Direktlänk till inlägg 2 oktober 2022
Är ni uppväxt med söndagsmat? Dvs lite mer finmat. I mitt barndomshem dukades det i vardagsrummet på söndagar. Det tändes ljus och vi fick servetter ist för *bara hushållspapper*
Maten kunde vara nåt finare kött, en fiskgratäng eller en finare fisk. Som dotter till en charkuterist kändes fisk extra festligt då vi åt rätt bra på vardagar också. Sallad till maten fick vi med, det förekom inte på vardagarna.
Sen det bästa av allt, man fick efterrätt. Glass var extra festligt, det kom ju med kolsyreis som det rykte om. Jättespännande.
Man hade inte frys hemma då i samma utsträckning som idag och trots att vi var ganska välbärgade så dröjde det länge innan vi skaffade någon. Så glass var jättelyxigt.
Men efterrätten kunde också vara chokladpudding, marängsviss, änglamat eller fruktcocktail. Det senare på burk. Vilket tro det eller ej också var spännande mat. Haha!
Söndagsstek blev det ofta, det jag också minns är ugnsstekt gädda. Då fick man pressad potatis.
Jag tog det här till min egen familj också sen. Jag hoppas att det har gett ett positivt minne från barndomen för mina barn. Maten blev ju lite annorlunda men ändå lite festligare och alltid efterrätt. Potatisgratäng med kött, fiskgratänger, hasselbackare med kött och sås, efterrätterna kan nog varit ungefär som i min barndom med ett undantag. Pannacotta.
Har sen haft en matplats i vardagsrummet både i Tierp och här. Inte så att jag sitter där på söndagar om jag är ensam. Men alltid då dom är här som jul, påsk, födelsedagar m.m Det hör till. Lika om mamma kommer det är nog en självklar känsla för oss båda. Lika om kompisar är här på middag så klart.
Porterstek
1 kg benfritt, mörat nötkött
33 cl porter
½-1 dl outspädd svart vinbärssaft, eller 8-10 blad
1 dl kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
5-6 torkade enbär
5-6 hel sv.peppar
2 köttbuljongtärningar
2 kross vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
Sås:
4 dl sky
2.5 msk mjöl
1 dl grädde
Bind ev upp köttet
Blanda övriga ingredienser i en stekgryta
Koka upp
Sätt in termometern i köttet och lägg i det
Sjud under lock till köttets innetemp är 75 gr
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet i 20 min
Sila skyn till såsen
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn
Koka upp och låt såsen koka minst 3 min, smaka av
Skär upp köttet och servera med koktpotatis, kokta grönsaker, såsen och vinbärsgelé
Fina fiskgratängen
1 purjolök
1 msk smör
salt och peppar
1 kg laxfilé, skinn- och benfri
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk maizena redning
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
200 g räkor med skal, ?ca 75 g skalade
75 g skalade kräftstjärtar
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
50 g smör
ca 2 dl mjölk
3 äggulor
Garnering:
dill
citron
Sätt ugnen på 200°.
Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Salta och peppra och bred ut i botten på en smord ugnsform.
Skär laxen i sex eller åtta bitar och lägg dem ovanpå purjolöken.
Koka upp grädde, crème fraiche och fond.
Red av och rör ner dill och gräslök i såsen.
Salta och peppra och häll såsen över fisken.
Tillaga fisken i ugnen, 5 minuter
Potatismos:
Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
Mosa potatisen med potatisstöt eller pressa genom purépress.
Koka upp smör och mjölk och rör ner i potatisen.
Rör i äggulor, salt och peppar.
Spritsa moset runt kanten på formen.
Strö på räkor och kräftstjärtar och gratinera, 10 minuter.
Garnera med dill och citron.
Änglamat
3 dl vispgrädde
1/2-1 tsk vaniljsocker
2 dl lingonsylt
3 dl skorpsmulor eller kaksmulor
Vispa grädden och smasätt den med vaniljsocker. Varva kaksmulor med lingonsylt och vispad grädde i en skål. Ställ kallt i kylen en stund innan servering.
Pannacotta med kardemumma och hallon
4 pers
2 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
100 g jordgubbar, skivade
125 g hallon
Garnering:
½ dl kokosflingor
ev citronmeliss
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och kardemumma.
Krama ur gelatinbladen och rör ut dem i grädden. ?
Låt svalna.
Fördela hälften av grädden i 4 koppar.
Låt stå kallt.
Lägg i hälften av hallonen och jordgubbarna i kopparna när krämen är kall och börjat stelna lite.
Häll på resten av gräddsmeten.
Låt stå i kylen, 1 timme.
Vid servering:
Garnera med resten av bären, kokosflingor och citronmeliss.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|