Direktlänk till inlägg 10 september 2023
Veckans ÖRT
Oregano
Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad. Funkar till mycket mer än bara pizza t.ex passar den bra till alla ost och tomaträtter.
Veckans BRÖD
Hittade en del kul recept på bröd på Kronjäst sida, fler kommer så småningom
Vetesurdegsbröd
1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
¼ pkt (12,5 g) KronJäst för Matbröd, färsk
2,5 dl (250 g) vatten kallt
6,5 dl (390 g) vetemjöl special
2 tsk (12 g) salt
Lös jästen i vattnet.
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.
Vik degen efter en timmes jästid.
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor.
Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt.
Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 grader.
Grädda ca 25-30 minuter.
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
Veckans SALLAD
Medelhavssallad med melon
70-80 g ruccola eller machésallad
2 stora tomater, skivade
½ gurka, skalad och skivad
¼ vattenmelon, i 3-kants tunna skivor
200 g keso med feta och oliv
½ rödlök, tunt skivad
2 dl svarta oliver
Pesto
Olivolja
Färsk oregano
Flingsalt och sv.peppar
Skölj och torka salladen, klä ett fat med den
Varva tomat, gurka och melon ovanpå
Lägg keso på mitten
Strö över rödlök och oliver
Ringla över pesto och olja
Garnera med örter och strö över salt & sv.peppar
Veckans VEGO
Broccoli och fetaostbiffar
2 schalottenlök
olivolja
1 dl avorioris
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 potatisar
150 g broccoli
150 g fetaost
1 ägg
2 tsk potatismjöl
salt, peppar
2 tsk oregano
olivolja till stekning
Skala och hacka löken och fräs den i en gryta med olja.
Rör i riset och fräs i 1 minut.
Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka under lock i 20 minuter.
Skala och tärna potatisen.
Dela broccolin i mindre bitar.
Koka potatisen och broccolin mjuka.
Låt rinna av och mosa potatis broccoli och fetaost.
Blanda i riset, ägg och potatismjöl.
Krydda med salt, peppar och oregano,
Klicka ut ca 12 biffar i stekpanna med i olja och stek tills biffarna fått fin färg.
Servera med sallad och rivna morötter.
MÅND
Köttfärslimpa texmex med bönsalsa
500 g blandfärs
1 ägg
1 burk fraiche
1 påse Tacokrydda
1 gul lök
2 msk riven ost
1 nypa salt
Salsa:
3 dl kidneybönor, sköljda och avrunna
3 tomater
½ gurka
1 dl majs
1.5 dl chunky salsa, medium
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop färsen med ägg, crème fraiche, hackad lök, taco kryddmix och salt.
Lägg i en avlång ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Strö på ost i slutet.
Skär tomater och gurka i bitar.
Blanda i en skål med bönor, majs och salsan
Servera med ris och tortillachips
TISD
Falukorv i ugnen med pepparrotsgrädde
500 g falukorv
150 g purjo
200 g cocktailtomater
1 dl hackad dill
3 dl grädde
½ dl färskriven pepparrot
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva korven och lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form
Skölj och strimla purjon
Dela tomaterna
Fördela purjo, tomater och dill över korven
Blanda grädde och pepparrot och häll över
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min
Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna ärtor.
ONSD
Fänkålsrostad lax
800 g benfri laxsida
2 msk fänkålsfrö
½ dl olivolja
1 citron, skalet
½ citron. Skal + saft
Salt
Nymald sv.peppar
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg laxen på en pappersklädd plåt m skinnsidan nedåt
Stöt fänkålsfröt i en mortel och blanda med olivolja, citronskal och saft
Smaka av detta med salt o peppar
Gnid in laxen med röran och stek fisken mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med
Ängamatsallad
300 g, ca 4 potatisar
300 g ca 2 morötter
125 g, ca ¼ blomkålshuvud
2 salladslökar
10 sockerärtor
1 dl majonnäs
2 msk turk yoghurt
1 dl hackad dill
2 tsk repad färsk timjan
Salt och nymald sv.peppar
Koka potatis och grönsaker mjuka och låt svalna
Skär dem i mindre bitar och blanda med majonnäs, yoghurt och örter
Smaka av m salt o peppar
TORSD
Grön ärtsoppa, matig soppa som går snabbt att göra
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök, hackad
500 g fr gröna ärtor
2½ dl matlagningsgrädde
salt, peppar,
1 tsk tork körvel
pepparrotsvisp
Koka upp vatten och buljong
När buljongen är löst, tillsätt lök och ärtor
Koka upp och koka 10 min
Mixa
Tillsätt grädde, körvel, salt o peppar
Hetta upp och servera med en klick pepparrotsvisp i tallriken.
Äppelpannkakor ugnspannkaka med äppelklyftor doppade i socker och kanel
FRED
ca 1 kg räkor 70/90
kräftor?
vitlöksbröd m broccolipesto
goda ostar
kex
vindruvor
Vitlöksbröd m riven ost
1 plåt
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Garnering:
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
hackad persilja, färsk
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Dela degen i lika stora bitar
Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering:
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13?15 min eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv.
Broccolipesto
Ca 500 g broccoli
10 ramslöksblad lr 2-3 vitlöksklyftor
1 kruka finhackad basilika
1-2 dl rostade pumpakärnor
Ca 1 dl olivolja
Salt o nymald sv.peppar
Ev riven parmesan
Dela broccolin i buketter, skala ev och skiva och dela stocken i bitar
Lägg stockdelarna i kokande saltat vatten, låt koka i 3-4 min innan du lägger i buketterna
Slå av vattnet när broccolin är nästan mjuk
Spola den genast med kallt vatten i durkslag
Mixa broccoli, ramslök, pumpakärnor och basilika
Tillsätt olivolja lite i taget
Smaka av
Rör om före servering och strö ev parmesan över.
LÖRD
Mangochutney kyckling
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
3 dl fraiche
3 msk mango chutney
1 st mango
Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.
Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.
Salta och peppra dem
Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig
Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma och lite mjuka
Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar
Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.
Servera m ris eller nudlar.
SÖND
Kalaskassler
4 port.
2 dl ris
1 kn persilja
1 kn gräslök
400 gr kassler
150 gr riv ost
Paprikasås:
2 msk smör
1 tsk paprikapulver
1 röd paprika, finstrimlad
1 hackad gul lök
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
½ dl grädde
Salt, peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka riset enl. förpackningen.
Hacka persilja och gräslök blanda med riset
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor.
Varva kassler och ost.
Smält smöret rör ner paprikapulvret.
Fräs paprika o lök en kort stund i fettet.
Rör ner mjölet och späd med buljongen och grädde.
Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt o peppar.
Häll såsen över kasslern i formen.
Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 min.
Marängsviss för vuxna
4 persikor (kan bytas mot 6 plomon)
3 msk strösocker
2 apelsiner, saften
1 dl grovt hackade nötter
4 stora chokladmaränger
2 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
½ lit vaniljglass
2 dl färska bär
Sätt ugnen på 200 gr
Kärna ur och klyfta persikorna
Lägg dom i en ugnsform och strö över socker, pressa över apelsin och strö över nötterna
Stek i ugnen till frukten precis börjar koka, ca 15 min
Bryt marängerna i bitar och lägg hälften på ett uppläggningsfat
Vispa grädden mjuk och vispa sen i mascarponen
Varva frukt, nästan all grädde och glass i tunna skivor på marängerna och strö resterande maränger på
Toppa med lite grädde och bär.
Chokladmaränger
9 st
100 g mörk choklad
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
Sätt ugnen på 125 gr
Smält chokladen i ett vattenbad.
Ta chokladen från värmen och låt den svalna.
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum.
Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet.
Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.
Grädda 1 timme och 30 minuter.
Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 | ||||
|