Direktlänk till inlägg 29 mars 2022
Åkte upp till Tierp idag, vi skulle köpa flyttlådor i kyrkbyn och C behövde hem en sväng. Köpte vårrullar på Yiamyiam till lunch och åt i bilen och sushi till nu ikväll. Åkte hem och tömde några skåp och hyllor + nån back vi hittade i en av hyllorna. Gjorde klart i klädkammaren utom hyllorna. Den var fylld från golv en bra bit uppåt. Blev några lådor till Erikshjälpen med både kläder och saker. Ska försöka få L att köra in en del iaf. En del tar J hem så länge.
Hittade det här.
Hon låg ju på neurologintensiven efter dom operat henne. Kunde inte slänga det. Det var här det började och vid den op dom skar av hypofysstjälken som går mellan hypotalamus där hormonerna bildas och hypofysen. Det för att rädda synen men det gjorde ju också att hon från här fick äta sina livsuppehållande hormoner som medicin.
Friterade bananer i airfryern.
Fick gå lite för länge. Den här är penslad med smörolja och rullad i råsocker och panko. Körde 175 gr i 20 min men hade nog räckt med 15 min. Goda men inte godast.
Den här rullade jag i sirap och panko, klart bäst och godast. Samma här, får gå en kvart nästa gång. Hade bananer som fortf var lite gröna. Tyckte vi var värda det här till fikat och Köping ikväll som vi slet på em.
Har ju glömt matsedel den här v också. Här kommer en.
Veckans vego:
Blomkålsgratäng med spenatsallad
1 (ca 1 kg) blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g riven lagrad ost, t ex
cheddar eller prästost
1 krm malen muskot
salt och svartpeppar
1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor.
Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt.
Sjud blomkålen i cirka 3?5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat.
Fördela över blomkålen.
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl.
Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5?10 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Veckans sallad:
Exotisk böngroddsallad
120 gram färska böngroddar
1 st mango
1 st avokado
1 st lime
2 msk hackad mynta
0.5 tsk flingsalt
Skala och tärna mangon.
Kärna ur avokadon och tärna även den.
Skölj böngroddarna.
Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.
Veckans bröd:
BRÖD MED OLIKA SMAKSÄTTNINGAR
Grunddeg:
50 gr jäst
7.5 dl vatten
1-3 tsk salt
4 dl rågsikt
12-13 dl fint matbrödsmjöl,
lantvete, eller valigt vetemjöl.
Smula jästen i bunken, lös upp i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och det fina mjölet.
Arbeta degen smidig.
Täck med duk, och jäs i 30 min.
Blanda i önskad smaktillsats.
LÖKBRÖD, 2 st
½ sats grunddeg
3-4 lökar
25 gr smör el. margarin
1 krm peppar
ca 1 dl fint matbrödsmjöl,
lantvete el. vetemjöl.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i fettet. Blanda ner pepparn och låt det svalna.
Stjälp upp den jästa degen på bakbord och arbeta in smaktillsatsen med lite mer mjöl tills degen är smidig.
Dela den i 2 delar och låt dem vila ca 5 min.
Forma till smala längder och lägg dem på plåt, jäs under duk i 30 min.
Värm ugnen till 225 gr.
Skåra försiktigt bröden med vass kniv och pensla med mjölk. Strö över lite mjöl. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
Låt svalna på galler utan duk.
OSTBRÖD, 1 st
½ sats grunddeg
150 gr ost, Grevé el. Jarlsberg
ev 1 liten gul lök
ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete eller vetemjöl.
Riv osten grovt. Skala och finhacka löken.
Stjälp upp den jästa degen på mjölat bord och arbeta in ost och lök med mjöl tills degen är smidig.
Låt den vila 5 min. Forma till ett stort runt bröd och lägg på plåt.
Jäs under duk i 30 min. Värm ugnen till 200 gr.
Pensla med mjölk och strö på lite mjöl.
Grädda i nedre delen 40-45 min. Låt svalna på galler utan duk.
Månd:
Pasta med köttfärssås, rivna morötter
Koka 4 port pasta efter anvisning på förpackningen
Skala och riv morötter, pressa gärna en apelsin över dom, blir jättegott
Köttfärssås
500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning
Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.
Tisd:
Texmexfalu med gott ris, sallad
Fräs ris för 4 port med en hackad gul lök, tillsätt den vätska du ska ha enl anvisning + salt. Koka under lock enl anvisning.
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.
Onsd:
Stekta panerade fiskfileer, kokt potatis, broccolisås, rivna morötter
Panerade fiskbitar
600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar
Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek
Servera med citronklyftor
Broccolisås
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
3 msk idealmjöl
4 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
Torsd:
Gulaschsoppa
400 gr grytbitar av nöt eller fläsk
grillkrydda
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 normalstora potatisar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärning + 1 l vatten ev mer
1 äpple
1 stor gul el röd paprika, eller en ½ av två färger
salt, peppar
Putsa köttbitarna o skär det i mindre bitar.
Skala o hacka löken o vitlöken grovt.
Hetta upp smöret i stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta.
Skala o dela potatisen sockerbitstora.
Krydda köttet med lite grillkrydda, bryn det på ganska hög värme.
Tippa i lök, vitlök o potatis o bryn på lite lägre värme en stund.
I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen o vattnet, ta 5 dl till att börja med.
Låt småputtra i ca 20 min.
Skala äpplet, ta ur kärnhus o skär i smala klyftor.
Ha i äpplet o den grovhackade paprikan o låt småkoka i 5 min till.
Smaka av med salt o peppar.
Fruktsallad
Ta vad du har i färskfrukt, frysta bär och konserv, blanda och ät med glass
Fred:
Tacos
Vetetortillas
14 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör
6 dl varmt vatten
Gör så här
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Tärna smöret och lägg i.
Tillsätt vattnet och arbeta i maskin till en kladdig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen ett par minuter tills den är smidig.
Lägg tillbaka i skålen och lägg på en fuktig handduk.
Låt degen vila i 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar.
Låt den ena ligga kvar under fuktig handduk.
Dela den andra i 8 bitar och rulla bollar.
Kavla ut till rundlar, 20 cm i diameter.
Låt vila i 10 minuter.
Stek dem i torr stekpanna, 30 sekunder per sida.
Gör likadant med resten av degen.
Ät dem nystekta eller värm dem i ugnen i 100°.
Tacofärs
grönsaker
melon
tacosås
Guccamole
2 avocado
2 tsk press citron eller lime
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås, kan uteslutas
1-2 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar
Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
Texmex ostsås
1 dl kokbar fraiche
4 skivor gul hamburgerost
100 g riven cheddar
Salt & sv.peppar
Strimlad salladslök
Hackad röd paprika
Finhackad chili
(Hackad färsk koriander)
Smält fraichen i en kastrull
Ta bort från värmen och rör i all ost
Rör tills det är smält
Tillsätt det färska hackade efter smak
Lörd och sönd hoppas vi på grillväder iaf en av dagarna, därför recept som både kan grillas och göras i ugn.
Lörd:
Kycklingfiléer med ris och mangosås
Lägg färska eller tinade fileer i en marinad minst 3 timmar
1 dl rapsolja
1 msk pr citron
1 msk soja
salt och citronpeppar
Stek dem på grill eller i ugn 225 gr ca 15 min
Mangosås
100 g mango, gärna fryst eller motsvarande mangopuré från barnmat
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 tsk mango chutney
Salt o peppar och kanske lite curry om man gillar det
Kör mangon med en stavmixer och blanda den sen med ?kladd?, chutney och kryddor till en sås.
Ställ kallt en stund.
Sönd:
4 skivor färsk rostbiff som marinerat minst 3 timmar i
1 dl olja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
timjan, salt och svpeppar
Grillas eller steks i panna
Servera med
Potatisklyftor
4 bakpotatisar
Olja
Salt & peppar
ev ört t.ex rosmarin
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och dela potatisarna rakt över
Ställ dom med snittytan ner på en skärbräda och dela varje halva i 6 klyftor
Lägg klyftorna i en bunke
Häll på olja och kryddor, blanda runt
Lägg på bakplåtspapper i långpanna och stek dom i ugnen tills dom är mjuka och har lite färg.
Rör om nån gång
Och
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över.
Grillad ananas
8 mittenskivorskivor rensad och skalad färsk ananas, ca 2 cm tjocka (kan gå åt 2 frukter) resten kan rensas och frysas.
råsocker
glass
5-6 hallon/pers
Vänd skivorna i sockret och grilla nån minut per sida på lätt smord folie på grillen
Servera med glass och några kalla hallon
Fick en present på posten idag. Ett presentkort på Röde orm här tvärs över gatan. Räcker till 6 matlådor. Av en tjej här i byn jag aldrig ens träffat tror jag. Folk är fantastiska! Precis vad vi behövde nu! TACK! Igen.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 |
31 | ||||||
|