Alla inlägg under oktober 2024
Christine hade åkt inom i Kvarnbo och hämtat äpplen. Kom och hämtade mig sen. Det var jag som ville åka till Fullerö. Inte varit där sen hon och jag var där i maj.
Vi åkte in och kollade utanför Hemköp va dom hade för ljung först. Dom hade 2-färgade men som att dom satt ihop en vit och en rödlila som att det var 2 plantor. Sen 80kr. Inte alls fint och dyrt tyckte vi.
Så vi bestämde att kolla vad Fullerö hade först. Vi måste ju liksom hit igen.
Det var ju lunchtid så,vi började med det som nästan är obligatoriskt på Fullerö.
Kaffe och räkmacka är väl en ståndsmässig söndagslunch? Dom är stora med mkt räkor. Har nog ätit några här redan. Mätta blev vi. Ibland köper vi mineralvatten till mackan och delar på en våffla till kaffet sen, dom är snälla och delar på 2 assietter, vräker på lika mkt sylt och grädde som på en hel till båda. Idag orkade vi dock ingen efterrätt.
Vi såg att dom hade ljung på ett bord i trädgården, och då var vi glada att vi inte köpt på Hk.
Det stod både Elle och Neta på den. Dom mörka kvistarna är mer röda än rosa som det ser ut här. Sen ljusrosa och vitt. Och 60kr.
Jag hade ju förälskat mig i en ljuslykta i krackelerat glas med glitter i och fint målade med snöiga rönnbärsgrenar och domherrar. Den är för stora värmeljus, va ju tvungen att prova den.
Köpte även en grön ljusstake till köksbordet för vanliga ljus. C hittade också en fin pumpa bland växterna ute. Lite kul form. Nöjda åkte vi hemåt och njöt av färgerna. För bara 2-3 dar sen var björkarna gröna, nu guldgula, går så fort.
Upp till kyrkogården och gjorde fint med ljungen hos Elle.
Många tror att figuren på jorden är Pippi Långstrump med flätor men det är faktiskt en skyddsängel med vingar. Hoppas hon är nöjd, C tyckte hon ville sätta dit en blomma till. Vi får väl se, kunde ju bli fint med en silvertrassel. ( Jaja jag vet att den heter silvergirland, men den är ju trasslig ) där i mitten.
Sen for vi hem och fikade, hon hade fått med sig en äppelpaj från Kvarnbo. Satt inte i vägen alls och inte gjorde det ont heller.
C hjälpte mig byta lakan och täcke.
Höstkollektionen. Har inte gjort dom själv.
Hon bytte gardiner i köket, bar ut det stora parasollet och en låda med utekrafs till altanen, ut i garaget. Fixade lite med min telefon, hängde en tvätt och säkert nåt mer också.
Vi hade hämtat ett paket med ett Sverigequiz, visade sig vara ett kortspel med frågor så klart. Flera frågor på varje kort så man kan välja svårighetsgrad. Kan bli kul i jul.
Orkade inte äta nån mer mat, hade ju ätit äppelpaj med. Tog en knäcke med ost till te när jag efter Så mkt bättre såg Det sitter i väggarna från Runmarö Nästan här i krokarna ju, rakt ut mot kusten.
Nu ska jag lyssna lite på boken i sängen innan jag somnar nyduschad i rena lakan. Finns nästan inget bättre. Sov dåligt natten som var så hoppas få sova i natt.
Alltså precis så här är det. Den här personen uttrycker det så bra.
Det händer nåt i kroppen. Jag kan t.ex fortfarande inte läsa en längre text, inte förstå en skriftlig instruktion typ hur man gör med telefonen. Blivit lite folkskygg, tar inga initiativ socialt utom i enstaka fall.
Tyvärr kunde jag inte kopiera så blev en överlappning för att få med allt. 2 foton.
Kan som vanligt inte sova. Brukar svimma av den här tiden ungefär men inte i natt tydligen.
Idag har jag plockat undan alla sommarkläder. Sent jag vet men hoppet är ju det sista som dör. Haha! Hållt på lite i linneskåpet med. Det borde rensas men det får väl bli en annan gång. Nu strukturerade jag lite.
Tänkte fortsätta hålla på med städskåpet med men sansade mig. Vill ju kunna stå lite i morgon med. Får ju sätta mig ofta ändå.
C kommer o fixar lite i morgon. Hon åker förbi Kvarnbo med och fixar hit mina äpplen. Så slapp jag den färdtjänstkodtnaden med. Får Ingrid Marie i morgon som ska sköljas, torkas ordentligt, lindas in i silkespapper och läggas i en kartong med tidningar mellan lagren. Då har jag äpplen över jul, förra året hade jag äpplen till februari. Nu tar jag ju inga mängder men ändå. Känslan när jag kommer in i mitt lilla scootergarage och känner doften. Det håller 4-5 gr under vintern och det är tydligen en bra temp. Har hittills sluppit möss därinne med.
Det är inte bara bra till hjälpmedel. Huserar krukorna med begonior och liljor med. Fick in en billig TV-bänk från Ikea med hylla under.
Lite skolkrokar på väggarna hänger jag in dynor på och krattar o spadar till landen + ett trädgårdsbord som benen är avtagna på står i hörnet som ni inte ser.
När jag flyttade hit det från Tierp och elektrikern kom fixade jag ett uttag på utsidan mot landet vid köksfönstret. Bra till stjärnan, tomten och snögubben jag har där på hyllan ute sen. Skönt att slippa ha en kabel med uttag ligga på marken. Även om jag har *riktiga* grejer. Om inte annat blir det enklare att ta bort det sen, inget fastfruset.
Har lite fler lökar som ska ner i nya lådan, och L ska komma och slå in soffan ute i en press sen kan det snöa bäst det vill.
Funderar på att göra en höstplantering i en svart plåthink jag har, nån 2-färgad ljung, en silvertrassel och en grön växt av nåt slag. Ha ett gravljus i den då jag oftast tänder för Elle på baksidan på vintern. Svårt att komma upp till graven för mig då. Och nu har jag köpt ett större gravljus i glas som jag sen kan stoppa i en refill. Kan ju bli nån sån minipumpa nu med och nåt kul till jul, en kula kanske. Haha!
Kul att planera och en sån plantering gör jag med krukorna kvar i lecakulor. Dom går ju då att använda igen. Gäller att vara om sig och kring sig.
Men nu ska jag försöka sova ändå.
På mitt Hemköp säljs råa jätteräkor på spett. Och som det var meningen går dom precis ner i min stekpanna. Det är ett tråg med 4 spett och 5 räkor på varje.
Dom är marinerade med nån ört. (Aldrig olja på skaldjur bara kryddor) jag brukar riva lite vitlök i smörjoljan jag halstrar dom i och pressa i några droppar citron. Dom går 1 minut på varje sida.
Jag har spetten kvar under halstringen, enklast att vända då. Men tar bort spetten vid serveringen.
Kokade ris till och gjorde en mangosalsa. Fick hjärnsläpp då jag gjorde 1/2 sats men tog hel sats av lime och olja. Blev kallpressad rapsolja då jag helt slutat köpa olivolja pga prishöjningen. Det funkade iaf trots *för mkt*
Det fick rinna av lite. Jag tillsatte en doft cayenne och lite mald koriander då jag gjorde den med persilja. Är ju inte samma krydda som färsk koriander men det blev bra. Kan bara inte äta färsk koriander.
Använde den mildaste chilin som jag rensar och fryser. Även fryst mango, den är däremot lite tam i smaken.
Ögonen ville ha mer än magen så har kvar av allting. Kanske för att jag hade ett vitlöksbröd till och jag sköljde ner allt med mousserande vit vinbärsdryck.
Mangosalsa
2 mango
1 röd chili
1 liten rödlök
ca 2 - 3 msk färskpressad limejuice
1 dl hackad koriander eller persilja
2 msk olivolja
2 krm salt
Skala mangon och skär i små tärningar. (Fryst går bra)
Kärna ur och finhacka chilin.
Skala och finhacka löken.
Blanda alla ingredienser i en skål eller burk med lock om ni gör mkt.
Gott som 17 blir det iaf och det går bra att frysa räkorna före tillagning.
Har en förpackning till i frysen så kan bli det på födelsedan sen.
Tvättat idag, detta evighetsgöra. Fixat lite i städskåpet som bara ska bli städskåp på en hylla och nån korg som sitter på en skena.
Resten till köksförvaring då det är vansinnigt dålig sån här. Fått in både assistent, matberedaren och mixerstav m tillbehör. Även stora skärbrädor som stod ute på bänken förut. Nu ska jag försöka få in ugnsformarna som nu förvaras i ugnen. Så jobbigt att behöva lyfta in o ut. Tror jag fixar det.
Men nu sovdags. Känner att värkpillret har tagit.
Har översvämning i regnmätaren efter regnet igår och idag. Skönt att vara inne.
Hon från Herrstads Kungsgård gör ju inte bara ostkakor hon gör ju kalvdans också. När jag funderade på det där idag kom jag på att man ju kan göra kalvdans på torrmjölk och vanlig röd mjölk.
Googlade och hittade det här receptet.
Falsk kalvdans
4 portioner kalvdans utan råmjölk
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 10 min
7 dl mjölk (standard)
2,5 dl mjölkpulver
2 ägg
2 krm salt
1 msk socker
1 bit hel kanel (valfritt)
1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker.
Tillsätt kryddor som kanel och kardemumma om du önskar det.
Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform.
Grädda kalvdansen i ca 50 minuter i nedre delen av ugnen. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.
Vet att jag ätit det nånstans och att jag inte tyckte det var så stor skillnad mot äkta. Kan ha varit min svärmor eller nån av svägerskorna som gjorde den.
Vet inte om jag har så mkt torrmjölk kvar och nån röd mjölk har jag inte så måste handla men ska absolut göra det här. Då slipper man hålla på med löpe iaf.
Foto från Fredriks fika
Såg en kompis som gjort marknadsnougat idag, blev så sugen. Vi brukar göra det till jul i 2 färger men man kan ju göra med bara kakao också. Yngsta barnbarnet va tokig i det när han var yngre.
Gick inte stt kopiera så ni får ha överseende med tangentbordet.
Det här receptet är ju med smör, har för mig att vi gjort med kokosfett. Få se om jag orkar göra till födelsedan kanske.
Dagen blev sen, gick ur sängen vid 12, vaknade 10. Satt och kollade runt på paddan och skrev med folk. Sen har jag väl mest suttit i soffan.
Värmde lite rester, fick lägga till lite mer grönsaker bara.
Blev snygg mat idag! Haha!
Nu ska jag iaf dra mig mot fjäderholmarna. I helgen ska C få hjälpa mig byta täcke.
Jag har översvämning i regnmätaren av regnet igår och idag. Rätt skönt att vara inne.
Hon från Herrstad säljer ju inte bara ostkakor utan kalvdans också.
När man går i säng runt 2 på natten då kan man fråga sig det. Satt med det här och försöker komma underfund med vilka siffror som är fel. Löste ett annat liknande helsides med bara 5 givna bokstäver på 10 min så det är inte jag.
Lite typiskt är det när jag direkt tog bilden
Såg ni Stugdrömmar ikväll. Ett av dom program jag faktiskt ser. Kul o se vad man kan göra med en båt. Kände lite extra för myshörnan i musikrummet. Kanske för att det i princip regnat hela dan. Tänk att krypa upp där då och lyssna på regnet. Är väl ungefär som i husvagnen. Älskade när det regnade på nätterna sov aldrig så bra som då.
Vad har jag gjort idag då? Lagat mat och kört en disk.
Fick inte i mig alla grönsaker dock men dom går nog att äta i morgon med. Gjorde nåt som jag tycker ni ska prova till lax. Gräddfil med havtorn i. Jag köper nåt på marknader som är mer som havtornsmos och är lättsockrat. Den här var ganska fast så blev nästan sm tärnat i. Mosade hop det med en gaffel. 2-3 tsk i kanske nån dl. Lite salt och sv.peppar också. Helt oslagbart till stekt lax.
Å innan ni säger det jag har testat medhjortron i också. Det var nog det vidrigaste jag ätit. Men jag är ju ingen hjortronälskare heller. Äter hellre utan nåt alls till o med på våfflor.
