Direktlänk till inlägg 18 december 2024
Jul är apelsin här, eller citrus iaf. Orkar inte skriva nåt vanligt inlägg ikväll så ni får lite förslag här..
Marinerade clementiner
* 8 clementiner
* 3 dl vatten
* 2 dl socker
* 2 kanelstänger
* 3 stjärnanis
* 1/2 vaniljstång
* vispgrädde, till servering
* hackade nötter, biscotti eller kaka till servering
Skala clementinerna och lägg i en rymlig glasburk.
Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna, lägg i en kastrull tillsammans med vatten, socker, kanelstänger och stjärnanis.
Koka upp och sjud tills sockret är upplöst.
Slå den varma vätskan över clementinerna.
Stäng locket och låt stå minst ett dygn innan servering.
Vispa grädden löst och servera med clementinerna och lite av lagen tillsammans med nötter, biscotti eller krispig småkaka.
Apelsinglass
Glass
* 6 äggulor
* 1,5 dl strösocker
* 1 msk vaniljpulver
* 6 dl grädde
* 4 msk apelsinsaft, pressad saft + rivet skal av 1 apelsin
Marinerade jordgubbar
* 400 g färska jordgubbar
* 1 limefrukt (saften)
* 0,5 msk strösocker
* färsk mynta
Glass
* Vispa ägg och socker pösigt.
* Blanda sedan i vaniljpulver.
* Vispa grädden och blanda ner den i äggblandningen.?
Lägg smeten i en skål och blanda ner pressad apelsinsaft
Ställ in glassmeten i frysen i 4-5 timmar.
Marinerade jordgubbar
* Skiva jordgubbarna och blanda dem med marinaden.
* Låt stå i kylen och marinera tills det är dags för servering.
Servering
Ta ut glassen ca 30 minuter innan servering och servera den med de marinerade jordgubbarna.
Glasstårta med punch
Botten
300 g mandelmassa
3 äggvitor
3 msk kakao
Fyllning
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl punsch
3 dl vispgrädde
1 dl non stop chokladdragéer
Sätt ugnen på 200°. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den grovt. Blanda med äggvita och kakao.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Fördela smeten i formen och grädda cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt sedan bottnen kallna.
Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt punschen. Vispa grädden och blanda ner den i äggvispet. Häll smeten över bottnen. Täck och ställ i frys minst 3 timmar. Hacka dragéerna grovt och häll dem över före servering.
Sen så klart Ris ala Malta och apelsinris men dom recepten ska ni få på julafton.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|