Direktlänk till inlägg 18 januari 2023
Vego och fiskvecka!
Veckans vego:
Vegansk currygryta
5 stora potatisar
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
ca 200g fryst hel spenat
1 gul lök
gul currykrydda, ca 1 msk eller efter smak
paprikapunver, ca 2 tsk
grönsaksfond, ca 2 msk eller efter smak
salt och peppar
2 msk rapsolja
färsk persilja
Dela potatisen i större bitar och koka nästan klara vid sidan av.
Ringla sen mycket rapsolja i en het gryta och häll i en hel hackad gul lök.
Fräs tills löken är mjuk och lägg i den frysta spenaten om den är i klump så den får tina upp lite.
Lägg även i den färdigkokta potatisen, de sköljda kikärtorna, curryn, paprikapulvret och grönsaksfonden när spenaten är tinad.
Rör runt i grytan och häll över kokosmjölken.
Sänk värmen, kokosmjölk blir så tunt om man stormkokar , och låt puttra en liten stund.
Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.
Toppa den färdiga tallriken med mer persilja, klart!
Veckans sallad:
Ingefärscoleslaw
300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar
Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.
Veckans bröd:
Morots & havrerutor
Skållning:
4 dl havregryn
6 dl kokande vatten
Koka upp vattnet o slå över grynen, rör till en slät smet o låt svalna
till rumstemp.
50 gr jäst
1 dl mjölk 37C
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
4 dl finrivna morötter
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
(jag tar havrekärnor o + ½ dl pumpafrön..)
12-13 dl rågsikt
Smula jästen över havresmeten o tillsätt mjölken.
Låt lösa upp sig o tillsätt öv ingredienser.
Tillsätt morötterna lite i taget när du haft i lite mjöl, annars bildas en bara en klump av det.
Låt jäsa i 40 min, stjälp upp på bakbord o knåda samman.
Lägg degen i långpanna o skär ut rutor m degskrapan el en kniv.
Eller
Rulla en smal degrulle, snitta upp bitar ca 24 st o rulla till runda bullar o lägg på bakpapper på plåt.
Låt jäsa ca 30 min, grädda i 225C ca 15-17 min för småbröd o ca 20-22 min för helt bröd på långpanna.
Månd:
FLEXIBLA FISKEN
600 gr vit fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.
Tisd:
Palsternacksbiffar med äppelsalsa
Äppelsalsa
1-2 styck äpple av syrlig sort
0,5 stycken silverlök
2 matskedar citronsaft pressad
1 nypa salt
1 nypa socker
Tärna äpplena. Skala silverlöken och skiva tunt.
Blanda äpplen och lök och slå över citronsaft.
Vänd ihop med salt och socker.
Palsternacksbiffar
500 gram palsternacka
1 styck morot
3 stycken ägg
0,5 teskedar salt
smör & olja att steka i
Finriv palsternacka och morot och blanda med ägg och salt till en smet.
Skölj händerna i kallt vatten och forma palsternacksbiffar.
Stek biffarna i omgångar i smör och olja några minuter på var sida.
Håll färdiga biffar varma i ugnen på 100 grader.
Servera med vildris och äppelsalsa till.
Onsdag:
Ugnsbakad lax med fänkål
1-1,2 kilo laxsida
1 styck citron vältvättad, det yttersta rivna skalet
1,5 matsked timjan färsk hackad
1,5 tesked flingsalt
1 matsked kokossocker eller muscovadosocker
2 kryddmått svartpeppar nymalen
4 stycken rödlök
2 stycken fänkålsstånd
3 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
6-8 stycken potatis medelstora, tvättade
0,5 stycken citron saften
2 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
3-4 matskedar parmesan färskriven
timjan kvistar
1 deciliter majonnäs
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxsidan med skinnet ner på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda citronskal, timjanblad, flingsalt, kokossocker och svartpeppar. Gnid in laxköttet med blandningen.
Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva fänkålen.
Blanda lök, fänkål och olivolja. Salta, peppra och blanda väl.
Lägg grönsakerna bredvid laxen.
Sätt in laxplåten i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar, tillagningstiden beror på hur tjock laxen är.
Rör om i grönsakerna 1?2 ggr under tillagningstiden.
Förbered potatisen under tiden laxen är i ugnen.
Skär potatisen i klyftor och blanda dem med citronsaften och oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
Höj ugnen till 225 när laxen är klar.
Ta ut och låt laxen vila, lägg ett bakplåtspapper över lite luftigt.
Rosta potatisen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, rör om 2?3 gånger under tiden.
Lägg potatisklyftorna i en skål och toppa med parmesan.
Garnera laxen med timjan-kvistar, servera med klyftpotatis och majonnäs.
Torsd:
Italiensk bönsoppa
2 morötter
1/2 purjolök
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
1 tsk finhackad röd spansk chilipeppar
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 förp krossade tomater, 500 g
100 g färsk spenat
3 dl kokta vita bönor, ca 200 g
salt, peppar
Servera med:
bröd
olivolja
Skala och skiva morötterna.
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Skiva sellerin.
Fräs morötter, purjolök och selleri i en gryta med olja. Tillsätt chilin.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och krossade tomater, och koka under lock, ca 20 minuter.
Tillsätt spenaten och bönor, och koka i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Ringla lite olja över soppan vid servering.
Färska frukter
Lägg på ett fat:
Bitar av färsk eller fryst ananas
physallis
apelsinklyftor
vindruvor
Fred:
ca 1 kg Räkor med skal, tinade eller färska
Brieost
Ädelost
Physallis
Vindruvor, helst blå
Ciabatta i långpanna
400 g kallt vatten
20 g jäst
550 g vetemjöl special
100 g durumvete
35 g olivolja
13 g salt
Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Pensla en långpanna rejält med olivolja och lägg i degen.
Låt den jäsa i ca 1-2 timmar.
Ställ in långpannan i frysen och låt degen stelna till i ca 1-2 timmar.
Tag ur degen ur långpannan och skär upp dem i önskade storlekar och lägg dem på plåt.
sätt in degen halvfrusen i ugnen på 250 grader och spruta lite vatten på den med en blomspruta.
Sänk till 230 grader och baka klart brödet tills det fått en fin färg ca 10-15 minuter.
Aioli
1 brk lättfraiche
1 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 rivna vitlöksklyftor
salt & sv.peppar
Rör ihop och låt stå svalt en stund
Skärgårdsröra
250 g skalade räkor i lag
150 g kräftstjärtar i lag
2 hårdkokta ägg
½ äpple
100 g färskost
2 msk fraiche
2 msk hackad dill
Salt och peppar
Mörkt bröd, t.ex danskt rågbröd till servering
Låt skaldjuren rinna av, krama ur vätskan
Hacka dem grovt
Skala och hacka äggen
Skaka och riv äpplet grovt
Blanda i en bunke
Blanda färskost, fraiche och dill
Vänd ner det i skaldjur, äpple och ägg
Salta och peppra
Gör brödet och rörorna i god tid.
Njut!
Lörd:
Rotsaksplättar
4 ägg
6 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 morot
1 palsternacka
2 msk hackad persilja
salt, peppar
smör eller margarin till stekning
lingon
keso
Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
Skala och riv morötter och palsternacka fint och blanda med smeten.
Tillsätt persiljan, smaka av med salt och peppar och rör om.
Stek tunna pannkakor.
Servera med lingon och keso.
Sönd:
Snabbrimmad lax
600 g laxfilé
3 tsk grovt salt
2 tsk socker
6 potatisar
4 morötter
2 palsternacka
2 msk smör eller margarin
peppar
Sås:
2 dl gräddfil
2 msk grov, söt senap
Dela fisken i 4 bitar.
Strö över salt och socker och låt dra i rumstemperatur i 15 minuter.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Torka av fisken och stek ca 3 minuter per sida i en stekpanna med smör.
Krydda med lime eller citronpeppar.
Sås:
Blanda gräddfil och senap och servera till fisken och rotsakerna.
Exotisk vinterfruktsallad
2 dl delade, urkärnade röda druvor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad papaya
2 dl tärnad ananas
Sås:
4 passionsfrukter
½ granatäpple, kärnorna
1 msk socker
1 msk pr citron
1 msk kallt vatten
Garnera med 1 passionsfruktklyfta
Du kan även ha i något av detta, apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|