Senaste inläggen
Känner av dagens fixande, hö axel och upp i nacken värker.
Hungrig, E och jag åt vid 16 då hade jag ätit en sen frukost bara. Tog en rostad macka och lite vatten innan jag la mig runt midnatt. Surdegsbröd med rivna morötter så trodde jag skulle stå mig på den men tydligen inte. Nu tänker jag ju inte äta nåt.
Kl är 3.30 avundas dom som bara lägger sig ner och somnar. Som mitt X t.ex kunde va i farten hela kvällen, behövde knappt varva ner innan sängen bara la sig och sov oftast inom nån minut bara. Lät som ett ställverk. Hur går det till?
Jag ligger oftast nån timme även bra nätter. Tankar kommer och man kanske har saker att fundera över.
Sen dom här sömnlösa nätterna då man svimmar av framåt morgonsidan och vaknar mitt på dan. Hela dan är förstörd.
Tagit värktabletter nu så ska försöka igen, håll tummen.
Japp, en stor bit lax blev middag till mig och E också, ändå finns det kvar av en bit jag gjorde i ugnen.
Bara saltade och pepprade, pressade över lite citron, lade på några skivor och dill, både vanlig och från fänkål som också ligger i bitar runt laxen. Vi gjorde lite ugnsgrönsaker till också.
Lite bitar jag normalt skär tärningar av och fryser till soppor m.m Gav jag till E som tack för hjälpen.
Påsken är lite lax o skaldjur tillsammans med primörer för mig. Även om det kan slinka ner lite jansson, nån köttbulle och prinskorv också.
Lite fräscha röror som den här, så god på tunnbröd eller knäcke. Ett recept alla tre fick göra i skolan i Björklinge.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Sen måste det finnas en sån här
Romtårta, i grundreceptet ska det vara kavring i botten men jag gör den på osötat rågbröd.
200 g osötat rågbröd mixas med 75 g smält smör. Trycks ut i en form med löstagbar kant som får ett smörpapper i botten och vars kanter penslas tunt med neutral olja.
Ställ den sen kallt i minst en kvart, gärna längre.
Lägg i blöt 4 gelatinblad i kallt vatten i 10 min
Vispa ihop 200 g naturell färskost med 2 dl fraiche
Hacka 1 rödlök
Riv skalet av en citron och pressa ur saften
Rör ner rödlök, citroskalen, 1 burk svart stenbitsrom (80g) och ca 2 dl delade kräftstjärtar. Blanda ordentligt.
Krama ur och smält gelatinet i 1 msk citronsaft. Resten fryser ni till påskdrinken Haha!
Rör ner det i en jämn stråle och se till att det blandas ordentligt.
Häll det över botten i formen, slå den i bordet några ggr så det inte blir nån luftbubbla.
Ställ kallt i minst 5 timmar.
Garnera den kan man göra med lite vad man vill som passar till. Ibland brer jag den bara med stenbitsrom och har på lite citronskärvor.
Här har vi kantat den med rödlök och gräslök. Fyllt mitten med hackade rädisor och lite räkor. Man gör det man känner för.
Gott är det iaf och den är försvinnande god.
Nu ska jag fortsätta stöka lite.
Fisk, vilken sort som helst ca 150 g/ person
Massor av färsk dill
Skivade tomater
Grädde
Sätt ugnen på 225 gr
Salta och peppra fisken, plattfisk rullas, lägg i smord ugnsform.
Täck med dill, snåla inte!
Skiva tomater och lägg dom på. Gärna några dilltäckta skivor runt fisken också
Häll på grädde, ringla över fisken först, men häll sen i formen tills den nästan täcker fisken.
Grädda tills grädden får lite färg.
Servera med kokt potatis. Så gott att mosa potatisen m grädden till.
Jag gillar det jag brukar kalla för gelatinmat, d.v.s mousser, färser och annat daller gärna med skaldjur, rom och rödlök i. Ledsnar aldrig på det i kombo eller nåt av dom med andra ingredienser. En favorit är den här som också kan göras i portionsglas.
LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR
100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad
Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.
En annan favorit är den här
Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port
400 gr fryst sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor
Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform
Koka sparrisen enl förpackningens anvisningar.
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.
Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.
Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.
Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.
Båda är lika goda och passar på ett påskigt/ vårligt buffe'bord. Kan göras nån dag före och även transporteras. På den tiden vi åkte ut med husvagnen hade jag ofta med nåt sånt här som bara var att ta fram och äta med bröd och ett glas vin till. Skönt när man slagit läger att slipa stöka med mat.
Här är caviarkransen dekorerad med rom och kräftstjärtar
Sparrismoussen högst upp, här tillsammans med jansson och en omelettrulle dekorerad med en köttbulle. Haha!
