Senaste inläggen
Juliga desserter, mandel och nötter kan tas bort, så gör vi numera.
Marinerade clementiner
4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa
Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.
Apelsinsallad med stjärnanis
8 apelsiner
Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel
Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass
Apelsinris, ris a la Malta
1 l färdig risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
Grädden vispas fast och blandas med gröt och vaniljsocker
rör i frukten eller servera med såsen
3-4 apelsiner i bitar + 1-2 msk socker
eller 2½ dl körsbärssås ( finns på tetra bland fruktkonserverna)
Apelsinglasstårta m chokladbottten
75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies
3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche
50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad
Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.
Cassataglass
130 g finhackad kakfyllning (suckat)
100 g halverade röda cocktailbär + hela till garnering
¾ dl finhackade russin
¾ dl skalad finhackad mandel
½ dl finhackad mörk choklad
¾ dl rom eller apelsinlikör
6 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde
Garnera med cocktailbär och riven mörk choklad.
Lägg kakfyllning, cocktailbär, russin, mandel och choklad i rom eller likören i ca 1 timme
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Vänd ner ?spritröran? i det
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den
Häll i plastfolieklädd avlång form ca 1.5 l
Slå formen i bänken så ev luft försvinner
Frys minst 4 timmar.
Enkel saffranspannkaka
½ g saffran
1 ½ dl grädde
1-2 pkt risgrynsgröt, färdig (1/2-1 kg)
2-3 ägg
2 msk strösocker (kan uteslutas)
½-1 dl sötmandel, om så önskas
ev. Ca 1 dl russin
Smör till formen
Rör ut ett paket finstött saffran i grädden.
Blanda två paket risgrynsgröt med grädden, ägg, socker, hackad mandel och eventuellt russin.
Häll smeten i en smord ugnsäker form eller ett djupt ugnsäkert fat.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen tills saffranspannkakan fått vacker färg.
I form tar det ca 30 minuter, på ett fat 20-25 minuter.
Servera med björnbärssylt och grädde.
Fruktsallad
Vi är barnsligt förtjusta i fruktsallad i vår familj, ni som varit här på middag genom åren har ju märkt det och hur den kan förändras.
Julens variant kan se ut så här
2 apelsiner
2 bananer
1 brk konserverade päron
1 granatäpple
1 dl russin
Några torkade fikon
1 pkt frysta körsbär
Glass
Börja med att hälla spadet från päronen i skålen.
Skala, rensa, skär ner och blanda sen allt och servera med vaniljglass.
Granatäpplet och fikonen gör den julig.
Använder alltid konserverade päron, då får man dom perfekta och får lite sockerlag så det inte blir surt.
Frysta körsbär är urkärnade och klara.
Fräscht, enkelt och gott efter all fet julmat. Alla kan äta!
Igår åt vi ju jullunch som jag skrev om. Vad jag inte skrev om är hur en människa kan bete sig så fruktansvärt olika inom loppet av några timmar.
Gäller så klart mitt X. Det började med att han tänkte låta mitt garage stå öppet medans han gick och lastade rullstolen i sin bil en bit bort. Han vet ju mkt väl efter 35 år att blommor är mitt största intresse och då i synnerhet mina pelargoner, jag har ju nästan inga vanliga utan bara specialsorter. I garaget som är mörkt och håller 4 gr står dom på vintern. Att då låta dörrarna stå öppna då det är mer än -10 är ju samma som att förstöra dom.
Som tur var såg jag det och kunde stänga inifrån med fjärrkontroll, men det tog ju en stund det också.
Sen vid lulbordet. Han tog sin mat och satte sig. C hjälpte mig och gick därefter och hämtade sin mat. Hon åt fortfarande när jag var klar men L var också klar. Vi satt båda med tomma tallrikar.
Tro inte att han frågade om han skulle hjälpa mig, ist gick han och tog mer mat och satte sig att äta fast jag satt där med tom tallrik. Han vet ju mkt väl att jag behöver hjälp, jag hade ju dessutom betalt det mesta. Hur funkar man så?
Är det åren i skogen med sin Skrotnisse till bror som tagit bort sånt? 2 gamla gubbar på snudd till orginal. Ni som känner honom vet ju att det skulle aldrig hänt tidigare. Eller jävlas han medvetet?
Samma man några timmar senare kommer in med en timer han köpt åt mig som jag nämnt att jag vill ha. Fast en superavancerad.
Håller på över en timme innan han tror den fungerar vilket den sen inte gjorde. Första gången under alla år vi har känt varann som han inte fixar en teknisk pryl.
Men ändå han gjorde det!
