Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 6 mars 2024

Lillördag

Av Neta - Onsdag 6 mars 23:41

När jag var ung för så där 200 år sen innebar onsdagar dans på Drabanten här i stan. Vanlig dans utan annan förtäring än möjligen kaffe och dricka. Minns inte, minns inga bord heller. Å den slutade så man kunde ta bussen hem till Årsta där jag bodde då som är en av Uppsalas södra bostadsområden.

Torsdagar dansade man på V-dala, fredagar på Patricia, lördagar på Belinda och söndagar på folkan. Dom tre var i samma lokal. Baldis hade fri entré före 22 på måndagar. Då blev det inte så långt för sista bussen hem gick vid midnatt. Baldis var ju en krog men ofta var det handelsresande där på vardagarna, dom dansade bra och var där för dom inte ville sitta ensamma på hotellet. Hade ofta fruar hemma. Va bara intresserade av dans.
På somrarna var det Disagården på onsd, Fyris torsd o lörd och Holmen fred o sönd om man inte begav sig ut på nån mysig loge.


Tycker lite synd om dom som är unga nu. Dans innebär oftast disko på nån krog med fyrtiofjorton drinkar innan. Dom kan ju aldrig ha lika kul som vi hade. Inte hade vi så ont i håret dan efter heller.

Dans är ju faktiskt en väldigt jämlik sysselsättning, även om det mest är killar som för men det finns tvärtom också har jag hört från en säker källa jag var gift med så där 30 år. Ihop 34.

Då hade man kondis och var smal som en vidja. Ofta träffade man sin tillkommande på dansgolvet. L va länge *han med vita skjortan* tog ett tag och några mil på dansgolvet innan det blev nåt.

Vi var ett gäng som åkte runt i mellansverige med, Hedemora, Skultunalagårn, Mälarsalen i 08, Joar i Enköping, Gimofolkan och Norrskedika.
Sååå kul vi haft tack vare dans. Hur ska vi komma dit igen? Behövs inte det mer än nånsin nu?
Jag var med och jobbade i Våga stuffarörelsen. Hade gammeldanskurser där jag även smög in lite fox. Ofta i skolor på lektionstid men också där jag bodde i kvarterslokalen och genom ungdomsringen. Alltid fulltecknade kurser.

Man rörde sig till musik, fick många vänner och än idag har jag kontakt med många av dom. Träffas inte så mkt men nu finns ju Fb.

Skolorna borde ha dans i jympan igen. Vår manliga jympalärare, Lunkan i Brantan ordnade danser i Vaksalaskolan på fredagskvällar under några år. Då ni fick man lära sig hur man beter sig på ett dansgolv också. Hur man bjuder upp, dansa medsols, knuffas inte, håll i damen korrekt och tacka din partner för dansen.
Han var stenhård. Ingen demokratisk dans då heller utan killarna bjöd upp. Jag dansade mycket med Bengt Franzén i paralellklassen och blev kammad och sprayad av en ingift moster innan. Snygg skulle man vara och dom bodde på vägen dit.

Folk i min ålder dansar ju mycket än idag. Torsdagsdanserna på Fyris torsd em drar 4-500 pensionärer när det är som mest. L är ju ute mkt. Ibland får jag hänga med. Trodde väl aldrig att jag när jag hängde med till Örebro skulle träffa *folk från förr* men jodå det gjorde jag. Åker jag med till Fyris är det många gamla bekanta.

Min kompis och jag ordnade ett knyt härute i Skuttunge -94, vi hade över 200 på inbjudningslistan och vi hade ett ansikte på allihop. Det var så häftigt. Idag är ju många som mig med sönderdansade knän m.m Men dom som kämpar på är ju närmare 80 nu.

Mina barn fick ju dansen med både modersmjölk och farvatten. Johnny började en buggkurs när han var 11, tävlade under många år och har fortfarande kontakt med danskompisarna. Han fyller 50 nästa år. Träffade Matilda på en kurs han hade har jag för mig.
Båda mina barnbarn buggar med.
Christine var 5-6 när hon började, tävlade också ett tag och va ute lika mkt som jag var som ung när hon var tonåring. Gjorde till och med sin prao i 8an som sångerska i ett dansband som hette Nova. Följde med oss på kryssningar och danser och dansade glatt även med farbröder när hon gick i lågstadiet. Hon åker ut nu ibland också och nu ska hon försöka få med Markus på en kurs.

Alltså om vi kunde få igång en dansrörelse lik den Våga Stuffarörelse som fanns på 70 och 80-talet. Då skulle vi slippa allt elände med skjutningar och annat skit tror jag. Det måste ju inte vara levande musik jämt men fler dansställen skulle ju få överleva och framförallt ha lägre omkostnader. Blir ju fler och fler danser idag som har musik på dator. Då skulle intresset också öka för levande musik så småningom igen.

Herregud vilket inlägg det här blev! Haha!

Inte gjort ett smack idag. Blev fryst pytt m stekt ägg till middag. Fotade tydligen inte ens.

Men mer dans åt folket, bättre och roligare än gym och väldigt mkt mer socialt.



 
 
Ingen bild

Krister

Torsdag 7 mars 07:43

Dansen, rytmen, sitter i genetiken. På dansgolvet blir man bedömd som bra eller dålig. Men desto roligare för den som kan dra en sula på parketten.

Neta

Torsdag 7 mars 20:24

Dans är en livsstil, inte ett intresse. Tror inte man blir så bedömd som man tror. Det finns plats för alla. Iaf bland de vanliga dansarna. Den s.k Självvalda eliten är inget vi behöver bry oss i. Dom är ju bara patetiska i sina träningskläder, svettband eller bandanas och handdukar i bältet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Fredag 26 april 00:43

Idag startade den med ett så smart recept. Du kör färdiga potatisbullar i våffeljärnet. Blir frasiga och platta som rårakor. Funderar på om jag ska göra sånna som fredagsmys i morgon. Kom på att jag har allt till en Skagen också. Räkor, dill, rödlök,...

Av Neta - Onsdag 24 april 23:58


2 små barn mördade och en politisk attack där människor skadats svårt. Jag minns när det nästan blev tidningsrubriker om nån slagits med nåt annat än knytnävarna. Jag har väl också blivit extra känslig mot sånt här efter att vi mist Elle. Önskar ja...

Av Neta - Tisdag 23 april 17:25


Den tär på min SLE tärda kropp. I morse var det full sol och blå himmel men 0-gradigt. Det kämpade sig upp till 7 gr. Ser så skönt ut men det är det inte. Fick ett medelande i Bjkl gruppen om att det är rådjur som härjar på kyrkogården, precis som ...

Av Neta - Måndag 22 april 23:21

Hemköp har sin färs, Ica sin. Icas består av 30% ärtor och HKs av 50% broccolli och blomkål. Den har fått godkänt både av mig och dom som ätit den här. Gjorde ju biffar, det blev 15 st av 500 g, kostade då 30kr. Nu har dom den igen och den här veck...

Av Neta - Söndag 21 april 22:01


Problemet när man sitter som jag är ju att man kanske inte alltid känner hur kall man blir. Jag frös om överkroppen igår och hade tagit med en kofta. Men fötterna blir ofta väldigt kalla utan att jag känner det. I en danslokal är det inte så mkt värm...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11 12
13
14 15 16
17
18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards