Direktlänk till inlägg 6 december 2024
Först måste jag be om ursäkt för all frågetecken i inläggen. Det är inte jag utan bloggplatsen som orsakar dom. Så fort jag gör ett extra tecken, lägger in en smiley eller så, blir det ett frågetecken ist. Jag ser det som jag gör det men nåt händer vid publiceringen. Någon har trott att det är för att jag numera bara jobbar i Ipad eller Iphone, men jag vet inte.
Jag försöker tänka på det men ibland glömmer jag det. Svårast är att skippa situationstecknen. Jag kan använda en stjärna ist, men glömmer ibland. ( rätt ofta haha! )
Många har försökt hjälpa mig med det här, men hittills har ingen lyckats. Bloggplatsen svarar inte på förfrågan om support. Jag hoppas ni har överseende.
Den här laxröran har alla mina 3 fått göra i skolköket, eller hemkunskapen som det heter nu. Dom fick göra ett påskbord och då var den här med. Samma skola och samma lärare till alla 3. Den blev snabbt en favorit hemma hos oss. Jag bara älskar den.
Så enkel men ändå så god. Men är det inte ofta så? Att det enkla blir det bästa?
?Laxröra
??200 g gravad lax
?2 små röda äpplen
?1/2 rödlök?
2 dl lätt creme fraiche?
1 tsk dijonsenap?
1/2 dl hackad gräslök??, fryst går bra
Hacka eller skär ner laxköttet fint, skala och tärna äpplena, finhacka rödlöken.?
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Sen ska ni få ännu ett mjukt bröd. Inget vi bara gjort till jul men alltid gjort till jul. Haha! Ja ni fattar. Oslagbart med julskinkan på.
Rågsiktskakor
4 kakor
* 750 g (ca 1,4 l) Rågsikt
* 5 dl mjölk
* 50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller ½ dl flytande
* 50 g (1 pkt) jäst
* ½ dl sirap
* 1½ tsk salt
* 2 tsk anis och 2 tsk fänkål eller 1 msk malda pomeransskal
Mycket goda och smakrika Rågsiktskakor med underbara kryddor.
Så här tillagar du receptet (90 minuter):
Värm mjölken till 37ºC (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3?4 l.
Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och kryddor.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.
Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Tag ev ut hål i mitten.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåts- pappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 225ºC.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|