Direktlänk till inlägg 2 december 2020
Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar
6 ägg
4 dl strösocker
1½-2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av 1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %
Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35-45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.
Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10-15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.
Tips!
Den vispade frostingen går bra att förvara i kylen 1 dygn före garnering.
Lånad bild
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | 31 | ||||||
|