Direktlänk till inlägg 29 mars 2021
En av primörerna som för mig hör till påsken är sparris. Vit, mjäll och med smak av vår. Äts bara med hemgjort citronsmör. Inget annat.
100 g smör
Skal av 1 citron och några droppar av saften.
Salt och svartpeppar.
Ät och njut!
Den gröna sparrisen finns också med. Men mest som tillbehör eller tillredd som pannacotta eller pate
Sparrispannacotta med skaldjur
För 6
1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar
Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar
Servera med smördegsstänger med ost.
Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna
Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min
Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port
400 g sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor
Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform
Koka sparrisen
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.
Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.
Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.
Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.
Sparrissoppa
Till 4
Serveras varm, ljummen eller kall
150 g grön sparris + 4 hela till garnering
3 dl vatten
½ dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 dl mellangrädde
1 avokado
1 krm grön tabasco
ev salt
Skär bort nedersta biten på alla sparrisar
Koka upp vatten, vin och buljongtärning och sjud soppsparrisen 4-5 min
Mixa med lite av buljongen och avokadon
Rör ner resterande buljong och grädden
Koka upp och smaksätt
Häll upp i skål eller glas och garnera med de råa sparrisarna.
Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing
4 gröna sparrisar
2 stjälkar salladslök
1 avokado
12 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Skölj alla grönsakerna.
Skölj jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen.
Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp på fyra assietter.
Servera genast.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 |
|||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|