Direktlänk till inlägg 19 juni 2022
Veckans vego:
Vegobiffar med feta
400 g kikärtor
150 g fetaost
2 morötter
½ squash
3 salladslökar
1 ägg
½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Salt, sv.peppar
Olivolja
Rosmarin
Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av
Mosa dem och fetaosten med en gaffel i en bunke
Skala morötter och riv dom och squash, strimla salladslöken fint
Blanda ner i bunken
Vispa upp ägget lätt
Blanda med mjöl, bakpulver och kryddor
Rör ner i bunken
Forma 10 ? 12 biffar med lätt fuktade eller mjölade händer
Stek dem i oljan på medelvärme ca 3 min/sida
Servera med en kall yoghurtsås med gurka, sambal, dill och lite pr citron.
Veckans sallad:
Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver
1 l jordgubbar, halverade eller kvartade
ungefär lika mkt tärnad vattenmelon
1-2 dl svarta oliver
100 g fetaost i tärningar
ev några myntakvistar
flingsalt, svpeppar och olivolja
Blanda alltsammans.
Veckans bröd:
Frasigt sesambröd
Hittade i en tidning, tror detta är ett kanonbröd o går o göra i frallor också. Höj isf ugnen till 200-225 o grädda 10-15 min eller tills dom känns klar.
Till 2 bröd
3 dl vetekross
2 dl krossade linfrö
5 dl kokande vatten
4 dl rumstempererad mjölk, alltså ca 20 gr
50 gr jäst
12-14 dl vetemjöl special (finns även med fullkorn)
1.5 msk salt
1 dl sesamfrö + 0.5 dl att strö på bröden
Häll vetekross o linfrö i en degbunke.
Häll på det kokande vattnet täck med plastfilm o låt stå 1-1.5 timme.
Häll mjölken över krossblandningen.
Smula ner jästen o blanda väl.
Tillsätt mjölet o arbeta degen med degkrokar eller i maskin 10 min.
Tillsätt salt o sesamfrö o arbeta degen 4 min till.
Låt jäsa övertäckt 1 timme.
Stjälp upp degen på VÄL mjölat bakbord, degen är klibibig.
Dela den och forma till två limpor, tillsätt ev mer mjöl.
Lägg limporna i två smorda 1.5 l formar, strö över sesamfrö och jäs 45 min under duk.
Sätt samtidigt ugnen på 175 gr
Grädda 30 min längst ner i ugnen.
Månd:
Kycklingsallad med rödbetor
Till 4
2 färdiga kycklingfiléer, tärnade
salt o peppar
1 pkt, 140 g bacon
8 små rödbetor
pinjenötter
1 litet huvud isbergssallad
1 påse machésallad
½ färsk rödlök
2 tomater
10 cm gurka
svarta oliver
150 g (feta)ost
Skär bacon i bitar och bryn i stekpanna
Låt rinna av på papper
Borsta och koka rödbetorna i 20 min
Rosta pinjenötterna i torr panna
Skölj alla grönsaker och låt dem rinna av ordentligt
Skär rödlöken i tunna skivor
Tomater och gurka i bitar
Lägg sallad och grönsaker på ett stort fat
Strö kycklingen över det tillsammans med bacon, oliver och smulad fetaost
Avsluta med rödbetorna i klyftor och de rostade pinjenötterna
Ringla ev över lite olja o krämig balsamvinäger
Tisd:
FRANSK SPÄTTA med kall yoghurt m chiligurka
1 tsk smör + 2 vitlöksklyftor till formen
800 gr spättafilé
salt
1 ½ msk smör
2-3 pressade vitlöksklyftor
saft av 1 citron
2 msk ströbröd
Smörj en form med smör och vitlök.
Lägg i fisken och salta lätt.
Blanda smör och vitlök, klicka det över fisken.
Droppa över citronsaft, och strö över ströbrödet.
Tillaga i 175 gr. till ytan fått fin färg och fisken känns färdig.
Servera med potatis och sallad.
Kall yoghurt med chiligurka
1 gurka
1 tsk salt
½-1 tsk sambal
3 dl tjock grekisk eller turkisk yoghurt
½ ask dill, ca 20 g
½ citron
Skala ev och riv gurkan grovt
Blanda med salt och låt den rinna av i durkslag
Krama ur vätskan och blanda med sambal
Lägg upp yoghurten i en skål
Toppa med gurkan, pressa över citron och strö på dillen grovt hackad.
Onsd:
FÄRSBIFFAR MED RÖDLÖKSSÅS
4 pers
3 rödlökar
1+1 msk smör eller margarin
2 dl vatten + ¾ msk oxfond med rödvin
400 g blandfärs
4 msk bostongurka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl mild yoghurt
2 tsk japansk soja
0,5 krm svartpeppar
Skala och skiva löken.
Fräs på svag värme.
Häll på buljongen.
Låt allt puttra 5 min under lock.
Blanda färs, bostongurka, salt, peppar och ägg.
Forma till små biffar.
Stek dem några minuter på varje sida i matfett. Ta upp biffarna.
Rör i vetemjölet i stekpannan, häll av buljongen från löken och vispa ner den i pannan.
Rör i yoghurt, soja och peppar.
Koka såsen 3 min.
Lägg löken på biffarna och häll på såsen.
Servera med potatis och sallad.
Torsd:
Frasig sparrispaj med salladslök
4 port
1 pkt smördegsplattor, 400 g
300 g sparris
2?3 salladslökar
2 ägg
2 dl crème fraiche
75 g riven parmesanost (11/2 dl)
1 msk olivolja
Flingsalt och peppar
Timjan
Ugn 225°
Låt smördegen tina, kavla samman till en stor degplatta.
Skär en kant 2 cm in runt degen men inte igenom.
Bryt av nedersta delen av sparrisen, dela tjockare sparrisar mitt itu på längden.
Strimla salladslöken.
Vispa upp äggen och pensla runt kanten.
Blanda resten av äggen med crème fraiche och parmesan.
Bred krämen på smördegsbotten.
Lägg på sparris och salladslök.
Ringla över olivolja och ställ in i ugn i ca 25 min.
Strö över lite flingsalt och peppar samt färska örter.
Fred:
Midsommarafton, picknick med:
Matjesill, färskpotatis, gräslök, gräddfil
Färskostkaka med jordgubbar
150 g smör
2 ägg
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 liter (1 kg) jordgubbar
400 g färskost
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg smöret i en långpanna, ställ in i ugnen till smöret smälter, ta ut och vrid den till smöret täcker
Vispa ihop ägg och mjölk
Tillsätt vetemjöl, socker, bakpulver och salt
Vispa till smeten är jämn och fin
Häll ner smeten i långpannan med smöret
Dela jordgubbarna och lägg i ett lager på kakan
Rör färskosten smidig, klicka på den på kakan
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min
Låt svalna och skär i rutor.
½ sats i form 18 x 25 cm
Till fikat
Midsommartårta
3 stycken ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
Jordgubbs- och rabarberkräm:
200 gram jordgubbar
200 gram rabarber
2 dl syltsocker
Vaniljgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1 tsk marsanpulver. kallrörd
Garnera med:
2,5 dl vispgrädde
ätbara blommor.
Ugn 175-200 gr
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner blandningen i smeten.
Vänd om försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i en välsmord och bröad form med hål i mitten, 1,25 l.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt stå i formen i 10 minuter.
Stjälp upp kakan och låt kallna.
Kräm:
Ansa och skiva jordgubbar och rabarber.
Koka tillsammans med syltsocker i 10 minuter.
Låt kallna.
Vispa hälften av grädden tillsammans med marsanpulver.
Dela kakan i tre delar.
Lägg hälften av jordgubbs- och rabarberkrämen på nedersta bottnen och lägg på hälften av marsangrädden.
Lägg på nästa botten och resten av krämen och grädden.
Lägg på sista bottnen.
Vispa resten av grädden och täck tårtan med den.
Garnera med ätbara blommor.
På kvällen
Sparris med citronsmör
Grillad färsk rostbiff, färskpotatis, sallad
Jordgubbar med vaniljgrädde
250 g grön sparris
300 g vit sparris
Skala den vita och bryt av det träiga på båda sorterna.
Förväll i saltat vatten i micron, 7-8 min för vit och 3 min för grön.
Citronsmör
100 g smör, rumsvarmt
1 citron, skal och ca 1 tsk saft av
Salt o sv.peppar
Rör smöret med skal, saft och kryddor
Forma en rulle och lägg i frysen
Vid servering tina i kyl.
4 skivor färsk rostbiff marineras i
1 dl röd balsamvinäger
1 dl olivolja
salt
Sv.peppar
1 finhackad rödlök
1 dl finhackade örter ex Herbes de provance
Lägg köttskivorna i en plastpåse, häll över marinaden
Låt marinera minst 1 timme men gärna längre, grilla dem till innetemp är 60 gr
Lörd:
Exotisk planka
Lägg upp snyggt på ett stort fat
50 g av vardera/pers
Rostbiff
Skinka
kycklingspett
Räkor
Miniplommontomater, halverade
Snackgurka, skivad
Jordgubbar
Olika sorters melon i stavar
Kiwi i klyftor
Nektariner i klyftor
Vindruvor
Färsk ananas, ansad och skivad
Körsbär
Ostar, olika sorter
Servera med potatissallad och bröd.
Färskpotatissallad
För 4
1 kg färskpotatis
1 kruka dill
1 kn gräslök
1 dl majonnäs
3 dl matl.grädde
salt & peppar
1 kruka vattenkrasse
80 gr ishavsrom
2 citroner
Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Låt den ånga av och svalna skär ev i mindre bitar.
Finhacka dill och gräslök.
Blanda hacket med majonnäs och grädde.
Vänd ner potatisen, vattenkrassen och krydda.
Lägg upp på serveringsfat och klicka över romen.
Skär citronerna i klyftor och lägg runt om.
Sönd:
Helgrillad fylld lax
1.2 kg hel, urbenad laxfilé
1 dl grovhackad dill
1 kn hackad gräslök
2 skivade citroner
1 röd chili, finhackad
5 salladslökar, strimlade
1 tsk salt
1 krm sv.peppar
Steksnöre, blötlagt
½ citron/pers
Garnera med kryddgrönt och fina tunna citronklyftor.
Putsa laxen och dela den på mitten så du får två lika stora bitar
Salta och peppra köttsidorna
Lägg dill, gräslök, citronskivor, chili och salladslök på ena laxsidans köttdel
Lägg på den andra delen med köttsidan ner
Bind ihop med steksnöre som du binder upp en stek
Halvera citronerna och skär bort ändarna, lägg dem runt laxen med snittytan ner
Sätt i en termometer i laxen och grilla på indirekt glöd tills laxen har en innetemp på 55 gr
Klipp upp steksnöret och servera laxen med kokt potatis, fyllningen, en god sås, gärna kall och citron.
I ugn penslas laxen utvändigt med olja och placeras i en ugnsform
150 gr ugn och innetempen ska även här vara 55 gr. Tar ca 20 min.
Dilltzatziki
1 gurka
1 dl grovhackad dill
3 dl turkisk yoghurt
1 msk ospädd flädersaft
1 citron
Salt & sv.peppar
Skala ev och riv gurkan grovt
Sila bort vätskan
Rör yoghurt, saft och dill ner i gurkrivet
Smaka av med pr citron, salt och peppar
Bärfat
Jordgubbar
am blåbär
körsbär
hallon
Äts naturellt
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 |
|||||
6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 |
29 | 30 | ||||||
|