Direktlänk till inlägg 17 augusti 2022
Nu är skolorna igång igen och vi ska försöka komma i rutiner. Maten ska kanske bli matlåda också. Tänker tipsa om lite köttfärsrätter som kanske inte är jättevanliga. Funkar nog med vegofärs med.
HERMANS LÅDA
400 g köttfärs
2 msk smör
1 brk kross. tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 dl buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt
½-1 tsk sv.peppar
2 krm muskot
3 dl riven ost
3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk
12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Thai köttfärssås
1 st gul lök
1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry
1 msk smörolja
400 gram nötfärs. (blandfärs går så klart också)
400 ml kokosmjölk
1 st röd chili (kan uteslutas)
½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat, (kan skippas)
1 st röd paprika
Skala och skär löken i bitar.
Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.
Blanda ner färsen och bryn den lätt.
Häll i kokosmjölk.
Kärna ur och strimla chili och paprika.
Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.
Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.
Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.
Servera med pasta eller nudlar.
Tacosoppa
4 st medelstora potatisar
2 st medelstora morötter
1 st gul lök
400 gram blandfärs
1 påse tacokrydda
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 msk smör att steka i
1 burk tomatkross, gärna chili
1 tsk oregano
8 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
1 burk majs
Skala och tärna potatisen, riv morötterna fint.
Hacka löken.
Fräs alt detta i en stor gryta.
Stek färsen i smör, försök att inte få det klumpigt. När det är
genomstekt, häll på tacokrydda, salt och peppar
Häll sedan över i grytan med grönsakerna.
Häll i krossade tomater, köttbuljongtärningar, vatten och oregano i grytan.
Låt allt puttra i 5 min så att potatisen blir kokt.
Lägg i majsen och låt puttra ytterligare 3min.
Servera med vitlöksbröd och en klick creme fraich.
Köttfärsgulasch
4 pers
500 g köttfärs
2 msk smör
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk hel kummin
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 dl vatten
3 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk finhackad persilja
Skala och finhacka löken.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Hetta upp matfettet och fräs lök och paprika smidigt utan att de får färg.
Tillsätt kryddor och fräs vidare ca 2 minuter.
Höj värmen och tillsätt färsen, stek färsen smulig.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och fond.
Koka samman under lock ca 15 minuter.
Krydda och strö över hackad persilja.
Tycker du att gulaschen är för tjock, späd med lite vätska.
Servera med ris och bröd.
Köttfärslimpa med bacon och mozzarella
4 pers
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl tomatjuice
500 g blandfärs
salt och peppar
125 g mozzarella
1 pkt bacon
4?5 små kvistar färsk rosmarin
Gräddsås:
Steksky
2 dl grädde
1?2 tsk majsstärkelse utrört i vatten
Grönsaker:
3?4 morötter
olivolja till stekning
4 salladslökar
1 dl hackad persilja
2?3 msk kapris
Servera med kokt potatis och en sallad
Sätt ugnen på 175°.
Finhacka löken.
Blanda ägg, ströbröd, senap, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke.
Tillsätt färsen och blanda väl.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg hälften av färsen i en smord avlång brödform.
Riv mozzarellan och fördela den ovanpå färsen.
Lägg på resten av färsen.
Lägg baconskivorna över och tryck ner dem vid kanterna.
Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet.
Tillaga köttfärslimpan i ugnen i ca 45 minuter.
Innertemperaturen ska vara ca 72° i mitten när den är färdig.
Gräddsås:
Ta ut den färdiga köttfärslimpan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull.
Tillsätt grädde i kastrullen och låt koka upp.
Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Grönsaker:
Skala morötterna och skär i skivor.
Stek dem mjuka i lite olivolja i en stekpanna.
Skiva salladslöken, låt steka med i någon minut.
Blanda ner persilja och kapris.
Servera köttfärslimpan i skivor med såsen och grönsakerna.
Ha gärna kokt potatis och en sallad till.
Köttfärsbiffar i hamburgerbröd, m rosa dressing, tomatskiva, rödlöksring och paprikaring
Köttbullar och pannbiff
400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning
Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar eller biffar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.
Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.
Rosa dressing
1 dl majonnäs
1 dl turk yoghurt
1 dl hackad saltgurka
1 liten finriven vitlöksklyfta
2 msk mild chilisås alt ketchup
Worcestershiresås, några droppar
Salt och sv.peppar
Rör ihop och smaka av.
Bred bröden med dressingen på båda halvor
Lägg paprika på den ena och sen biffen
Lägg en tomatskiva på den andra halvan och lökring
Lägg ihop och lägg i kaffefilter och plastpåse om den ska med ut.
Empanadas
2 dl vetemjöl
2 krm salt
50 gr smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk matolja
200 gram köttfärs
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
1 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
0,5 krm chilipeppar
Pensling:
1 st ägg
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka samman mjöl, salt och smör.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Linda in degen i plastfolie, låt den vila ca 30 minuter i kylen.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lökhacket i matolja i en stekpanna några min
Tillsätt köttfärsen. Bryn den tills den blivit smulig och fått fin färg.
Blanda ner tomatpurén i färsen och tillsätt vattnet.
Smaka av med spiskummin, salt och chilipeppar.
Låt fyllningen puttra några minuter. Låt den kallna.
Kavla ut degen och tryck ut 8 cirklar, ca 10 cm i diameter.
Fördela fyllningen på degcirklarna. Vik ihop degen till små prioger och tryck till kanterna.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 min
Låt svalna på galler och servera med råkost.
Italiensk Köttfärsgratäng
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk olivolja
400 g köttfärs
salt, svartpeppar
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
3 ägg
250 g keso
2 dl riven ost
salt, svartpeppar
2 tomater
Garnering:
10 svarta oliver
persilja
Servera med:
sallad
Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i lite olja i en stor stekpanna i några minuter.
Tillsätt köttfärsen och bryn i några minuter, salta och peppra och krydda med timjan, oregano och paprikapulver.
Ta från värmen.
Vispa upp äggen tillsammans med keso och ost.
Salta och peppra.
Häll färsen i formen och ostmassan ovanpå.
Skiva tomaterna och lägg dem överst.
Grädda ca 30 minuter.
Lägg på oliver och strö över hackad persilja.
Servera med en god sallad.
Elles Mexicoröra
4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs
Kall sås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt
Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt.
Koka riset enligt anvisningar.
Finhacka löken och fräs i smör tills den mjuknat, vänd ner den finhackade paprikan.
Fräs runt och tillsätt ris, tacofärs och burken med majs.
Låt allt bli genomstekt.
Servera med tortillachips.
Hemgjord kebabrulle
4 libabröd, (sk. orientaliska bröd) eller tunnbröd
½ isbergsalladshuvud, strimlat
10 cm gurka, skivad
2 tomater, delade och skivade
1 rödlök, tunnskivad
Vitlökssås:
5 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
salt och svartpeppar
Rör ihop och låt stå någon timme.
Kebabkött:
800 g köttfärs
1 ägg
2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 tsk salt
2 msk svartpeppar (valfritt)
1,5 dl vatten
Blanda ihop ingredienserna i en bunke
Förbered en remsa aluminiumfolie i samma längd som en ugnsplåt (grillfolie är det bästa)
Kavla ut färsen på folien i ugnsplåten, var noga med att kala den så tunn du bara kan.
Rulla sedan ihop kebaben så folien snurras in i köttet. (Detta behövs för att det sedan skall kunna bli strimlor)
Baka kebaben på 250 grader i ca 10 minuter. Tillsätt ca 1,5 dl vatten på ugnsplåten innan bakning.
Tag sedan av folien och skär kebaben i strimlor enligt önskemål
Lägg sedan kebabstrimlorna tillbaka på plåten och sätt in i ugnen igen, ringla lite olja över och baka färdigt i ugnen i ca 10 minuter
Värm ev. bröden lite lätt i micron. Lägg på folie lika stora som bröden.
Fördela grönsakerna i en sträng mitt på brödet. (lämna tomt längst ner)
Lägg på kebabköttet och toppa med såsen.
Vik först upp botten och sen sidorna.
Gör likadant med folien så rullarna håller ihop.
Ja där fick ni lite och bita i. En annan dag kommer recept med korv.
Min dag idag har varit lugn. Blev väckt i natt så blev lite hipp som happ med sömnen. På fm var jag upp och fick lite B-vitamin, får en injektion var 3e månad.
Handlade lite bröd,(havretrippel) mjölk, ägg och yoghurt. Hem och åt frukost ute på baksidan.
Trött som jag var vilade jag lite på dan. Lyssnade på en bok samtidigt. Åt matrester från frysen. Kyckling till lunch och chilin från igår nu ikväll.
Va till graven och vattnade, det gjorde jag även hemma. Linnea kom en liten stund när jag satt ute på framsidan. Grannen på andra sidan Lena, Gunilla kom en sväng till altanen ikväll. Skön kväll, ville nästan inte gå in.
Men nu är det nog sovdags!
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 |
|||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 |
16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |
31 | |||||||
|