, rivna morötter, gräddfil
eller
Sallad, gräddfil, rom, hackad rödlök, skaldjur
Skala och riv potatis och gula löken grovt
Låt rinna av i en sil
Krydda och rör ner ägget, blanda väl
Hetta upp en stekpanna, helst gjutjärn
Smält smöret fördela smeten till 4 kakor och stek på medelvärme ca 5 min på varje sida.
Servera med tillbehören.
Lörd:
Burritos
6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.
400 g kycklingfilé i tärningar
1-2 rödlökar, hackade
smörolja
1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten
1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil
1 brk tacosås, valfri styrka
½ brk kidneybönor
½ röd paprika
1 dl majs
2-3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja
Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme
Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs
Låt detta puttra hop en stund
Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt
Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min
Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.
Sönd:
Fiskgratäng med räkor
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor, skalade
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
Nutellarullar
6 skivor formbröd
6 msk nutella
6 stora jordgubbar i bitar
2 stora ägg
4 msk mjölk
2 msk socker
3 msk smör att steka i
3 msk florsocker
Kantskär brödet och kavla ut det tunt
Bred på nutella
Lägg jordgubbsbitarna närmast dig på kortändan av brödet, rulla ihop till en rulle
Vispa hop äggen med mjölk och socker
Doppa rullarna i det
Stek dem gyllenbruna och frasiga i smöret
Lägg upp på fat och sikta över florsockret.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 |
31 | ||||||
|