Senaste inläggen
Champinjonbiffar och ris i tomatsås
12 stycken
500 g champinjoner
3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn
2 ägg
1 liten gul lök
1/2 knippa persilja
1/2 tsk torkad mejram
1?1 1/2 tsk salt
peppar
2 msk smör eller margarin
Ris i tomatsås:
2 portioner:
1 dl fullkornsris
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör- och rapsolja
400 g krossade tomater
1/4 tsk oregano
salt, peppar
Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.
Ris i tomatsås:
Koka riset.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.
Bakad rotselleri m svamp och citronkräm
500 g hel rotselleri
2 msk olivolja
1 msk salt
Topping:
200 g portabellosvamp
1 vitlöksklyfta
1 dl färsk salvia, bladen
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 krm sv.peppar
100 g körsbärstomater
1 dl vegfraiche
1 citron, skalet
Sätt ugnen på 175 gr
Skär bort den nedersta delen på sellerin
Skölj resten fri från ev jord
Ställ den i en ugnsform
Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen
Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme
Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor
Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg
Salta
Topping:
Strimla svamp och finhacka vitlök
Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min
Salta och peppra
Dela tomaterna
Blanda fraiche och citronskal
Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater
Servera genast.
Falafel i tortilla
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 röd chilipeppar
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
400 g kikärter, kokta
salt
1 dl hackad persilja
2 msk majsstärkelse
2 msk rapsolja
Sås:
2 dl turkisk yoghurt
rivet skal och saft av 1 citron
salt
Servera med:
tortillabröd, sallad, tomat, gurka, lök
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Fräs lök, vitlök, chili och kryddor i en stekpanna med olja.
Blanda fräset med avsköljda kikärter. Rör i salt, persilja och majsstärkelse. Mixa och forma 10 små bollar. Stek i olja ca 4 min.
Sås:
Blanda yoghurt, citronskal och -saft och smaka av med salt. Servera till falafel i tortillabröd med grönsaker.
GODA PASTASÅSEN
4 port.
2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 bruk krossade tomater (4 dl)
1 buljongtärning
2-4 msk chilisås
2 tsk oregano
1 dl creme fraich.
1 dl vatten
persilja
Hacka löken, skala och riv morötterna grovt
Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna
Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.
Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.
Rör ner creme fraichen.
Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,
Späd ev. med lite vatten.
Strö lite hackad persilja över.
Servera med sallad.
Blomkål med ost
4 port
1 stort blomkålshuvud + vatten och salt
SÅS:
1 hackad lök, valfri
1 strimlad röd paprika
250 gr champinjoner
30 gr smör
1 msk ajvar
3 dl grädde
200 gr sockerärtor, grovstrimlade
salt och vitpeppar
paprikapulver
2-3 riven ost
Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
Läggs i en smord ugnssäker form.
Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
Servera som ensamrätt eller med kallskuret.
Vegetariska kroppkakor
4 stora potatisar
290 g svarta bönor, förkokta
Salt
1 dl mandelmjöl
400 g svamp
1 stor gul lök
2 msk neutr olja
Servera med lingon, persilja och smält smör
Skala potatisarna, riv den ena fint och koka den andra i saltat vatten
Mosa hop det
Skölj och mosa bönorna
Blanda i bönor, potatis, salt och mjöl till en smidig deg
Riv hälften av svampen i mindre bitar
Hacka löken fint
Stek svampen till den är torr
Tillsätt 1 msk olja och lök, stek till löken är klar
Smaka av med salt och låt det svalna
Forma bollar av potatissmeten
Gör ett hål och tryck i svampfyllning, stäng noggrant
Koka i saltat vatten ca 15 min
Ta upp dem och stek dem sedan i olja tills de får fin färg
Stek resterande svamp
Servera med svampen, smält smör och lingon
Garnera med klippt persilja.
Linguine med sojabönor och halloumi
ca 300 g pasta, gärna linguine
500 g edamamebönor
2 haloumi
2 vitlöksklyftor
1/2 röd spansk chilifrukt eller 1 röd paprika
2 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar
4 tomater
70 g rucolasallad eller spenat
parmesanost
Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningarna på för-packningen.
Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen och sprita dem.
Skär haloumin i drygt 1/2 cm tjocka skivor och pensla dem med olja.
Grilla osten i en het grillpanna på båda sidor i ca 1 minut. Dela skivorna på diagonalen.
Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
Fräs vitlök och chili på medelvärme i en stekpanna med olja.
Tillsätt bönorna och vänd runt dem så att de blir varma.
Skär tomaterna i bitar och vänd ner dem i pannan tillsammans med pastan. Salta och peppra.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar och blanda med rucolasallad.
Lägg på haloumin och strö över riven parmesanost.
Veg Tortellinigratäng
4 pers
2 grillade paprikor
190 g marinerade kronärtskockor
1 gul lök
150 g skogschampinjoner
3 msk finhackad persilja
2 msk smör eller margarin
500 g tortellini exempelvis med spenat, basilika eller ost
Sås:
2 ½ dl grädde, veg
2 dl crème fraiche, veg
2 dl riven lagrad ost ev veg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
1 spetspaprika eller 1 grillad paprika kryddgrönt,
grovhackad persilja
ev riven parmesan
Sätt ugnen på 225°.
Dela de grillade paprikorna i mindre bitar eller strimlor.
Låt de marinerade kronärtskockorna rinna av och dela i mindre bitar om det behövs.
Skala och finhacka löken.
Ansa och skiva svampen.
Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs lök och svamp mjukt och blankt utan att det tar färg.
Tillsätt finhackad persilja, vänd om.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar. Låt rinna av.
Blanda samman tortellini med svamp och lökblandning, paprika och kronärtskockor och fördela i en smord ugnsfast form.
Koka upp grädde och crème fraiche. Tillsätt osten och låt den smälta ner i såsen.
Krydda med salt och peppar.
Häll såsen i formen och blanda om.
Kärna ur och skiva paprikan om du använder en spetspaprika eller dela den grillade paprikan. Fördela paprikan på gratängen.
Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.
Tag ut, garnera med kryddgrönt och ev lite riven färsk parmesanost.
Servera med mixade oliver och sallad.
Aubergine med krämig kålsallad
2 auberginer
1 dl olivolja
1/2 tsk mald spiskummin
ett par kvistar färsk rosmarin
salt och peppar
Sallad
300 g rödkål
10 cm späd purjolök
2 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker
400 g kokta, svarta bönor
1 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20?30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.
Sparrisgratäng med bulgur
250 g kokt bulgur
250 g riven smakrik ost
5 ägg
200 g grön sparris, nerskuren
1 röd paprika, finhackad
70 g babyspenat
100 g fetaost
30 g pinjenötter
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form
Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen
Pressa ner den massan i botten på formen
Fördela sparris, paprika och spenat över
Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över
Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden
Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar
Toppa med rostade pinjenötter.
Nässelrisotto
2 schalottenlökar
4 dl risottoris, arborio eller carnaroli
16 dl vatten
2-3 msk el. motsvarande koncentrerad grönsaksfond
2 dl vitt vin
2 liter färska, rensade och sköljda nässlor
1 rejäl klick smör
2 dl god färskriven ost parmesan eller västerbottens
salt svartpeppar
Gräslöksolja:
1 knippa gräslök
¾ dl rapsolja
lite salt
Börja med gräslöksoljan.
Hetta upp oljan till ca 50 grader och mixa den med gräslöken.
Smaka av med salt.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp lite fett i en tjockbottnad kastrull.
Stek eller svetta löken så den blir genomskinlig, inte brynt.
Lägg i riset och låt det gona sig i värmen några minuter.
Koka upp vatten och blanda till en god grönsaksbuljong.
Häll en skvätt över riset och rör samtidigt som vätskan kokar in.
Fortsätt att späda och röra.
Det vita vinet ska också röras i .
Riset ska puttra friskt utan att stormkoka, det får inte bli torrt utan ska hela tiden vara löst och krämigt.
Fräs nässlorna i en panna bredvid. Det går på ett ögonblick. Lite salt på.
Hela risprocessen tar ungefär 18-20 minuter.
Smaka av riset som ska ha aningen av en kärna när det är klart.
Ta av och rör i nässlorna tillsammans med en klick smör och osten.
Lägg upp i tallrikar och droppa gräslöksoljan över.
Morotsbiffar
400 g morötter
200 g rotselleri
1 purjo, liten
1 msk smörolja
2 tsk curry
1 tsk spiskummin, mald
½ dl vatten
1 tsk salt
2 ägg
0.5 dl vetemjöl
ströbröd
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och riv rotsakerna grovt.
Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.
