Direktlänk till inlägg 3 december 2024
Men först två drycker jag missade att ge er igår, en enkel och en ännu enklare Haha!
JULSANGRIA
3 dl glögg
2 dl apelsinjuice
2 dl fruktsoda
1 apelsin
1/2 granatäpple
3 tsk kanel
2 msk socker
lönnsirap eller sirap
Gör såhär:
1) Blanda glögg, fruktsoda och apelsinjuice i en tillbringare. Rör runt lite. Ställ kallt.
2) Häll kanel och strösocker på ett fat. Häll också lönnsirap eller vanlig sirap på ett fat. Doppa kanterna mot tallriken, först i lönnsirapen, sedan i socker/kanelblandningen. Låt stå och ?stelna? till lite.
3) Skiva apelsinerna och plocka ut granatäppelkärnorna.
4) Häll i julsangrian i glasen och ha i apelsinskivor och granatäpple. Sååå mumsigt! Gör gärna om proceduren med lönnsirap och socker/kanel när du fyller på glasen.
Saffranssangria
1 dl likör43,
1 stänk saffransarom
1 msk apelsinjuicekoncentrat,
3 dl vitt spanskt vin,
5 dl fruktsoda.
Serveras med frysta jordgubbar och skivad apelsin
Bordssmör
500 g mjukt smör
4 dl kallpressad rapsolja
1 tsk medelhavssalt
Börja vispa smöret på låg hastighet med elvisp
Häll ner oljan under vispning till allt är väl blandat och lite pösigt
Rör i saltet
Frys eller kyl i burkar.
Julknäcke
3 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
0,5 dl linfrön, hela
0,5 dl valnötter, hackade
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk mörk sirap
2 dl vatten
0,5 dl vita sesamfrön, orostade
flingsalt (efter tycke och smak)
Blanda alla de torra ingredienserna (rågmjöl, vetemjöl, linfrön, valnötter och hjorthornssalt) i en bunke.
Häll sedan i sirapen och vattnet och blanda ordentligt.
Strö ut vetemjöl på bakbordet och dela degen i fyra.
Tryck ut degen med händerna först och kavla den sedan tills den är riktigt tunn.
Strö flingsalt och sesamfrön över degen och kavla in dessa i degen.
Lägg ett bakplåtspapper på bakplåten.
Rulla upp den tunna degen på kaveln och rulla ut den på bakplåtspappret.
Ställ in den i ugnen på 200 grader i cirka 5-10 minuter.
Julknäcke med kryddor
400 g vatten, kallt
300 g fullkornsvetemjöl
300 g finmalt rågmjöl
20 g honung
15 g salt
15 g jäst
15 g kryddblandning (t.ex. fänkål, kummin, anis, pomerans)
kornmjöl (till utkavling)
Blanda alla ingredienser I 10 minuter på lägsta växel i en degblandare.
Vänd upp degen och plasta in den.
Lägg degen i kylen 1-2 dygn.
Sätt ugnen på 230 grader.
Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord.
Avsluta med en kruskavel (om du har en sådan) och nagga degen.
Stansa ut rundlar med hål i mitten.
Knåda ihop degen som blir över och kavla ut den på nytt.
Lägg rundlarna på en plåt och grädda i ca 7-10 minuter beroende på storlek.
Knäckebröden kan behöva torka på eftervärme i en avstängd ugn.
Idag har jag ätit lunch med min ledsagare, kycklingsallad från pizzerian, och hon hjälpte mig ställa ut lådorna med adventssaker i förrådet, ja efter att jag tog ur det jag vill sätta upp nu.
Jag gjorde i ordning blommor, pyntade krukorna lite och satt batterier i det som lyser och så.
Gjorde även i ordning min nya adventsstake jag köpte på Åhlens i söndags, och en amarylliskruka.
Inga levande långa ljus mer här, värmeljus däremot som i min adventsstjärna går bra.
Att ha lilla stjärnan på en spegel ger ett fint sken.
Har ju varit väldigt trött och lite rasslig några dar. Idag har jag haft lite feberkänsla också. Hoppas det är tillfälligt.
Lyssnar på en ljudbok och tar det lugnt ikväll. Bok ett av tre om en bokhandeli Cornvall av Kiley Dunbar. Semesterbokhandeln.
Hoppas ni mår bättre än jag. Haha! Hörs i morgon!
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|