Direktlänk till inlägg 8 december 2020
Nattjäst rågbröd
2 st
Dag 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
2 dl grahamsmjöl
Deg:
15 g jäst
2 ½ dl rumsvarmt vatten
2 msk matolja
1 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
5?6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
Dag 1:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.
Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.
Nästa dag:
Smula ner jästen till degen i en bunke.
Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt matolja och sirap.
Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.
Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.
Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.
Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.
Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.
Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna på bakgaller utan bakduk.
Vörtbröd
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.
Juligt knäckebröd med linfrön
14?16 stycken
25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk flytande honung
1/2 dl hela linfrön
1 tsk brödkryddor (färdig blandning)
2 dl grovt rågmjöl
8?9 dl rågsikt
Garnering:
sesamfrön
havssalt
Sätt ugnen på 220?225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12?13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12?13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.
Fröknäcke
2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö, kan i kräffttider bytas mot stötta dillfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.
RÅGSIKTSKAKOR
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt
Smält smöret i en kastrull
Häll i mjölken och värm till 37°
Smula sönder jästen i en bunke
Rör ut jästen med lite av degvätskan
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl
Spara lite till utbakningen
Arbeta ihop till en deg
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den
Dela degen i 4 delar
Forma bitarna till runda bullar
Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter
Lägg dem på 2 smorda plåtar
Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel Tag ev ut ett hål i mitten
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 min
Låt kakorna svalna under bakduk.
eckans bröd:
Dinkelkakor
100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special
Gör degen som vanligt.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | 31 | ||||||
|