Mina ord och tankar

Senaste inläggen

Av Neta - 10 april 2020 19:01

Påsken började igår med att Leif kom upp tidigt och vi tömde förrådet på nästan allting. Lite kvar men ganska fullt i Bjkl förrådet. Vi ställde lite saker i badrummet för där ska dom ju inte göra något. En trave stolar och 2 utedynor. 
Vi fick vänta lite på Elles hemtjänst, men vi grillade korv och åt på min sida. Min grill är där också nu. L la sig i min utesoffa och sov en stund, såg ut som en kokt kräfta då han kom hem hit. 


Vi åt en exotisk planka här, provsmakade en ny cider, som är som en apperol. Tullade även lite på fruttiseccon. C gick hem tidigt hon hade ju jobbat hela dan och systemet en skärtorsdag. Ni kan nog tänka er    E jag och L såg Pretty woman, L gick över till C och sov på hennes soffa och E är här.


I morse åt vi frunch med lite småvarmt. Sill, gravlax, gubbröra m rödbetor, jansson och köttbullar o prinskorv. Sen åkte vi ut till Ängskär och Kolhuset, satt ute i lä och käkade en våffla E o jag, och en tosca L o C och kaffe och te. Så mysigt att sitta så nära havet och se horisonten.


Då vi kom hem åkte L hem, men kommer tbx på sönd. Han ska ut med en kompis som fyller 70 i morgon och inte vill vara hemma. Dom ska visst åka till Örebro och käka i svampen. Bara dom två. 

Vi tog ett tunnbröd m jansson på och en köttbullsmacka med rödbetssallad, blev vår middag.    Nu sitter vi här och slöar. C gick just hem till kaninen som varit lite för mkt ensam. 

I morrn får vi se vad vi hittar på C vill till Dannemora och spana på Utter, men får se vad det blir. 

Hörs igen!   

Av Neta - 7 april 2020 19:55

Igår var det ett fantastiskt väder här, hade över 20 gr på min uteplats. Vinden tog en annan riktning också.

Kommer att sakna utsikten. Fick ett ryck och städade lite i lådan vid spaljen, såg årets första nyckelpiga och påskliljor och scilla börjar slå ut. Krokusen har blommat över men tusenskönan blommar i gräset.

Hittade den här i rabatten, ett troligt ogräs. Har en tjock pålrot men har ju duk i botten så får väl bort den när vi flyttar växterna. Här är före städningen.

Fick ju ont sen på natten så klart, behövs så lite. På kvällningen var C och jag till Lidl hittade en låda med växthustopp

Växthusdelen ligger under här, vi tog den till Bjkl idag. Blir prrfekt till tomater, paprika och gurka. Bara ta av toppen sen. 299kr var överkomligt med.
Idag fick jag mina påsksmycken av E

Vi åkte in till Maxi i morse och handlade. C skulle ha svarta strumpbyxor till sin jobbkjol. Jag hade lite önskemål därifrån också. Ska ju göra en cheescake m kräftstjärtar på påskafton. Kom på att jag glömde rödlök men det finns väl här med.
Vi åt lunch från Max i bilen i ösregn och storm. Köpte med oss sushi hem till ikväll så ska strax intas.
När vi kom till Tierp var det sol och blå himmel.

Golvläggarna håller på för fullt i min lägenhet. Ska ju få parketten slipad och lika klickgolv överallt annars. Lyste i badrummet så hoppas dom varit där och gjort rent.
Försökte beställa TV igår igen men det går inte, förmodligen har syskonbarnen till farbrorn som bodde där innan glömt att säga upp hans.

Ser ut att bli en fin påsk. L kommer på torsd och vi ska tömma förrådet. Kör det till Bjkl. Sen tar vi med E upp hit och dom stannar. Vi är ju ändå tillsammans när vi fixar. Men får väl tänka lite. Är ju E som är mest ömtålig men hon är testad. Vi andra är symtomfria hittills iaf.
Ska fixa en jansson i morgon till brunchen på fred. Köpte grejer till ett flarn idag med och ska göra en kaka med citronglasyr och färska bär. Den tar vi ev med oss ut på en utflykt.

Nu ska jag kolla på trädgårdstider och äta sushi.

Av Neta - 5 april 2020 16:58


Veckans bröd:

Fullkornsbröd med solrosfrön
2 bröd

2 dl 4-kornskross, t ex från ?Saltå kvarn
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2 dl flytande honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl siktat dinkelmjöl
3 msk solrosfrön
2 msk linfrön
Sätt ugnen på 200°.
Koka ihop 4-kornskross och vatten under omrörning till en lös gröt.
Häll över i en bunke och blanda ner filmjölken.
Låt svalna till fingervarmt.
Smula ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, salt, olja och mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt, ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
Fördela solros- och linfrön i botten och på sidorna i två väl smorda formar på vardera ca 1½ liter.
Lägg?i degen och låt jäsa, ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen,?ca 35 minuter.

Tuttul
Tunnbröd från Rättvik

5 dl mjölk
50 g jäst
1½ lit kokt pressad potatis (ca 15 st)
½ dl lj sirap
1½ dl socker
½ msk salt
125 g smör
50 g ister
7 g hel brödkrydda, anis + fänkål
1 kg vetemjöl
Grahamsmjöl till utbakning

Mortla kryddorna
Lös jästen i mjölken
Smält smör och ister
Blanda allt utom mjöl
Ha i mjöl pö om pö, degen ska vara rätt lös
Jäs i bunke under duk i ca 30 min
Väg upp önskad strl och dra och knåda degen
Låt den vila 2-3 min
Kavla tunt i grahamsmjöl och nagga väl
Sopa av mjölet innan gräddning
Grädda på häll eller i mitten av ugnen i 250 gr i 5-6 min.

Veckans sallad:

Hyvlad rättikasallad
200 g rättika
200 g blomkål
1 knippe rädisor
40 g rucola
2 msk grovhackad färsk gräslök
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
½- 1 tsk flytande honung

Rör ihop dressingen.
Skala rättikan.
Skiva rättika, blomkål och rädisor tunt, gärna på en mandolin.
Lägg rucolan på ett fat.
Fördela grönsakerna över rucolan och strö över gräslöken.
Ringla över dressingen.

Veckans vego:

2 halloumi
olivolja

Grönkålsröra

500 g grönkål
2 rödlökar, hackade
6 vitlöksklyftor, hackade
Olivolja
Smör
Färskpr. Citron
Salt o peppar

Ansa kålen om den är färsk, ta bort mittenstjälken och dela bladen i mindre bitar, ånga den tills hälften återstår
Fryst kan ni hälla direkt i pannan
Fräs lök och vitlök o olivoljan och en klick smör
Lägg i grönkålen och fräs tills kålen är mjuk
Tag av från värmen och pressa citron över, salta och peppra.
Gott till grillat.
Servera med stekt halloumi och stekta tomathalvor.

tomathalvor.

Månd:

KYCKLINGFÄRSGRYTA

5-600 g kycklingfärs
1 burk krossade tomater
2 morötter
1 lök
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
2 tsk soya
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda
Spiskummin

Stek kycklingfärsen så den är genomstekt.
Krydda med alla kryddor efter smak.
Hacka löken, häll i den.
Skala, skiva och tillsätt morötterna.
Låt allt steka med tills löken mjuknar.
Häll i krossade tomater.
Låt dessa puttra med tills i stort sett all vätska kokat bort.
Häll i grädde, soya och fond.
Låt sedan puttra på medelvärme i ca 15 minuter.
Servera med potatis, ris eller pasta och en härlig grönsallad.

Tisd:
Evas laxpudding

10-12 kokta potatisar
1 stor gul lök
2 + 2 msk smör
350 g kallrökt, skivad lax
Ca 2 krm vitpeppar
4 ägg
3-3½ dl mjölk

Dillfraiche:
2-3 dl kokbar fraiche
½ buljongtärning, gröns eller fisk
1½ dl hackad dill
Lite cayenne

Citron

Skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor
Hacka löken
Fräs löken i 2 msk smör utan att den tar färg
Låt den svalna
Smöra en avlång 2 lit form
Lägg ett lager potatis i botten
Täck potatisen med lax
Lägg på 1/3 av löken och peppra lite
Fortsätt varva med potatis överst
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa hop ägg och mjölk till en äggstanning
Slå stanningen över formen
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min
Kolla om stanningen stelnat
Koka uppfraichen med buljongtärningen
Vispa under tiden
Smaksätt med dillen och cayenne
Servera med färsk citron.

Onsd:

Enchiladas med kyckling och bacon

1 pkt stora tortillas
1 pkt Bacon
2 Kycklingbröst
1 gul lök, hackad
100 g färska champinjoner
1 paprika, tärnad
1 påse Tacokrydda
1 burk Chunky salsa
1 påse Cheddardip
1 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader
Stek bacon och kyckling.
Skär i små bitar. Lägg i en gryta.
Fräs lök, champinjoner och paprika.
Lägg över i grytan.
Tillsätt kryddmix, 1 dl salsa och grädde.
Rör om och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
Fördela blandningen äver tortillabröden och rulla ihop.
Lägg med skarven neråt o smord eldfast form.
Vispa ner cheddardip i kall mjöllk.
Tillsätt 1 dl salsa.
Häll såsen över rullarna och strö över osten.
Gratinera ca 15 minuter.
Servera med salsa och en sallad.

Torsd:


Kaviarlåda

8-10 potatisar
1 lök, grovt hackad
Svartpeppar
175 g orökt kaviar, Ejderns i vit tub eller Slotts i blå platt burk
3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva eller strimla potatisen
Kör löken nån minut i micron
Blanda potatis och lök, lägg i smord form
Vrid över lite svartpeppar
Rör ihop kaviar och grädde och slå det över
Grädda nere i ugnen 45 min
Servera med ägghalvor och sallad.

Fred:

Lammstek Provençale

2 kg lammstek med ben
salt och malen vitpeppar
2 tsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
Smör
vatten och/ eller vitt vin
Gratäng:
1 normalstor zucchini
1 normalstor aubergine
4 fasta tomater
salt, svartpeppar
½ dl olivolja
½ dl smulat vitt bröd
½ dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 175°.
Skala och dela vitlöksklyftorna på längden.
Putsa steken, gör hål med vass kniv och stick in vitlöken.
Gnid in steken med kryddorna.
Sätt in en stektermometer i den köttigaste delen och lägg steken i en långpanna.
Klicka på smör, häll i 2 dl vatten och stek den i 1 1/2-2 timmar.
Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie.
Vispa ur långpannan med vatten och/eller vitt vin, sila ner skyn i kastrull.
Höj ugnsvärmen till 200°.
Skär zucchini, aubergine och tomat i tunna skivor och lägg dem omlott i oljad gratängform.
Krydda med salt och peppar och droppa över olivolja.
Grädda i 10 minuter.
Kör bröd, persilja och pressad vitlök i matberedare.
Strö allt över grönsakerna och droppa på lite mer olja.
Gratinera ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg.
Skiva steken och servera med gratängen.

Påskafton, påskdagen och Annandag påsk:


Traditionellt påskbord med vårinspiration
Några förslag till er

Färgstark rödlökssill
8 bufféportioner

2 burkar matjessillfiléer à 200 g
1?2 rödlökar
2 dl grovhackad dill
3 dl gräddfil
½ dl rödbetsspad från burk med inlagda rödbetor
Häll av spadet från matjessillen.
Skär filéerna i sneda bitar.
Skala och skiva rödlökarna tunt.
Varva matjesfiléer, rödlöksskivor, dill, gräddfil och rödbetsspad i en fin glasburk eller skål.
Låt stå några tim i kylen så att smakerna får mogna.

Mariannes sill


3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar

Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

Ägghalvor med avokadokräm
4 port
4 ägg
2 mogna avokador
2 msk hackad gräslök
1 krm hackad chili
1 lime, saften
några droppar tabasco
1 tsk fransk senap
2 skivor parmaskinka
Koka upp vatten till äggen.
Lägg i äggen och koka dem i 9 min.
Häll av och lägg sedan i kallt vatten.
Skala och dela äggen mitt itu på längden.
Gröp ur gulan och lägg i en skål.
Dela avokadorna.
Gröp ur och hacka fruktköttet.
Mixa gulan med avokado, gräslök, chili, limesaft, tabasco och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Skär parmaskinkan i skivor.
Lägg skivorna i torr stekpanna och låt dem stelna till.
Ta upp och lägg på hushållspapper.
Dela skivorna i bitar.
Fördela avokadoröran i äggen och stick ner ett par skinkbitar i varje.

Gubbröra på matjesill o rödbetor
4 portioner

Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Grön omelettrulle med lax & spenat
8 bufféportioner
65 g bladspenat, färsk
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl mjölk
8 ägg
salt och peppar
Fyllning:
200 g kallrökt lax
200 g färskost
1 knippe ärtskott

Ugn 175°
Hacka spenaten.
Skala och hacka vitlöken.
Mixa tillsammans med parmesan i matberedare.
Tillsätt mjölken och äggen, ett i taget.
Kör till en grön smet.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm.
Bred ut äggsmeten på bakplåtspapperet och grädda till en tunn omelett mitt i ugnen i ca 7?8 min.
Ta ut och stjälp upp omeletten på nytt bakplåtspapper.
Dra bort det bakplåtspapper som omeletten gräddats på.
Låt svalna under handduk.
Fyllning:
Lägg laxen på omeletten och bred färskosten på laxen.
Hacka skaften från ärtskotten och strö över.
Rulla samman som en rulltårta fast från kortsidan.
Lägg kallt minst 1 tim.
Skär upp rullen i 1?11/2 cm stora skivor och toppa sedan med topparna från ärtskotten.

Lax & skaldjurspaté med grön sås
För 6 st

600 gr skinn- o benfri lax
3 ägg
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
2 msk finhackad dill
1 krm chilipulver
100 gr grovt hackade kräftstjärtar
100 gr skalade och grovt hackade räkor
75 gr avrunna musslor, kan uteslutas

Garnering:
100 gr skalade räkor
400 gr skivad lax
50 gr kräftstjärtar
dillvippor
citron i skivor eller tunna klyftor

Grön sås:
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad persilja
skal av 1 citron
saft av en halv citron
3 dl gräddfil
salt & peppar

Sätt på ugnen på 175 gr
Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten
Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare
Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.
Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.
Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.
Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.
Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

Såsen:
Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

Sparrispannacotta med skaldjur
För 6

1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar

Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar

Servera med smördegsstänger med ost.

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min

Köttbullar
Prinskorv

Kycklingfileér med mangotäcke


4 st kycklingfileér
1 st stor paprika
3 dl grädde
1 st krossad vitlöksklyfta
1 tsk curry (1-2 tsk)
1 msk sambal oelek
1 dl mango chutney

Sätt ugnen på 225 gr
Dela varje filéi fyra bitar och stek köttet.
Krydda med salt och peppar.
Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
Lägg kycklingen och paprikan i ugnssäker form.
Vispa grädden.
Blanda i vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney.
Bred blandningen över kycklingen.
Gratinera mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 minuter



Påsktårta med hallon och choklad
Ca 12 bitar
Botten:
200 g smör
6 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl vispgrädde
125 g nougat
200 g hallon
Garnering:
3 dl vispgrädde
godisägg och marsipankycklingar

Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten.
Vänd ner det smälta smöret.
Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen strax under mitten i 20 minuter.
Fyllning:
Värm grädden i en kastrull.
Lägg ner nougaten och låt den smälta under omrörning.
Häll över i en skål och låt svalna i kylen, minst 6 timmar men gärna över natten.
Dela kakan i två bottnar.
Vispa nougatgrädden och bre eller spritsa den över den ena bottnen.
Strö sedan över hallon och lägg på den andra bottnen.
Vispa grädden till garneringen och spritsa över kakan.
Garnera med godisägg och marsipankycklingar.


Frozen cheesecake i glas med apelsin och Oreo

Botten och mellanlager:
50 g hackad mörk choklad
1/2 dl grädde
1 paket, grovhackade oreokakor (à 154 g)
Fyllning:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost (av cream cheese-typ)
finrivet skal och saft av 1 apelsin
3 dl vispgrädde
ev 10 mini- oreokakor (till garnering)

Botten och mellanlager:
Smält ihop chokladen och grädden i en kastrull.
Ta kastrullen av värmen och vänd ner Oreo-hacket.
Lägg ut på en plåt och låt svalna, och smula sedan sönder med händerna.
Fördela hälften av Oreo-smulet i ett jämnt lager i botten på varje glas.

Fyllning:
Separera äggen, lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret ljust och pösigt.
Blanda sedan på låg hastighet ner färskost samt apelsinsaft och -skal efter smak.
Vispa grädden i en separat bunke och vänd ner den i äggsmeten.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner även dem.
Varva smeten och resten av Oreo-smulet i glasen, knacka till lite i botten så smeten ligger jämnt.
Ställ glasen på en bricka/fat och sätt in i frys, minst 3 timmar, se till att de står rakt så cheesecaken fryser jämnt.
Ta ut ca 10?20 min innan servering och toppa med Mini Oreos om så önskas.

Av Neta - 5 april 2020 16:22

Det är nästan löjligt vad ett skärsår kan göra en handikappad. Slipade en kniv, brukar köra 10 ggr på var sida och då blir den vass. Slant lite på 20....

Hann fota innan blodet kom igen för himlars vad det blödde. Ska skona er från blodbilder. Men C har ju lärt sig lite sjukvård innan hon åkte till Zimbabwe och hade lite matrial hemma så hon tejpade och la om. Blödde genom bandaget lite första natten men vi ska inte röra det förrän på onsd och då bara byta det yttre.

Börjar bli lite stressad inför flytt och deklaration. Mycket som ska fixas och L gör sig ingen brådska med att deklarera precis. Vi ska få hjälp av mäklaren och tiden rinner utan att han kontaktar henne. Verkar inte som jag får nån hjälp att packa heller. C har inte rört ett finger för det än.
På torsd kommer iaf Leif och vi ska köre resten av grejerna från förrådet. Sen är det där iaf. Sen följer han och E med upp hit och vi ska fira påsk ihop med undantag för påskafton då han har annat planerat men kommer hit igen på påskdagen.


Blir inte mkt till påskpynt här men kom på igår att be L om en björk iaf, C åkte ner och hämtade bilen och tog hem den. Ganska lagom stor med.

Köpte ju den här på Lidl och hittade ljusmanchetter i en låda med påskdukar där jag också hade fjädrarna och lite dekaler. Så lite påsk blir det iaf. Men tar inte in påsklådan.

Elle fick köpa en liten påskgrupp och ställa på framsidan i Bjkl med. Så det blir nånting även på min sida. Vet att hon håller på att greja på sin.

Tråkdag idag, ont i axeln med. Men ska strax hänga en tvätt iaf och göra lite mat, tog fram en torskryggbit få se vad jag hittar på.

Kyrkklockorna ringer så verkar som det är en verksamhet i kyrkan, annars har det mesta varit på nätet.

I morgon och på tisd ska jag försöka handla lite. C jobbar till 18 i morgon så blir väl efter det här på Lidl. Tisd är hon ledig då blir det Maxi i stan.

Men nu ska jag försöka göra lite nytta.

Av Neta - 2 april 2020 15:09

Nu har jag nyckeln och igår var vi där med de lösa grejerna från uteplatsen och lite från förrådet.
L kom redan strax efter 8 sen slet han och C som djur. Vid 10 va dom klara så efter en fika åkte vi mot stan. Så skönt att komma ut från lägenheten. Lämnade släpet i Bjkl.
Hade tur att hamna först i kön vid nyckelutlämningen så det gick snabbt. Dock hade förra hyresgästen inte lämnat in alla nycklar så fick bara två.

När vi kom till lägenheten var den inte helt tömd. Det han gjort på balkongen var inte heller borta. Jag blev vansinnig och ringde Uppsalahem direkt. Så kom nån och tog bort det.
Sen ringde dom från nyckelservice och kom och bytte låskolvarna så fick jag full pott m nycklar iaf.

Snart utlastat där med och första fikat ute intogs.

Blev så glad när soffan fick plats där jag ville ha den. Felanmälde golvet idag. Tycker det ser för djävligt ut och jag har ju ett fräscht.

Klagade på städningen också. Stod en tvättmaskin kvar så därför skitigt bredvid duschkabinen. Men kolla mellan klinkersen, är ju alldeles svart. Duschkabinen ska bort med. För trång för mig och min pall.

Är som en slänt framåt, under Bergeniabladen däruppe var fullt av blåsippor. Är en frösådd ek där med.

Mot Sätunavägen lite prydligare än åt andra sidan.

Mot Elle

Här måste jag göra nåt med. Massa vårkragar och några lökar.

Blev en massa tjafs direkt om garaget till scootern med. Kommunen tycker jag ska ha den i förrådet. Och vara utan förråd....
Fortsättning följer.

Av Neta - 31 mars 2020 23:20

L skulle ta med kärran och så får han ta alla lösa saker på uteplatsen, soffan, bord och stolar samt bänkarna. Några kartonger har vi fyllt med krukor också.
Sen fyller han upp med grejer från förrådet så mkt som får plats.

Tog in pelargonerna idag, få se hur många som överlevt. Dom får dock vara kvar här så länge har inte ens ansat och klippt dom än. Var riktigt skönt där på uteplatsen idag, tog en fika därute. Så tänker att en stol och ett litet hopfällbart bord får vara kvar där så länge. Så jag kan sätta mig där fina dagar. Lär ju vara lite bökigt inne.
Haft ont som 17 idag efter allt bök och då vet jag vad jag har framför mig....

C har fått jobb på Systemet i Skutskär. Som timvikarie först men är iaf garanterad ett visst antal timmar i veckan. Sen får hon väl jobba hela sommaren när dom andra har semester. Tur vi ska till Gotland så sent. Sen får vi hoppas hon gjort sig oumbärlig då så hon får fortsätta. Haha!
Hon skulle ju hjälpa mig packa, hoppas hon kan det. Hon ska ju inte få jobba alla dar. Men hon börjar redan på torsd och ska väl få nån typ av utbildning. Så himla skönt för henne.


Skrattade gott då jag såg den här bonaden idag. C frågade direkt om jag kunde göra en till henne. Stämmer rätt bra in på oss båda. Måste se om jag kan få tag på ett mönster.

Vi åt en lättlunch idag så nu ikväll gjorde jag en omelett med skivade kronärtskockshjärtan och 3 skivor hamburgerost i. Tomater och kapris till. Mätt blev jag iaf.

Tvättat och kört en diskmaskin idag med, ibland hinner man mkt. Men nu mot bingen, tidig start i morgon hotade han med. Haha! Vet ju att han också är rätt morgontrött så blir nog inte vid 6 iaf. Men vi ska vara i stan 12 och då hinna lasta först. Tar ju längre tid in med släp också.

Av Neta - 30 mars 2020 23:43

Hade svårt att sova i natt och vid 4-tiden hade jag varit på,toa och kastade en blick ut genom köksfönstret. Snö!
Trodde jag såg fel först men nejdå, var väl ett par cm på marken och snöade också. Försvann ju under dan som tur var.

Idag har L och hans bror hämtat Cs bil, på onsd när vi hämtat nyckeln ska han hämta reservdelar och sen fixa det där med styrningen så hon kan köra igen.
Vi lastar även möblerna från uteplatsen och lite sånt jag har i förrådet som ska ner till honom. Lite tjejerna ville spara av barngrejer. Jag har ju också spart lite kvalitetsleksaker som Brio, Fischer Price mm. Men jag kommer att få ett mindre förråd nu så han får ta ner en del.

Idag kom dom från hjälpmedel och hämtade min scooter också. Får den först om en vecka så nu kommer jag bara ut i rullstol med nån som kör. Men har varit så mkt problem med att den inte håller laddningen så bra att dom går igenom den.

Ibland blir jag sugen på nudlar. Lägger ofta till nåt i grönsaksväg, idag salladslök och paprika samt lite salladsost som inte fick plats på pizzan igår. Blev lite kvällsmat.
Hörde på Fråga Doktorn förra måndagen att vi äldre ska äta lite och ofta. Handlade kanske mest om dom som var ännu äldre. Men det var protein och järn som var viktigt att få i sig och då är ju ost, paprika och gröna grönsaker jättebra. Jag skulle ju vilja lägga till C-vitamin också. Jag äter ju blåbär i yoghurten varje morgon och en citrus varje dag. Har alltid Babybellostar hemma att ta till om jag blir hungrig eller sugen. Sen finns alltid kokta ägg i kylen numera. En knäcke med skivat ägg mättar ju bra, lite gräslök på med, sen så. Haha!

Hur gör ni i påsk? Vi tänker fira ihop tjejerna och jag, L kommer också ett par av dagarna. Inte påskafton för då skulle han fira nån kompis som fyller jämt. Vi kommer nog att vara ute mkt om det är bra väder. Man kan ju faktiskt äta utomhus med om så skulle vara. Picknick eller utnyttja nåt ställe som serverar utomhus. Hoppas bara att E är lite pigg då.
Påsken är skön tycker jag för den är så kravlös, inte som julen som har en massa måsten.
Jag kommer nog inte att pynta nåt i år, med 2 v till flytt är det nog mkt kartonger här då. Kanske gör nån påskkruka på trappen på båda ställena. Kör väl kanske lite grejer i bilarna med.

Ja vi får väl se hur det blir med allting.





Av Neta - 29 mars 2020 23:00

Så klart av Xet. Har inte frågat bara upplyst om situationen. Hade ju tänkt att han skulle slippa åka alla dom där milen. Bara hjälpa till när han ändå är här uppe, men med C utan bil blir det ju svårt. Så han löser det. <3
Han ska laga Cs bil också så nu är han stressad. Hördes på rösten idag. Vi har dessutom husförsäljningen att deklarera. En uteplats att tömma och ev också ett förråd att tömma. Men vi har iaf till 31 maj på oss med förrådet. Får bara C ordning på bilen är det mkt vi kan göra själva.

Sen ska man mitt i alltihopa oroa sig för corona.

Var ut en sväng idag och kollade på vårblommor i alla trädgårdar. Saknar min så det gör ont. Va ju så dålig i höstas så fick aldrig ner lökarna. Lika bra det nu när flytten kom så tvärt. Köpte iaf en kruka med pingstliljor på hemköp idag så man har nånting iaf. Men har ju 2 uteplatser nu så ska väl få ner nåt till nästa vår. Finns en del i en rabatt där med såg jag. Mest tulpaner tror jag.



Änkte göra nåt liknande den här sen.

C och jag gjorde pizza idag, bjöd ju upp dom andra två på pizza igår men då sov L och E var också trött så blev inget.

Hade köpt ett kit m tomatsås på Lidl. Så bredde först ut 2/3 av den, strödde över akad rödlök och sen skivad tomat, paprika, oliver, kronärtskocksbottnar jag skivat och salladsost, typ feta i tärningar. Täckte allt med bitar av skivad lufttorkad skinka. Gräddade i 200 gr i 20 min då krymte ju skinkan och var jämt fördelat över pizzan. Vi orkade varsin 4 del så vi har mat i morgon med.

Vet att ni är många som saknar matsedeln. Börjar ev igen efter flytten men tänkte ni kunde få en variant för nästa vecka. Faktiskt en gammal jag kopierar.



Veckans bröd:

Lingongrova

3,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl fint rågmjöl
4 dl vetemjöl special
2 tsk bikarbonat
1 msk brödkryddor
(1 tsk kanel ?)
1,5 tsk salt
5 dl filmjölk
2 msk flyt honung
1/2 dl lingonsylt
1 dl frön/nötter av nåt slag
1 dl lingon (jag brukar ta frysta)

Sätt ugnen på 175 grader och gallret längst ner.
Klä en brödform med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, brödkryddor, kanel, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt fil, honung och sylt och kör i degblandare 5 min (eller rör 10 minuter för hand med en rejäl slev).
Tillsätt frön mot slutet
Vänd försiktigt ner lingon med en slev.
Häll den kletiga degen i formen och strö över lite grovt rågmjöl.
Grädda ca 70 min.
Brödet är färdigt när provstickan känns torr eller ugnstermometern mäter 94 grader.
Låt brödet ligga kvar några minuter i formen innan du stjälper upp det på ett galler.
Låt det svalna under bakduk.

Veckans sallad:


Skördesallad med gräddig dressing


200 g färsk grön sparris
4 morötter
¼ rödlökar
1 msk kallpressad rapsolja
2 tsk pressad citronsaft
60 g blandad grönsallad
1 knippe rädisor
1 dl plockad färsk dragon

Gräddig citrondressing:
1 dl vispgrädde
rivet skal och saft av 1 citron,ca 3 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Börja med dressingen, blanda alla ingredienser till dressingen och ställ i kyl.
Hyvla hälften av sparrisarna tunt med potatisskalare, lägg i isvatten.
Koka resten av sparrisen i saltat vatten, ca ½ min. Spola dem kalla i vatten.
Skala morötterna och koka dem mjuka i saltat vatten.
Skär sparris, morötter och rädisor i grova bitar.
Skala och skiva rödlöken tunt.
Blanda grönsakerna med olja och pressad citron.
Fördela salladen på ett fat, toppa med grönsakerna, hyvlad sparris, rädisor och dragon.
Ringla över dressingen.

Veckans vego:

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt

Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet

Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta

Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.


Månd:

Pannbiff med mozzarella

4 msk ströbröd
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk Köttfond
1 finhackad vitlöksklyfta
½ lök, finhackad
500 g nötfärs eller blandfärs
125 g mozzarella
1 dl basilikablad, färska
salt och peppar

Blanda samman ströbröd, ägg, mjölk, fond, lök och vitlök, låt det svälla 5 minuter.
Blanda i köttfärsen och blanda till en jämn smet.
Strimla basilikan och skär mozzarellan i tärningar.
Blanda ner basilika och ost i färsen och smaka av med salt, peppar och fond.
Stek fina pannbiffar och servera dem tillsammans med t ex tomatsallad och potatispuré.

Tisd:

Stekt Rödspätta med Avonaise


600 g rödspättafiléer, tinade
1 dl idealmjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
Salt
Citronpeppar
Smör
Tunt skivad citron

Torka av fisken med hushållspappae
Lägg upp mjöl, ägg och panko på varsin dj tallrik
lägg kryddorna i pankon och rör om
Stek på medelvärme i rikligt m smör tills dom blir gyllengula och frasiga
Lägg på citronskivorna sista minuten i stekpannan

Avonaise

1 schalottenlök
1 kruka dragon
2 msk rödvinsvinäger
2 avokador
salt och peppar

Skala och hacka löken.
Hacka dragonen och koka upp med vinäger och lök
Låt svalna.
Dela kärna, och gröp ur avokadorna.
Mixa dem släta och blanda i reduktionen
Smaka av med salt och peppar.

Tomat och rödlökssallad

4 skivade tomater
1-2 rödlökar, halverade, urkärnade (ta bort det vita i mitten) och finstrimlade

Blanda i en skål och skvätta över
1 msk olivolja
½ msk valfri vinäger
salt & sv.peppar

Blanda runt och låt det stå minst 1 timme.

Servera fisken med kokt potatis, Avonaise och tomatsalladen

Onsd:

Kryddris med korv och fläsk

ca 8 dl kokt basmatiris
200 g kryddig korv
150 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 20 cocktailtomater
1 röd paprika
olja till stekning
1 dl gröna ärter
2 tsk paprikapulver
1 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 dl vatten
salt och peppar

Skiva korven och sidfläsket.
Skala och finhacka lök och vitlök, dela tomaterna på mitten, kärna ur och tärna paprikan.
Hetta upp en rymlig stekpanna med 3 msk olja.
Rör i korven och sidfläsket och fräs i 4?5 minuter.
Rör sedan i lök, vitlök och paprika och fräs med i 3?4 minuter.
Rör i resterande ingredienser och fräs dem under omrörning på medelvärme i ca 10 minuter.
Blanda ner riset och rör om.
Smaka av med salt och peppar och servera.

Torsd:

NIKKALUOKTASOPPA

200 gr köttfärs
1 purjo, strimlad
4 dl strimlad vitkål
2 msk senap
1 l köttbuljong
1 msk soja
1 lagerblad
salt & peppar
hackad persilja

Fräs köttfärs och purjo, lägg i vitkålen efter en stund.
Tillsätt senap, buljong och lagerblad, koka i 10 min.
Smaka av med soya och kryddor.
Tillsätt persiljan före serveringen.

SVERIGEKAKA MED KANELBULLEFYLLNING OCH ÄPPLEN:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 175 grader.
Spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen, smöra och bröa sidorna.
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Häll i det i äggsmeten.
Rör om med slickepott
Häll i det kokande vattnet.
Rör om till en slät smet.
Häll i smeten i springformen och grädda i ca 30 minuter.
Kakan ska vara torr när du kollar med sticka.

Fyllning 1:
4 äpplen
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
smör att steka i

Skala och tärna äpplena.
Lägg i en rejäl klick med smör i en kastrull.
Häll i äpplena och sedan kryddblandningen.
Blanda om och låt stå och puttra i 5 minuter.

Fyllning 2:
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk kanel
2 dl socker

Smält allt smör.
Häll i mjölk, socker och kanel.
Koka upp allt.

Så här sätter du ihop hela kakan:
Blanda sedan samman fyllning 1 och 2.
Dela den avsvalnade kakan på mitten.
Bred fyllningsblandningen på kakan.
Lägg sedan på locket.
Dekorera med florsocker.

Fred:

Crispy Chicken taco med ranchdipp

500 g kycklingbröstfilé
1 påse Santa Maria Crispy Chicken Spice Mix
2 msk olja
1 litet huvud isbergssallad
12 körsbärstomater
1 paket Santa Maria Tortilla Original Small 8-pack
3 dl gräddfil
1 påse Santa Maria Dip Mix American Ranch

Värm ugnen till 225 °C.
Strimla kycklingfilén och lägg i en bunke.
Häll i olja och kryddmix och blanda noga.
Sprid ut kycklingen i en ugnsfast form och laga i ugnen i ca 15-18 minuter, tills kycklingen är gyllenbrun och krispig.
Bland gräddfilen och dippmixen i en skål.
Strimla salladen och dela tomaterna i halvor.
Värm bröden och fyll med sallad, tomat och kyckling.
Klicka på dippsåsen och servera genast.

Lörd:

Tunnbrödscannelloni med kyckling

8 st Polarbröd Sarek

Fyllning:
1 gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
½ dl solroskärnor
1 grillad kyckling
2 dl crème fraiche, gärna smaksatt med chili
1 dl riven ost, gärna lagrad
2 dl bladspenat
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Bechamelsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl riven ost, gärna lagrad

Börja med fyllningen.
Hacka lök och bryn i smör tillsammans med den pressade vitlöken och solroskärnorna.
Rensa kycklingen, strimla köttet och vänd ned i pannan.
Tillsätt crème fraiche, ost och bladspenat.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela blandningen på bröden och rulla ihop till rullar.
Rada upp rullarna i en ugnsfast form.

Gör bechamelsåsen genom att bryna smör i en kastrull, tillsätt mjöl och rör till en slät smet utan klumpar, späd med mjölk.
Låt koka upp och sjud i 2-3 minuter.
Tillsätt 1 dl ost och blanda till en slät sås.

Häll ostsåsen över rullarna och toppa med det sista av osten.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter tills ytan får fin färg.
Servera med en god sallad.
Tips!
Testa andra fyllningar, t ex aubergine istället för kyckling för en vegetarisk rätt ? eller köttfärs.

Sönd:

Torskplanka med citron & Hummersås

1 kg potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)
4 bitar torskrygg
matolja

Citron- & hummersåsen:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft
4 tomater
Sockerärtor, lätt förvällda

Plankorna bör inte ha använts till kött

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde.
Smaka av med salt & peppar + dill.
Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter.
Olja in plankorna och lägg torskryggen där och spritsa sedan / eller klicka ut ?duschesspotisen? över plankorna.
Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen.
Dela, salta lätt och lägg 2 tomathalvor i hörnen på plankan
Sedan skjuts in i ugnen tills allt fått en vacker färg.
Under tiden blandar du såsen i en kastrull, låt den sjuda upp och häller detta sedan över precis innan servering.
Lägg på de lätt förvällda sockerärtorna

LYXBROWNIES i långpanna

250 g mjukt smör
5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
5 st ägg
1 dl kakao
200 gr smält choklad
0,5 tsk salt
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Krämig glasyr:
100 g mjukt smör
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
200 g Philadelphiaost
1 msk snabbkaffe

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och smör vitt och pösigt.
Smält chokladen i ett vattenbad.
Rör ner äggen, ett i taget. Viktigt då det kan skära sig annars.
Blanda sedan ner sirapen.
Rör ihop kakao, salt, mjöl och bikarbonat.
Häll slutligen i den smälta chokladen.
Vänd ner detta i smeten försiktigt utan att vispa, använd hellre en slickepott.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Häll smeten i pannan och grädda i ca 20-25 minuter.
Känn med sticka, kakan ska vara saftig och lite mjuk i mitten.

Glasyren:
Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker krämigt.
Tillsätt philadelphiaosten och kaffet.
Vispa till en slät smet.
Bred på krämen uppepå kakan när den svalnat helt.
För optimalt resultat är det bra om kakan får vila i kylen tills att krämen stelnat något innan man skär upp den.

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13
14
15 16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards