Direktlänk till inlägg 29 januari 2023
Från 2017
Veckans frukt:
Drakfrukt som också heter Pitaya
Gul
En kaktusfrukt utan vassa taggar som även kallas för Dragon Fruit. Fruktköttet är ljusgrått med en mängd små svarta kärnor som man äter. Otroligt god och söt. Dekorativ
Röd
Samma som ovan fast röd, är även känd som Dragon fruit. Denna finns både med vitt och rödlila fruktkött. Väldigt vacker och dekorativ.
Så himla god, man äter den i klyftor ur skalet. jag har bara köpt röd och den är stor som min handflata. Dyr men såååå god. Fin att dekorera med och passar till allt. Kött, fisk, sallad, dessert, ost m.m
Veckans frukost:
Just nu smoothie, favoriten är
½ avokado
½ banan
½ syrligt äpple
1 näve spenat
lite vatten, annars går den inte att mixa
Äts med 1 fullkornsmacka med ost eller kött
tekoppen måste med också annars vaknar jag inte.
Veckans vego:
Champinjonbiffar och ris i tomatsås
12 stycken
500 g champinjoner
3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn
2 ägg
1 liten gul lök
1/2 knippa persilja
1/2 tsk torkad mejram
1?1 1/2 tsk salt
peppar
2 msk smör eller margarin
Ris i tomatsås:
2 portioner:
1 dl fullkornsris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör- och rapsolja
400 g krossade tomater
1/4 tsk oregano
salt, peppar
Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.
Ris i tomatsås:
Koka riset.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.
Veckans bröd:
Kumminbakade kesellabullar
Ca 24 st
50 gr jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
2 dl kesella
2 ? 3 rivna morötter
2 tsk salt
4-5 tsk kumminfrö
4 dl grahamsmjöl
12-14 dl vetemjöl
olivolja till pensling
Smula jästen i bunken och lös upp den med vattnet som bör hålla 37 gr
Tillsätt olja, kesella, morot, salt, kummin och båda mjölsorterna.
Arbeta degen och jäs övertäckt 40 min.
Ställ ut 24 bullformar på en plåt.
Knåda till degen lätt och forma till 2 längder
Dela varje längd i 12 bitar och lägg i formarna
Jäs under duk i 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla bullarna med olivolja och grädda mitti ugnen i ca 15 min
Låt svalna på galler under duk
Veckans sallad:
Broccolisallad med avokado
250 g broccoli
1 rödlök
1 avocado eller ½ pkt fryst
½ gurka
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt & sv.peppar
70 g blandad sallad
Ansa, dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i micron ca 5 min
Låt den rinna av
Skölj salladen
Låt den rinna av
Dela löken, ta bort kärnan och strimla halvorna
Tärna avokadon
Skala, dela, kärna ur gurkan och tärna den
Blanda grönsakerna med olja & vinäger och smaka av
Vänd ner salladsbladen
Månd:
Falsk fläskfilé
500 g fläskfärs
1 msk 4 kryddor eller annan krydda
smör
200 g färska champinjoner
1 krm salt
1 krm peppar
3 dl grädde
2 dl fraiche
1 dl mjölk
4 msk soja
Blanda färsen med 4 kryddor eller andra kryddor
Forma som en fläskfilé
Lägg i frysen ett par timmar
Skiva och stek i smör
Lägg i ugnsform
Ugn 200 gr
Skiva och stek svampen, krydda
Lägg svampen på köttet i formen
Koka hop övriga ingredienser och häll över formen
Grädda i 20 min
Servera med potatis och sallad
Obs! Koka extra mkt potatis så har du till morgondagen.
Tisd:
Isterbandslåda
750 g kokt och skalad potatis
smörolja
4 isterband
1 purjo
3 dl grädde
salt och svartpeppar
1 gräslökost (typ Philadephiaost)
Riven ost
Sätt ugnen på 200 gr
Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form
Strö över isterband i småbitar (ta bort skinnet) över potatisen
Strimla purjon och lägg den på
Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor
Häll det över
Riven ost på det
Gratinera i ca 20 min.
Onsd:
Flexibla fisken
600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.
Torsd:
Asiatisk rotfruktsoppa
200 g kålrot
200 g palsternacka
100 g morot
1 lime
1 msk rapsolja
½ msk röd currypasta eller 1 tsk vanlig curry om ni är försiktig med starkt
1 thaibuljongtärning, kyckling, går med vanlig med
4 dl vatten
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar
Riv skalet och pressa ur saften av limen
Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter
Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk
Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar
Smaka av med soja och limesaft
Kesokaka
500 gr keso (stor burk)
4-5 ägg
2.5 dl mjölk
2.5 msk socker
1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa upp äggen med sockret
Tillsätt mjölk o keso under omrörning
Rör sist i mandeln
Grädda 25 min
Servera med rårörda vaniljhallon
Rör:
400 g hallon,
1 msk marsanpulver
lite socker
Fred:
Fisktaco
600 g vit fiskfilé
1 dl vetemjöl
1 tsk chilipulver, kan uteslutas
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
salt, peppar
1 ägg
1 1/2 dl panko eller ströbröd
1/2 l frityrolja
Rödkålssallad:
1/4, 700 g rödkålshuvud
1 msk pressad limesaft
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 1/2 dl rapsolja
salt, peppar
Servering:
tacoskal, lime
Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.
Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.
Lörd:
Kycklinggryta
400 g kycklingfilé, skuren i bitar
1 purjo, strimlad
150 g champinjoner, skivade
Smörolja
1 tsk curry
1 röd paprika, strimlad
3 dl grädde
2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 msk japansk soja
3 msk idealmjöl
1 äpple
Fräs kyckling, svamp och purjo i smörolja och curry
Tillsätt paprika
Fräs på en stund
Blanda grädde, vatten, fond och soja
Vispa i mjölet och häll det över kyckling o grönsaker.
Koka upp och låt puttra i 10 min
Riv i äpplet
Servera med ris och sallad
Sönd:
Kokt rimmad oxbringa
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
700 g rimmad oxbringa
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
ca 2 l vatten
riven pepparrot
Skala och skär rotfrukterna i grova bitar.
Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med oxbringa, lagerblad och pepparkorn.
Slå på vattnet, oxbringan ska täckas helt.
Koka i 1-1 1/2 timme. Pröva med en stekgaffel, när köttet "släpper taget" lätt är oxbringan klar.
Låt oxbringan svalna och lägg den sedan i press i minst fyra timmar.
Förslagsvis löser man det genom att lägga bringan i en stor form, lägga en plastskärbräda ovanpå bringan och något tungt på skärbrädan.
Ställ i kylskåpet.
Sila buljongen och koka ihop den något, smaksätt med salt och peppar.
Vid servering skär oxbringan i skivor
Värm den ev i buljongen.
Tillsätt riven pepparrot.
Potatisgratäng
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor eller 1-2 msk riven pepparrot till detta kött
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Chokladdip med frukt
4 pers
2.5 dl matlagningsgrädde
4 dl mjölk
4 cl mörk rom eller kaffelikör, kan så klart uteslutas
1 msk kakao
100 gr mörk choklad, gärna smaksatt eller med nötter eller krokant
1 msk maizena
Frukt o bär ni gillar, t.ex färsk ananas, jordgubbar, hallon, päron ??
Värm grädde, mjölk, rom och kakao i en kastrull.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen.
Rör tills den smält.
Red med maizena.
Häll upp i 4 koppar.
Skär frukten i bitar dippa och njut.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|