Bad honom ta in backen med dricka jag hade på altan, det visar sig att 2 burkar spruckit i kylan och så även plastbacken dom stod i p.g.a det. Fanns även plastflaskor och en vinkartong däri.
Så ist för att bara ta in den som jag bad om. Han tog reda på det sanerade, slängde och sköljde ur backen, tog säkert en timme.
Då kom han plötsligt på att jag kanske hade haft svårt att fixa det själv och hjälpte till, eller?
Så här är det ofta, noll empati ena gången och precis tvärtom nästa gång, ofta samma dag.
Det är lite jobbigt faktiskt att inte veta hur det blir.
Jag är så klart jättetacksam för det han hjälper mig med och är noga med att tacka och tala om det. Men då kan han ibland bli lite tvär över det också ungefär som att * Det är väl ingenting, det är väl klart att jag gör* men för mig är det ju det. Tydligen mer än han kan ana.
Han borde ju känna mig bättre än så. Jag borde veta det här om honom. Men han var aldrig så här förut. Hur kan man ändra sig så mycket?
Så ni som tjatar om att ni tycker att det ska bli vi igen, nu kanske ni förstår bättre att jag inte skulle klara det.
Pratade med min killkompis om det här igår och han sa att det beror säkert på dagsformen, men så enkelt är det nog inte i det här fallet.
L behöver träffa någon, bli kär, sluta umgås med henne som bara utnyttjar honom som taxi över halva sverige och till vissa danser. Få någon som bryr sig om honom. Som vill honom väl och som vi också kan få träffa.
Precis hemkommen efter att ha ätit ett julbord till lunch. Det är lätt reducerat och saknar desserter o godisbord i veckorna men kostar å andra sidan bara 165kr. Dessutom på en av länets mysigaste vägkrogar med en svensk kille vid rodret som heter Peter. Ligger endes motorvägen vid Storvretakorset och är väl värt ett besök. Fick idag veta att dom har catering med.
Det viktigaste är med och det jag ev skulle sakna är väl isf lutfisken då. Men 4 olika sillar både varmrökt o gravad lax, röror, ägghalvor, kallskuret kött, korv och pateer m tillbehör, Jansson, köttbullar och prinskorv. Kaffe o pepparkakor gjorde mig tvärmätt iaf. Har säkert glömt något med.
Serveras 11-14.
Det här med julbord är kul att prata om på,sociala medier, man får lite inspiration. Nedan är väl det av det varma jag gillar bäst. Spjällen blir urgoda med den ljumma salladen.
Vi har så klart köttbullar och prinskorv med, köttbullarna har ni recept på några inlägg ner och prinskorven måste vara från en lokal leverantör, Andersson & Tillman.
Jansson gör jag traditionellt och lutfisken med vitsås och kryddpeppar. Gröten blir förutom frukost också apelsinris någon av dagarna, men vi gör också fruktsallad med fikon och russin i.
Vår jul är nöt & mandelfri numera.
Råsallad med äpple görs på rödkål och Ingrid Marie äpplen. Recept i ett inlägg längre ner.
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med sås/stuvningen
Broccolistuvning
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
4 msk idealmjöl
4 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
Revbensspjäll
julkryddade
1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt
Glaze:
1 påse St maria grillmarinad Allround
1 påse St maria grillmarinad kyckling
saften av ½ apelsin
1 msk honung
Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.
Ljummen Rödkålssallad:
500 g rödkål
2 syrliga röda äpplen
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
olivolja
salt och peppar
Strimla rödkålen.
Skölj äpplena, kärna ur och skär i bitar.
Skär rödlöken i tunna ringar.
Fräs rödkålen och rödlöken i 2 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter.
Blanda ned äpplebitarna och vinäger.
Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare några minuter.
Servera ljummen.
Elle har ett recept på en sorts mördeg man kan göra olika sorters kakor av. Den gjorde vi.
Jag gjorde knäckflarn, nåt jag gjort säkert 1000 ggr men brukar röra hop och grädda direkt. Idag fick dom stå en stund vilket gjorde att havregrynen svällde och dom flöt inte ut så mkt men blev lika goda som dom skulle.
Gör nog nya till jul.æ
Av kakdegen gjorde vi syltkakor som sprack och sylten flöt ut, lingonhorn, sv vinbärshjärtan och kanel & sockerkakor.
Inte så vackra precis men goda iaf.
Lingonhorn och sv.vinbärshjärtan är med bärströ. Torkade smulade bär.
Degen
Grunddeg till småkakor
Ca 75 st.
400 g. Smör
2 dl florsocker
2 dl potatismjöl
Ca 7 dl vetemjöl (brukar behövas mer)
Kakao, choklad, sylt/marmelad, färgat socker mm.
Rör smör och socker poröst.
Blanda mjölsorterna. Ha i det i smöret och arbeta snabbt ihop.
Låt vila 1 timme.
Forma till syltgrottor, ringar, finska- eller kokospinnar, ringar, horn, brysselkex eller vad du vill.
Grädda på 200 grader i 12-15 min.
Lussekatter med torkade tranbär
Snurror och vi gjorde också släta runda m pärlsocker.
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.
Det jag också tänkt göra var mormors rågsiktskakor, hanns inte idag men det är ju flera dar till jul.
RÅGSIKTSKAKOR
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
½ msk anis och ½ msk fänkål, stötta
13-14 dl rågsikt
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg.
Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
Låt kakorna svalna under bakduk
Intar dagens första kopp kaffe kl 15.50 för att jag fick ett ryck i köket. Dricker ju te på morgonen och avslutar oftast frukosten med en kaffe och tidningsläsning. Pensionärslivets fördelar.
Gjorde lite kinamat som dom förmodligen inte sett skymten av i Kina. Haha!
KINAMAT 6 port
450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé
3 msk vetemjöl
1 påse wokgrönsaker
4 msk olja
1 purjo
6 ananasringar, måste vara burkananas i eget spad. Ej färsk
2 ¼ dl ananasspad + vatten 50/50
6 msk socker
6msk ljus soya
6 msk vinäger, gärna en fruktig
6 msk tomatpuré
4 dl ris + 8 dl vatten
Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré. Rör tills allt är blandat
Fräs wokgrönsakerna i hälften av oljan, tillsätt purjon efter en stund, ta upp och håll varmt.
Fräs köttet i resterande olja, och när det är klart häll i grönsakerna och soyablandningen
Låt allt få ett uppkok, koka tills köttet är mört och tillsätt ananas och låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soya.
Det här med wokgrönsaker är latvarianten. Egentligen är det bara purjo, morot och ananas.
Idag rensade jag grönsakslådan så då blev det en klyfta vitkål, en broccoli, 4 slantade morötter och både gul o röd strimlad spetspaprika. Tog också rödlök ist för purjo. Grytbitar av fläsk som jag skar ner.
Gör inte heller som det står i receptet
Förbered grönsakerna och blanda hop vätskorna med socker och tomatpuré, fast min hade möglat i tuben så tog Heinz ketchup och minskade en 1/2 dl ananasspad och det extra i vatten ist..
Jag fräser köttet med mjöl en stund, häller i rödlök, morot, vitkål och stocken till broccolin tärnad. Häller på vätskan och låter det koka 10-15 min. När köttet är mört och morötterna nästan mjuka stänger jag av plattan och tillsätter broccolibuketter, paprika och ananas. Sätter på locket och låter det stå.
Väldigt enkelt men så gott!
Sen det här med julens kalla rätter.
Jag gör en sorts sill, ett recept jag fått av min kompis Ma. Annars köper vi senaps och skärgårdssill.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Gör oftast bara 1/2 sats sillsallad, fick ändå slänga i fjol så funderar på 1/4 sats i år
Sillsallad
2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök
Tärna allt detta lika fint
4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker
Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering
Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad
Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.
Gravlax och hovmästarsås köper jag mest, får ett ryck och gravar själv ibland men det får dagsformen avgöra.
Däremot firas ingen högtid här utan rödlöksost, den är helig. Haha! Rödbetssallad gör jag också allt mindre sats av.
Roségravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ?snett? över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Den här laxröran har blivit en favorit, alla tre barnen har fått göra den på hemkunskapen. Därav kom den in i familjen. Äts inte de dagar vi äter gravlax utan blir mer vickning på tunnbröd.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Sylta har vi inte varje år, blir vi sugna så köper vi på Heidenstams Ica i Uppsala där dom gör egen. Charkchefens mammas recept.
Skinkan så klart, gör nog 2-3 st, den första till advent. Men den vi äter till jul måste ha den här griljeringen.
Vi äter sen alltid skinkan med sötstark senap och färsk ananas.
Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan
1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung
Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.
Äts med stark senap och tunna skivor av färsk ananas.
Lite bonusrecept kan ni få med på sånt jag gjorde när vi var många
Saffranssill
1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Svart vinbärssillen kommer från Eckerölinjen, den blir rosa och jättegod.
Trött av vaccin blir jag tydligen. Var ju lika med influensavaccinet. Så trots att det står kartonger och smålådor både högt och lågt så gav jag mig själv lite ledigt idag.
Låg länge med sen frukost som följd. Sen parkerade jag mig i soffan, läste, fikade, läste lite mer, tog en påtår. Ja men ni fattar. Haha! Punchpralinerna är slut! Lite panik över det Haha!
Gjorde en plocktallrik till sen lunch. Serrano, brysselkål, ost, vit sparris, oliver och kronärtskocka. Så lite balsamico över.
Elle kom in nu ikväll så vi åt dumplings m ris och grönsaker och världens godaste dip/dressing.
Man river 1 stor vitlöksklyfta och 2 msk ingefära sen 2 msk sesamolja, 1 msk fisksås, 1 msk ostronsås, 4 msk av en särskild sorts japansk soja o 2 msk pressad lime. Gjorde 3-dubbel sats så nu har jag, god till mkt den. Har kvar dumplings till i morgon, men den är god till vårrullar och nudlar med.
Vi plockade faktiskt fram några saker domherregrejerna som passar till ljusstaken som Leif fixar. En krans av julgranskulor, en tomteluva m.m Sen kollade vi på en del saker som åkte tbx i lådan.
Har så många favoriter men får ju inte plats här. Vill ha ett litet hus, minst ett rum till. Jag är ingen lägenhetsmänniska. Med huset vill jag ha en *Leif* med, nån som är så händig och en *doer* som han. Och som jag kan känna mig lika trygg med. Men dom växer inte på träd. Och svårt att träffa någon när man aldrig är ute. Haha!
I morgon ska jag skriva lite om det kalla på julbordet.
Ska byta mattor vid dörrarna och sätta ut kransen på dörren. Kanske nåt mer.
Har däremot kartonger mitt på golvet. Inte så kul, sen längtar jag efter granen. Skulle gärna ta in den och jullådan redan nu om jag kunde. Hoppas att jag kanske kan få hjälp med det och bära ut det andra på månd då vi ska äta julbordslunch på restaurang hela familjen.
Vi har ett ställe halvvägs in till stan i Storvretakorset där vi ätit just den julbordslunchen i 10 år säkert. Brukar vara så bra!
Sen är det väldigt nära Fullerö handel.
Fick nån reaktion på spruta nr 3. Hade ju en diffus huvudvärk på kvällen samma dag. Vaknade dan efter och mådde lite illa. Inte så att jag måste spy, men det satt i halsen och så en trötthet.
Skippade adventsfikat i lokalen, låg kvar i sängen hela fm. Tog mig iaf upp lugnt och försiktigt och när jag fått i mig lite te och en macka släppte illamåendet men inte tröttheten.
Blev inte jättemkt gjort på dagen. Elle kom och hjälpte mig lite och jag gjorde sista bänken och soffbordet på kvällen. Men allt gående fram o tbx när man fixar gör att jag får jätteont. Försöker använda min arbetsstol så mkt jag kan men det är ju bara bökigt när man måste upp hela tiden. Tär mkt på knäna det med.
Idag kom jag väl upp hyfsat för att vara mig, tror vid 9. Fixade krukorna med hyacinter.
Tanterna kom och vi började fika, Elle kom senare hade varit på Erikshjälpen med sin kontaktperson. Gjort några fynd.
Åt köttfärssoppa med lök, potatis o morötter. Sen har jag hängt framför TVn.
Tog en skinkmacka för jag orkade inte fixa nåt till kvällen.
Såg den här bilden från stället vi bodde i på Gotland, även bilder från centrum. Så mkt snö. Vi har inte fått just nånting. Mest frost på marken.
Ska gå i säng nu, känner mig fortf lite duvven, öm efter sticket och har en liten bula. Men jag är inte ensam?.
Ni ser ju vart jag snott den Haha! Men ska dom kunna använda mina bilder får det väl gå tvärtom med Haha!
Det också! Ja ska han hinna så! Haha!
Hörde av Elle som pratat med L ikväll att han håller på med min domherrestake. Vad gjorde jag utan honom? Storfixarn! Tror jag ska ge han en julklapp!
Men nu sängen!
Dom här kom till av ett misstag. Min mormor tog fel en jul, tog kardemumma ist för kryddpeppar. Var ju inte tal om något annat än att bara ta kryddpepparen också och låtsades som det regnade.
Dom gjorde succé! Jag tog dom sen vidare och hade i kanel med. Det funkade och nu gör hela släkten dom här.
Jag gör dom i ugnen, dom blir lite bleka men tinar dom i stekpannan sen så dom får färg.
Julköttbullar
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1-2 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller i 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, lägg dom tätt, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till ett steg högre upp.
Serveras m sås potatis o råsallad med äpple.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|