Fräs curryn i i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om
Strö över spiskummin och häll på vatten.
Låt koka till allt bli mjukt. Salta.
Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl
Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna
Forma till biffar som läggs på
Sikta ströbröd på varje biff.
Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.
Servera med pasta, ris eller bulgur, en kall sås och sallad.
Fräsch sås till det mesta
1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)
½ syrligt äpple, grovrivet
1 liten finhackad ättiksgurka
1 liten eller 2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast
2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)
2 msk kapris
Salt & sv.peppar
Blanda och låt stå kallt en stund
Går utmärkt att använda som ?kladd? i potatissallad också, då blandar man gräddfil (kan bytas mot kaffegrädde) , majonnäs, senap, lök och kryddor. Vänder ner potatisen varm och låter den dra åt sig smakerna medans den svalnar.
Sen tillsätter man äpple, gurka, dill och kapris.
Vegansk gravad "lax" av morot
Port: 4
ca 500 g grova morötter
1 1/2 dl grovsalt
Lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten
Sätt ugnen på 200°C.
Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form.
Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek).
Morötterna ska vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.
Lag:
Krossa vitpepparn.
Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.
Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.
Låt ligga kallt över natten.
Låt morötterna rinna av.
Hacka dillen och rulla morötterna i hacket.
Skiva morötterna och servera.
Servera gärna med hovmästarsås.
Grönsaksgratäng med svarta linser
4 portioner
1 gul lök
2 gröna squash
2 morötter
2 paprikor, orange och grön eller röd
2 msk rapsolja
1 1/2 dl svarta puylinser
220 g mild tacosås
300 g passerade tomater
salt, peppar
2 dl riven ost
Garnera med:
tacochips
timjan
Ugn: 225°
Skala och grovhacka löken.
Dela och kärna ur squashen med ett kul-järn, och skär i 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skiva paprikorna.
Fräs lök, squash och paprika i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt sköljda linser, tacosås och tomater och sjud i 10 minuter.
Bred ut grönsakerna i en smord ugnsfast form och strö över osten.
Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.
Garnera med att sticka ner tacochips i gratängen och strö över färsk timjan.
Servera resten av chipsen i en skål vid sidan om.
Det är ju nåt som är nytt. Fanns inte alls när J var liten. Jag kan inte påstå att jag är särskilt förtjust i den heller. I synnerhet inte när den blandas med Alla Helgons Dag.
Vi kunde ju inte värja oss helt mot den när tjejerna växte upp. Jag har en Halloweenlåda, numera tar jag inte ens fram den. Men då bestämde vi att vi kör på pumpor och snälla spöken. Skippade allt med blod, lik och sånt.
Det ätbara kunde se ut så här
Annars åt vi vanlig mat. Godis förekom men inga direkt ruskiga saker. Ett år gjorde vi popcornpåsar till de som kom o ringde på. Det blev väldigt uppskattat.
Här brukar det inte komma några. Just på min lilla gård bor det inga barnfamiljer. Bara en dagmamma vars egna barn är vuxna. Brukar alltså inte komma några hit och tigga godis. Jag kommer inte heller att öppna om det kommer nån.
Det som är lite kul i år är väl att på månd när det är den riktiga dagen så är det höstlov. Så då kan man ju ha lite mys.
Har iaf mått lite bättre och inte varit fullt så trött idag. Feberkänslan jag hade i morse försvann. Varit 12 gr ute och sol men med ganska kraftig blåst. Jag har inte varit ut.
Åt rester, stänkte i lite soja i soppan, här ser den nästan oaptitlig ut men det var den inte. 2 delikatessbröd med Jansson på till. Min egna Surf & Turf Haha!
Nu ikväll tog jag faktiskt ett glas rött och lite kex och ost.
Den här gjorde inte ont alls. En nyhet. Annars kollade jag på Så Mkt Bättre, sen stegade jag tbx till Doobido.
Kom ihåg att ställa tillbaka alla klockor utom armbandsuren en timme.
Nu ligger jag i sängen och undrar var det var för hög smäll som hördes nyss. Lät från centrum. Tidigare idag såg jag brandrök men inte sett nånstans var det var. Nånstans på andra sidan 600an iaf.
Men nu ska jag sova!
En ovan känsla men den fick vi igår när vi åkte in till stanstan igår. Alltså nere i centrum.
Efter mammografin gick vi bort till Svava för att handla lite. Och där kändes den. Strax efter 12, många jobbar ju halvdag på fredagar, for dom omkring de arbetande folket. Kassar från systemet, hämtmat, blommor, och nån matkasse det var vad dom bar på. For som tättingar med ett förväntansfullt uttryck i ansiktet.
Den där känslan saknar man ju lite. Höjdarfredagen för mig var ju då man öppnat och slutade tidigt och skulle på dans nånstans.
Då for man in på HM och försökte hitta nåt snyggt till kvällen, en fl vin från systemet kanske och nåt gott att äta innan vi for iväg. Vi var 3-4 tjejer som åkte. Det var tider det Haha!
Eller så gjorde J och jag nåt mys, lite läsk kanske, chips, godis och nåt han gillade att äta. Man behövde inte tjata om sänggående. Han byggde kanske med sitt älskade lego och jag hamnade väl framför TVn. Ibland hade han sin kompis där.
När L och jag blev ihop blev helgerna lite lugnare, med matlagningsvin och god mat och mer ur den flaskan. Hångel och annat mys. Pirret inför en helg då vi oftast hittade på nåt kul med J.
När tjejerna kom blev myset lite annorlunda, somrar och helger i Siggefora i 16 år. Parmiddagar och annat trevligt.
Numera skiljer sig inte helgerna så himla mkt från dom andra dagarna. Jag tänker ofta att jag ska göra nåt extra men det blir sällan så. Ids inte, inte kul när man är själv. Kan ju lika gärna göra det en tisd.
Jaja det är som det är. Vi fick iaf åka hem med en kvinnlig svensk chaufför igår. Hörde ju direkt att hon var gotländska. Nyligen hitflyttad från ön och nu kör hon taxi i storstan. Bodde i Sthlm men skulle snart flytta hit. Vi hade mkt att prata om.
Hemma packade jag upp varor och tog en kaffe. Men va så trött, somnade hela tiden.
Gjorde en Jansson.
Enkelt att göra
1 kg potatis
1-2 gula lökar
1 ask ansjovis + spad, gärna extra spad om du har ( släng aldrig ansjovisspad)
2 dl grädde
Smörklickar
Ströbröd
Strimla potatisen och lägg hälften i en smord ugnsform.
Hacka löken grovt och kör den 1 minut på högsta effekt i micron.
Fördela den och ansjovisen med spad på potatisen och täck med resterande potatis.
Häll över grädden
Klicka på smöret, strö på ströbrödet och grädda i 200° i 45-60 min
Blev bara tröttare. Kunde liksom inte koncentrera mig på korsordet. Vid 21 orkade jag inte längre. La mig i sängen och lyssnade på boken. Tror jag släckte nån timme senare. Sovit oroligt och vaknade med feberkänsla. Tröttheten sitter i. Det känns i kroppen att det är nåt på G.
Har både Jansson och soppa att värma så blir nog rester idag. Lugn lär den bli.
Den här också. För ett år sen idag var vi glada, då fick vi veta att Tareq skulle vara julvärd. Än vet vi inte vilken som blir årets.
Bara det inte blir en Wahlgren, dom står mig upp i halsen i synnerhet systern som verkar helt intlegensbefriad i dom få minuter jag sett av hennes värld.
Det är som programledare, samma samma hela tiden. Per, Renné eller David.
Ge oss nåt nytt, oväntat och fräscht, gärna lite rolig också.
Vaknade och mådde lite illa i morse. Kan bli så av värktabletter. Tog det lugnt och försökte somna om vilket lyckades så småningom. Sen vakna jag 12. Länge sen man sov så länge. Men va vaken 3 timmar på morgonen från kvart i 5. Har inte fullt så kraftig värk nu sen jag har börjat sova på *fel* sida. Men värker gör det.
Så dagen blev kort. Eller egentligen inte eftersom jag är vaken fortf men ligger iaf.
Gjorde en stor gryta med köttfärssoppa idag.
Blev några matlådor med. Den här soppan är nog min favorit, matig, god och fräsch.
Gjorde på 300 g färs som jag fräste med 1 lök, 3 morötter, 3 potatisar, nån msk tomatpuré och en vitlöksklyfta.
Spädde med 1,5 lit buljong, skvätte i lite chilisås och kokade i 10 min
Hade i en strimlad paprika, salt, fyrpeppar från kvarn (vit, svart, grön och rosé) och pizzakrydda.
Kokade 5 min till och hade i en 2,5 a grädde. Kokade upp och smakade av lite till med kryddorna.
Gott så här på hösten, gör den ibland med pasta i ist för potatisen med.
Såg en kompis som gjort en Jansson idag och blev så sugen. Kan bli en sån i morgon om jag orkar.
Ska in en snabbis till stan i morgon och mangla brösten. Må försöka ta mig till affären med.
Pratade med L i luren, fick lite panik på en ljuständare där knappen inte åkte ut. Läckte ut gas. Nu ligger den på gräset här utanför.
Han hade inte gjort sig råd att åka och dansa idag och var nog lite ledsen för det. Men så är det väl vissa månader. Nu sa jag till ordentligt att han kan stanna här på tisdagar efter gubbdagiset om det är nåt bra på Fyris på torsdagar. Blir ju lite sällskap för mig med.
Jag håller på försöker få han att göra lite stångkorv med mig med. Han har bättre köttkvarn än jag. Å en sån gång kan man ju göra det då tänker jag.
Men nu får jag nog lov att sova.
Tvättat och hängt en maskin med mörka lakan och handdukar och en ljus 60 med lite underkläder. Kört en disk.
Pratat med mamma i telefon. Hon hade glömt mig igår! Tänkt på mig tidigt på morgonen men glömt sen. Lätt hänt och hon ringde ju idag.
Tänkt på gårdagen, berättade för L om restaurangen, vi har ju åkt förbi några ggr och undrat.
Hittade restaurangens bild på min varmrätt. Så gott, just kombon med rödbetor, kapris och pepparrot just till rimmad fisk.
Kommer ni till Uppsala så ät där! Granhof för att den ligger i Granskolans gamla lokaler på Sysslomansgatan i Luthagen. En 15-20 min promenad från centrum.
Apropå mat så måste ni prova grytan i förra inlägget. Så enkel och god. Varför inte göra den till Allhelgona med lite pumpa i om ni ändå ska karva lite?
Själv gör jag den ofta med morötter och vattenkastanjer + 2-3 paprikor. Kokar potatis bredvid men man kan ju köra i den i grytan med, lite nerskuren efter nån halvtimma.
Hade ju lite pasta kvar, delade det på 2 och frös hälften. Resten värmde jag i micron medans jag gjorde lite korv stroganoff. Länge sen jag gjorde den.
Nu ikväll så åt jag upp sista tårtbiten med.
Betalt räkningarna ikväll, skönt att ha det gjort. Va inte så mycket.
Säger godnatt med den här. Ormsäker från Ikea Haha!
Goda grytan
Till många ;)
Paprika kan bytas ut helt eller delvis mot t. ex vattenkastanj, morot eller likn, pulvret bör nog va med dock.
Lägg i en gryta:
1 kg fläskkött i sockerbitsstora bitar
5 strimlade paprikor i olika färger
5-6 scharlottenlökar eller 2-3 gula, grovt skurna
2-3 krosss vitlöksklyftor
5 tsk paprika pulver
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk salt
2,5 msk soja
1 brk tomater + 1/2 brk vatten
1 brk ananassalsa + 1/2 brk vatten (man kan ta 2 brk tomater om man inte gillar salsan)
Rör om, koka upp o låt puttra på spisen medans du gör nåt roligare. Klar e ca 45 min eller när köttet är mört.
Smaka av!
Ät med potatis ( kan så klart koka med) eller ris.
Min kropp skriker efter miljöombyte. Att få göra nåt kul. Åka iväg och slippa vara ensam under en tid.
Tär att vara så beroende för att komma iväg.
Vill åka på mat och vinmässan. Men ingen vill åka.
Vill till Kajskjul8 igen på Arvingarnas nya show, samma där.
Refreschments på Katalin i dec, kan inte åka in själv.
Åka ut på en dans och träffa de vänner jag har där IRL
Ja listan kan göras lång på det som annars är *bara att göra* som jag inte kan längre. Som jag skulle behöva göra för att må lite bättre.
Visst jag får göra saker 2 ggr i månaden men i dom 10 timmarna ska det rymmas *hälsorelaterade* besök som läkarbesök, sjukgymn m.m Också. Inte bara *må brasaker*
Jag är också lite orolig för demens, glömmer så mkt nu. Vet helt plötsligt inte vad perennerna jag haft i 30 år heter.
Maträtter jag lagat tusentals gånger är som bortblåsta ur huvudet.
Minns inte var jag la vispen jag precis använt.
Däremot minns jag fler och fler saker från barndomen. Detaljerat som om det nyss hänt.
Glömskan kan vara relaterade till stress.
Skilsmässan jag till slut tog tag i och allt med husförsäljningen
Att leva i nästan ett år på i stort sätt ingenting
Oron för Elle och flytten hit, blev ju 2 flytter på 18 mån
Bråk och tjafs med myndigheter för att kunna få ett oberoende liv, tog t.ex 1 år att få en ledsagare i 10 timmar varje månad
Innan dess i Tierp att få färdtjänst utanför kommunen, avslag gjorde ju att jag till slut inte kunde bo kvar
Sen det som hände med Elle, maktlösheten när hon inte fick hjälp med sina infektioner
Att inte kunna slåss för henne pga att hon råkar vara myndig och samtidigt se hur lite hon orkade
Oron för det som hände på intensiven sen, att i 6 veckor inte kunna föra ett samtal, försöka gissa sig till vad hon försökte *säga* se panik och frustration i hennes ögon och inte kunna göra någonting
Sen det värsta, att mista henne och allt som följer ett dödsfall. Väntan på en gravsten som blev 2 månader försenad
Att behöva uppleva den absurda frustrationen att mista sitt barn
Att fungera i en vardag mitt i allt det här
Jo det går för att det måste gå, men HUR det går är en annan sak. Hopplösheten, noll initativförmåga, att bara inte ens orka den minsta sak, att inte orka gå ut, få kämpa för att ta sig ur sängen vissa dar, att man måste tvinga sig när hela kroppen skriker nej.
Jo det skapar en stress! Alla måsten kan bli oövervinnliga. Bara att hänga upp tvätten kan bli ett berg att bestiga.
Sen värken, sömnlösheten, vänner som slutar höra av sig.
Hur fan orkar man? Jo för att rätt som det är kommer en dag som igår. Men jag behöver fler sånna dar, det som andra självklart upplever flera ggr i veckan. Jag måste ha roliga saker att se fram emot. Umgås med de få vänner som är kvar, min familj och få komma iväg och glömma bort lite då och då.
Jobbig natt! Tur att det inte är lika jobbigt på dagarna. Tog mer värkmedicin, somnade om och sov till halv 10.
Gick upp och gjorde en langos.
Perfekt födelsedagsfrunch, för så blev det ju. Ösregnade på dan men fick lite fikabesök, fick vänta med att hämta honungen.
Tog det lite lugnt. Annika kom med paket vid 15-tiden. En påse jordnötsringar och en bukett ljusa rosor med lite ljusrosa i.
Satt ihop dom med de röda jag fick av L.
Man kan ju undra om det är standard att det är en avbruten i varje bukett. Haha!
C kom med och vi åt lite tårta. Annika och jag tog ett glas rosé till, C som haft en hektisk dag drack lingondricka och kaffe.
L ringde och grattade.
Vi åkte ner och hämtade honung och sen in till stan. Snurrade lite innan vi parkerade på gatan utanför Granhof. Å där utanför stod Marianne, väntandes på Micke. Överraskade mig totalt. Men nu blev vi ju ett litet gäng på 5 pers.
Granhof! Vilket ställe! Kanonservice och sååå god mat.
Jag åt!
Bruchetta
Grillat surdegsbröd, cocktailtomater, rödlök, mozzarella & olivolja dressing. Dressingen var en jättegod örtolja.
Torskrygg
Ugnskokt rimmad torskrygg med en sommarsallad, cocktailtomater, , kokt potatis, pepparrot & sojabönor, serveras med brynt smör, rödbetor och capris.
Crème brûllé, så perfekt!
Länge sen jag var på en så bra restaurang. Men smakar det så kostar det. Blir väl mkt *äta ur frysen* den här månaden. Haha!
När vi gick därifrån och skilts från dom andra gick Annika och jag till Ica i småregnet, skulle köpa matbröd men det blev 2 helgskinkor med. Sista förbrukning på nyår så dom får bli julskinkor. Har gjort så här förr om åren med. Är ju lite skillnad på kilopris nu och sen till jul.
Vi fick vänta en halvtimme på taxi. När vi kom hem följde Annika med in och vi drack upp rosévinet.
Fick den här idag! Så rolig
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|