Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 18 januari 2023

V 3

Av Neta - 18 januari 2023 22:45


Vego och fiskvecka!

Veckans vego:

Vegansk currygryta

5 stora potatisar
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
ca 200g fryst hel spenat
1 gul lök
gul currykrydda, ca 1 msk eller efter smak
paprikapunver, ca 2 tsk
grönsaksfond, ca 2 msk eller efter smak
salt och peppar
2 msk rapsolja
färsk persilja

Dela potatisen i större bitar och koka nästan klara vid sidan av.
Ringla sen mycket rapsolja i en het gryta och häll i en hel hackad gul lök.
Fräs tills löken är mjuk och lägg i den frysta spenaten om den är i klump så den får tina upp lite.
Lägg även i den färdigkokta potatisen, de sköljda kikärtorna, curryn, paprikapulvret och grönsaksfonden när spenaten är tinad.
Rör runt i grytan och häll över kokosmjölken.
Sänk värmen, kokosmjölk blir så tunt om man stormkokar , och låt puttra en liten stund.
Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.
Toppa den färdiga tallriken med mer persilja, klart!

Veckans sallad:

Ingefärscoleslaw

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin
1 morot, skalad och grovt riven
½ rödlök, tunt skivad
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flyt honung
4 cm färsk, riven ingefära
Salt & sv.peppar

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

Veckans bröd:

Morots & havrerutor

Skållning:
4 dl havregryn
6 dl kokande vatten

Koka upp vattnet o slå över grynen, rör till en slät smet o låt svalna
till rumstemp.

50 gr jäst
1 dl mjölk 37C
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
4 dl finrivna morötter
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
(jag tar havrekärnor o + ½ dl pumpafrön..)
12-13 dl rågsikt

Smula jästen över havresmeten o tillsätt mjölken.
Låt lösa upp sig o tillsätt öv ingredienser.
Tillsätt morötterna lite i taget när du haft i lite mjöl, annars bildas en bara en klump av det.
Låt jäsa i 40 min, stjälp upp på bakbord o knåda samman.
Lägg degen i långpanna o skär ut rutor m degskrapan el en kniv.
Eller
Rulla en smal degrulle, snitta upp bitar ca 24 st o rulla till runda bullar o lägg på bakpapper på plåt.
Låt jäsa ca 30 min, grädda i 225C ca 15-17 min för småbröd o ca 20-22 min för helt bröd på långpanna.


Månd:

FLEXIBLA FISKEN

600 gr vit fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen

Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

Tisd:

Palsternacksbiffar med äppelsalsa
Äppelsalsa
1-2 styck äpple av syrlig sort
0,5 stycken silverlök
2 matskedar citronsaft pressad
1 nypa salt
1 nypa socker
Tärna äpplena. Skala silverlöken och skiva tunt.
Blanda äpplen och lök och slå över citronsaft.
Vänd ihop med salt och socker.

Palsternacksbiffar
500 gram palsternacka
1 styck morot
3 stycken ägg
0,5 teskedar salt
smör & olja att steka i

Finriv palsternacka och morot och blanda med ägg och salt till en smet.
Skölj händerna i kallt vatten och forma palsternacksbiffar.
Stek biffarna i omgångar i smör och olja några minuter på var sida.
Håll färdiga biffar varma i ugnen på 100 grader.
Servera med vildris och äppelsalsa till.

Onsdag:

Ugnsbakad lax med fänkål

1-1,2 kilo laxsida
1 styck citron vältvättad, det yttersta rivna skalet
1,5 matsked timjan färsk hackad
1,5 tesked flingsalt
1 matsked kokossocker eller muscovadosocker
2 kryddmått svartpeppar nymalen
4 stycken rödlök
2 stycken fänkålsstånd
3 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
6-8 stycken potatis medelstora, tvättade
0,5 stycken citron saften
2 matskedar olivolja
salt & peppar efter smak
3-4 matskedar parmesan färskriven

timjan kvistar
1 deciliter majonnäs

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxsidan med skinnet ner på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda citronskal, timjanblad, flingsalt, kokossocker och svartpeppar. Gnid in laxköttet med blandningen.
Skala och skiva rödlöken. Ansa och skiva fänkålen.
Blanda lök, fänkål och olivolja. Salta, peppra och blanda väl.
Lägg grönsakerna bredvid laxen.
Sätt in laxplåten i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter, eller tills laxen är klar, tillagningstiden beror på hur tjock laxen är.
Rör om i grönsakerna 1?2 ggr under tillagningstiden.
Förbered potatisen under tiden laxen är i ugnen.
Skär potatisen i klyftor och blanda dem med citronsaften och oljan på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.
Höj ugnen till 225 när laxen är klar.
Ta ut och låt laxen vila, lägg ett bakplåtspapper över lite luftigt.
Rosta potatisen i mitten av ugnen cirka 25 minuter, rör om 2?3 gånger under tiden.
Lägg potatisklyftorna i en skål och toppa med parmesan.
Garnera laxen med timjan-kvistar, servera med klyftpotatis och majonnäs.

