Direktlänk till inlägg 3 december 2022
Har jag gjort nåt idag? Nej för jag vaknade 5, låg vaken i flera timmar, somnade om och sov till 11. Upp gjorde en scones jag körde i airfryern, åt frukost, satt mig i soffan och vaknade 15.30 Kommer ihåg att jag åt en apelsin och skulle vänta en stund med kaffet och den blev alltså längre än jag tänkt.
Det är väl medicinerna mot värken som gör mig sån tröttmössa tillsammans med den blodbrist jag har som dom inte får ordning på. Nu börjar dom fundera på om jag har nån blödning nånstans i kroppen.
Börjar bli lite stressad över att det inte blir nåt gjort. Men rätt vad det är händer det väl.
Julmarknader i mass i morgon men har ingen att gå med. Är en ute vid Wiik hos C men hon jobbar.
På söndag har mamma, barnbarnet och jag namnsdag och syrran och A förlovningsdag. Inget vi firar tyvärr men ändå. En sväng på Kina eller nåt skulle ju inte göra ont.
I morgon är Sannex på Rosella också och frågade L om vi kunde åka men han har redan två resor till stan planerade så hade inte råd. Dom är på Fyris på fred så han kunde tänka sig att stanna ett extra dygn så vi kan åka dit.
Å det är ju jättesnällt men hade velat åka båt och handla lite taxfree. Få se om vi kan få till en tur senare i månaden när vi fått nya pengar, kanske få med C och M också.
Har ni funderat på julsillen än?
Här får ni några tips.
Saffranssill
1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd mild chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Sillsallad
2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök
Tärna allt detta lika fint
4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker
Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering
Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad
Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 |
|||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
|||
26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|