Å apropå marknader nu till helgen är det *Jul på Österbybruk* här. Den tidigaste julmarknaden som det till och med är entré till. Bara kvalitetssaker. Den ligger ju tyvärr i en annan kommun trots bara 3 mil bort så kan inte åka färdtjänst dit. Men där är hon som säljer ostkakorna. Jag kan ju inte fråga vem som helst om skjuts heller då rullstolen måste med. Vikas ihop, lastas i en bil och sen dra mig. Dessutom hämta och lämna mig vid lägenheten. Så jag kan nog se mig i stjärnorna efter dom.
Hon kommer iofs till Ulvas julmarknad med men åker ju inte gärna så mkt scooter utomhus då det är kallt. Den är ju i dec tror jag. Får väl skaffa mig en fl löpe och göra själv. Det är ju då otroligt lätt. Not!
Ostkaka, äkta
Egen hemmagjord äkta ostkaka ? även kallad Småländsk ostkaka
Följ receptet noga.
3 liter röd mjölk (3%)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta.
Rör runt så att värmen fördelar sig.
Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då ?dör? ostlöpen.
Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen.
Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Du får inte röra i den under tiden.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas:
Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.
Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.
Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter)
Låt stå ytterligare 30 minuter.
Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil.
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör sedan om i ostmassan.
Den överblivna vasslen kan du t.ex använda som degspad
Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp.
Tillsätt den malda mandeln.
Blanda ihop detta med ostmassan.
Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar
Grädda mitt i ugnen 175 grader i
Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.
Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden ca 60 min
Med 3-4 cm tar det ca 70 min.
Servera med bärsylt.
Inte så säker på att jag fixar det. Eller det gör jag kanske men det är det där om man misslyckas. Men att sen få vassle o baka på till jul. Saftigare bröd går nog inte att få.
Dom sålde ju riktiga ostkakor på Maxi ett tag. Men dom sålde så dåligt så dom togs bort. Folk äter tydligen hellre Frödinges som INTE är ostkaka utan kesokakor men det är ju inte i närheten av en äkta.
Ska finnas en hälsingevariant på ostkaka med men den småländska är bäst.
Hade ju så gärna velat ha i höst. Särskilt hennes med kardemumma i. Gott efter soppa.
Men men vad är väl en bal på slottet!
Ni fick ett recept till iaf.
Nu är det nog tidig morgon. Så godnatt då!
Hittade den här på Icakurirens Fb, då den liknar en risgratäng jag gör återger jag den med alternativ
Fläsk(ytter)filé med svamp och sparris
* 600 gram fläskfilé
* Salt, peppar
* Piffi allkrydda
* 2 matskedar smör
150 g strimlad purjo
* 1 tråg, champinjoner
* 250 g sparris. Lätt förvälld alt. striml paprika
* Gräddsås:
* 3 deciliter vispgrädde
* 1 deciliter chilisås, gärna Heinz
Sätt ugnen på 200 grader.
(Sparris kan ersättas med motsvarande mängd strimlad paprika.)
Smörj en form. Putsa och skiva köttet. Krydda med salt, peppar och allkrydda och bryn skivorna i smör och lägg sedan i formen.
Lägg purjon på
Stek champinjonerna i smör och lägg ovanpå köttet. Förväll sparrisen 3-4 min och lägg på den.
Vispa grädden men inte för hårt. Blanda i chilisås och häll över köttet. Gratinera tills rätten fått fin färg.
Servera med pressad potatis och sallad med salladsblad, salladslök, tomat, gurka och ev mango.
Hela rätten kan också göras med formen smord och bottnad med kokt ris.
Höstgryta med äpple och curry
500 g skinka
2 tsk kinesisk soja
1 hackad gul lök
3 skivade morötter
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk curry
5 dl köttbuljong
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 stort tärnat äpple
1.
Skär köttet i smala strimlor, blanda det med soja. Bryn kött, lök och morötter i smör. Salta och peppra och strö över curry.
2.
Lägg över allt i en gryta. Skölj ur pannan med lite vatten och häll det över kött och grönsaker
3.
Häll på buljong så det täcker köttet. Sjud grytan i ca 10 min under lock.
4.
Blanda mjölet med grädden och rör ner det i grytan. Tillsätt äppeltärningar och sjud ytterligare 5 min.
5.
Servera grytan med kokt potatis och broccoli
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 | ||||||
|