Mina ord och tankar

Direktlänk till inlägg 5 december 2024

Vörtbröd och ost

Av Neta - 5 december 2024 21:21


Det här brödet har jag fått från nåt TV program. Inte Ernst det vet jag, kanske Carl-Jan. Innan gjorde vi ett som stod på vörtkryddspåsen men det tenderade att torka lite för fort. Slutade ofta att man fick slänga det sista.
Ni ska också få receptet på vörtkryddor för man kan faktiskt ta sitt favoritrecept och bara krydda upp det också. Man behöver inte hålla på med öl o julmust.

Vörtbröd 4 st


1 fl Porter 33 cl?
6 dl Julmust
?125 g Jäst
?200 g Smör?
2 dl mörk sirap?
2 tsk Salt
?1 msk ingefära, malen?
1 tsk malen nejlika
?1 msk malen pomerans
?2 l Rågsikt?
1 l Vetemjöl
?2 dl russin om man vill

Smält smöret och blanda med porter och julmust till 37 grader.?
Rör ut jästen i detta.?
Blanda kryddorna med rågsikten och blanda sedan ihop degen.?
Låt jäsa i 30 minuter.?
Sätt ugnen på 175 grader.?
Dela degen i 4 delar och forma till limpor som du lägger i en långpanna.?
Pensla med smör mellan dom, för att lättare få isär dom när de är färdiggräddade.?
Låt jäsa i 30 minuter och grädda dom sedan i 50-60 minuter i nedre delan av ugnen.?
Spraya eller pensla med vatten var tionde minut.?
För att veta om de är färdiggräddade, slå med baksidan av en förskärare på dom, låter de ihåliga, ja då är de färdiga.?
Innetemp ska vara 95 gr

Jättebra att ha med sig ist för en blomma.

Vörtkrydda

* 2 msk mald kryddnejlika, mald eller mortlad
* 1½ msk pomerans, mald
* 1 msk fänkålsfrön, hela eller mortlade
* 2 tsk anis, hel eller mald
* 2 tsk kardemumma, mald eller mortlad


Rödlöksost
är en godare variant av istersmör som iaf vi fick hos mormor förr i världen.
Här görs den lite modernare på färskost.

200 g naturell färskost rörs ihop med en hackad rödlök, salt och svartpeppar. Klart! Jättegott på vört.
Vi gör det alla helger och ibland nån fredag också beroende på vad vi äter. Men jul, påsk, Valborg, midsommar, kräftskivan. Då är den obligatorisk. Haha! Har hänt nån midsommar att vi haft i gräslök med. Men testa, den brukar göra succé och jag är lite förvånad att den inte görs industriellt också. Tar typ 5 min att göra.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Måndag 31 mars 19:37

När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...

Av Neta - Söndag 30 mars 23:30

19 mil enkel resa och det är andra gången vi gör den ihop. Gjorde den i januari förra året också. Gillar att göra saker med L eftersom vi känner varann så bra. Gillar bilresorna också då vi ptatar om allt mellan himmel o jord. Saker vi gjort som ...

Av Neta - Söndag 30 mars 00:04

Uteplatsen är sopad. Presenningar borta. Och möblerna avtorkade och dynorna ute. Möblerna på framsidan är också ute. Bytte till dom nya stolarna på baksidan och det blev bättre. Det var dock lite för kallt för att stå och plantera så det spars ...

Av Neta - Lördag 29 mars 01:45

Förberedande samtal med prästen inför begravningen gick bra idag. Att få prata om mamma på det viset och minnas tillbaka va också lite mysigt. Man kom på hur det var när man var liten och hur det blev efter mammas och pappas skilsmässa. Vilken skilln...

Av Neta - Fredag 28 mars 01:46

Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...

Presentation

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< December 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards