Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 29 mars 2021

Sparris

Av Neta - 29 mars 2021 01:58

En av primörerna som för mig hör till påsken är sparris. Vit, mjäll och med smak av vår. Äts bara med hemgjort citronsmör. Inget annat.

100 g smör
Skal av 1 citron och några droppar av saften.
Salt och svartpeppar.

Ät och njut!

Den gröna sparrisen finns också med. Men mest som tillbehör eller tillredd som pannacotta eller pate


Sparrispannacotta med skaldjur
För 6

1 schalottenlök
1 msk smör
2½ gelatinblad
100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad
4 dl vispgrädde
salt & peppar

Skaldjurstopping:
150 g skalade räkor (500 g oskalat)
100 g kräftstjärtar
1 msk rapsolja
2 msk press citron
2 msk hackad dill
peppar

Servera med smördegsstänger med ost.

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min
Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan
Tillsätt grädden och koka upp
Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt
Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden
Smaka av och häll upp i portionsglas
Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar
Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen
Toppa pannacottan med skaldjuren.
Smördegsstänger:
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor
Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det
Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)
Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min


Sparrismousse med kräftstjärtar
Ca 8 port

400 g sparris
1 dl vispgrädde
4 gelatinblad
300 gr kräftstjärtar
2 hårdkokta finhackade ägg, kan uteslutas
4 msk finhackad dill
(8 salladslökar)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Garnering:
8 kräftstjärtar
dillvippor

Gör i små koppar, serveringsglas eller kransform

Koka sparrisen
Låt den rinna av noga.
Ta undan 6 msk av kokspadet.
När sparrrisen är torr, dela den i småbitar.
Kör sen sönder den med dillen (och ev salladslök) i matberedaren. Det ska vara väldigt finfördelat.

Vispa grädden lätt.
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
Hetta upp kokspadet på svag värme.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning i kokspadet.

Finhacka kräftstjärtar och ägg.
Rör ner det smälta gelatinet i sparrisröran i en fin stråle.
Tillsätt därefter den lättvispade grädden.
Tillsätt kräftstjärtar, ägg, salt & peppar.
Rör om.
Fördela smeten i de formar du vill ha det i.
Låt stå svalt i ca 3 timmar.

Ta fram formarna, lägg på kräftstjärtar och dillvippor.


Sparrissoppa


Till 4
Serveras varm, ljummen eller kall

150 g grön sparris + 4 hela till garnering
3 dl vatten
½ dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 dl mellangrädde
1 avokado
1 krm grön tabasco
ev salt

Skär bort nedersta biten på alla sparrisar
Koka upp vatten, vin och buljongtärning och sjud soppsparrisen 4-5 min
Mixa med lite av buljongen och avokadon
Rör ner resterande buljong och grädden
Koka upp och smaksätt
Häll upp i skål eller glas och garnera med de råa sparrisarna.



Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing

4 gröna sparrisar
2 stjälkar salladslök
1 avokado
12 jordgubbar
4 nävar machesallad
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

Skölj alla grönsakerna.
Skölj jordgubbarna om det behövs.
Lägg salladen i en bunke.
Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen.
Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet.
Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar.
Skär i bitar och lägg på salladen.
Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen.
Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.
Blanda om försiktigt och lägg upp på fyra assietter.
Servera genast.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards