Direktlänk till inlägg 27 februari 2023
Litchi
Är en valnötsstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med en utsökt smak som påminner lite om muskatdruva. Litchi äts naturell.
Har den alltid med då vi ibland gör ett fat med lite exotiska frukter, gillar den jättemycket och det är så fina kärnor man kan torka till pysselmatriel om man har barn i den åldern. Finns året runt. Lite taggigt skal.
Veckans frukost:
Gröt o mjölk och en grön hälsodrink
Blanda grötbas i en burk
10 dl havregryn
7 dl dinkelflingor
4 dl boveteflingor
2 dl krossade linfrön
3 dl sesamfrön
4 dl russin
2 port:
4 dl mjölk
2 dl grötbas
2 krm salt
Blanda allt i en kastrull.
Koka upp och koka på medelvärme 3-4 min under omrörning tills gröten börjar tjockna. Krydda din gröt med 2 krm nyposkalsmjöl.
Både gott och nyttigt.
Gröt i mikro:
Blanda ihop väl med 2 ½ dl vatten i en rymlig portionsskål.
Kör på full effekt i 2 minuter i mikron.
Servera gröten med mjölk, lingonsylt, kanel och en klick smör.
Byt ut mjölken mot samma mängd äppeljuice för en laktosfri variant.
Grön frukostdrink
1 näve bladspenat
2 grönkålsblad
1 banan
1 apelsin
1 dl tärnad mango
2 cm fingertjock ingefära
Skala apelsin och ingefära
Riv ingefäran
Mixa bladspenat, grönkål, banan, apelsin, 1 dl mango och ingefära.
Tillsätt 3 dl vatten efter en stund
Sila upp i 2 glas
Veckans bröd:
Frallor med örtigt vitlökssmör
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
1?2 msk valfria färska örter, hackade
8?10 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör, rumsvarmt
2 klyftor vitlök, pressad
ca 1 msk färsk rosmarin, hackad
ca 1 msk färsk basilika, hackad
ca 1 msk färsk timjan, hackad
Garnering:
ca 25 g smör, smält
flingsalt
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt olja, salt, örter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 50?60 min.
Fyllning:
Blanda ihop smör, vitlök och färska örter i en skål.
Ställ ut muffinsformar på en plåt.
Dela degen i 22?24 bitar.
Forma runda bullar och tryck ett stort hål i mitten med fingret.
Lägg i en klick örtsmör och nyp igen hålet ordentligt.
Lägg bullarna i muffinsformarna med skarven nedåt.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med smält smör och strö över lite flingsalt.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8?10 min.
Låt dem svalna i formarna.
Veckans sallad:
Frisk morotssallad
4 stora morötter
1 rödlök
2 apelsiner
1 msk vinäger + saften från apelsinerna som blir
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära
Salt och peppar
Skala morötterna och riv dem grovt.
Skala och finhacka löken.
Skär av skalet och de vita hinnorna på apelsinerna, halvera och skiva.
Ta vara på apelsinsaften. Blanda i en skål.
Rör samman dressingen och blanda även ner saften som runnit ur apelsinerna.
Krydda
Häll dressingen över salladen och låt stå svalt en stund före serveringen.
Veckans vego:
Bakad rotselleri m svamp och citronkräm
500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt
Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet
Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta
Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.
Hallongrottor på cashewnötter
4 dl cashewnötter
1 tsk vaniljpulver
Hallonchiasylt
Mixa nötterna och vanilj några min tills de klumpar hop sig som en massa
Rulla runda bollar, ca 12 st
Tryck till dem med tummen och lägg i lite sylt
Ugnstorka dem på 50 gr i ca 12 timmar med luckan på glänt
Hallonchiasylt
3 dl hallon
1½ dl vatten
3 msk chiafrön
Mixa eller mosa bären
Blanda med vatten och frön
Låt stå svalt minst 30 min
Rör om
Månd:
Baconlindade köttfärsjärpar
400 g bland- eller nötfärs
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 ägg
salt & peppar
1 pkt bacon
Sätt ugnen på 225 gr
Blanda ströbröd och mjölk, låt det svälla 5 min
Finhacka löken och riv vitlöken
Rör ner äggen i ströbrödet tillsammans med lök och vitlök
Rör färsen med salt & peppar och blanda ner i äggblandningen
Forma färsen till 8 avlånga bullar och linda en baconskiva runt
Lägg dem i smord form och sätt in i ugnen i 20 min
Servera med potatis och sås, gärna svampsås.
Tisd:
Torskburgare
7-800 g torskfilé
4 msk potatismjöl
2 tsk rivet citronskal
2 tsk salt
2 krm sv.peppar
1 dl ströbröd
Smörolja till stekning
Skär torsken i mindre bitar
Mixa med potmjöl, citronskal och kryddor i en matberedare
Använd pulsknappen så det blir lite fiskbitar kvar
Forma 4 stora burgare och vänd dem i ströbröd
Stek dem 3-4 min på varje sida
Servera i bröd eller med pot.mos tillsammans med majonnäsen, salladsblad, rödlök och saltgurka.
Kaprismajonnäs:
1 msk kapris
1½ dl majonnäs
½-1 msk pr citron
Blanda och ställ svalt
Äntligen lovlig med semlor på riktigt, här kommer ett gämg varianter.
Ungstemp 250 gr varmluft 225 gr
Semlor
100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
knappt 1 l vetemjöl
pensling:
1 ägg
fyllning:
125 gr sötmandel
inkråm
ca 1 dl het mjölk
1 dl socker
grädde och florsocker
Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 37 gr
Smula jästen i bunken, tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornsalt och mjöl och arbeta degen blank.
Jäs 30 min i bunken.
Arbeta degen ytterligare på bakbordet.
Baka ut runda bullar, lägg på plåt och jäs väl
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min, låt bullarna kallna.
Skär av lock och gröp ur dom till hälften med en gaffel.
Lägg inkråmet i en skål.
Skålla skala och mal mandeln.
Häll den heta mjölken över inkråmet.
Tillsätt mandel och socker, fyllningen ska vara ganska lös men inte rinnig.
Fyll bullarna och spritsa grädde runtom.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Kardemummasemlor
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 gr
1½ dl socker
1 tsk malen finstött kardemumma
1 krm salt
840 g vetemjöl (ca 1.4 l)
150 g rumsvarmt smör
Fyllning till 4 semlor:
100 g grovriven mandelmassa
2 msk eller mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Smula jästen, slå på den ljumma mjölken o rör tills jästen lösts
Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet
Klicka i smöret under bearbetningen
Arbeta till en elastisk det i ca 10 min
Jäs under duk i 45 min
Lägg degen på bakbordet och dela i 15-30 lika bitar, beroende på hur stora ni vill ha dom (väg degen)
Trilla runda bullar och lägg på pappersklädda plåtar
Täck med duk o jäs 30 min
Värm under tiden ugnen till 200 gr
Grädda mitt i ugnen 10-12 min
Skär ett tunt lock från bulltoppen och gröp ur så mkt inkråm som möjligt utan att dom går sönder
Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde eller mjölk till en klickbar fyllning
Fyll bullarna
Vispa grädden tjock med socker och vaniljsocker
Spritsa eller klicka grädde på fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret
Karsbadersemlor med moccagrädde
30 små
25 g jäst
2 dl mjölk, 37 gr
1 krm salt
1 tsk hjorthornsalt
1 dl socker
4 äggulor
8 dl vetemjöl special
1 äggvita till pensling
Fyllning:
1 bald gelatin
5½ dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 msk starkt kallt kaffe
300 g mandelmassa
bullinkråm
Ca ½ dl grädde
florsocker eller kakao
Smula jästen i en bunke
Lös upp den med mjölken
Tillsätt salt, hjorthornsalt, socker, ägg och det mesta av mjölet
Arbeta degen 5-10 min tills den blir smidig
Pudra över lite mjöl och jäs under duk i 45 min
Blötlägg gelatinet ca 10 min och smält det försiktigt i micron på ?halvfart? ca 20 sek
Vispa grädden formbart pösig med kakao, sockersorterna, kaffe och gelatinet
Grovriv mandelmassan
Sätt ugnen på 225 gr
Arbeta degen och dela i 30 bitar, använd våg
Trilla bullar, lägg på pappersklädda plåtar
jäs under duk ca 20 min
grädda mitt i ugnen ca 8 min
Låt dem svalna
Skär av ett tunt lock, gröp ur och blanda inkråmet med riven mandelmassa och grädde till en geggig men inte blöt massa
Fyll bullarna och spritsa på moccagrädden
Lägg på locken och pudra med florsocker eller kakao
Fyllning till 4 semlor:
100 g grovriven mandelmassa
2 msk eller mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Med pistaschfyllning och nutellagrädde
100 g riven pistaschmandel + 100 g riven mandelmassa
1/2 dl ljust muscovadosocker
inkråm från bullarna
cirka 1/2 dl mjölk
Garnering:
3-4 dl grädde
3/4 dl nutella
Florsocker
Chokladsemlor med hallongrädde
Deg: se semlor
+ 2 msk kakao
+ 1/2 dl ljust muscovadosocker
ev 1 krm chilipeppar original
Pensling:
1 ägg
1/2 krm salt
1 tsk vatten
Fyllning:
200 g riven mandelmassa
1/2 dl ljust muscovadosocker
inkråm från bullarna
cirka 1/2 dl mjölk
Garnera med:
3-4 dl vispgrädde
1 dl fast hallonsylt
Florsocker
kakao
Gör degen som till semlor, men uteslut kardemumma och tillsätt kakao, ljust muscovadosocker och eventuellt chilipeppar.
Jäs, baka ut till 16 avlånga bullar med spetsiga ändar, jäs dem på plåten, pensla med ägg och grädda på 225 grader i 10-12 minuter.
Skär av lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda mandelmassa med muscovadosocker, inkråm och mjölk till fyllningen. Fyll bullarna
Vispa grädden fast och blanda ner hallonsylten. Spritsa eller klicka på hallongrädden, sätt på lock och sikta över florsocker.
Citronsemlor med kokos och citrongrädde
Deg: Se semlor
+1 citron, rivet skal
Fyllning:
150 g kokosflingor
1 dl strösocker
inkråm från bullarna
cirka 1 dl mjölk
Pensling:
1 ägg
1/2 krm salt
1 tsk vatten
Garnera med:
3-4 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1/2 citron, rivet skal
florsocker
Gör degen som klassiska, men tillsätt rivet citronskal vid degsättningen. Jäs, baka ut, jäs på plåten, pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Skär av lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel
Rosta kokosflingorna i torr het stekpanna under ständig omrörning. Låt kokosen kallna på en tallrik. Blanda kokos med socker, inkråm och mjölk. Fyll bullarna.
Vispa grädden med florsocker och tillsätt rivet citronskal. Spritsa eller klicka på citrongrädden. Sätt på lock. Sikta över florsocker till garnering.
Hallon och chokladsemla
För 4 personer.
4 semlebullar med kardemumma
300 g frysta hallon
1-2 tsk råsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vanillinsocker
50 g mörk choklad
florsocker
Tina hallonen med råsockret i en skål.
Dela bullarna och krafsa ut det mesta av inkråmet med en gaffel ur både bullar och lock.
Blanda detta med hallonröran.
Fördela hallonröran i bullarna.
Sikta kakao och florsocker ner i den ovispade grädden, vispa den därefter.
Spritsa eller klicka grädden runt fyllningen i bullarna. Sätt på locken.
Smält chokladen och ringla den över locken med en sked.
Sikta till sist florsocker över bullarna.
Onsd:
Wienergulaschgryta
400 g wienerkorv
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 röda paprikor
3 msk smörolja
1 hönsbuljongtärning
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 lagerblad
¼ tsk kumminfrö
Ca 5 dl vatten
Salt, peppar
2-3 msk strimlad persilja
Skiva korven
Skala och skiva lök och vitlök
Kärna ur och skiva paprikorna
Fräs lök o vitlök i smörolja utan att de tar färg
Tillsätt paprika och kör ca 3 min till
Smula ner buljongtärningen, blanda i paprikapulver och tomatpuré
Tillsätt lagerblad, kumminfrö och vatten
Koka upp under omrörning
Späd ev med mer vatten
Sjud i ca 5 min
Smaka av och strö på persiljan
Fräs korven i het torr panna ca 3 min
Blanda ner i såsen och låt det bli genomvarmt
Servera med pr potatis eller ris och fraiche.
Torsd:
Jordärtskocksoppa med baconströssel
1 kg jordärtskockor
1 purjo
smör
8 dl stark grönsaksbuljong, 8 dl vatten + 2 tärningar
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
140 g bacon
1 dl hackad persilja
Skala skockorna och lägg dem i kallt vatten
Dela dom i mindre bitar om dom är stora
Skiva purjon
Fräs den några minuter i en stor kastrull
Lägg i skockorna och häll på buljongen
Sjud under lock ca 15 min tills skockorna mjuknat
Tillsätt grädden och mixa till en slät soppa
Smaka av
Dela baconet och fräs det i het panna
Låt det rinna av på hushållspapper
Smula sönder det och blanda med persiljan
Servera soppan het och strö över strösslet.
Jordgubbsglasspinnar
600 g vaniljglass
400 g jordgubbar, frysta, lättsockrade
6-10 glasspinnar
Smörpapper
Tina bären med sockret i mikrovågsugn, inte helt men så att det går att mosa jordgubbarna.
Lägg jordgubbar och glassen fördelad i mindre bitar i bunken på en hushållsassistent och vispa först försiktigt och sedan kraftigt så att allt blandas.
Häll ut glasssmeten i en avlång form, stoppa i glasspinnar.