Torsd:

Italiensk bönsoppa

2 morötter
1/2 purjolök
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
1 tsk finhackad röd spansk chilipeppar
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 förp krossade tomater, 500 g
100 g färsk spenat
3 dl kokta vita bönor, ca 200 g
salt, peppar

Servera med:
bröd
olivolja

Skala och skiva morötterna.
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Skiva sellerin.
Fräs morötter, purjolök och selleri i en gryta med olja. Tillsätt chilin.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och krossade tomater, och koka under lock, ca 20 minuter.
Tillsätt spenaten och bönor, och koka i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd.
Ringla lite olja över soppan vid servering.

Färska frukter

Lägg på ett fat:
Bitar av färsk eller fryst ananas
physallis
apelsinklyftor
vindruvor

Fred:

ca 1 kg Räkor med skal, tinade eller färska
Brieost
Ädelost
Physallis
Vindruvor, helst blå

Ciabatta i långpanna

400 g kallt vatten
20 g jäst
550 g vetemjöl special
100 g durumvete
35 g olivolja
13 g salt

Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Pensla en långpanna rejält med olivolja och lägg i degen.
Låt den jäsa i ca 1-2 timmar.
Ställ in långpannan i frysen och låt degen stelna till i ca 1-2 timmar.
Tag ur degen ur långpannan och skär upp dem i önskade storlekar och lägg dem på plåt.
sätt in degen halvfrusen i ugnen på 250 grader och spruta lite vatten på den med en blomspruta.
Sänk till 230 grader och baka klart brödet tills det fått en fin färg ca 10-15 minuter.

Aioli

1 brk lättfraiche
1 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 rivna vitlöksklyftor
salt & sv.peppar

Rör ihop och låt stå svalt en stund

Skärgårdsröra

250 g skalade räkor i lag
150 g kräftstjärtar i lag
2 hårdkokta ägg
½ äpple
100 g färskost
2 msk fraiche
2 msk hackad dill
Salt och peppar

Mörkt bröd, t.ex danskt rågbröd till servering

Låt skaldjuren rinna av, krama ur vätskan
Hacka dem grovt
Skala och hacka äggen
Skaka och riv äpplet grovt
Blanda i en bunke
Blanda färskost, fraiche och dill
Vänd ner det i skaldjur, äpple och ägg
Salta och peppra

Gör brödet och rörorna i god tid.
Njut!

Lörd:

Rotsaksplättar

4 ägg
6 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 morot
1 palsternacka
2 msk hackad persilja
salt, peppar
smör eller margarin till stekning

lingon
keso

Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
Skala och riv morötter och palsternacka fint och blanda med smeten.
Tillsätt persiljan, smaka av med salt och peppar och rör om.
Stek tunna pannkakor.
Servera med lingon och keso.

Sönd:

Snabbrimmad lax

600 g laxfilé
3 tsk grovt salt
2 tsk socker
6 potatisar
4 morötter
2 palsternacka
2 msk smör eller margarin
peppar

Sås:
2 dl gräddfil
2 msk grov, söt senap


Dela fisken i 4 bitar.
Strö över salt och socker och låt dra i rumstemperatur i 15 minuter.
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar.
Koka mjuka i saltat vatten.
Torka av fisken och stek ca 3 minuter per sida i en stekpanna med smör.
Krydda med lime eller citronpeppar.

Sås:
Blanda gräddfil och senap och servera till fisken och rotsakerna.

Exotisk vinterfruktsallad

2 dl delade, urkärnade röda druvor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad papaya
2 dl tärnad ananas

Sås:
4 passionsfrukter
½ granatäpple, kärnorna
1 msk socker
1 msk pr citron
1 msk kallt vatten

Garnera med 1 passionsfruktklyfta

Du kan även ha i något av detta, apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 31 mars 19:37

När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...

Av Neta - Söndag 30 mars 23:30

19 mil enkel resa och det är andra gången vi gör den ihop. Gjorde den i januari förra året också. Gillar att göra saker med L eftersom vi känner varann så bra. Gillar bilresorna också då vi ptatar om allt mellan himmel o jord. Saker vi gjort som ...

Av Neta - Söndag 30 mars 00:04

Uteplatsen är sopad. Presenningar borta. Och möblerna avtorkade och dynorna ute. Möblerna på framsidan är också ute. Bytte till dom nya stolarna på baksidan och det blev bättre. Det var dock lite för kallt för att stå och plantera så det spars ...

Av Neta - Lördag 29 mars 01:45

Förberedande samtal med prästen inför begravningen gick bra idag. Att få prata om mamma på det viset och minnas tillbaka va också lite mysigt. Man kom på hur det var när man var liten och hur det blev efter mammas och pappas skilsmässa. Vilken skilln...

Av Neta - Fredag 28 mars 01:46

Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards