Alla inlägg under oktober 2024
Sovit hyfsat senaste nätterna ändå. Vaknar gör jag ju men lyckas somna om ganska snabbt. Fryser, i synnerhet om man råkar få ut en arm eller fot ur täcket. Vintertäcket är ju lite tungt också, tror det påverkar sömnen positivt.
Läste tidningen precis och hittade vår Rasmus på en bild. På ett uppdrag. Det ryktas ju om att Uppsala ska vara med i Vägens hjältar. Vet inte när för det filmas ju ganska långt före det sänds men är ju isf inte omöjligt att han dyker upp där kanske.
Kroppen är inte riktigt med mig nu, påverkas av högre luftfuktighet, är ju egentligen inte kallt och inte regnar det heller men luftfuktigheten påverkar ändå. En läkare förklarade det där en gång men jag har väl glömt hälften.
Jag bestämde mig för att gå ut och fixa idag. Men vände är ju kanske 3 m från dörrn dit där stora krukorna (som är papperskorgar från Ikea) står tillsammans med emaljhinkarna. Det ska inte stå travade ihop men har tydligen gjort så i sommar. Syns inte när pelargoner och stolar står där. Men jag ska nog tigga till mig ett handtag därute av kommunen som jag kan hålla mig i. För dom står bra där, ska bara vända på dom jag inte ska ha. Vill ju inte ha dom vattenfyllda så det fryser sen.
Kökssaxen är borta också. Sågs senast i Ls hand sen gick den upp i rök. En laserslipad som inte finns att köpa längre. Bästa jag haft. Ja jag är irriterad!
Har inte gjort i ordning nån vinterfrukt heller, dels för att dom är hårda och känns kartiga trots bruna kärnor. Dels för att jag tack vare att kassarna välte i Cs bil, inte fick det jag ville ha. Syrran hade fixat det så men C tog nog min kasse för hon bara plockade i kassarna med det som vält ur o gav mig en. Inte ens hälften är IM. Dom är inte så röda som dom brukar i år heller. Ska iaf frysa in några påsar med klyftor, då spelar ju inte sort så stor roll, och ta reda på några IM till jul. Men kroppen måste vilja med. Skulle säkert få mer IM om jag frågar men kan ju inte ha hur mkt äpplen som helst.
Få se om det säljs några helgskinkor nästa vecka dom brukar ha hållbarhet till mellandagarna. 2 år i rad har jag köpt julskinkan på min födelsedag, vore ju kul att göra det till en tradition. Haha! Behöver ju inte ha så stor och i år ska vi ju inte ens vara här på julafton.
På nyår blir jag väl som vanligt själv. Då vill dom festa.
Dagens blev risrest med dillsås och räkor. Gjorde sallad av strimlad vitkål som jag dressade och sen blandade med mango men fotade av nån anledning inte det. Åt i en mosbricketallrik för jag diskade inte idag. Är inte jättemkt så möjligt jag fixar det nu innan sängen. Har ju faktiskt en diskmaskin om än liten.
Födelsadagsvecka nästa vecka alltså. Ska faktiskt gå ut och äta 2 ggr. En tidig kväll med C och en lunch med A på fred när jag fyller. Ev ute i Hammarskog om det är väder för det. I deras café kan man luncha ons-sönd. Har önskat av L att vi ska till Fyris på fred då P-H är där. Men inte hört nåt om det än
Sen kommer ligan på lörd. Få se vad jag gör till fikat. Om kroppen är snäll kanske jag gör en smörgåstårta, köper en vanlig gör jag iaf. Det finns ju en sort i frysdisken som är garanterat nötfri.
Men nu ska jag fixa till köket och sen är det sovdags.
Skrev ju igår att lägenheten kändes kall då jag kom hem. Jag kände det väl egentligen inte förns jag satt mig ner. Hörde sen av grannen att det varit dåligt med varmvatten på dan så kanske var det nåt som hänt. Va bara knö in sig i en poncho, har en sån jag sveper runt mig, men blev ändå inte riktigt varm tyckte jag.
Frös i natt trots vintertäcke och långärmat. Är väldigt mkt kalldrag här det märktes när jag fått ena handen ovanför täcket. Iskall är bara förnamnet. Fingrarna värkte redan igår kväll och inte blev det bättre. Sen såg jag att det var 11 gr ute mitt i natten. Fattade ingenting. Sov dåligt. På morgonsidan såg jag hur mkt det blåste.
Gick upp strax före 10, tänkte ju fixa ute. Har lite klockhyacinter som ska ner, några vita trippelnarcisser och små rödvita papegojtulpaner som ska ner i nya lådan. Har vita freesia också men dom ska inte ner förns i vår.
Skulle ju göra i ordning hinken med växterna med.
Tar ju alltid en kaffe efter frukosten och medans jag drack den satte jag på ljudboken. Kände mig lite frusen och *duvven* och rätt som det var somnade jag. Strålande sol ute men min kraft var borta. Jag orkade bara inte. Somnade flera ggr och fick spola tbx boken flera ggr.
Jättebra bok om en frisör i Visby, så kul när man känner till varenda vrå av stan dom skriver om. Ändå kunde jag inte hålla mig vaken.
Middag blev 2 Bullens med bröd och det här.
Fanns inte ork till mer. Fortfarande stel i lederna och sååå trött. Frusit sen jag kom hem igår.
Insvept i ponchon.
Absolut inget blev gjort. Hoppas på mer ork i morgon. Försöker nu hålla mig vaken till 23 så kanske jag sover hela natten sen. Föregående var jag uppe både vid 3 och halv 6.
Beställt mediciner och andra apoteksvaror från Apotea,så skönt att få dom ända hem. Kommer med tidningsbudet.
Känner mig inte sjuk annat än frusen, trött och ont. Men 21 gr inne.
Har iaf kört en tvätt som redan var iplockad men den hängs inte idag.
Nu ska jag inte gnälla mer idag.
Vi fick ju pension idag både Annika och jag. Jag behövde upp till affären och skicka tillbaka en sak, så vi stämde träff däruppe, jag hade beställt transporten dit också. Lite ruggigt väder men vi skulle ju inte vara ute så mkt.
Vi åkte först in till Willys och jag köpte det viktigaste. W har ett lite grövre bröd som heter Vital som alltid är billigt. Det är ljusare än Lingongrova men med frön och hela korn i och idag kostade det 19,90. Gillar ni osötat lite grövre bröd ska ni testa det. Form och förpackning är som Lingongrova. Skulle ju köpt 2 om jag tänkt, men det gjorde jag inte. Haha! Handlade lite mer med så kassen blev full. Bl.a billig ost. Där köpte jag iaf 2, haha! Gouda som jag ska riva halva, och Port Salut.
Letade oss fram till Gränbystaden och Chop chop för lunch. Vi funderade om diskmaskinen gått sönder för vi fick maten på 2 desserttallrikar typ.
Jag åt apelsinkyckling och stekt ris. Satt i lugn och ro och tog en fika på maten också. Men va en konstig stämning därinne tyckte jag, nästan obehaglig. Hördes tjafs i personalgruppen. Så hade dom ingen sushi där vilket jag tycker är konstigt när det finns på alla andra dom restaurangerna. Ska vi äta på chopchop i fortsättningen får det bli vid Ikea.
Sen till Rusta, jag skulle ha batterier och Vanish men där hade dom bara stora förpackningar. Så gick övertill Dollar där dom hade mindre burkar som passar ett 1-persons hushåll bättre. Billigare var dom med. Alltså på samma strl dom hade på Rusta.
Det var väldigt julfixat på båda dom ställena och man rycks ju med. Köpte faktiskt en julklapp.
Det sista vi gjorde va att gå till Blomsterlandet. Hittade en enfärgad ljung som står på framsidan nu. Men även 2 växter som jag tror ska passa med min flerfärgade ljung.
Den här var ju 2 i 1. Silvertrassel och nån mer. Haha!
Sen den här, båda ska klara - 7 gr.
Ska ju ha ett ljus i med och en liten pumpa i en svart plåthink.
Fick vänta 20 min på taxin. Och det gick smidigt hem på motorvägen.,
Packade in allt och sjönk ner i soffan och tog en kaffe när hon åkte. Hade ju ätit ordentligt och egentligen hade jag tänkt köpa sushi till ikväll och lunch i morgon men blev snål när jag hörde priset där Anders var på Gränby. Gjorde mig en smörgåsbakelse med räkor ist med krossade ostbågar på kanterna. Men va nog snål med kladdet för det ville inte riktigt stanna kvar. Gott var det iaf och lite lagom mycket. Även om det ser ut som en bilolycka.
Kollade Doobidoo och lyssnade sen på boken. Tänt massor med värmeljus ikväll för det kändes totalt utkylt då jag kom hem.
Trött nu för sov lite oroligt i natt. Så nu kryper jag ner och hoppas få sova hela natten.
Som jag saknar de stora Reginadruvorna som kom så här års förr. Dom kunde bli lika stora som små plommon och så goda. Numer tycker jag dom som säljs är lika året om ibland känns dom nästan omogna
Tittade på slutet av Årets kock. Dom 6 finalisterna skulle visa upp sina kåldolmar. Men hörni Karamelliserad grädde och grillad majonnäs. Konstiga kåldolmar. Smakar förmodligen inte som en sån alls. Själv åt jag blomkålssoppa med knaperstekt bacon i och ravioli på dan. Det är mat för mig det.
Pension i morgon då ska jag köpa upp mig på
lite rimmat stekfläsk. Lite kassler med kanske. Annika o jag ska in till stan och äta lunch och svassa runt i affärer.
En vecka till födelsedan också. Då ska vi luncha ute igen.
Så nu ska jag sova. Kom bara på det här att reflektera över.
Äppeltacos
Äppelsylt
3 äpplen, ca 300 g
4 msk citronsaft
skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad
1 dl Dansukker Syltsocker
Tacobröd
1 dl Dansukker EKO Socker
2 tsk kanel
6 tortillabröd
50 g smör
Färskostkräm
150 g mascarpone
3/4 dl Dansukker EKO Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Koka sylten en dag innan. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronsaft, citronskal och syltsocker. Koka sylten i 10 minuter. Häll upp sylten i en varm, väl rengjord glasburk och förvara kallt.
Gör tacobröden en stund innan servering. Stansa ut 3 rundlar från varje tortillabröd. Blanda socker och kanel i en tallrik. Stek ett bröd i taget i rikligt med smör på en stekpanna tills de blivit gyllenbruna.
Ta upp brödet från stekpannan och vänd direkt i kanelsockret. Vik till båtar och lägg mellan, t ex en upp och nervänd muffinsplåt.
Blanda mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner i blandningen. Ta ett tacobröd och lägg en klick färskostkräm i botten och sedan en klick äppelsylt.
Tips! Tacobröden går också att grilla. Doppa bröden i smält smör efter du grillat dem och doppa sedan i kanelsockret.
Kryddig äppelgelé
Ingredienser
1 kg syrliga äpplen
4 dl vatten
1 dl Dansukker Gelésocker Multi /1 dl avrunnen saft
Skölj äpplena och skär bort eventuella skadade delar samt skaftet och blomfästet. Skär äpplena i bitar. Koka äpple och vatten under lock i ca 15 minuter. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och blanda den med gelésocker i den rengjorda grytan och koka i 30 sekunder. Häll upp på varma, väl rengjorda glas. Förslut. Förvara i kylskåp.
Förslag på smaksättning
1-2 dl sherry i den silade saften. Mynta,timjan, rosmarin eller en kanelstång får koka med äpplena från början. Äpplena kan bytas ut mot paradisäpplen, valfria frukter, bär eller rosenblad. Tag 1 dl gelésocker multi /1 dl avrunnen saft.
Äppelmos
1 kg urkärnade äpplen
2-3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2/3 dl vatten
pressad saft av 1 1/2 citron
Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Vispa äpplena för hand till mos.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut. Förvara kallt.
Tips
Eftersom detta recept inte innehåller konserveringsmedel bör du frysa in det som blir över. Lägg äppelmoset i små burkar så att du lätt kan ta ut en liten portion åt gången.
Tips
Mängden socker i detta recept beror på hur söta äpplena är som du använder.
Äppelkaka
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
150 g rumstempererat smör eller margarin
4 dl filmjölk eller yoghurt
2-3 skalade äpplen i klyftor
Topping
3 msk Dansukker Rörsocker Strö
Instruktioner
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt matfettet i små bitar samt filmjölken och arbeta samman till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 2 liter. Stick ner äppleklyftorna i smeten. Strö över rörsockret och sätt in i mitten av ugnen i 200 °C och grädda i cirka 45 minuter.
Äppelchutney
1 kg syrliga äpplen
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
2 kanelstänger
1 tsk riven färsk ingefära
4 dl äppelcidervinäger
5 dl rårörsocker
Lägg till i inköpslista
För alla
Gör så här
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda äppelbitar, lök, vitlök, chili, kanelstänger, ingefära och vinäger i en vid gryta. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
Rör ner sockret. Fortsätt sjuda ca 40 minuter utan lock. Rör då och då.
Ta upp kanelstängerna. Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar. Låt svalna. Förvara i kylskåp.
Chutneyn är som godast efter ca 1 månad.
Somnade lätt illamående igår och sov till 8 i morse. När hände det senast? Mådde fortf lite illa och frös trots vintertäcket. Ringde iaf till tuttmanglarna och talade om att jag kommer med rullstol. Hon blev väldigt nöjd med det. Har en sen tid så C ska följa med.
Somnade om och vaknade 12. Hade svårt att vakna till då, mådde fortf illa. Satte mig upp mot sänggaveln och satt upp nån timme innan jag fick på mig kläderna. Ville inte äta direkt, fyllde dosetten och sen började jag med några klunkar te och så småningom fick jag i mig en macka.
L kom och satte på pressen på soffan och tog fram sladden med 4 uttag i skymningsrelät, förra året satt jag upp mina lysande träd redan i nov, blir kanske så nu med. Gäller ju att få ner dom innan ev tjäle. Är ju så svart ute då med så nästan skönt att få upp dom. Dom är ju inte så juliga, mer vintriga.
L hade varit och hämtat grejer från sin syrra som syrran i Barcelona ska ha. Syrran i Läby ska sälja. Skitstort hus och hon blev ju ensam i somras. Syrran från Spanien kommer hem en sväng snart.
Han åkte efter ett tag, skulle med sakerna för förvaring i Malmköping.
Kom grejer från Delitea idag, köpt lite soppburkar och sånt man kan äta när man inte mår så bra. Beställde igår, dom är så snabba.
Ja så mkt mer har jag inte att skriva om nu. Hoppas få sova lika bra i natt.
Först orsaken till att jag lagrar Ingrid Marie. Några saker jag vill ha just det äpplet till, särskilt på julen.
Först favoritsalladen.
Råsallad med äpple
Ca 1/2 lit strimlad röd eller vitkål
2 syrliga röda äpplen?
1 rödlök?
1 msk rödvinsvinäger
2 msk kallpr. rapsolja
1/2 dl gräddfil?
Salt och svpeppar
?Strimla kålen.
Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.?
Hacka rödlöken
Blanda dressingen
Rör ihop
Varm kålsallad
500 g rödkål?
2 syrliga röda äpplen?
1 rödlök?
2 msk rödvinsvinäger
50 g valnötter?
Olivolja, salt och peppar
?Strimla rödkålen.
Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.?
Skär rödlöken i tunna ringar.?
Fräs rödkålen och rödlöken i 2 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter.
Blanda ned äpplebitarna och vinäger.
Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare några minuter.?
Grovhacka nötterna och blanda ned i kålsalladen. Servera ljummen
Äppeldricka
1 msk citronsyra
ca 6 l vatten
5 l äpple, skivade
ca 600 g strösocker
1 tsk natriumbensoat (valfritt)
Lös citronsyran i lite av vattnet.
Skiva äpplena och lägg i en hink.
Jag föredrar en stor metallhink som vi alltid har använt till den här drickan, men jag tror inte man märker någon skillnad om man använder en plasthink. Det viktiga är att den är stor.
Täck äpplena med vatten och lägg över en tung tallrik så att de hålls nere. Täck hinken med plastfolie och ställ kallt. Det räcker med två dygn, men jag tycker det blir allra bäst om man inte stressar utan låter äpplena stå ett extra dygn.
Sila drycken och rör i så mycket socker som du tycker passar. 600 g socker ger en syrlig dryck full av smak.
Blanda även ut natriumbensoatet i lite av drycken och blanda därefter ner i resten.
Häll upp äppeldrickan på flaskor och ställ svalt. För att kunna bevara drycken under vintern brukar jag fylla pet-flaskor till 2/3 och därefter frysa in dem.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 | ||||||
|