Frys i 2-3 timmar.
Skär som puckstång
Slå in glassarna i smörpapper.
Frys in igen de ni inte äter upp
Fred:
Knäckepizza
Till 4
2 runda hårdbrödkakor eller motsvarande i bitar
Tomatsås*
Riven ost
Pizzakrydda
Bred tomatsås på bröden
Lägg på riven ost och krydda
Det är grunden, sen lägger man på det man gillar att ha på en pizza. Det spelar inte så stor roll om du har runda eller småbitar, pizzan blir mjuk i ugnen och går lätt att skära.
Ikväll tänkte vi att man får lägga på vad man vill så vi har skålar med skinka, ananas, champinjoner, sv.oliver, tomat, paprika, rödlök, mozarella, räkor och avocadoröra.
Dom 2 sista lägger vi på redan gräddade bitar och har då på lite riven mozzarella i ugnen.
*Tomatsås till pizza
1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano
Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.
Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter.
Låt såsen kallna.
Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa in, om man inte använder allt.
Lörd:
Kycklingkebab
1 kg kycklingfilé i tunna skivor
1 gul lök
5 tsk kebabkrydda
70 g blandad sallad
150 g körsbärstomater
20 cm gurka
1 rödlök
4 tortillabröd medium, gärna fullkorn
2 dl majs
2 dl kebabsås
Lägg kyckling och krydda i en plastpåse och knåda den ordentligt.
Låt ligga några timmar, gärna över natten
Va?rm ugnen till 160 grader, varmluft.
Ska?r av som ett lock pa? lo?ken (la?t skalet sitta kvar) och la?gg ?locket? a?t sidan.
Sta?ll den sto?rre delen av lo?ken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i lo?ken.
Tra? sedan upp kycklingko?ttet omlott pa? spettet.
Avsluta med det skalade lo?klocket pa? toppen ? da?r ger det smak och blir en fin detalj.
Ställ in spettet långt ner i ugnen och stek ko?ttet i cirka 60 minuter, använd gärna termometer så kycklingen är mellan 70-72 grader.
Ta ut och la?t vila en stund. Temperaturen ökar ungefär 2 grader efter man tagit ut kycklingen. Skär ko?ttet tunt längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.
Man skalar av köttet efterhand som det blir färdigt och låter det som är kvar på spettet få en ny yta.
Skölj salladen, dela tomaterna, skiva gurka och lök.
Lägg salladen på tortillabröd och fördela tomater, gurka, lök och majs över.
Lägg på kycklingen och toppa med kebabsåssås.
Sönd:
Ylvas kasslergryta
(4 port)
1 stor purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
Smör
2 tsk curry
400 g kassler
3 dl matl.grädde
2 dl lättfraiche
2 msk tomatpuré
1 -2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Strimla kassler, paprika och purjolök.
Smält smöret i en gryta och tillsätt curryn.
Bryn sedan purjolöken och paprikan.
Tillsätt kassler, grädde, creme fraiche, tomatpuré och vitlök.
Låt puttra i ca 15 min.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris, sallad och bröd.
Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk
Sätt ugnen på 250 gr
Klä en långpanna med bakpl.papper
Klipp ett jack i varje hörn
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt
Blanda mjöl, bakpulver och vanilj i en skål
Vänd försiktigt ner detta i ägg&socker- smeten
Rör försiktigt i mjölken
Bred ut smeten jämnt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 min
Stjälp upp kakan på sockrat bakpl.papper
Dra snabbt av gräddningspappret
Bred på fyllningen och rulla hop den tight från långsidan
Låt rullen vila med skarven nedåt ca 30 min i kyl med gräddfyllning, med sylt eller mos i rumstemp.
Passsionsfruktfyllning till tårtor, rulltårta m.m
2-3 passionsfrukter
150 g nat färskost i rumstemp
4 msk florsocker
1 citron, rivet skal av
3 dl vispgrädde
Halvera frukterna och gröp ur dem
Vispa färskosten mjuk med siktat florsocker, citronskal och inkråmet från frukterna
Vispa grädden för sig
Blanda hälften i ostblandningen
Blanda därefter ner resten av grädden och vänd runt med stora tag
Fyll och ställ kallt en stund
Tyckte det här kändes lite kul att prova
Cashewost
2 dl cashewnötter
1 msk olivolja
2 msk vatten
1 vitlöksklyfta
Salt o svpeppar
Blötlägg nötterna i 8 timmar eller över natten
Sila från
Mixa alla ingredienser
Tillsätt mer vatten om det behövs
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | |||
20 | 21 |
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | |||
27 | 28 | ||||||||
|