Direktlänk till inlägg 20 december 2024
Absolut godaste knäcken
Chokladknäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.
Koktid 15-30 min. Tillsätt mandel och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Går smidigt med en knäcktratt som man kan stänga flödet på. 30kr på Maxi.
Låt stelna.
Mammas bondkakor
Bondkakor
1/2 dl sötmandel (1/2 dl motsvarar 30 g)
2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
1/2 tsk bikarbonat
1 dl strösocker
1/2 msk sirap
1 tsk vatten
100 g smör eller margarin
Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel vatten och matfettet skuret i skivor.
Arbeta ihop allt till en smidig deg.
Dela degen i två delar (för 60 st). Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
Sätt ugnen på 200?C.
Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Har inte gjort dom här själv än men ska.
Krokofanter
4 1/2 tsk gelatinpulver ?
1?¼?dl kallt vatten.
1 1/4 dl glykos ?
1?¾?dl?strösocker
?0,7 dl vatten ?röd karamellfärg
Ca 2 dl florsocker
Topping: ?400 g mjölkchoklad ?Färgglatt strössel
?Blanda gelatin med 1 ¼ dl kallt vatten i en kastrull. Låt stå 2?3 minuter. Värm sedan försiktigt så massan smälter. Häll över i en bunke. ?
Tillsätt hälften av glykosen och vispa på låg hastighet.
I en annan kastrull blanda i resten av glykosen, strösocker och 0,7 dl vatten. Sjud upp blandningen på svag värme. Låt koka tills den uppnår 120 grader. Rör ej under tiden.
Häll sedan den varma sockerlagen försiktigt i bunken med gelatinblandningen och vispa hela tiden på låg fart. När allt är i, höj hastigheten till max och vispa i 5 minuter.
Tillsätt lite röd karamellfärg tills smeten fått önskad färg och fortsätt vispa 5 minuter på hög hastighet. Häll smeten i en spritspåse.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pudra över florsocker.?
Spritsa ut långa korvar och pudra sedan över mer florsocker så det täcker runt om.
Låt stå och stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar.
Klipp dem sedan i ca 10 cm långa bitar.
Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikron. Låt svalna något.
Pensla bitarna med choklad runtom och strö över strössel. ?
Ställ att stelna i kylen.
När vi åkte hem igår regnade det och det hade också regnat massor under em det syntes på vägen. Från att vi åkte på 55an ungefär var det torrt och inget spår av regn fanns. Inte här hemma heller och det är mkt torrt i naturen. Regn skulle behövas här...
Iaf ett par nätter ha ha! Så skönt att få prata av sig om allt. Känna stödet från nån som känner mig och som förstår mig precis. Han följer med mig som stöd till prästsamtalet om begravningen i morgon också. Kanske inte ända in på mötet men finns...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|