Direktlänk till inlägg 2 juli 2023
Tantsushi
Ja så säger dom till mig när jag föredrar gravlax ist för salmalax, men då är jag en tant då. :-D. Köper ju ibland men tycker det är godast att göra egen. Börjar med hur man gör riset.
Riset:
ca 1-2 dl sushi- eller gröt-ris per person
Skölj riset tills vattnet som rinner av är klart och inte grumligt. Låt sedan riset ligga till sig och dra i vatten en halvtimme .
När man kokar kortgrynigt japanskt ris gör man inte på exakt samma sätt som långgrynigt ris, bland annat används lite mindre vatten. Följ instruktionerna på ditt rispaket för att få till det bra. Sushiris behöver ungefär 18 minuter på sig att bli färdigt men följ för säkerhets skull instruktionerna på paketet.
Lyft av locket när riset är klart och lägg en kökshandduk över kastrullen för att fånga upp ångan.
Låt det stå i 15 minuter.
Lägg riset i en träskål med platt botten. Om du inte har en sådan skål kan du använda en av plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt. Du vill inte riskera att krossa riskornen.
För ett kilo ris:
1 dl risvinäger
2 msk socker
1 tsk salt
Socker och salt löses i ris-vinägern medans det värmes på svag värme
och fördeles därefter över det nyligen kokta riset
(läs på flaskan kan vara olika för olika fabrikat, finns även färdig blandning att köpa)
När du rört ner vinägerblandningen och rört om är det klart. Låt riset torka i några minuter.
Sen behöver du tex:
Maki
2-3 ark nori
ca 2 koppar sushiris
ca 200 gram lax
gurkstavvar
Lägg ut noriarken med den sträva sidan uppåt.
Sprid ut ett lager sushiris ovanpå noriarket. Låt det vara ungefär en centimeter högt. Lämna en liten bit utan ris utmed ena långsidan.
Placera gurka och lax som en sträng på andra långsidan, (gurkan i laxen liksom) ungefär en centimeter in från kanten.
Du kan variera fyllningen med t.ex avocado och något skaldjur
Rulla ihop rullen
Nigiri:
Forma kuddar av riset och lägg på skivor av lax, avokado, omelett eller uppskurna jätteräkor.
Servera med soya, ev wasabi och inlagd ingefära
Vissa av instruktionerna har jag lånat här:
http://hurmangörsushi.se/
Se hela inlägget med bilder här
http://netaave.bloggplatsen.se/2015/11/05/11210811-tantsushi/
Händer inte så mkt. Värken fortgår och just nu är det värst i ländryggen. Hopplöst att inte kunna slappna av värkfri. Samtidigt har jag inte fått tbx känseln på huden på knät jag slog i när jag ramlade. Det är en otäck känsla. Alla blåmärken är bor...
Värmen menar jag. Inomhus är det fortf rätt varmt, vill inte ha öppet för det har blivit så mkt flugor. Har nog ett flugbo nånstans därute. Då dom använder mig som studsmatta slipper jag dom helst. Kom en rejäl skur med åska ikväll, lätt huvudvär...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|