Det går till och med bättre än jag trodde att vara utan dricksvatten. Vi får ju duscha, tvätta och diska i det vanliga vattnet. Disken måste bara vara riktigt torr innan vi använder den, ska helst lufttorka. Det har jag inga som helst problem med så tråkigt som det är, att plocka ur diskmaskinen alltså! Haha!
Sonen var här med fyllda 10 lit dunkar med tappkran åt E och mig. Grannen fick en fylld 5 lit för han hade bara två 10 lit men hon blev så glad åt det. Skönt att vi slapp köpa. Fast E var till Citygross idag och hade hittat 5 lit dunk för 14.90 så hon köpte varsin till henne och mig. 15 lit klarar man sig länge på.
Lite ovanligt att micra tekoppen i morse och starkt blev det. Men gott! Sen gjorde jag som jag brukar, fyllde termosen med kokt vatten till kaffe, dricker ju mest snabbkaffe. Blev en skvätt kvar jag kunde skölja tomater med nu ikväll också.
Har hittills inte behövt använda vatten i matlagning, haft rester. Har en hel del färdigt i frysen med så tänker att micron ska få jobba. Köpte bakpotatis, 7 min i micron ju. Blir perfekt med nåt gott skaldjurskladd nån kväll i helgen.
Står i bladet att det kan bli långvarigt, men vi får väl se. Troligen över helgen iaf. Och vad exakt är långvarigt?
Har dunken står ute, bara fylla på en kanna i taget och ha i kylen sen. Min vattenflaska står fylld i kylen också till medicin m.m Det funkar!
Idag gjorde jag något jag aldrig gjort
Hade en avokado som aldrig blev mjuk. Men den såg ju grön och fin ut inuti. Så jag skalade den med kniv, vilket var som att skala ett stenhårt päron. Tog bort kärnan och skivade den.
Stekte den så den fick färg på båda sidor. Stekte några skivor bacon och hällde till slut i bulguren som var kvar sen igår i stekpannan och vände den nån minut. Den poppar kan jag meddela! Haha!
Lite kall vitlökssås på gräddfil var kvar sen igår med. Blev perfekt till. Avocadon blev mjuk och fin inuti och smakade... avocado.
Har ju läst att man kan lägga en avocadohalva på grillen med köttet neråt, så tänkte att det borde gå att steka den också och det gjorde det ju.
Elle kom hem med varsin räkmacka, dom säljer för 39.90 på CG den här veckan. Va ett helt ägg på varje macka, tomat, gurka, sallad och citron. Inte hade dom snålat på räkorna heller. Gjorda på något som liknade rågkakan från Polarbröd. Blev vår middag med en semla till efterrätt. Kaffe så klart. Till mackan drack vi Kiviks sv vinbärsdryck, sån man köper i 2 lit tetra. Köpte 2 förra veckan på X pris och blev ju perfekt matdryck ist för vatten som vi jämt dricker annars. Den andra är en päron.
Kollade lite TV ikväll. Strömstedts var hos Wahlgrens de äldre. Christina läste nåt hon skrivit som jag kunde ha skrivit till L innan skilsmässan. Nästan läskigt träffande.
Före det var det ?Arvinge okänd? och det är ju också bra.
Sen satt jag mig och fyllde i en ansökan om ledsagare. Behöver ha nån med mig när jag handlar i stan m.m Jag är ju så mkt sämre nu på bara ett halvår, men vi får väl se. Det är en massa indragningar på det området.
Skrev också en lista på åtgärder till arbetsterapeuten, arb.stolen i köket har sprucken galon på armstöden som rivs. Scootern håller fortfarande laddningen dåligt och det knäpper i den. Åker ju inte så mkt på vintern men nu börjar ju säsongen.
Letar också utan framgång efter en liten tulpanbok, en anteckningsbok med tulpaner på omslaget som E gjorde på GUC. Har ju packat upp skrivbordet men den saknas.
Där har jag under flera år skrivit upp de räkningar jag betalat. Månad för månad och även skrivit in avgifter på el, tv, bredband, mobil och från banken för kort m.m
Varit så bra att ha det så och kunnat gå tbx och kollat hur höjningar av avgifter och räntor varit. Är ju bara 12 mån/år så den räcker ju flera år. Fattar inte var den är! Hade den ju i Tierp. Men här har jag fått skriva i ett block, rivit ur sidan och vikt in räkningarna i det. Får väl starta på en ny iofs men vill ju kunna gå tbx o kolla vad saker kostat. Vill fortsätta i just den.
Jaja får väl sova på saken!
Påsksill på 5-min sill med morötter, rödlök, purjo, rädisor dill och gräslök. Kan det bli mer påskigt? Fina färger i burken med.
Den näst största mathögtiden
Citrongravad lax
1 kg lax av mittbiten
4 msk strösocker
1/2 dl vanligt salt
1 msk nystötta vitpepparkorn
rivet skal av 1 citron
1 rejäl knippe dill, hackad
Gör så här
Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
Blanda socker, salt och peppar.
Gnid in filéerna med kryddblandningen, citronskal och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor. Strö gärna över lite hackad dill och citronskal.
Kommer att servera den med romsås som i min familj kallas pricksås. Jag gör på
3 dl gräddfil
1-2 msk majonnäs
80 g ishavsrom
Citronpeppar
Lite salt
Rör ihop och ställ kallt
Kommer att lägga ut ett recept lite då och då fram till påsk.
Den började rätt bra, E kom in och fikade och kollade i den här. Julafton när den kommer på våren. Haha! Har beställt därifrån i 30 år, bästa stället att göra det ifrån.
När hon var på väg in till sig igen fick vi ett sms från Uppsala vatten.
Viktig information frånUppsala Vatten och Avfall AB.
Vi rekommenderar att du inte dricker det kommunala dricksvattnet. Orsaken är att vi har hittat förhöjda värden av PAH, en typ av kolväten som bildas av till exempel vedeldning, förbränning och avgaser från vägtrafik i delar av dricksvattennätet som levererar till Björklinge, Läby och Skuttunge.
PAH frsvinner inte vid kokning så vi ställer ut tankar med dricksvatten. Ta med eget kärl och håll avstånd.
Tankar kommer att finnas vid:
Upplands Energi, Ramsjövägen 46
DinX-macken Björklinge
Björklinge centrum
Skuttunge skola
Gamla macken i Läby
Rekommendationen gäller tills vi informerar om något annat.
Sprid gärna informationen till dina grannar.
Mer information på: www.uppsalavatten.se/bjorklinge.
Jag blev helt ställd. C ville inte hjälpa. Vad har jag att hämta vatten i? Klarar jag det?
Räknade snabbt ut att mitt minimum var att göra av med ca 3 lit per dygn till att dricka, till te, kaffe och matlagning.
Vad har jag? Är det jag som har dom täta TW kannorna, ja det var det. En på 2 lit och en på 1,7. Tog även en Sodastreamflaska och min vanliga vattenflaska. Dunkar, hinkar m lock och sånt vi haft tog ju inte jag.
Ja sen kom vi på att grannen ovanför inte har hemtjänst så E ringde henne och berättade.
Så vi tre bestämde att åka upp och hämta vatten tillsammans. Grannen hade hinkar med lock och där kunde ju jag hjälpa till gm att ha en hink stå mellan mina ben på scootern.
Vi tjoade och frågade alla vi såg här i området om dom sett infon. Frågade en hemtjänstpersonal som sa att alla dom hjälpte skulle få hjälp. Ringde på hos en tant på över 80 som inte heller har hemtjänst. Hon hade dock fått hjälp.
Rätt mysigt ändå hur alla bryr sig om varandra här.
Väl vid affären, dit vi har nära, var köerna långa. Grannen hjälpte mig att fylla, var för långt ner för att jag skulle fixa det. E fixade det dock.
En stackars farbror hade handlat 2 6-p vatten han hade på sin rollator. Dessutom 2 hopfällbara dunkar och en hink m lock i en papperskasse hängande på rullen.
Han hann 2 m innan ena dunken sprack och ett 6-p ramlade av. När vi sen kom ut från viadukten hade vi honom framför oss så jag tog hans andra dunk och ställde på grannens hink. Strax efter det sprack papperskassen och hinken ramlade och tömdes. Tur att jag hade dunken. Vi åkte in hit på övre vägen för där bodde han och han kom hem med en dunk iaf.
Jag kände också hela tiden att det egentligen var för kallt för mig att åka scooter, jag blev precis iskall och så himla stel. Trots bra klädd och vantar. När jag kört in scootern och fått in mina 4 kannor och flaskor gick luften ur mig.
Ringde sonen som hört om detta på radion och frågade om han kunde köpa varsin dunk till E och mig och fylla. Sen komma hit med. Och det gör han. När det gäller är den gossen en klippa. Kom sen på grannen och frågade på messenger om han kunde fixa till henne med så hoppas han gör det. Han kan ju bära upp och ställa utanför hennes dörr.
Hoppas vi klarar oss på det sen. Slipper gärna åka upp och hämta eftersom det ska bli ännu kallare ett par dygn nu.
Min stelhet har övergått till värk nu så jag har nog ingen rolig natt framför mig.
Får väl trösta mig med att jag hittade en ursnygg vaxad duk för 49.90
Ska nog ha den på framsidan. Bara torka av, och ändå en tygduk. Kan ha den på vita bordet inne med.
Jaja nästa problem är soporna. Måste ut ändå i morgon och köra upp dom.
Saknar L när det strular så här. Men han har ju valt att bo 15 mil bort .....
Nu massor av dunder till min kropp, och hoppas på att jag somnar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|