Direktlänk till inlägg 21 augusti 2023
Välkomna tillbaka efter sommaren, ändringar på bloggen detta läsår är att frukosttips kommer mer sporadiskt.
Vi suger ut det sista av grillsommaren, och går ut i skogen och plockar kantareller.
Veckans ÖRT
Libbsticka
Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög. Flerårig växt med små gula blommor och används till (bladen) grytor, pateer, såser och soppor. Kan användas som substitut för buljong.
Används på tomter då man inte vill ha in ormar på gräsmattan.
Veckans BRÖD
Dinkelkakor
100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special
Värm smält smör och mjölk till 37 gr
Lös jästen i det
Tillsätt kryddor, salt och honung
Tillsätt solroskärnor och mjöl, spar lite vetemjöl till utbak
Arbeta hop degen
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min
Veckans SALLAD
Fruktig sallad
½ vattenmelon
250 g jordgubbar
3 dl valfri småbladig sallad
2 avokador
½ citron, pressad saft
1 bifftomat
3 salladslökar
250 g pimientos de padrón(småpaprikor)
flingsalt
mynta
Kärna ur och skär vattenmelonen i bitar.
Ansa och skär jordgubbarna i bitar.
Kärna ur och skär avokadoköttet i bitar och pressa citronsaft över.
Skiva tomaten.
Ansa och strimla salladslöken.
Grilla småpaprikorna på direktvärme, ca 2 minuter. Vänd ett par gånger. Salta.
Blanda melon, jordgubbar, avokado, tomat och salladslök på ett fat.
Lägg på småpaprikorna.
Garnera med mynta.
Veckans VEGO
Pastagratäng med mycket grönt
3 ½ dl pasta av mindre strl
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja till stekning
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök eller 10 cm purjolök
ca 100 g finstrimlad rotselleri ellerpalsternacka
1 strimlad morot eller gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter el gröna bönor
Ostsås med vitlök:
2 msk smörolja
2 ½ msk vetemjöl eller majsredning till 5 dl
5 dl valfri mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1?2 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet.
Lägg i broccolin sista 5 min
Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten.
Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, lägg i lök och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4?5 minuter.
Tillsätt spenaten
Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Fräs smörolja och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.
Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
MÅND
Gör 2 och frys en
Köttfärsgratäng med potatis
500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
500 g potatis
250 g rotselleri
olja till formen
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven ost
Servering:
vitkål
apelsin
Sätt ugnen på 200°.
Hacka gul lök och vitlök fint och fräs i smörolja tillsammans med köttfärs, tomatpuré och torkad basilika tills köttet är genomstekt, ca 10 minuter.
Vänd ner crème fraiche och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Skala potatis och rotselleri och skiva tunt med kniv eller mandolin.
Smörj en ugnssäker form och varva potatis, rotselleri och köttfärs.
Häll över matlagningsgrädde och avsluta med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen 50?55 minuter, prova med en sticka ? potatisen och rotsellerin ska vara mjuka.
Servera gärna tillsammans med en sallad på vitkål och apelsin.
TISD
Korvspett med potatis i folie
600 g falukorv
ca 1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
1 paket bacon, ca 140 g
600 g färskpotatis
1 färsk gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl hackade örter, t ex persilja, timjan, gräslök
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
1-2 msk smörolja
Senapskräm:
2 dl crème fraiche
2 msk skånsk senap
2 tsk dijonsenap
Salt, sv.peppar
Dessutom behövs 16 grillpinnar och ugnsfolie
Blanda ihop ingredienserna till senapskrämen
Skär falukorven i åtta lika tjocka skivor.
Krydda kanterna med lite chiliflakes för att få hetta.
Vira baconskivor runt korvkanten och stick sedan in två grillspett genom korven och baconet. Obs! Träspett måste blötläggas i vatten först.
Koka potatisen i ca 10 min i lättsaltat vatten.
Skär under tiden löken tunt och hacka vitlöken.
Häll av kokvattnet, dela potatisen i halvor.
Lägg potatisen i en bunke och blanda med smörolja, lök, vitlök, örter och citronskal.
Salta och peppra.
Fördela potatisblandningen på fyra smorda folieark och vik ihop.
Tillaga på grillen där det inte är alltför varmt i ca 25 minuter.
Grilla korvspetten i ca 3 minuter på var sida på slutet.
Servera ihop med potatisen.
ONSD
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera ev med bröd.
TORSD
Broccolisoppa med räkor
4 pers
500 g broccoli
1 tärn buljong
5 dl vatten
150 g fetaost
salt, peppar
100 g skalade räkor
2 små rödlökar
Ansa och dela broccolin i bitar
Häll över vatten så det täcker och tillsätt buljongtärningen.
Koka 15 minuter.
Häll av och ta till vara på buljongen.
Mixa broccolin med fetaosten och tillsätt buljongen till lagom konsistens
Smaka av med salt och peppar.
Servera med räkor i varje skål, strö över lite hackad rödlök.
Tips!
Välj bort räkorna så blir soppan vegetarisk.
Enkel bärpaj
125 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 ½ dl vaniljvisp
500 g frysta hallon och blåbär
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Låt svalna.
Vispa vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet.
Strö över de tinade bären.
FRED
Varm smörgåstårta m kantareller
6?8 port
3 kakor havretrippel eller liknande
Fyllning:
½ grillad kyckling
400 g kantareller
smörolja till stekning
250 g körsbärstomater
1 liten squash
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g spenat
2 dl crème fraiche
200 g riven ost
färsk timjan
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Rensa kycklingen från ben och skär kycklingköttet i bitar.
Stek kantarellerna i smörolja.
Dela tomaterna.
Tärna squashen fint.
Skala och hacka löken
Strimla spenaten.
Stek detta i smör några min.
Rör i crème fraiche och hälften av den rivna osten.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Varva squashblandning, kyckling, kantareller på bröd på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med kantareller, tomater och resten av osten.
Gratinera i ugn ca 15 min.
LÖRD
Kräftskiva, se eget inlägg men lägg till
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill 420 g
1 rödlök
1 dl färska sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
SÖND
Flankstek med ovanstående sallad och potatis
800 g flankstek
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½?1 msk rökt paprikapulver
Pensla köttet med olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Snitta köttet på sidorna.
Grilla köttet på indirekt glöd, 2?3 minuter per sida.
Köttet är klart när det har en innertemperatur på 58°.
Låt köttet vila på smörpapper, ca 10 minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Café de Paris-sås (6-8 port)
1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk curry
1/2 tsk dragon
1/2 tsk worcestershiresås
2-3 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk kapris
1 msk pimento, finhackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar
Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen. Tillsätt äggulorna och vispa till en tjock kräm. Rör ner smöret klickvis och rör kraftigt. Nu ska du ha en tjock och luftig sås/kräm. Blanda ner övriga ingredienser.
Kommentar:
1. Servera såsen nylagad och fluffig till köttet.
2. Servera såsen kall och låt den smälta ut över det heta köttet.
3. En annan bra idé är att bre såsen över avsvalnat kött och sedan låta allt få en snabb upphettning i het ugnsvärme eller under grillvärme.
Glass och färska bär
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|