Direktlänk till inlägg 19 februari 2021
Ja benämningen låda i matlagning är snart ett minne blott, idag heter det köttfärs/kyckling/ fläskfilegratäng på risbädd. Men det är ju samma sak.
Gemensamt för dom här är ju allt i ett. Hela måltiden i en form. Ett bra sätt att ta reda på rester är det också. Jag är ju som ni vet en lat typ så jag gillar det här. Det är också bra matlådemat.
Det kan göras på allt. Jag kan också rekommendera att koka riset i micron. Det går inte så himla mkt fortare men man slipper den där hopplösa riskastrullen.
Jag använder en microsäker burk i hårdplast med lock från tupperware. Men alla microsäkra burkar funkar, den bör dock ha lock.
4-6 port ris kokas med dubbla mängden vatten och salt. 1 tsk salt till 4 port.
Full effekt i 5-6 min
Låg effekt i 20-25 min, kan variera pga rissort
Låt det stå kvar i micron m locket på några min, rör upp det när ni tar ut det.
Bottna sen en smord ugnsform med ris. Sen är det egentligen bara ta vad man vill men jag ska ge er några tips. Byt ut grönsaker och kryddor som ni tycker, bara fantasin sätter stopp.
Den färdiga gratängen ska inte vara torr, ris och sås ska vara kladdigt.
Fräs köttfärs med lök, vitlök och kanske lite hackad paprika, krydda med salt, peppar och oregano.
Slå på en burk passerade tomater, avrunna krossade funkar också. Koka ihop. Smaka av och rör i 3 dl grädde.
Häll det över riset, strö på riven ost och gratinera i 225 gr tills det får fin färg, ca 20-25 min.
Lägg skivor av stekt fläskfilé ( eller annat kött t.ex kassler) på riset, lägg strimlad paprika, tunnskivad purjo och skivade råa champinjoner på. Rör ihop en trea grädde med ca 1 dl chilisås, salt och sv.peppar Ost överst och gratinera som ovan.
Lägg på färdigt kycklingkött, pudra på rejält med curry. Rör ihop en trea grädde med 1 brk tomatsoppa. Strö på ost och gratinera.
Fräs strimlad eller skivad korv (beroende på sort) med lök och paprika. Slå på en burk passerade tomater, puttra ihop och krydda med salt o peppar. Lägg på riset, på med ost och gratinera.
Fräs purjo med curry, häll på 3 dl grädde och 1 dl vitt vin och 1 msk hummerfond. Ha gärna dill i såsen. Koka hop lite. Lägg på rester av fisk och tärnade färska tomater utan kärnor på riset, häll på såsen och ost. Gratinera. Eller skippa fisk och strö på räkor och/eller kräftstjärtar på gratängen då ni tar ut den.
Gör en på kokta grönsaker du gillar, rester eller en påse frysta kokta. Min favvo är nog blomkål, röd paprika och champinjoner, krydda en trea grädde med kryddor och/eller örter du gillar. Ost på och gratinera. Ät som vego eller med tillbehör.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
|||
22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
27 | 28 | |||
|