Direktlänk till inlägg 2 november 2022
Jag blir nog lite extra berörd. Ändå måste väl dom anhöriga till den tösen i Vetlanda varit lite förberedda. Det var ju vi också även om vi fick ett ordentligt bakslag sista dagen.
Men det har ju också pratats mycket om olyckorna med Eporna senadte dagarna. Eller A-traktorer som det egentligen heter. Dom unga personer som förolyckas så, hur blir det? Att få ett sånt besked, kanske mitt i natten av polis. Hur överlever man?
Jag vet ju inte hur jag ska uppleva alla traditioner som kommer nu utan henne och som vi alltid avslutat med hennes födelsedagsfirande 14 jan.
Men om vi återgår till Vetlanda så är det ju 3 familjer som blir drabbade. Finns ju 2 misstänkta som är i 20-årsåldern. Hur mår deras familjer, hur orkar dom leva i en så liten stad med vetskapen om vad ens unge gjort. Spelar ju ingen roll för den känslan att dom är myndiga.
Vad gör man i det läget?
Vet ju hur det blev när en pojke mördades här förra vintern. Den pappan till gärningspersonen kunde inte bo kvar. Vilket drev det blev.
Så alla dessa skjutningar. Man blir ju inte ens förvånad längre. Men att vara förälder till ett sånt offer eller gärningsperson. Så glad att C och J bor där dom bor. Lite lugnare så än i stan iaf.
Tvättat idag dels trasorna efter städerskan. Sen nån maskin med lite kläder.
Tog fram en tjockkorv till mat, tänkte att köttbullarna håller nån dag till.
Åkte ner en burk på golvet framför frysen som det var broccolisås i, tog den med. Och testade nya balsamicon som var en tjock variant till salladen. Päron och valnöt. God faktiskt. Gjorde en dressing med rapsolja, kallpressad så klart. Sen bara salt o peppar. Men den slår inte dressingen jag gör på salmbärsvinägern.
Sökfunktionen funkar fortfarande inte på matbloggen. Men de senaste åren la jag ju ut matsedlar varje vecka med både veckans bröd, sallad, vego och så mat för en vecka. Ett tag höll jag på med veckans frukost och skrev om en frukt, en grönsak eller en ört med. Nånstans där runt 2016 - 2017 tror jag. Ni kan läsa månad för månad sen 2010 så nu kanske hittar nåt kul ändå. netaave.bloggplatsen.se
Sen lägger jag ut här med. Fråga om det är nåt ni är ute efter så kan ni få det på mail. Lovar att lägga ut julrecepten här också sen.
Ser att folk bakar saffran o sånt redan.
Ni kan ju få mitt lussekattsrecept
Lusse-katter
till ca 36 st
1 gr saffran (2 kuvert)
2 dl socker
200 gr rumsvarmt smör
50 gr jäst för söta degar
6 dl mjölk
2 krm salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
skållad mandlar, russin
2 dl florsocker
4 tsk äggvita
Stöt saffranet tillsammans med ett par tsk av sockret
rör resterande socker o smöret poröst
smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken 37 gr, lös jästen i detta
tillsätt saffranet och ca 4 msk av den porösa matfettsblandningen o saltet, rör om
Blanda ner 12 dl av mjölet, rör samman till en lös men slät deg.
Täck med duk o låt degen stå o vila 30 min
Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet, arbeta degen blank o smidig.
Stjälp upp degen och ta undan en fjärdedel, resten delas i 36 bitar o formas till rundlar som plattas ut något och läggs på pappersklädd plåt.
Dela kvarvarande deg i 36 bitar också ocg rulla dem koniska, stick in spetsen under bullarna o forma till halsar och huvud.
Tryck fast de skållade mandlarna till öron, tryck in dom ordentligt då de jäser ut en bit.
Tryck fast russin till ögon o nos.
Jäs till dubbel storlek ca 30 min
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla med lätt uppvispat ägg o grädda i mitten av ugnen 5-6 min
Blanda samman florsocker o äggvita till en slät kristyr. Fyll i en strut av smörpapper o garnera katterna med morrhår, "päls" mellan öronen (vågig lugg) och halsband kanske med en rosett runt halsen.
Eller vanlig saffransdeg
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.
Fyllning till saffranslängder
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessence
Riv mandelmassan och blanda med resten. Bredpå och forma bullar eller längder
Pensla bullarna med 1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk, strö på råsocker och mandelsplitter (hackade mandelspån)
Fyllningen är magiskt god.
Men nu ska jag lösa lite korsord.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 | 10 | 11 |
12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 | |||||||
|